Mikä on EU:n tulevaisuus - tai ennemminkin millainen se on?
Itävallassa FPÖ:n (Vapauspuolue) Norbert Hofer sai presidentin vaalien ensimmäisellä kierroksella 35,3 % äänisaaliin, nähdään siis vielä toinen kierros, jossa Hoferiä vastaan asettuu riippumaton Alexander Van der Bellen (21,3 % äänisaalis).
Itävallassa presidentin asema on pääasiassa seremoniallinen, hänellä on kuitenkin joitain valtaoikeuksia - muun muassa oikeus hajottaa hallitus. Hofer onkin todennut, että presidenttinä hän hajoittaisi heti hallituksen ja vaatisi maahan ennenaikaiset parlamenttivaalit. FPÖ:n kannatuslukemat ovat tällä hetkellä korkeat, kolmannes itävaltalaisista kannattaa puoluetta. (lukemat sun muuta:
http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttov...lan_presidentinvaalien_ensikierroksen/8833445)
Mutta onko FPÖ yksi näistä EU-jäsenmaiden troijan hevosista?
Puolueella on läheiset suhteet Venäjään ja maan vallanpitäjiin, ensimmäinen merkittävä linkki on vuosien takaa:
"
The links between FPÖ and Putin's Russia are deep and numerous, so as a starting point let's take an almost random event: the conference "Colour revolutions in the CIS countries and their current impact" that took place in Vienna on 4 June 2010 at the Imperial Hotel." (lähde:
http://anton-shekhovtsov.blogspot.fi/2014/06/freedom-party-of-austria-far-right.html)
Tämän jälkeen suhde on vuosien kuluessa syventynyt, puolue on mitä ilmeisimmin saanut myös rahoitusta (lainoja) Venäjältä - mutta merkittävin tekijä kohonneeseen kannatukseen löytyy kuitenkin EU:n onnettoman surkeasti hoidetusta pakolaispolitiikasta ja viime vuoden pakolaiskriisistä. Toinen asia on sitten se, että mikä rooli Venäjällä ja sen liittolaisilla Syyriassa on tämän kriisin syventymisessä syyskesällä.
Jos Venäjän toimet muuten ovat olleet enemmän taktisia ja nopeita reagointeja lähialueiden kriiseihin, toiminta EU:n äärioikeistolaisten puolueiden rahoittamisessa ja tukemisessa on ollut hyvinkin pitkäjänteistä työtä, alkanut jo vuosia sitten. Merkittävänä voidaan pitää Wienin konferenssia v. 2010, sen jälkeen suhteet useisiin äärioikeistolaisiin puolueisiin ovat entisestään syventyneet. Onko se ollut "
voittavaan hevoseen" panostamista vai onko mukana ollut muitakin suunnitelmia jo alunpitäen vuosikymmenen alussa? Jos ei vuosikymmenen alussa, niin viimeisimmän vuoden aikana Venäjän rooli aktiivisena tekijänä esim. pakolaiskysymyksen saralla on kasvanut, mutta jo tätä ennen aktiivista toimintaa on ollut eri ryhmien ja puolueiden välillä - on pyritty kasaamaan äärioikeistolaisia puolueita yhden kansainvälisen liiton alaisuuteen.
vlad