Cameron paalutti tavoitteensa EU:n uudistamiseksi
Itsellä ainakin mennyt ohi Cameronin teesit EU:ssa pysymiselle ja uutinen on tullut eilen, joten laitetaas tähän. Eli Cameron haluaa, ettei euroalueen ulkopuolisia maita syrjitä, eikä niille saa koitua kustannuksia euroalueen ongelmista. Toisena Cameron haluaa, että EU keskittyy kilpailukykynsä kohentamiseen mm. sääntelyä purkamalla. Kolmas tavoite on jäädä "EU:n syvenevän yhteistyön" ulkopuolelle. Ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, Cameron haluaa rajoittaa EU:n sisäistä maahanmuuttoa britteihin ja ainakin jutussa asetellaan, että "tähän pyritään muun muassa karsimalla työssä käyvien maahanmuuttajien oikeutta sosiaalitukiin."
Ilmeisesti neljättä kohtaa on EU:ssa pidetty problemaattisena, koska se on ristiriidassa EU:n perussopimuksien kanssa. Oli kuitenkin hienoa huomata, että eniten kannatusta britit saavat Open Europe-ajatuspajan mittausten mukaan Suomi, Ruotsi, Tanska, Irlanti ja Hollanti ovat kaikista myötämielisimpiä brittein vaatimuksille. Tyytyväinen olen siis siksi, että Suomikin on mukana haluamassa keventää EU:n sääntelyä. Toivoisin suuresti, että Suomi olisi mielummin britteihin rähmällään kuin Saksaan, joka vetää EU:ta kohti liittovaltiota.
Komissio: Cameronin pyrkimys EU-maahanmuuton rajoittamiseksi ongelmallinen
EU-komissio on, kuten jo mainitsinkin, huolestunut EU-kansalaisiin kohdistuvasta epätasa-arvosta ja mahdollisesta kohtelusta. Itse huolestuin kyllä enemmän tästä: "Komissio pitää hankalana myös Cameronin tavoitetta, jonka mukaan Britannian on voitava jättäytyä syvenevän yhteistyön ulkopuolelle." Itseäni ainakin ärsyttää suunnattomasti koko syvenevä yhteistyö, sillä tällä hetkellä EU:lla ei ole mitään näyttöjä siitä, että sellaista kannattaisi edes puskea läpi, kuten he nyt tekevät. Tällä hetkellä EU on erittäin kankea byrokraattinen kehto, jonka hyödyt ovat vain sisäinen kaupankäynnin edistyminen ja liikkuvuuden parantaminen. Enempään tuota instituutiota ei tarvittaisikaan, mutta silti tässä yritetään väkisin vääntää sitä liittovaltiota läpi tasaisen tappavasti kutsumalla sitä yhteistyöksi.
Minun näkemykseni mukaan EU:n ei tarvitsisi olla mitään muuta kuin liikkuvuutta ja maiden välistä kaupankäyntiä edistävä taho, joka myös hieman pitää huolta maidensa ihmisoikeuksista ja sääntelee vähän, ettei kaikkea ihmiselle haitallista saa EU:ssa myydä. Tuo riittäisi mainiosti, mutta ei. Näillä näkymin toivonkin enemmän, että EU nykyisellään romahtaisi Brexittien ja muiden myötä, jolloin on helpompi nousta tuhkasta. Alkuun tietysti voi olla vähän hankalaa taloudellisestikin, mutta kaupankäynti varmasti nopeasti palautuu pikkuhiljaa maiden välisillä sopimuksilla, jotka palauttavat kaupankäynnin totuttuun. Ehkä siitä sitten voi EU 2.0 koittaa lähteä tekemään siitä sellaista kuin sen alunperin oli tarkoituskin olla, että maiden kanssakäymistä edistävä yhteisö, eikä liittovaltio.
Itseäni myös mietityttää aika paljon, että minkä verran korruptiota esiintyy tuolla päättävien saleissa, kun EU:sta liittovaltiota ajetaan. EU on kuitenkin merkittävä kauppa-alue ja en voi myöskään välttyä ajatukselta, että EU:n saadessa tarpeeksi valtaa yli kansallisten intressien on Suomikin osa kauppatavarapakettia Brysselin saleissa mm. erilaisten vapaakauppasopimusten puitteissa. Varsinkin, kun tämä nykyinenkin luonnostuu kivasti suljettujen ovien takana. Tuo salamyhkäinen menettely, sekä EU:n ajaminen kohti liittovaltiota ns. vaivihkaa ainakin herättää itsessä sellaisia tuntemuksia, että minun on hyvin vaikea luottaa EU-johdon ajavan tavallisen EU-kansalaisen intressejä.