Itäiset maat olivat Neuvostoliiton satelliitteja ja läntiset USAn, joten tuskin kukaan historiaa tunteva voi pokalla väittää, että nämä kaksi suurvaltaa olisivat sallineet minkäänlaista keskinäistä levottomuutta oman blokkinsa (Nato vs. Varsovan Liitto) sisällä.
Vaihtoehtohistoriathan on spekulatiivisia.. mutta ei Länsi-Eurooppa mikään satelliitti USA:lle ollut. Se koostui edelleen demokratioista, jotka kommunismin pelossa liittyivät enemmän tai vähemmän yhteen.
Jälkikäteen on helppo todeta yllä olevaa, mutta aikalaisilla oli toinen näkemys. Schumanin suunnitelman mukaisesti kuusi maata (Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa ) laatii sopimuksen raskaan teollisuuden – hiilen ja teräksen tuotannon – yhdistämisestä yhteiseen hallintoon. Koska näin mikään maa ei enää kykenisi yksin tekemään sota-aseita tai kääntymään toista vastaan.
Mutta näiden maiden ulkopuolella Pax Americana olisi kyllä Francon Espanja voinut ajautua ihan hyvin selkkauksiin naapuriensa kanssa USA:sta huolimatta. Portugalin neilikkavallankumous olisi voinut myös eskaloitua.
USA ja EY intressit erosivat tosistaan merkittävästi, kun KylmääSotaa USA kävi myös Euroopan ulkopuolella, ja USA:nkin halu oli nimenomaan pilkkoa saksa pois uhkaamasta (asenne muutut oikeastaan vasta Berliinin saarron yhteydessä.
Mutta jep, Pax Americana piti Eurooppaa rauhallisena, en sitä kieltänyt, mutta EY oli se, joka käytännön toimilla pikkuhiljaa rakensi taloudelliset intressit yhteneviksi, eli teki sodanuhasta Euroopassa olemattoman. USA:n poistautua Kylmänsodan jälkeen Euroopasta ei mitään ristiriitoja syntynyt lännessä. Spekulatiivista on, olisiko syntynyt ilman EU:ta. yleisenä mielipiteenä on että olisi (josta Nobel:kin on osituksena, jep typerä palkintojako imo, mutta ei tyhjään höpötykseen perustuva kuitenkaan).