EKP on keskuspankki, ja voi siis "painaa rahaa", kuten FED tekee jenkeissä. Ei siinä mihinkään veronmaksajine piikkiin pelata, vaan inflaatiolla ja talouden stabiiliosuudella. Keskuspankki ei voi mennä konkkaan, koska se on setelipaino.
Persu -retoriikassa vaan täytyy aina muistaa mainita kaiken menevän ”veronmaksajien piikkiin”
Ero FEDiin ja ongelma EKPn suhteen on nimenomaan se, että kyseessä on itsenäinen toimija, jolle aikoinaan annettiin 2 päätehtävää - inflaation hallinta ja hintavakaus. Siinä olet oikeassa, enkä ikinä muuta väittänytkään, että keskuspankki ei voi mennä konkurssiin, koska se voi painaa loputtomasti rahaa. Seuraava ongelma tuleekin sitten siinä, että valtioiden suora rahoitus on EKPlta kielletty. Tai siis pitäisi olla. Mikäli keskuspankki esim. alaskirjaa ostamiaan Kreikka-velkakirjoja, niin jostainhan nuo tappiot pitää kattaa. Mikäli EKP yrittäisi kuitata velat FEDin tyyliin setelipainoa pyörittämällä, olisi kyse Kreikan suorasta rahoittamisesta ja se olisi yksiselitteisesti laitonta ja vastoin EKPn sääntöjä. Tuskin menisi Saksassa läpi, mutta toisaalta, mistäpä näistä tietää.
Kuten Erkki Liikanen eduskunnan talousvaliokunnalle vuoden 2011 lopulla kirjoitti (kun EKP aloitti rahan "lotraamisen"), niin:
"
Suomen Pankki osallistuu osana eurojärjestelmää kaikkien EKP:n rahapoliittisten operaatioiden toimeenpanoon. Tämä koskee myös velkakirjamarkkinaohjelman puitteissa tehtyjä arvopaperiostoja. Yhteisen rahapolitiikan pelisääntöjen mukaisesti Suomen Pankki saa suhteellista kokoaan vastaavan osan rahapolitiikan (ml. setelistö) tuotoista. Vastaavasti osallistuu osuudellaan yhteisen rahapolitiikan riskien kantoon. Suomen Pankin osuus EKP:n pääomasta, ns. pääoma-avain, on 1,8 %."
Eli kyllä näistä EKPn toimenpiteistä aiheutuu riski Suomelle ja sen veronmaksajille. Voi ihan hyvin olla käyttämättä "persuretoriikkaa", jos se sinua ärsyttää, mutta ei se tilannetta miksikään muuta.
Mutta ajatuksena oikein, EKP:n toimintaa ei säädellä demokraattisesti, mutta sehän on keskuspankkijärjestelmän idea, että se on poliittisista tuulista vapaa ja voi tehdä itsenäistä finanssipolitiikkaa. EKP:lle on vaan poliittisessa päätöksenteossa sitten asetettu rajoituksia, joita esim FED:llä ei ole. Nämä rajoitukset on peruja nimenomaan "teidän" leiristä, eli liittovaltiokehityksen vastustajilta, jotta Pankki ei olisi liittovaltiomainen ratkaisu. No siksipä se operoi lainojen jälkimarkkinoilla, eikä ole kykenevä tekemään FED tyyppistä "rahan painamista". Toki tällä on tekemistä myös inflaatiopeikon kanssa, jota varsinkin Saksassa pelätään aika hysteerisesti,.
Mihin viittaat "teidän" leirillä? Toisekseen, EKPn (ja ylipäätään keskuspankit) ei ole finanssipoliittinen toimija.
Kuten aiemmin olen todennut, liittovaltiokehityskin on ihan fine, mutta se pitää toteuttaa demokraattista tietä eikä siten, että pala kerrallaan hivuttaudutaan kohti liittovaltiota kysymättä kansalaisilta. Ennemmin tai myöhemmin siitä aiheutuu kansalaislevottomuutta, jos tällainen virkamieseliitin johtama toiminta menee liian pitkälle. Esimakua voidaan nähdä jo Kreikassa ja muissa Välimeren maissa.
Koko EU/eurokeskustelussa ärsyttää nykyisin "kenen joukoissa seisot"-mentaliteetti ja se, että iso osa keskusteluun osallistujista katsoo asioita poliittisesti väritettyjen lasien läpi. Mikäli esittää kritiikkiä euro- ja EU-uskoa kohtaan, leimataan välittömästi "persuksi" ja vastaavaa leimaamista näkee myös toiseen suuntaan. Tämä leimaamisen kulttuuri vaivaa myös julkista keskustelua, kun monet asiantuntijat antavat lausuntojaan sitä silmälläpitäen, kuka heidän palkkansa maksaa. Tuoreimmat näkökulmat tuppaa tulemaan eläköityneiltä tai muuten vaan riippumattomilta asiantuntijoilta, joilla ei enää ole rasittavia kytköksiä ministeriöihin tai virkamieskoneistoon.