SDP: EU-elvytys maksetaan amerikkalaisten digiveroilla – verkkouutiset.fi
Anne Kiljunen (SDP) on laittamassa Yhdysvallat ja Kiinan maksamaan elpymispaketin. Maksaisiko Meksiko myös meille muurin ?
Kun katsotaan
henkilöverotusta kokonaisuudessaan (tuloverot, sairausvakuutusmaksut, eläkevakuutusmaksut; luvussa ymmärtääkseni niin työnantajan kuin työntekijän maksamat verot/veronluonteiset maksut), niin Suomi on heti Norsunluurannikon jälkeen maailman kakkosena. Veroaste on Suomessa 56,95 [en tiedä miksi ykkösenä olevalle Norsunluurannikkolle (60,0) on lottovoitto syntyä verottajaksi]. Verrokkina sitten Portugal 48, Saksa 45, Ranska 45, Espanja 45, Kreikka 44, Italia 43.
Ylen jutun mukaan (16.11.2020) (jutun viimeinen kaaviokuva) veronkierto Italiassa on aivan omaa luokkaansa.
Sitten muutama ajatus:
a) Tuo ajatus siitä, että amerikkalaiset jättifirmat maksaisivat laskun kertoo todellisuudentajun hämärtymisestä. Eivät maksa. Pelkästään Italialla on valtionvelkaa yli 2600 miljardia euroa ja Italian keskuspankilla on velkaa muille keskuspankeille yli 500 miljardia euroa.
Lähde
b) Italialaiset voisivat panostaa oman verojärjestelmänsä tehokkuuteen. Ei ole mitään järkeä lapata rahaa maahan, joka ei pysty mitenkään valvomaan, mihin rahat menevät. Keppi ja porkkana. Jos veronkiertoa ei saada kuriin (keppi), ei pidä myöskään antaa porkkanaa (tukirahoja). Jos jotain tukea sinne voisi vastikkeetta antaa, niin tehokkaan verojärjestelmän voisi sinne tukiaisina luoda. (Tähän hymiö).
c) Italia voisi myös nostaa kokonaisveroastettaan sinne 50 hujakoille.
d)
Suomi tulee olemaan jatkossakin EU:n jäsen. Hyväksyttiin tätä pakettia tai ei. Ei Suomea olla sieltä pois potkimassa, mehän vaadimme (jos esitys huomenna kaatuu) vain EU:n perussopimusten keskeisten artiklojen noudattamista. Siis sitä, että EU noudattaa omia sääntöjään. Tuossa jutussa Kiljunen toteaa (uhkaa), että kysymys on siitä, onko Suomi jatkossakin EU:n jäsen. Hohhoijaaa.
e) Jos Suomi laskisi veroastettaan esim. 10 prosenttia, olisimme silti useimpia EU-maita kovemmin verotettu. Ehkä verottamatta jääneillä rahoilla yksityistalouksiemme kulutukseen jäisi vähän enemmän, jolloin kotimainen kysyntä voisi voimistaa omaa talouskasvuamme.
f) Suomalaisten varallisuus on kasaantumassa Italian tavoin (kts. tuo linkkaamani Ylen juttu) asuntoihin (ainakin kasvukeskuksissa). Varallisuutta siis on (jatkossakin), mutta varallisuus ei ole tuotantotoiminnassa, joka olisi tehokkaampaa varojen käyttöä (loisi hyvinvointia), ja tästä voisimme Suomessa ottaa opiksi. Ehkä asumisen tukeminen ei ole kansantaloudellisesti kovin viisasta? Jos (ei oikeasti ole ihan heti näköpiirissä) veroastettamme kevennettäisiin, kansalaisille jäävien rahojen tulisi päätyä johonkin muualle kuin kasvukeskuksien yhä kallistuviin asuntoihin.
Tuli tässä vähän sekalaisia ajatuksia, enemmän ja vähemmän EU:n elpymispakettiin liittyen.