Jaa, minustakin olisi loogista ajatella, ettei pakolaisia tai turvapaikan hakijoita mistään (vaikka se olisikin omasta mielestäni Suomen edun vastainen linja), mutta jotenkin tuosta muotoilusta tuli vähän toinen mielikuva. Anyway, lienen itsekin siinä mielessä kyseenalaisilla linjoilla, että vaikka pidänkin parhaana vaihtoehtona voimakasta ja suunnitelmallista maahanmuuton lisäämistä Suomeen niin en olisi ensimmäisenä ottamassa siirtolaisia sellaisista kulttuureista ja yhteiskunnista, joiden kohdalla on syytä otaksua, että kulttuuriset konfliktit ovat erityisen syviä (mutta jokainen yksilö vaatii toki erillisen harkinnan). Venäjän suunnan suhteen olisin sitten kielteinen geopoliittisista syistä. Turvapaikanhakijat tietysti ovat tässä suhteessa marginaalinen kysymys joka tapauksessa, enkä olisi suuresti muuttamassa nykyistä varovaista linjaa.
Puutuin nyt tuohon lähinnä sen takia, että vaikka perusteltumpaa oli saada tuosta Daespoon kirjoituksesta mainitsemasi mielikuvan, aika kärkkäästi siihen tunnuit tarttuvan. :) Kuitenkin luulen, että olisi kenties perustellumpaa ajatella tarkoittavan Daespoon ylipäänsä humanitaarisin perustein otettuja pakolaisia (tästä kieltämättä en voi olla 100%) ja tuo Somalia nyt oli tuolla sen takia, että Somalit nyt tuntuvat olevan tämän aiheen inkarnaatio. Mikä kyllä surullisesti kertonee monesta seikasta. Tarkemmin sanoen sekä ryhmän omasta toiminnasta että myöskin yleisestä varsin leimaavasta mielipiteestä. Tämä siis huolimatta siitä, että pitääkö romanien ja somalien osalta sanonta "95% pilaa loppujen maineen". Tästä huolimatta yksilöön tulisi aina suhtautua, realiteetit toki huomioiden, määrittelemättä tätä sen ryhmän kautta, jota yksilö edustaa. Tämän suhteen onkin mielestäni kyllä ihan perusteltua väittää, että random somali tai romani on todennäköisemmin syrjinnän kohteena kuin verrokki valkoihoinen suomalainen. Tämähän ei tietenkään ole missään nimessä ideaalitilanne. Erimielisyyksiä tosin taitaa olla siitä, että johtuuko tämä valtaväestön rasismista vai kansanryhmän omasta toiminnasta. Itse sanoisin, että ensiksi jälimmäisestä, minkä jälkeen ennakkoluulot ja ihmisten asenteellisuus tekevät tilanteesta itseään ruokkivan kierteen. Varmasti aivan puhtaalla rasismilla voi olla roolia sen verran, että taitaa olla ihmiselle luontaisempaa suosia oman viiteryhmänsä edustajaa toisen kustannuksella. Tämä siis ilman mitään varsinaista vihamotiivia tms.
En kyllä tajua viittaustasi. Olen esittänyt tuossa edellä oman käsitykseni järkevästä tavasta määritellä rasismi, ja jos "globaali somalien ja romanien syrjiminen" täyttää nuo kriteerit (eli yksilön määrittely ominaisuuksistaan huolimatta etnisen ryhmän kautta) niin sitten se perustuu rasismille. Jos ei niin ei.
Hiukan tuossa ylempänä jo selitin tähän liittyvää. Voinee aika perustellusti sanoa, että kiinalaisiin tai japanilaisiin suhtaudutaan länsimaissa maahanmuuttajina positiivisemmin kuin romeihin ja somaleihin. Enkä usko sen johtuvan puhtaasti sellaisiin tekijöihin kuin, että ihmiset miettisivät, jotain geneettisiä tekijöitä, ihon pigmenttiä, tai silmien mallia. Kyllä se varmasti viime kädessä kumpuaa arkikokemuksen yms. perusteella. Varmasti kiinalaisetkin ovat osaltaan saaneet kohdata syrjintää, mutta ovat toiminnallaan näyttäneet ennakkoluulot vääriksi, suhteellisen nopeasti myös ennakkoluulot lakkavat vaikuttamasta kovin voimakkaasti heihin suhtautumiseen. Toisin sanoen kiinalaisten "suvaitsemiselle" ei ole tarvinnut mitään vuosikymmenten asennekasvatusta median ja virkakoneiston taholta, jonka pääviesti on "älä ole rasisti, älä ole rasisti", vaan ihan luonnollisella ihmisten kanssakäymisellä on esteet laskeneet. Kysymys kuuluukiin, että minkä takia asianlaita ei ole sama romanien, somalien ym osalta
huolimatta tästä vuosia jatkuneesta asennekasvatuksesta ja ihmisten valistamiselta?