Gentleman kirjoitti:
Onko ay-liikkeen asema ainoa ero eurooppalaisen työelämän ja kiinalaisen työelämän välillä? Eikö kulttuureissa ole muuta eroa?
Maailma muuttuu, työ samalla. Työntekijän on uudistuttava samalla ja huolehdittava omasta arvostaan.
Jatketaanpa tästä kohta siitä mihin perjantaina jäin. Ei tietenkään koko demokraattista hyvinvointivaltiota voi pistää ay-liikkeen nimiin, mutta uskon vakaasti, että suurin osa ainakin työelämää läheltä liippaavista parannuksista on tapahtunut ensisijaisesti työntekijöiden järjestäytymisen ansioista. Vaikka moni asia on myöhemmin kirjattu lakiin ja siten kohotettu pois työmarkkinaosapuolten ulottuvilta, on sysäys uudistuksiin tullut "kentältä" ja liitoista - puhutaan sitten kahdeksan tunnin työajasta tai työsuojeluasioista. Mahdoton kuvitella että yhteiskunta olisi voinut kehittyä ilman minkäänlaista ay-toimintaa. Jopa kapitalismin mallimaissa on aina ollut ammatillista järjestäytymistä.
Kannattaa myös muistaa, että kaikki ay-toiminta ei ole vasemmistolaista (tai ilmeisesti joidenkin mielestä on?). Suomenkin työväenliike kehittyi Wrightiläiseltä pohjalta, eli edistyksellinen työnantaja halusi itse parantaa työläisten asemaa. Tästä tullaankin siihen vakavaan ongelmaan, mikä seuraisi ilman minkäänlaista työntekijöiden järjestäytymistä:
Markkinataloudessa kilpailu pakottaa kaikki yritykset (ainakin ne jotka toimivat aidosti kilpailluilla toimialoilla) tehostamaan toimintaansa äärimmilleen koska, jos tehokkuudesta tingitään, joku tehokkaampi organisaatio vie markkinaosuuden ja tehoton "kuolee" pois. Siksi tarvitaan erilaisia pakotusmenetelmiä, eli lähinnä työlainsäädäntöä ja kattavia (ei välttämättä valtakunnallisesti yleissitovia) työehtosopimuksia, jotta ehkäistäisiin se, että työntekijöitään kaikkein huonoimmin kohtelevat organisaatiot eivät saisi siitä kilpailuetua. Täysin vapaa ja henkilökohtaisiin työsopimuksiin perustuva järjestelmä palauttasi ainakin alimman tason työntekijät 1800-luvulle tai Kiinan nykyisen kaltaisiin oloihin. Toki kaikissa sivistysvaltioissa on yleistä työlainsäädäntöä, jonka pitäisi estää pahimmat ylilyönnit, mutta kuten aiemmin esitin, sekin perustuu ay-liikeen esiin nostamiin teemoihin.
Ongelmaa lisää työntekijöiden ja työnantajien hieman toispuoleinen riippuvuussuhde. Työntekijät eivät voi pitemmän päälle kiristää työnantajilta ylisuuria etuja, koska työnantaja menisi lopulta konkurssiin. Nykyaikana ei toiminnan tarvitse edes muuttua kokonaan kannattamattomaksi. Riittää että omistajat katsovat yrityksen kannattavuuden olevan liian heikkoa, mikä riittää perusteeksi työvoiman vähentämiselle tai viimekädessä toiminnan lopettamiselle.
Sen sijaan työnantajat eivät ole samalla tavalla sidottuja työntekijöihin. Vaikka teoriassa työntekijöiden etujen (lähinnä palkkojen) kutistuessa liian pieniksi, sen pitäisi näkyä koko kansantaloudessa, niin yksittäisen yrityksen kohdalla se ei vielä näy. Yksittäiselle orgainsaatiolle on kannattavinta painaa työntekijöiden sekä taloudelliset että aineettomat edut mahdollisimman alhaiselle tasolle. Ideaali olisi täysin ilmainen orjatyövoima! Nykyaikana voi tietty käyttää harjoittelijoita... Tämä tietysti pätee vain silloin, ja niissä olosuhteissa, kun työvoimasta on ylitarjontaa. Työntekijöillä joilla on jotain "niukkaa" osaamista on toki mahdollisuus neuvotella tasapuolisemmin työnantajan kanssa. Edelliseen kappaleeseen viitaten hekään eivät voi kuitenkaan kiristää työnantajaa loputtomasti (paitsi jos työnantajan taloudenpidosta vastaa idiootti - tuliko kenellekään mieleen NHL?) Valitettavasti vain työvoiman ylitarjonta tuntuu ainakin tällä hetkellä pysyvältä tilanteelta kaikissa länsimaissa.
Edellämainituin perustein pidän työntekijöiden järjestäytymistä ainoana järkevänä toimintana heidän itsensä kannalta. Sen ei siis kuitenkaan tarvitse välttämättä olla sidoksissa mihinkään poliittiseen puolueeseen. Etujärjestöt tietenkin ajavat vain omien jäsentensä asiaa, siksi niiltä on turha vaatia sen suurempaa vastuuta muiden (esim. työttömien) hyvinvoinnista kuin vaikkapa työnantajiltakaan. Omien etujen ja koko yhteisön etujen yhteensovittaminen on aina vaikeaa, mutta ei voida vaatia että vain toiset joutuvat ottamaan huomioon yhteiset edut, jos toisille hyväksytään itsekkyys ikään kuin luonnollisesti...
edit: pari virhettä