Epäpuhtaat ja kyseenalaiset taklaukset Pohjois-Amerikan sarjoissa

  • 2 165 440
  • 9 656

iddqd

Jäsen
Kannattaa nyt muistaa että Reaves nimenomaan toimi poliisina tuossa tapauksessa, mitä te nyt tuomitsette. Graves ajoi Janmarkia päähän aikaisemmin matsissa. Siitäkään ei tullut isompaa jäähyä eikä Graves suostunut tappelemaan. Niinpä Reaves vähän koulutti Gravesiä. Oliko se oikein? Mielipidekysymys
Reavesin luonnehtiminen poliisiksi osuu naulan kantaan, hallintaotehan oli suoraan Chauvinin pelikirjasta. Lisäksi Reaves löi tilanteessa poikittaisella mailalla vastustajan maalivahtia niskaan, joka myös lienee hieno poliisisuoritus. Mahtavaa, että vielä vuonna 2021 löytyy poliiseja pitämään pelin siistinä. Ties mitä kaukalossa muuten tapahtuisi.
 

Konnamuori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se mikä johtaa.
Mitähän tyypin joukkuekaverit ovat miettineet pelin jälkeen? Peli selvä, tappio tulossa, joukkueen ykkössentteri ja yksi tärkeimmistä pelaajista ottaa kauden tärkeimmällä hetkellä x-määrän pelikieltoa ollen näin tulevista peleistä pois. Harkinta petti kyllä totaalisesti.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Mitähän tyypin joukkuekaverit ovat miettineet pelin jälkeen? Peli selvä, tappio tulossa, joukkueen ykkössentteri ja yksi tärkeimmistä pelaajista ottaa kauden tärkeimmällä hetkellä x-määrän pelikieltoa ollen näin tulevista peleistä pois. Harkinta petti kyllä totaalisesti.
Niin siis tuossahan peli oli ”maalin peli” ja minuutti aikaa taulussa...
 
Kannattaa vähän miettiä sitä, onko NHL:n kurinpitösysteemi onnistunut, jos maali usein jätetään tarkoituksella tekemättä koska muuten toinen ajelee yli? Tämä oli Playoff-peli, yhden maalin johto ja minuutti jäljellä. Tuo on tärkeä maali ja hänellä kuten jokaisella muullakin pitää olla oikeus tehdä se ilman että tarvitsee pelätä henkensä puolesta.

Jaan valtaosan mielipiteen Scheifelen taklauksesta. Se oli täysin järjetön turhautuneen pelaajan teko, josta palkitaan toivon mukaan pelikiellolla.

Tätä lainattua kohtaa en kuitenkaan ymmärrä alkuunkaan. Siis, että jokaisella on oikeus tehdä maali ilman taklatuksi tulemisen pelkoa. Ei tietenkään ole. Ei kellään ole sellaista oikeutta, tai ei ainakaan pitäisi olla. Taklaukset ovat jääkiekossa tärkeänä elementtinä, joiden tarkoitus on paitsi irroittaa vastustaja kiekosta, niin myös tehdä vastustajan olon tukalaksi. Sillä tavalla, että jos hyökkääjänä teet päätöksen mennä siitä ahtaimmasta välistä, niin saattaa käydä huonosti. Tai sama juttu vastustajan maalin edessä. Ja huonosti käymisellä tarkoitan kipeitä osumia ja mustelmia, en tietenkään mitään aivovammaa. Voi olla, että ymmärsin lainatun tekstin ihan väärin, mutta noin kirjoituksena ajatus on jotenkin hassu.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin siis tuossahan peli oli ”maalin peli” ja minuutti aikaa taulussa...

Kyllä tuossa Scheifelen kannattaa tietysti vielä yrittää, peli ei ole vielä ohi. Mutta ihmetyttää, etteikö tajua olevansa jo myöhässä sen taklauksen kanssa. Maalihan siitä syntyi, taklauksella ei ollut enää siihen vaikutusta. Jotkut on ehdottaneet syöksyä ja mailalla huitaisua, ja vaikkei sekään varma konsti ole, niin ainakin olisi ollut mahdollisuus saada huitaistua kiekko vastustajan lavasta irti.

Sitten taklauksen loppuun vienti voimalla kaikesta huolimatta saattoi olla jo jonkinlaista asetelmien hakua seuraavaan matsin, mutta vituiksi meni sekin kun hommasi itsensä pelikieltoon. Lopputuloksena Scheifele lopetti oman joukkueensa pyristelyt tuossa ottelussa, heikensi asetelmia seuraaviin, ja tietysti merkittävimpänä vaaransi vastapelaajan terveyden. Surkea suoritus kaikkiaan, kukaan ei hyötynyt.
 
Uskomatonta, että tätä taklausta voidaan puolustella jotenkin täällä, ja varsinkin jenkkien/kanukkien toimesta eripuolella somea.

Scheifelellä ei mitään tarkoitusta estää maalia, vaikka olisi voinut ehtiä. Ainoa tarkoitus tappaa Evans tuohon tolpalle.
Joo, itsekkin olen fyysisen pelin kannattaja ja pidän taklauksista, mutta tämä herätti ensimmäisenä "hyi vittu" reaktion kun yöllä katsoin peliä.
Täydellinen vastustajan kunnioittamattominen, jos halusi hakea asetelmia seuraavaan matsiin niin onnistui kyllä helvetin hyvin. Nimittäin saamaan oman joukkueensa lomille ja itse toivottavasti pääsi jo. Olisi vaikka antanut poikkarin ja käynnistänyt jonkun porukkapainin, vaan ei kun täyden kentän vauhdeilla paskaksi. Hyi saatana

Habs pelaa tän sarjan Evanssille, uskon ja toivon.
 

ipaz

Jäsen
Peli on kehittynyt, mutta riittävyydestä en osaa sikäli sanoa, että se on jatkuva prosessi. Nämä sikailut mallia Reeves ja Scheifele jäisivät pois, jos niistä olisi minimirangaistuksena 15 pelin kakku, toisesta kerrasta 30 peliä ja kolmannesta seuraava kausi. Tai jotain tuon suuntaista.

Tavoitteena pitää olla päävammojen kitkeminen lajista kokonaan, ei vain siten, että niiden aiheuttajalle on luvassa kosto, joka saattaa vieläpä aiheuttaa päävamman. Lisäksi kun miettii noita gooneja, niin heistä on aika jättänyt valitettavan usein aivan liian aikaisin. Boogaard, Probert ja kuppanit puhdistivat lajia (tavallaan), mutta vastapuolena maksoivat siitä omalla terveydellään ja lopulta kuolemillaan. Minusta tuossa ei jääty lopulta plussan puolelle.

Suomessa mm. Tony Salmelainen on puhunut ison kasan fiksuja siitä, miten päävammat aiheuttavat jääkiekkoilijoille ja urheilijoille ylipäätään todella pahoja fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Pahimmillaan ne johtavat elämän tai elämänlaadun täydelliseen menettämiseen. Siksi kaikki päävammat pitäisi saada pois lajista ASAP. Tässä koko liigan keskeisin ja tärkein pesti on DoPS:n johtaja. Ja sitten sillä pallilla istuu joku vitun George Parros.

Tämä on niin kaksiteräinen miekka. Pelin pitää olla vauhdikasta, kovaa ja siellä pitää olla draamaa että se myy ja kerää katsojia. Tuo rahaa kassaan. Salibandy ei ole kovinkaan suosittu laji P-Amerikassa. Lacrosse, jossa siviiliammatiltaan usein palomiehet, vartijat ja poliisit juoksevat täysiä toisiaan päin ja tappelevat tossut jalassa ilman hanskoja taasen kerää sen 15 000 katsojaa hurraamaan nykypäivän gladiaattorinäytöstä. NHL-jääkiekko on nykyään aivan järjettömän nopea peli ja pelaajat haarniskoihin vuorattua robocopeja, niin vammoilta ei voi välttyä. Ei edes vakavilta vaikka kuinka toisin toivoisi. Tavoite voi olla että päävammat poistetaan lajista kokonaan, mutta silloin pelin luonne muuttuu todella radikaalisti ja varmasti pelin rahoittajat pelkäävät, että samalla katoaa osa maksavista katsojista. Edelleen kun jäällä alkaa tappelu, niin katsokaa miten yleisö reagoi.

Mutta itse tapaukseen. Miksi siisti, urallaan ka. vain 34 minuuttia kaudessa jäähyjä kerännyt, joukkueen ykköstähti tekee tällaisen tempun, jonka seuraus vahingoittaa vakavasti joukkueen menestysmahdollisuuksia jumalauta Stanley Cupin playoffseissa?

Tämä ei sitten mielestäni poista millään tasolla Scheifelen vastuuta teosta, mutta Habs ärsytti, hakkasi, tuuppi ja runnoi Scheifelea koko pelin. Pääsivät todella syvälle ihon alle. Vieteri oli loppuun asti venytetty ja sitten se katkesi. Sen näki Scheifelen "hullun ilmeestä" taklauksen jälkeen että siellä käytiin todella kovilla kierroksilla. Mark Scheifele kun ei normaalisti ole lainkaan tuollainen pelaaja. Likainen sika. Pelle. Vai mitä kaikkia termejä täällä onkaan jaettu. Ei lähelläkään.

Minun mielestäni tässä tapauksessa on ennakkoaines isommalle keskustelulle, että missä mennään kun Mr. Scheifele päätyy tällaiseen tekoon. Paljon puhutaan pelaajien välisestä kunnioituksesta ja sen puutteesta. Onko itse tai ylhäältäpäin asetetut menestyspaineet niin kovat että tällaista vaan tapahtuu? Takavuosina mm. Derian Hatcher ja Chris Pronger kertoivat suoraan medialle, että ovat valmiit tekemään jäällä "mitä tahansa" mestaruuden eteen. Hopeakannun voittaminen oli (ja on ilmeisestikin edelleen) tärkeämpi kuin vastustajan terveys. Hatcher murskasi Roenickin leuan ilmeenkään värähtämättä ja Prongerin äärimmäisen säälimättömän pelityylin muistaa kaikki jotka hänen pelejään on nähnyt. Molemmat ovat Stanley Cup-mestareita.

Vaikka maailma ja jääkiekko on muuttunut paljon Derian Hatcherin pelivuosista ja pelaajat ovat sekä fiksumpia että valveutuneempia, niin siellä taustalla elää silti tämä primitiivinen osa peliä. Eikä se poistu niin kauan kun lajissa saa taklata, mailaa on mahdollisuus käyttää aseen tavoin ja voi vittuilla vastustajalle niin paljon kun sielu sietää. Varsinkin playoff-peli on sotaa ja se vaikuttaa pelaajiin eri tavoin. Ihmiset muuttuvat tilanteiden mukaan. Scheifelen katse jäältä poistuessa ja käytävältä jäälle takaisin katsoessa oli paljon puhuva: "nyt tuli tyrittyä ja pahasti".
 
Tätä lainattua kohtaa en kuitenkaan ymmärrä alkuunkaan. Siis, että jokaisella on oikeus tehdä maali ilman taklatuksi tulemisen pelkoa. Ei tietenkään ole.

Voi olla, että ymmärsin lainatun tekstin ihan väärin
Uskoisin näin käyneen, sillä lainaamassasi viestissä sanottiin "ilman että tarvitsee pelätä henkensä puolesta". Tämä ei ole sama asia kuin pelko taklatuksi tulemisesta. Nimenomaan, kuten Jouni Nieminen etevästi kirjoitti, pelaaja asettaa itsensä tietoisesti vaaraan, mitä sääntöjen puitteissa saattaa tapahtua. Scheifelen teko oli kuitenkin sääntöjen vastainen, eikä täten mielestäni tuollaisia tekoja tarvitse odottaa sen enempää kuin päähän tulevaa mailan kirvesiskua.

Ei kuulu peliin, sillä ei ole puhdas taklaus. Mielestäni erittäin kaukana sellaisesta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

Gostisbehere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia City of Brotherly Love
4ottelua kakkua siis. Kyllä tämän tuomion kanssa pystyy elämään. Ei tainnut olla mitään aiempia tuomioita taustalla? Tuomio on tullut nyt katseet seuraavaan otteluun.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Siihen nähden että on pleijarit ja taklaaja oli tähtipelaaja, 4 peliä on oikein hyvä. Jotain roolia osaa pelaajin turvallisuudesta vastaava osasto ottaa sentään.

Scheifelen naamataulun puolesta toivon että sarja on tuon 4 matsin jälkeen ohi, Montrealin jatkoon menoahan tässä nyt sitten toivoo.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Mielestäni asialliset perustelut ja pelikielto, tuntuu niin kuin tuollaisen jälkeen pitääkin, nyt vaan keskittyminen peliin!
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Pelikiellon perusteluthan menivät juuri niin kuin täällä oli tuotu esiin. Jos olisi ollut historiaa taustalla, niin olisi varmaankin tullut tuplat, mutta ensikertalaisena jäätiin neljään peliin, joka on riittävä tuomio. Jos sarja ei ole vielä mennyt poikki tuohon mennessä, niin Montrealin pelaajat voivat rullata Scheifelen paluuottelussa. Tai viimeistään ensi kaudella.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Paul Mauricen mielestä clean hit, josta tuli sitten kuitenkin 4 ottelun pelikielto. PLD saa nyt ihan kunnolla roolia.
 

Finnhopper

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
"... it is apparent to our department that his intention on this play is to deliver a hard violent check to an opponent with the outcome of both the play, and the game, already having been decided. In short, this is a player that has traveled a considerable distance, is moving with exceptional speed, and is fully aware of his momentum, who chooses to charge into a vulnerable opponent with a high, predatory hit that causes an injury "

Mitä pitää lukea perusteluissa että tulee edes se 10 peliä? Tapon yritys? Minusta ihan naurettava tuo 4 peliä, mutta koska NHL niin en ole yllättynyt. Ihan vaan ajatuksena kun vertaa 4 peliä ja Evans kärsii tuosta lopun ikäänsä.
 

spaceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, #26, #15, #11, #45
"... it is apparent to our department that his intention on this play is to deliver a hard violent check to an opponent with the outcome of both the play, and the game, already having been decided. In short, this is a player that has traveled a considerable distance, is moving with exceptional speed, and is fully aware of his momentum, who chooses to charge into a vulnerable opponent with a high, predatory hit that causes an injury "

Mitä pitää lukea perusteluissa että tulee edes se 10 peliä? Tapon yritys? Minusta ihan naurettava tuo 4 peliä, mutta koska NHL niin en ole yllättynyt. Ihan vaan ajatuksena kun vertaa 4 peliä ja Evans kärsii tuosta lopun ikäänsä.
Jep, tuossa ei edes puolustella asiaa mitenkään vaan todetaan, että ”pelin jo ratkettua poikkeuksellinen vauhti, tietää mitä tekee ja tekee sen tarkoituksella, haavoittuvassa tilassa oleva vastustaja, ”saalistajamainen” hyökkäys, joka aiheuttaa vamman.

Ei siis vahinko, first point of contact on olkapää tms. lieventäviä selityksiä vaan tietoinen, onnistunut vahingoittamisyritys raadinkin mukaan.

Ja 4 peliä. Selevä.
 

ipaz

Jäsen
Mitä pitää lukea perusteluissa että tulee edes se 10 peliä? Tapon yritys? Minusta ihan naurettava tuo 4 peliä, mutta koska NHL niin en ole yllättynyt. Ihan vaan ajatuksena kun vertaa 4 peliä ja Evans kärsii tuosta lopun ikäänsä.

Olet oikeassa että todennäköisesti vaikuttaa, koska Evans on saanut jo ainakin kolme aikasempaa aivovammaa urallaan.

Ei DOPS voi tuosta vaan tehdä kenestäkään ennakkotapausta. Kyllä NHL:n pitää ensin ilmoittaa kaikille, että rangaistukset ajattelemattomasta toiminnasta kiristyvät ennen kuin niitä aletaan jakamaan. Nythän käsittääkseni mitään julkista taulukkoa pelikieltojen pituuksista ei ole olemassa, vaan kaikki tilanteet katsotaan tapauskohtaisesti. Joka sekään ei ole väärin, koska tilanteet ovat usein niin erilaisia.

Ja jos sinne määritellään jotain vähimmäisrangaistuksia, esim. minimissään viisi peliä kovasta laitataklauksesta ja siitä ylöspäin rikkeen vakavuuden mukaan, niin silloin älähtää pelaajayhdistys että NHL estää pelaajia harjoittamasta ammattiaan. Täälläkin usein naurettavana pidetty 5000 dollarin maksimisakko on pelaajien itse rajaama. NHLPA ei ole siis katsonut että sakon pitäisi olla suurempi. NHL:ää tuo sakon määrä tuskin kiinnostaa kun sakkorahat menevät pelaajille itselleen.
 
Viimeksi muokattu:

viljelmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Habs
Hyvä, että tuli edes jotain. Toivottavasti Evans ei loukkaantunut pahasti ja samalla tämä kirpaisee oikein kunnolla Jetsin hyökkäyspeliä ja tämä sikailija ei ehdi enää peleihin takaisin tällä kaudella.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Ei DOPS voi tuosta vaan tehdä kenestäkään ennakkotapausta. Kyllä NHL:n pitää ensin ilmoittaa kaikille, että rangaistukset ajattelemattomasta toiminnasta kiristyvät ennen kuin niitä aletaan jakamaan. Nythän käsittääkseni mitään julkista taulukkoa pelikieltojen pituuksista ei ole olemassa, vaan kaikki tilanteet katsotaan tapauskohtaisesti. Joka sekään ei ole väärin, koska tilanteen ovat usein niin erilaisia.

Ja jos sinne määritellään jotain vähimmäisrangaistuksia, esim. minimissään viisi peliä kovasta laitataklauksesta ja siitä ylöspäin rikkeen vakavuuden mukaan, niin silloin älähtää pelaajayhdistys että NHL estää pelaajia harjoittamasta ammattiaan.

Toisin sanoen, katsojan on turha ihmetellä näitä tuomioita, koska pelaajat itse hyväksyvät sen, että jokainen saattaa löytää itsensä paareilta ja tilanteen aiheuttaja selviää teosta todella vähällä suhteessa lopputulokseen. Omalla tavallaan aika sairasta.
 

ipaz

Jäsen
Toisin sanoen, katsojan on turha ihmetellä näitä tuomioita, koska pelaajat itse hyväksyvät sen, että jokainen saattaa löytää itsensä paareilta ja tilanteen aiheuttaja selviää teosta todella vähällä suhteessa lopputulokseen. Omalla tavallaan aika sairasta.

Minun mielestäni, jääkiekkoa tavoitteellisesti pelanneena, on täysin selvä asia että pelaajat hyväksyvät myös vakavan loukkaantumisen riskin. Onhan se tavallaan sairasta, mutta ainakin NHL:ssä siitä maksetaan pelaajille aivan helvetisti rahaa. Eikä siviilimaailmassakaan Hammurabin lait ole enää voimassa, vaan jostain taposta saattaa selvitä muutaman vuoden vankeustuomiolla ja tapaus on sen jälkeen käsitelty. Jos siis aletaan vertaamaan teon ja lopputuloksen suhdetta.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Minun mielestäni, jääkiekkoa tavoitteellisesti pelanneena, on täysin selvä asia että pelaajat hyväksyvät myös vakavan loukkaantumisen riskin. Onhan se tavallaan sairasta, mutta ainakin NHL:ssä siitä maksetaan pelaajille aivan helvetisti rahaa.

Tottakai kilpaurheilussa hyväksytään loukkaantumisriskit, mutta se ettei asialle haluta tehdä mitään, on outoa. Mitä ne rahat siinä kohtaa auttavat, kun kaveri ampuu kuulan kalloon elämän muututtua sietämättömäksi aivovammojen seuraksena? Tai pahimmassa tapauksessa tappaa jonkun muun siinä samalla. NHL:ssä on vissiin tähän mennessä selvitty vain huumeiden, lääkkeiden ja viinan yhdisteillä, mutta muissa lajeissa päävammapotilaat ovat mennee asioissa vähän pidemmälle. Pelaajille raha on niin tärkeä tekijä, että se menee oman terveyden edelle, se on sairasta.
 

ipaz

Jäsen
Pelaajille raha on niin tärkeä tekijä, että se menee oman terveyden edelle, se on sairasta.

Monelle ihmiselle maailmassa raha on niin tärkeä tekijä, että se menee terveyden edelle. Enkä edes usko että raha on NHL-pelaajille se suurin motivaattori, vaan kilpailu. Olla niin hyvä lajissaan, että pystyy pelaamaan maailman parhaiden kanssa. Huippu-urheiluhan on sairasta, jos sitä alkaa oikein syvällisesti pohtimaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös