Eli Espanja-Italia -ottelussa Espanja oli rankattu ennakkosuosikiksi menemään jatkoon, ja vielä 60-40 prosenteilla. Tämä siis vedonlyöntimarkkinoiden arvio. Onko Kirjoittelija,Walrus jne sitä mieltä että vedonlyöntimarkkinat olivat arvioissaan oikeassa? En siis meinaa jälkiviisastella, koska pelasin kyllä Italiaa menemään jatkoon ennen otteluakin. Vaan tän viestin pointti on siinä, että eikö tossa pelissä ja sitä edeltävissä matseissa se teidän oma "silmä" hahmottanut asiaa yhtään siihen suuntaan, että kyseessä voisi olla ylikerroin? Vai mitkä ne Espanjan tekijät esim. koko alkulohkoa arvioidessa puoltivat sitä, että he ovat Italiaa noin paljon parempia? Sekö, että joukkueessa on enemmän Barcelonan pelaajia?
Viesti ei ole minulle suunnattu, mutta huudan hep. Vedonlyöntimarkkina ei ole erehtymätön ja arviot eivät ole kenelläkään ns. auringontarkkoja. Itse koin että markkinoilla oli ylikerrointa pelattavaksi nimenomaan Italian voitolle, jonka hyödynsinkin. Löin siis vetoa Italian voiton puolesta koska sain sille mielestäni ylikertoimen, mutta en niin suurta ylikerrointa että se olisi kääntänyt Italian ennakkosuosikiksi.
Muuten en näe mielekkäänä puhua suosikeista arvioiden vain jotain tiettyä mielivaltaista jaksoa, vaan jos halutaan ennustaa todennäköisin voittaja, tehkäämme niin parhaamme mukaan, eikä "parhaan mukaan käyttämällä vain liian pientä otosta". Luonnollisesti pelaajien taitotaso vaikuttaa arvioihin, tätä tuskin kukaan kiistää. Jos kuitenkin halutaan tarkastella alkulohkon pelejä puolivillaisesti numeroiden valossa, nähdään seuraavaa:
Ensin Espanjan luku ja sitten Italian:
Pallonhallinta alkulohkossa 61,33 vs 48,33
Maalintekoyritykset alkulohkossa 50 vs 24
Vastustajan maalintekoyritykset 28 vs 34
Laukaukset maalia kohti 14 vs 9
Vastustajan laukaukset maalia kohti 7 vs 6
Laukaukset 50 vs 24
Vastustajan laukaukset 28 vs 34
Maalit 5 vs 3
Päästetyt maalit 2 vs 1
Konversio% laukaukset 10% vs 12,5%
Konversio% lauk. maalia kohti 35,7% vs 33,3%
Vastustajan konv.% lauk. 7,14% vs 2,94%
Vastustajan konv.% lauk. mk. 28,57% vs 16,67%
Tuli sohaistua vahingossa lähetä ennen aikojaan, mutta lisätään juttua jälkikäteen. Tällaisten lukujen laskeminen ei todellisuudessa ole näin pienellä otannalla edes mielekästä, enkä todellakaan väitä että näihin kannattaa arviotaan perustaa. Ei sitä kuitenkaan kannata perustaa parin pelin silmämääräiseen havainnointiinkaan kun tiedetään, että tänään surkeasti pelannut joukkue voi pelata huomenna elämänsä pelin.
Näiden valossa on kuitenkin helppo nähdä miksei alkulohkossa ole välttämättä ollut suurempia syitä muuttaa arviota Espanjan ja Italian voimasuhteista: Espanja piti selvästi enemmän palloa ja loi selvästi enemmän maalipaikkoja. Nämä ovat asioita, jotka tutkitusti vaikuttavat positiivisesti menestykseen. Espanja lisäksi antoi vastustajalle saman verran tai vähemmän maalintekoyrityksiä kuin Italia alkulohkossa. Toki on otettava huomioon, että Italian ja Espanjan peli perustuu eri asioihin, mutta tämä tulisi pystyä tekemään ilman ylikompensointia ja objektiivisesti.