Elokapina

  • 232 742
  • 2 162

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Mielestäni katumaastureita on kovin vähän sähköautojen tilastossa.
Todennäköisesti ja sama koskee pakettiautoja, rekkoja, työkoneita ja busseja. Näytti muuten Elokapinan käytössä ollut, rekvisiitan kuljettamiseen tarkoitettu pakettiautokin kulkevan dieseleillä.

Henkilökohtaisesti on mielestäni hyvä, että Elokapina pitää ilmastonmuutoksesta ääntä ja on otsikoissa. Tapa jolla he sen toteuttavat, on yksiselitteisen väärä. Mielenosoittamiselle löytyisi Helsingistä useita paikkoja, joissa ei häirittäisi yleistä järjestystä. Häiritsemällä yleistä järjestystä, karkoitetaan tehokkaasti myös suuren yleisön tuki. Kun Elokapinalta ei myöskään tule realistisia ratkaisuehdotuksia ilamstonmuutoksen torjuntaan tai ne ovat jopa haitallisia koko maapallon lämpenemisen kannalta, on mielestäni koko liikkeen merkitys konkreettisella tasolla varsin merkityksetön ja rajautuu täten pienen marginaalin haitanteoksi.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Nyt käsi sydämelle, sekö tässä aiheuttaa raivoa? Ilmastonmuutoksesta voidaan keskustella sille omistetussa ketjussa, joten siksi tässä ketjussa olisi antoisampaa keskustella Elokapinasta ja sen aiheuttamista reaktioista.

Jotkut sanovat sen johtuvan laittomuuksista, mutta poliisilta ei vaadita samaa yhtä voimakkaasti. Jotkut sanovat sen johtuvan ilmastotyön haittaamisesta, vaikka samaan aikaan Suomi muka tekee jo tarpeeksi. Jotkut sanovat sen johtuvat siitä, että ihmisten pitäisi olla mielenosoittamisen sijaan töissä, vaikka mukana on myös työssäolevia, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Jotkut sanovat sen johtuvan hälytysajoneuvojen häiritsemisestä, vaikka liike on ollut yhteydessä pelastustoimeen. Jotkut sanovat sen johtuvan liikenteen häiritsemisestä, vaikka isossa kaupungissa on vaihtoehtoisia reittejä ja kyseisen väylän käyttäminen ei edes koske häiriintynyttä itseään.

Olisi todella mielenkiintoista tietää, mikä edellä mainittuja yhdistää vai onko tosiaan niin, että pieni aktivistijoukko on niin taitava, että saa raivoa/ärsytystä aikaan ihmisissä monesta eri syystä.
Minä puolestani en ymmärrä sitä, miksi Elokapinaa pitäisi sen erityisemmin ymmärtää taikka tekojansa hyväksyä. Heidän strategianaanhan on nimenomaan häiritä tavallisten ihmisten elämää jotta saisivat äänensä kuuluville. Miksi asia saisi haitata vain sitä osaa ihmisistä jotka sattuvat tulemaan häirityiksi? Arjen toimien häiritseminen pitäisi olla hyväksyttyä toimintaa?

Kysehän on siitä että Elokapina ei luota ihmisten arvostelukykyyn ja demokratiaan. Heidän mielestään toimivat kaikkein tärkeimmän asian puolesta ja vissiinkin heidän ymmärtäjiensä mielestä asia on kaikista tärkein ja tähän asiaan liittyen häirinnälle pitäisi antaa jonkinlainen legitimiteetti: saa häiritä että ihmiset tajuaisivat. Mutta kukapa on se joka määrittää kaikkein tärkeimmän asian? Minua haittaisi häiriön aiheuttaminen minkä tahansa asian puolesta. Kannatan demokraattista päätöksentekoa, en Elokapinan tapaa toimia.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Todennäköisesti ja sama koskee pakettiautoja, rekkoja, työkoneita ja busseja. Näytti muuten Elokapinan käytössä ollut, rekvisiitan kuljettamiseen tarkoitettu pakettiautokin kulkevan dieseleillä.

Henkilökohtaisesti on mielestäni hyvä, että Elokapina pitää ilmastonmuutoksesta ääntä ja on otsikoissa. Tapa jolla he sen toteuttavat, on yksiselitteisen väärä. Mielenosoittamiselle löytyisi Helsingistä useita paikkoja, joissa ei häirittäisi yleistä järjestystä. Häiritsemällä yleistä järjestystä, karkoitetaan tehokkaasti myös suuren yleisön tuki. Kun Elokapinalta ei myöskään tule realistisia ratkaisuehdotuksia ilamstonmuutoksen torjuntaan tai ne ovat jopa haitallisia koko maapallon lämpenemisen kannalta, on mielestäni koko liikkeen merkitys konkreettisella tasolla varsin merkityksetön ja rajautuu täten pienen marginaalin haitanteoksi.

Laitoin tämän viestin autoiluketjuun, mutta laitetaan nyt tännekin. Kyllähän tuo sähkö nimenomaan korostuu noissa isojen ja luksusautojen segmentissä, johon katumaasturitkin kuuluvat.

Aut.fi - Ensirekisteröinnit segmentettäin

Sähkön/ hybrideiden osuus alkaa korostua selkeästi katumaastureissa, edustus-, luksus- ja isoissa autoissa. Tilastot ovat vuodelta 2020 ja 2019. Kyllähän tuon perusteella kuitenkin liikenteen sähköistyminen on menossa. Merkit ovat mielestäni painottaneet tuota käyttövoimaa enemmän juuri em. segmenteissä ja voidaan kysyä onko katumaasturin ostamisen yhtenä syynä voinut olla se, että siitä on saatu haluttu käyttövoima. Tätähän pitäisi enemmän penkoa ja tutkia syitä, mutta sähkön osuus noissa segmenteissä korostuu. Elokapinan kannalta haluttu ekoteko on tehty ja siirrytty pois fossiilisista polttoaineista, mutta se on vain tehty väärin.

Trendit tuolla ovat aivan selvät, eli kohti liikenteen sähköistymistä mennään.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Niin siis siinä @TosiFani n alkuperäisessä viestissä kommentoitiin sitä, että ihmiset käyttävät rahojaan kaikenlaiseen päästöjä lisäävään toimintaan, jolla ei ole suoranaista tarvetta (katumaasturit, statussymbolit, krääsä). Tarpeet ovat usein keinotekoisesti luotuja tai näennäisiä.

Tuon asian kun heittää ilmoille, niin välitön reaktio on, että eihän nyt tuollaista; tarpeeseen menee, ja minullakin on hybridi ja naapurini lajittelee roskat. Anekdoottien ja intuition arvo on kuitenkin vähäinen, sillä niitä värittävät liioittelu, valikoiva otanta sekä mittausvirheet.

Tilastot kertovat hyvin yksiselitteisesti, että suomalaiset kuluttavat räikeästi yli sen, mikä olisi ekologisesti kestävää tai tarpeellista. Suomalaisen hiilijalanjälki on luokkaa 10 tonnia, kun sen pitäisi olla hieman yli 2 tonnia. Siitä voi jokainen laskeskella, miten paljon on tehty ja miten paljon on tehtävää.

Uskoisin kuitenkin, että valtaosa ymmärtää myös Elokapinan logiikan, joka on poliittinen vaikuttaminen. Ei insinööritiede, esimerkin näyttäminen tai tarkoituksellinen kiusaaminen, vaan pyrkimys vaikuttaa poliittisiin voimasuhteisiin. Se onnistuu parhaiten medianäkyvyyden kautta, ja sen vuoksi he ovat Helsingin keskustassa eivätkä Siikajoella.

Mielipidevaikuttamisella on demokratiassa pitkät perinteet, joihin kuuluu epämiellyttävienkin asioiden sietäminen (liikenteen häiriöt yms.) Mielenilmaukset ja erilaiset vaikutuskanavat ovat tiivis osa kansalaisyhteiskuntaa. Olisi aika erikoista, jos niitä alettaisiin tukkimaan vain koska niistä koituu toisinaan "tavan kansalaiselle" pienimuotoista haittaa.

Viesti ei ole alkua lukuun ottamatta kohdistettu sinulle, vaan laajemmin keskusteluun liittyen.

Tietysti osa ihmisistä selittelee asioita itselleen parhain, mutta kun katsotaan esimerkiksi noita rekisteröintitilastoja, niin siellä korostuu myös nuo ns. vihreät käyttövoimat. Osa syy siihen saattaa olla se, että valmistajat ovat tuoneet sitä nimenomaan noihin kalliimpiin ajoneuvoihin ensin, joka ohjaa kulutuskäyttäytymistä sinne, jos haluaa ajaa sähköllä tai hybridillä. Täällä on keskusteltu paljon vaatteista, mutta myös autojen kohdalla voidaan pohtia mikä on ns. turhaa kuluttamista. Kaikki nuokaan autojen vaihdot sitä tuskin ovat, vaan osa on mennyt ns. tarpeeseen. Osa vaatteiden ostosta menee ns. tarpeeseen, se ehkä jopa korostuu tämän palstan käyttäjissä, kun taas toisaalta täällä voi olla korostetummin ns. huvikseen auton vaihtavaa.

Kyllä varmasti jokainen ymmärtää Elokapinan toiminnan logiikan, eli poliittisen vaikuttamisen. Oman viestin pointti oli enemmän siinä, että valitut keinot eivät välttämättä nyt oikein resonoi siinä ns. tärkeässä kohderyhmässä, eli niissä ihmisissä jotka eivät ole vielä muutoksessa mukana. Poliittinen viesti menee varmasti perille omille ydinryhmille ja saa näkyvyyttä mediassa. Kuinka paljon tällaisia pehmeän kansalaisvaikuttamisen keinoja tässä mittakaavassa on käytetty viimeisinä vuosikymmeninä?

Minusta Elokapina tanssii tällä hetkellä tarkotuiksella sellaisella rajalla, että poliisi ja yhteiskunta joutuu miettimään toimiaan. Se myös ärsyttää ihmisiä myös sen takia, että se syö turhaan mm. poliisien resursseja ja se heijastuu myös suhtautumisena Elokapinaan, sekä sitä kautta ilmastonmuutokseen. On helppo sanoa, että antakaa nyt istua siinä valtioneuvoston portailla, mutta poliisi joutuu miettimään myös yleistä turvallisuutta. Seuraavalla kerralla siinä ei välttämättä istu juuri Elokapina tekemässä pehmeätä vaikuttamista, siinä voi istua myös "Elokapina" vihreissä takeissa ja tehdä jotain muuta.

Insinöörimielisiä saattaa myös ärsyttää liikkeen tavoitteet, jotka ovat Suomelle ja ilmastolle haitallisia. Käytännössä tuosta porukasta osa joutuu keksimään elääkseen jotain muuta ja osa lopettamaan opiskelut, jos Suomi rysäyttää itsensä kerralla hiilineutraaliksi, koska se vaatii niin mittavia toimia ettei se onnistu nykyisiä rakenteita murtamatta, joka ajaa yritykset ja hyvätuloiset ulos tästä maasta.

Liikkeen kannalta pahimmassa tapauksessa tämä kasvattaa vastavoimien suosiota suhteessa enemmän ja kääntyy liikkeen tavoitteita vastaan. Isossa kuvassahan huoli on aiheellinen ja liikkeen tausta-ajatus kannatettava, mutta omalla toiminnallaan liike ei edistä niitä mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jostain syystä suomalaisten hiilijalanjälki esitetään usein kansalaisen ylikuluttamisen kautta. Sellainen henki on mielestäni hieman Elokapinallakin. En tarkoita yllä olevia kirjoituksia, vaan mm. mediaa. Jos ylikuluttaminen olisi keskeinen ongelma, ei paljon toivoa olisi. Kun tulotaso ja varallisuus kasvavat, kuluttaminen lisääntyy. Esimerkiksi HS käsittelee asiaan näin:

Tällä hetkellä suomalaisten hiilijalanjälki ei kuitenkaan enää näytä pienenevän päästöjä vähentävistä tekijöistä huolimatta, koska ihmiset kuluttavat aiempaa enemmän. Vuosikertomuksen mukaan suurin syy kulutuksen lisääntymiseen on tulotason kasvu. Mitä enemmän ihmisillä on rahaa, sitä enemmän he yleensä kuluttavat


En tiedä mistä on pesiytynyt tämä yksityisen kuluttamisen syyllistäminen, koska sillä ei ole ratkaisevaa roolia hiilijalanjälkeä pienennettäessä. Totta kai sillä on merkitystä, kun vertaillaan yksittäisen kansalaisen kulutusta. Tällöin luokka "muu kulutus" nousee suuremmaksi kuin vaikkapa energia ja ruoka.

Mutta jos itse asia eli Suomen hiilijalanjälki kiinnostaa, kokonaispäästöistä 75 prosenttia on peräisin energiasektorilta (polttoaineiden käyttö ja haihtumapäästöt).


Jos halutaan tuloksia - kuten haluan - tällöin kärki tulee kohdistaa sinne, missä on suurimmat päästöt. Jostain syystä esimerkiksi Elokapina ei näe ongelmaa siinä, että energiasektorin musta hiililammas, Helen, ei ole tehnyt ajoissa toimia, joilla se olisi saanut muiden energiayhtiöiden tapaan korvaavia tuotantotapoja hiilen käyttöön. Toki tiedän, että lähivuosina ollaan ison hiilivoimalan alasajossa (2024), mutta monet energiayhtiöt ovat vähentäneet riippuvuuttaan vuosia sitten.

Hanasaaren sulkeminen 2024 vähentää Helenin päästöjä todella merkittävästi, noin 40 prosenttia. Siis todella iso luku. Oisko kerralla koko Suomen päästöistä joku 10-12 prosenttia? Energiasektorin uudistaminen on ainoa tie hiilineutraalimpaan Suomeen ja siinä ei todellakaan paina se, ostaako joku hieman enemmän lihaa tai ajaa henkilöautolla töihin.

(En tällä syyllistä mielestäni asiallista työtä tehnyttä Helenin hallituksen puheenjohtaja Soininvaaraa, mutta nostan esille sen, miksi tämä kuluttajan syyllistäminen raapii itseäni).
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Tilastokeskus on julkaissut hyvän katsauksen vuoden 2020 kokonaispäästöistä: Tilastokeskus - Suomen kasvihuonekaasupäästöt 2020 . Päästöt vuonna 2020 olivat 48,3 miljoonaa hiilidioksidinettoekvivalenttitonnia.

Raportin mukaan päästöt 2020 vähenivät 9% verrattuna vuoteen 2019, 32% vertailuvuodesta 1990 sekä 44% vuodesta 2003. Tuolloin 2003 päästöt olivat korkeimmillaan aikasarjan 1990 - 2020 aikana.

Merkillepantavaa on, että kun mukaan lasketaan maankäyttö, maankäytön muutokset ja maatalous-sektori niin niiden nettonielu ( eli vähentävä vaikutus) oli 23 miljoonaa hiilidioksidinettoekvivalenttitonnia. Tuo vähennys oli 2020 56% suurempi, kuin vuonna 2019.

Kokonaispäästöistä vuonna 2020 72% oli energiasektorilta . Eli kokonaisuudessaan vuodesta 1990 alkaen on tehty paljon , joka myös näkyy päästöissä. Mikä sitten on riittävän paljon Suomen kokoiselle maalle / kansantaloudelle onkin jo toinen tarina. Siihen vaikuttavat poliittiset tekijät erittäin paljon.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Iso merkitys on myös sillä Suomessa, että lasketaanko ydinvoima "hyväksyttyjen" energiamuotojen mukaan. Jos näin ei tapahdu niin Suomi on pulassa. Suomen on vaikea saavuttaa ilmastonmuutos tavoitetta vuoteen 2035 mennessä ilman ydinvoimaa.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Minä puolestani en ymmärrä sitä, miksi Elokapinaa pitäisi sen erityisemmin ymmärtää taikka tekojansa hyväksyä.

Ei niitä pidäkään, mutta pystyt varmaan myöntämään, että aika maltillisia ovat ne kommentit, jotka voidaan lukea tekoja ymmärtäväksi. Joidenkin mielestä poliisin pitäisi käyttää kovempia keinoja, vaikka se olisi kiellettyä. Minä näen asian niin, että poliisin täytyy olla aina asiakkaittensa, mutta ei koskaan lain yläpuolella, vaikka asiakas olisi mikä tai kuka tahansa. Provoisiminenkaan ei ole mikään syy, sillä ammattitaitoisen poliisin ei pidä provosoitua.

Minusta se, että Elokapina herättää näin voimakkaita reaktioita kertoo vain siitä, että suomalainen yhteiskunta on todella rauhallinen ja joillakin menee tarpeeksi hyvin, että on aikaa reagoida asioihin, jotka eivät näy omassa elämässä.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Mikä meitä setämiehiä kaihertaa? No olisiko se, että kyseessä ei aivan päivänselvästikään ole puhtaasti ilmastohuoli, vaan vasemmistolainen protestiliike (joka tietoisesti rikkoo laillista järjestystä). Miten niin?

Nyt eilenkin(?) tiedottivat, että pääsivät kaikkien hallituspuolueiden kansanedustajien jutuille (todistetusti myös ainakin yhden persun, mutta häntä ei lasketa) paitsi kepun. Ja kesällä kun JHA soluttautui jutuille ja jopa selfie julkaistiin, niin se oli kai häneltä kulttuurista omimista tai jotain. Suopeasti ei kaupunkilaisen fillaristin kohtaamista katsottu.


Pyrkivätkö kovastikin Kokoomuksen pakeille? Luulisin, että se "kuunteleva puolue" olisi kuunnellut mitä heillä on mielensä päällä. Toki eivät varmaan ratikkakiskoilla, mutta asiallisessa paikassa.

Muutos on poliitikkojen vastuulla ja keinovalikoima on "kaikki". Kuitenkaan kaikki poliitikot eivät muutoksen tekijöiksi aivan ilmiselvästi kelpaa. Niin paha ei hätätila sentään ole.

Setämies junassa kuittaa oman panoksensa tähän keskusteluun tähän.
 

Jannacci

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Elokapina olisi paljon uskottavampi, mikäli se vastustustaisi samalla innolla liikakansoitusta kuin ilmastonmuutosta. Vuonna 1960 maailmassa oli hieman yli 3 miljardia ihmistä. Muutaman vuoden päästä menee 8 miljardia rikki. Mikäli väkimäärä olisi vaikka puolet nykyisestä, niin ehkä päästöjäkin olisi vähemmän. Intian väkiluku vuonna 1960 oli 450 miljoonaa. Nyt se on 1380 miljoonaa. Nousua kuudessakymmenessä vuodessa vaatimattomasti yli 900 miljoonaa. Ehkä tuollainen asia ei Elokapinan piirissä ole mikään ongelma. Suomeen sama väestöntiheys kuin Intiassa meinaisi täällä semmoinen 150 miljoonaa. Ei mitään ongelmaa. Vaikka suomalainen tuottaisi päästöjä henkilöä kohti enemmän kuin intialainen, niin Intian kokonaispäästöt ovat huomattavasti suuremmat. Siksi Intian täytyy tehdä enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi kuin Suomen. Ja siksi Elokapinan olisi tärkeää pitää noita istuskelujaan esim. Intian suurlähetystön edessä ja vaatia Intialta tehokkaita ympäristötoimia väestönkasvun pysäyttämiseksi.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Elokapina olisi paljon uskottavampi, mikäli se vastustustaisi samalla innolla liikakansoitusta kuin ilmastonmuutosta. Vuonna 1960 maailmassa oli hieman yli 3 miljardia ihmistä. Muutaman vuoden päästä menee 8 miljardia rikki. Mikäli väkimäärä olisi vaikka puolet nykyisestä, niin ehkä päästöjäkin olisi vähemmän. Intian väkiluku vuonna 1960 oli 450 miljoonaa. Nyt se on 1380 miljoonaa. Nousua kuudessakymmenessä vuodessa vaatimattomasti yli 900 miljoonaa. Ehkä tuollainen asia ei Elokapinan piirissä ole mikään ongelma. Suomeen sama väestöntiheys kuin Intiassa meinaisi täällä semmoinen 150 miljoonaa. Ei mitään ongelmaa. Vaikka suomalainen tuottaisi päästöjä henkilöä kohti enemmän kuin intialainen, niin Intian kokonaispäästöt ovat huomattavasti suuremmat. Siksi Intian täytyy tehdä enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi kuin Suomen. Ja siksi Elokapinan olisi tärkeää pitää noita istuskelujaan esim. Intian suurlähetystön edessä ja vaatia Intialta tehokkaita ympäristötoimia väestönkasvun pysäyttämiseksi.
Syntyvyys on laskenut Intiassa viimeiset 60 vuotta ja syynä ovat ihan ne perinteiset asiat. Naisten kohonnut koulutustaso, ehkäisyn saatavuuden helpoittaminen ja lapsikuolleisuuden väheneminen. Se nyt vain ei kovin nopeasti vaikuta väestönmäärään, kuten se ei Suomessakaan samantien alkanut laskemaan kun ikäluokat alkoivat pienenemään. Intiassa nykyään yksi nainen synnyttää keskimäärin 2.179 lasta kun 60 vuotta sitten se oli 5.892.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Ei niitä pidäkään, mutta pystyt varmaan myöntämään, että aika maltillisia ovat ne kommentit, jotka voidaan lukea tekoja ymmärtäväksi. Joidenkin mielestä poliisin pitäisi käyttää kovempia keinoja, vaikka se olisi kiellettyä. Minä näen asian niin, että poliisin täytyy olla aina asiakkaittensa, mutta ei koskaan lain yläpuolella, vaikka asiakas olisi mikä tai kuka tahansa. Provoisiminenkaan ei ole mikään syy, sillä ammattitaitoisen poliisin ei pidä provosoitua.

Minusta se, että Elokapina herättää näin voimakkaita reaktioita kertoo vain siitä, että suomalainen yhteiskunta on todella rauhallinen ja joillakin menee tarpeeksi hyvin, että on aikaa reagoida asioihin, jotka eivät näy omassa elämässä.
En pysty. Minun on helppo sanoa mikä osapuolista tekee vähintäänkin kaikkein eniten väärin ja se on Elokapina. Tekevät selkeästi väärin jo häiritessään tavallisten tallaajien elämää mutta lisäksi provosoivat poliisia ja koittavat saada heidän tekonsa näyttämään ylimitotetuilta, pyrkien luomaan itselleen "väärinkohdeltu uhri" asemaa. Mitä siitä seuraa, keskustelufoorumin kommenttien muodossa tms on sivuseikka mutta päähuomio on oltava siinä että Elokapinan teot ovat vääriä ja yksiselitteisesti tuomittavia. Jos asia on jäänyt sulle jossakin määrin epäselväksi, en pahemmin diggaile sinunkaan kirjoituksiasi aihepiiriin liittyen kun aina koitat löytää jonkun erikoisen näkökulman asioihin.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@BigRedCat toistelee tuota väkivallattomuutta. Kuitenkin tietoinen löysäksi meneminen rasittaa työtään tekevien virkamiesten tuki- ja liikuntaelimiä tarpeettomasti. Se on tietoista väki- eli voimavaltaa. Painovoimavaltaa.

Tämä taisi toki olla kieli poskessa kirjoitettu mutta henkilökohtaisesti vastustan sellaista jenkkiprogressiivien/uusvasemmiston kieltä, jossa mistä tahansa ei-väkivaltaisesta toiminnasta kaivamalla kaivetaan jonkun löyhän aasinsillan kautta "väkivaltaa". Ei elokapinankaan pelikirja minusta ongelmaton ole, mutta jos heistä yritetään maalata väkivaltaista terroristiporukkaa, ollaan aika mielikuvituksellisilla vesillä.

Ainakin paremmin perustellusti voi nähdä heidän toimintansa lisäävän väkivallan uhkaa ja kyllähän minäkin tuosta tarpeettomasta vastakkainasettelun lietsomisesta ja aktivismin ylikorostamisesta kirjoitin. Sille ehkä olisi ollut tilausta 5-10 vuotta sitten mutta ei enää.

Minä olen se joka näkee selittelyä. Juttu alkaa oikeinkin hyvin mutta sitten aletaan jankuttamaan ja selittelemään "emme hyväksy Sebastian Tynkkysen harjoittamaa kiusaamista" joka osuus olisi ilman muuta pitänyt jättää tuosta aiheesta pois. Ja tuo lisäys nollasi taitavasti kaiken sen hyvän jota oli alkuosassa.
Etenkin kun Tynkkysen aiheuttama kiusaaminen on ollut todella pientä verrattuna Elokapinan itsensä harjoittamaan kiusaamiseen. Mutta kaipa se Elokapinan harrastama kiusaaminen on sitä "parempaa kiusaamista".

Olen eri mieltä. Tehtiin aivan selväksi että riippumatta Tynkkysen touhuista, kaikki häneen tai kehen tahansa kohdistuva väkivalta on tuomittavaa ja että tönäisijä toimi elokapinan periaatteiden vastaisesti. Tynkkysen "kiusaamisen" tuomitseminen sitten oli liikkeen kannalta ihan tarpeellinen ja erillinen lisäys enkä osaa nähdä sitä mutkutteluna. Ehkä, jos olisi vain yleisesti todettu että "väkivalta on tuomittavaa mutta", mutta kun nyt otettiin tuohon nimenomaiseen tilanteeseen kantaa ja oli asiaa selviteltykin.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Olen eri mieltä. Tehtiin aivan selväksi että riippumatta Tynkkysen touhuista, kaikki häneen tai kehen tahansa kohdistuva väkivalta on tuomittavaa ja että tönäisijä toimi elokapinan periaatteiden vastaisesti. Tynkkysen "kiusaamisen" tuomitseminen sitten oli liikkeen kannalta ihan tarpeellinen ja erillinen lisäys enkä osaa nähdä sitä mutkutteluna. Ehkä, jos olisi vain yleisesti todettu että "väkivalta on tuomittavaa mutta", mutta kun nyt otettiin tuohon nimenomaiseen tilanteeseen kantaa ja oli asiaa selviteltykin.
No sittenhän me olemme Elokapinasta samaa mieltä, ainakin yhdessä asiassa. Siinä että Elokapina on porukkaa jolla mielestään on oikeus kiusata muita mutta tuomitsee itseänsä kiusaavat.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No sittenhän me olemme Elokapinasta samaa mieltä, ainakin yhdessä asiassa. Siinä että Elokapina on porukkaa jolla mielestään on oikeus kiusata muita mutta tuomitsee itseänsä kiusaavat.

Ymmärrän tämän ajatuksen mutta kyllähän elokapina viittasi tuossa yksittäisiä tavallisia aktivisteja henkilöivään "kiusaamiseen", mikä eroaa aika paljon elokapinan harjoittamasta "kiusaamisesta", jota sinällään sopii varmaan arvostella. Joutunet kuitenkin myöntämään ettei Elokapina tunnu maalittavan yksittäisiä tavallisia kansalaisia. Edes saastuttavia sellaisia.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Ymmärrän tämän ajatuksen mutta kyllähän elokapina viittasi tuossa yksittäisiä tavallisia aktivisteja henkilöivään "kiusaamiseen", mikä eroaa aika paljon elokapinan harjoittamasta "kiusaamisesta", jota sinällään sopii varmaan arvostella. Joutunet kuitenkin myöntämään ettei Elokapina tunnu maalittavan yksittäisiä tavallisia kansalaisia. Edes saastuttavia sellaisia.
Itse asiassa en tiedä Tynkkysen tapauksesta kuin lööppitasolla - siis en tiedä mitä hän sanoi ja miten maalitti. Saisin asian selville varsin vaivattomasti jos se minua kiinnostaisi.
Mutta edelleen olen sitä mieltä että jos hyväksyy toisen kiusaamisen mutta toista ei, ajautuu syvälle selittelyiden suohon. Ja: jos hyväksyy autoilijoiden häiritsemisen jostakin syystä, on hyvin hankala olla hyväksymättä häirintää jostakin toisesta syystä vaikka se toinen syy ei itseään niin paljoa miellyttäisi (oletetaan nyt kuitenkin että kukaan ei mielenilmauksessaan vaadi mitään laitonta vaan ajaa asiaa jonka kokee tärkeäksi). Lieneekö kohtuutonta toivoa että kaikki kannattaisivat tasapuolisia sääntöjä kaikille toimijoille?
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Tässä ketjussa ei saa keskustella eräiden mielestä luontoystävällisen elämäntavan puolesta vaan liikkeestä nimestä Elokapina ja Tynkkynen. Ilmastonmuutos on näköjään sivujuonne, joka kuuluu muualle.

Päätarkoitus on itse liike ei sen ajamat asiat. Anna mun kaikki kestää. Niin myös poliisien törkeä käytös on hyvin tärkeää tuomita näiden henkilöiden mielestä

Kuten aiemmin olen todennut itse päätarkoitus taitaa kuitenkin olla luonnontieteiden merkitys ja luonnon monimuotoisuuden tärkeys koko maapallolla. Ilmastonmuutos tulee ottaa huomioon niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta.

Tarkkojen päivämäärien lyöminen lukkoon milloin ilmastonmuutoksen hätätila pitäisi olla julistettu on aivan turhaa. Pelkät puheet eivät auta vaan ne teot ratkaisevat millainen luonto ja ilmasto on tuhannen vuoden kuluttua. Samoin se on aivan utopistinen tavoite, että Suomen on oltava hiilineutraali valtio vuoteen 2025 mennessä.
 
Viimeksi muokattu:

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Mikäkö Elokapinassa setämiehiä raivostuttaa? No en tiedä, kun en itse moista raivoa tunne, mutta voin esittää jonkinlaista oman kuplani sisällä syntynyttä pohdintaa.

Olen jutellut ilmastonmuutoksesta kaltaisteni setämiesten kanssa paljonkin, jo aikana ennen Elokapinaa, koska kaltaiseni setämiehet ymmärtävät ilmiön vakavuuden, ja kaltaisteni kassa olen jutellut lähinnä siksi, että kuplassani on enimmäkseen kaltaisiani setämiehiä. On kyllä muitakin, ihan sieltä Elokapinan hangaround-porukan jäsenistä lähtien, mutta nyt olikin puhe setämiehistä. Niin, asiasta on juteltu ja paljon pohdittu kahdenlaista tulokulmaa: mitä tulisi tehdä ihan ihmiskunnan tasolla, ja mitä voimme tehdä yksilötasolla.

Tutkimuksia emme ole tehneet, mutta jotenkin olemme päätyneet lopputulokseen, että ihmiskunnan tasolla energiantuotannon tulee siirtyä päästöttömään tuotantoon. Matka on pitkä ja kivinen, helppoja ratkaisuja ei ole, ja päästötöntä tuskin koskaan saavutetaan, mutta päästöjä toivottavasti saadaan paljon alennettua. Ydinvoima, tuo menneiden vuosien pelsepuupi, onkin yhtäkkiä todella hieno juttu, kunhan ei osteta venäläistä teknologiaa. Aurinko- ja tuulivoimaa, kyllä kelpaa, kunhan ne laitteistojen tuotantotavat saataisiin vielä jotenkin ympäristöystävällisiksi. Aaltovoima, maalämpö ja terminen energia, jätteiden hyödyntäminen - onhan näitä vaikka mitä kantautunut setämiesten silmiin ja korviin.

Autoista onkin ollut jo paljon puhetta tässä keskustelussa, ja siellähän on kovat pyrkimykset siirtyä sähkövoimaan. Hyvä niin, mutta suomalaisittain ajateltuna ei puhuta lähitulevaisuudesta. Uusien sähköautojen hankintahinnat ovat valtavan suurelle suomalaisenemmistölle vielä haavetasolla, mutta hybrideihin alkaa kohta olla tavallisilla setämiehilläkin varaa. Askel se on sekin. Kaupunkiseudulla julkisen liikenteen kehittäminen on oikein hyvä asia, ja Tampereelle erityiskiitos ratikkalinjaston kehittämisestä, vaikka joitain setämiehiä se kovin kiukuttaa.

Kiinalainen krääsä. Voi perkele. Jostain sen luin tai kuulin, että paljonko Suomeen tuotiin vuosittain sitä täysin turhaa muovista kertakäyttökrääsää, mutta mielenrauhani suojeli itseään ja pyyhki tiedon mielestäni. Mutta siis, kuluttaminen. Mitä ostamme, miten liikumme, mitä syömme, miten asumme. Me setämiehet emme ole tunnettuja kertakäyttömuodin kuluttamisesta, ja en tiedä, onko tässä linkkiä siihen, ettei kertakäyttömuotia pidetä ongelmana ympäristön kannalta ympäristön tilasta huolissaan olevien tiedostavien ihmisten keskuudessa, tai jos pidetäänkin, mikä olisi hyvin suotavaa, niin ääntä eivät siitä ainakaan pidä. Mietitään kuitenkin, mitä vaatteita ostetaan, tarvitaanko niitä, missä ja miten ne on tehty. Lähiruoka on voittopuolisesti laadukasta ja hyvää. Liha maistuu, ja niin maistuu ne lihan korvikkeetkin, jotka on tehty hyvin. Setämies ei jää lihaa kaipaamaan, jos korvaavat tuotteet maistuvat ja tuntuvat suussa tarpeeksi hyviltä. Tässäkin luotamme markkinatalouteen, vaikka se kuulemma saatanasta onkin, eli hyvillä tuotteilla voitetaan kuluttajat asiakkaiksi.

Paljon on siis sellaista, mitä setämies voi itse tehdä. Lähes jokainen ostos- ja hankintapäätös voi olla ympäristön kannalta myönteinen tai ainakin vähemmän haitallinen kuin tarjolla olevat vaihtoehdot. Setämies tykkää lähestyä näitä tilanteita pragmaattisesti, eikä välttämättä ymmärrä, jos tajuntaan yritetään työntää jonkun vieraalta vaikuttavan ideologian sanelemia ohjeita. Eläminen ja kuluttaminen tehdään mielellään ympäristöä avittavalla tavalla, jos markkinatalous on onnistunut järjestämään sellaisia vaihtoehtoja, eli vähän laajemmin ajateltuna, jos yhteiskunta tai jopa kansainvälinen yhteistyö on onnistunut luomaan puitteet, joissa yrityksille on kannattavaa tuottaa ympäristön kannalta kestäviä tuotteita ja palveluita. Jos meille yritetään sanoa, että jätä se ruoka ostamatta tai tuote hankkimatta kokonaan sen takia, että ideologiamme ei tykkää jos ostat, niin arvatkaa vaan, ostammeko vai emme.

Siinä jonkin verran setämiehen tajunnanvirtaa ympäristöön liittyen, vaikkakin vain kevyenä pintaraapaisuna. Ympäristö ja ilmasto taisi vähän sekoittua, mutta ei sen pidä antaa häiritä, kun kyllä ne pointit varmaan sieltä kuitenkin selville tulee, ja nämä asiat on setämiehille kuitenkin aika hankalia. Nyt sitten kun mietitään, että minkä verran se Elokapinan kadulla tai portailla istuminen vaikuttaa siihen, että miten setämies näistä asioista ajattelee, niin onko tässä kovinkin vahva linkki havaittavissa? Siis kun mietitään, että saako se istuminen asioita muuttumaan? Mitä konkreettisia ratkaisuja Elokapina on tähän asti setämiehille tarjonnut, ja mitä se aikoo tarjota jatkossa?
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Tutkimuksia emme ole tehneet, mutta jotenkin olemme päätyneet lopputulokseen, että ihmiskunnan tasolla energiantuotannon tulee siirtyä päästöttömään tuotantoon. Matka on pitkä ja kivinen, helppoja ratkaisuja ei ole, ja päästötöntä tuskin koskaan saavutetaan, mutta päästöjä toivottavasti saadaan paljon alennettua. Ydinvoima, tuo menneiden vuosien pelsepuupi, onkin yhtäkkiä todella hieno juttu, kunhan ei osteta venäläistä teknologiaa. Aurinko- ja tuulivoimaa, kyllä kelpaa, kunhan ne laitteistojen tuotantotavat saataisiin vielä jotenkin ympäristöystävällisiksi. Aaltovoima, maalämpö ja terminen energia, jätteiden hyödyntäminen - onhan näitä vaikka mitä kantautunut setämiesten silmiin ja korviin.
Kyllä mutta energianhuollossa asia ei ole niin yksinkertainen että tuumittaisiin tyyliin: olemme aiemmin tuottaneet ja kuluttaneet vuositasolla X TWh energiaa osin päästöllisillä menetelmillä ja kun niistä luovutaan, tuotamme vastaavan X TWh päästöttömästi. Johtuen lähinnä eri vuodenaikojen lämpötilaeroista, tarvitsemme sekä perusenergiaa että säätöenergiaa.

Kaikkea energiantarvetta ei voi edes teoriassa tuottaa ydinvoimalla koska ydinvoimaloiden tuotanto ei ole säädeltävissä joten ydinvoima sopii vain perusenergiaksi. Säätövoimaa tarvitaan kun energiantarve on suurempi ja tähän tarpeeseen fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalat sopivatkin oikein hyvin - voimala on tarvittaessa nopeasti käynnistettävissä ja toisaalta myöskin suljettaessa kun tarve energialle pienenee. Säätövoimaksi käy myös vesivoima oikein hyvin mutta ainakin osa voimaloista lienee pois käytöstä kun vesistöt ovat jäässä. Tuulivoimaloiden tuotantoa on haastava ennustaa joten tuulivoima ei tuota perus- eikä säätöenergiaa.

Oma kysymyksensä on huoltovarmuus. Vaikka energiaa ei voi mielekkäällä tavalla tallentaa käytettäväksi vaikkapa puolen vuoden kuluttua, polttoaineita ja lähinnä fossiilisia polttoaineita voi. Meillä on usean kuukauden käyttöön riittävät varastot kivihiiltä ja öljyä. Miten huoltovarmuus hoidetaan kun nuo menetelmät on bannattu?
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival

axe

Jäsen
Huh, meinasin jo liittyä kirkkoon ihan vaan sen takia että voisin Elokapina-yhteyden pöyristykseni takia erota uudelleen!!!! No ei vaan, enemmänkin tuli yllätyksenä että Elokapinasta löytyy tuollainen kristillinen jaostokin. Jotenkin tuo on tullut esiin ryhmänä, joka nimenomaan vastustaisi koko koti-uskonto-isänmaa -konseptia.

Mutta tohon varsinaiseen tilaisuuden perumaan joutumiseen, niin kyllä tää maailma vain on sairas. Ei riittänyt että tuli wokehöpsöjen cancel-kulttuuri, vaan nykyään sitten pitää tulla vielä vastacancelöintiäkin tällaisia tilaisuuksia tai jotain vitun Uppo-Nallen teatteriesityksiä vastaan. Kun lopulta nää idiootit saa aikaan sisällissodan (vai onko se sisällissota jos se on (länsi)kansainvälinen ja siinä sotii jonkun omituisen poliittisen spektrin ääripäät?), niin sitten joutuu tappelemaan siinä välissä kahta puolta vastaan. Siitä tulee rankkaa. Odotan ja toivon kuitenkin täystuhoa molemmille puolille, että me kunnon ihmiset päästäisiin taas elämään.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tapahtuman perumisen todellinen syy taitaa löytyä erokirkosta.fi-sivuston tilastoista, jossa eilinen 188 eroajan määrä on koko vuoden 2021 suurin päivälukema. Tänäänkin lukema on ollut klo 13.00 jo 117.

Toki koko valtakunnan eroamispiikki voi johtua muustakin, mutta ainakaan uutisissa en ole huomannut muuta mieltä kuohuttavaa. Vielä jos merkittävä osa luvuissa näkyvissä eroajista on Tampereelta, niin seurakunnassa on varmasti alettu laskemaan euroissa tapahtuman hintaa. Raadollista, mutta jollain seurakuntakin joutuu maksamaan henkilöstönsä palkat, kiinteistökulut jne.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Oikeuslaitos ruuhkautuu ja laskua tulee veronmaksajille näiden valopäiden älyttömyyksistä. Sinänsä osuvaa, että Elokapina ja rokotusvastaiset hörhöt voi laskea täysin samaan kastiin. Voisivat itse korvata kaikki aiheuttamansa kulut ja muut vahingot.


  • Muun muassa Elokapinan aktivistien sekä rokotteita ja koronarajoituksia vastustavien aktivistien sadat rikosepäilyt ovat ruuhkauttaneet pahoin Helsingin syyttäjänviraston.
  • Käräjäoikeus hakee parhaillaan lisäresursseja edessä olevan jättimäisen syyteryppään käsittelyyn.
  • Yhteiskunnalle aiheutuvat kulut lasketaan useissa sadoissa tuhansissa euroissa.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Aggressiiviset setäoletetut ovat pommittaneet Tampereen seurakuntaa niin paljon, ettei se voi järjestää ympäristösurua lievittävää tapahtumaa.

Hienosti toimii demokratia. Pitää perua tapahtuma, kun persu- ja natsimieliset uhkailevat. Ahdistaa niin se ilmastoasioista paasaaminen. Ihan kuin jossain vitun Venäjällä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös