No voi kyynelHienosti toimii demokratia. Pitää perua tapahtuma, kun persu- ja natsimieliset uhkailevat. Ahdistaa niin se ilmastoasioista paasaaminen. Ihan kuin jossain vitun Venäjällä.
Eiköhän varsinainen syy perumiselle ole lista eronneista.
No voi kyynelHienosti toimii demokratia. Pitää perua tapahtuma, kun persu- ja natsimieliset uhkailevat. Ahdistaa niin se ilmastoasioista paasaaminen. Ihan kuin jossain vitun Venäjällä.
Saattaa pitää paikkansa nuorten ihmisten kohdalla, mutta kun tullaan jo aikuisiin ihmisiin, niin en kyllä tiedä pitääkö tämä ihan paikkansa.Tämä on totta. Mitä köyhempi ihminen, sen enemmän on merkkivaatetta ja muuta "status" tavaraa ja sen köyhempiä he ovat. Keskituloisena omat merkkivaateostokset keskittyvät käytettyjen vaatteiden myymälöihin ja alennusmyynteihin.
Haluaisin tietää kuka maksaa kaikki kulut, jotka rikollisjärjestö on aiheuttanut yhteiskunnalle.Tämän toimittajan näkemyksen mukaan poliisi olisi voinut (tai heidän olisi pitänyt) estää koko mielenosoitus alkuunsa
"Poliisit olivat asemissa Eduskuntatalon ympärillä, kun ensimmäiset aktivistit lähestyivät heiltä kiellettyä mielenosoituspaikkaa. Miksi poliisit tyytyivät vain seuraamaan sivusta, kun leiriytyminen keskelle tietä alkoi?
Miksi ei jo ensimmäistä ajoradalle astunutta lipunheiluttajaa kehotettu takaisin jalkakäytävälle?
Käskyistä kieltäytyneitä olisi voinut ryhtyä sitä mukaa kuljettamaan pois paikalta. Miksi näin ei tehty?"
Näkökulma: Aktivistit kyykyttävät poliisia – jättilasku protesteista olisi voitu estää
Miksi poliisi antaa laittomien mielenosoitusten syntyä ennen kuin ryhtyy toimiin? kysyy Iltalehden rikos- ja oikeustoimittaja Risto Kunnas.www.iltalehti.fi
Rahaa tulee sienästä ja sähköä pistokkeesta.Haluaisin tietää kuka maksaa kaikki kulut, jotka rikollisjärjestö on aiheuttanut yhteiskunnalle.
Pitäisi varmaan ostaa rahapuita kotiin. Tulevaisuus on silloin varmasti turvattu. Kyl Emma tietää; Pitäisi varmaan kysyä neuvoa. Mene ja tiedä. Ostan vokaalin...Rahaa tulee sienästä ja sähköä pistokkeesta.
Ei voi ostaa enää, haluaisitko arvata vastauksen?Pitäisi varmaan ostaa rahapuita kotiin. Tulevaisuus on silloin varmasti turvattu. Kyl Emma tietää; Pitäisi varmaan kysyä neuvoa. Mene ja tiedä. Ostan vokaalin...
Jo näiden kahden esimerkin perusteella en jaksa olla yhtä luottavainen kuin @Cobol , että mitäpä me kuluttajat tässä huolehdimme? Markkinat kyllä hoitavat ilmastonmuuutoksen.
Huh! Nyt oli helpottava viesti. Välillä kun alat julistaa, niin tekstistäsi saa helposti kuvan, että toivot kaiken säätelyn poistamista.Pieni tarkennus. Poliitikkojen tulee tehdä päätökset. Esimerkiksi ydinvoimasta vihreä energia, suurkalastamisen vähentäminen, jotta meret kykenevät sitomaan hiiltä jne. Markkinat hoitavat siitä eteenpäin.
Huh! Nyt oli helpottava viesti. Välillä kun alat julistaa, niin tekstistäsi saa helposti kuvan, että toivot kaiken säätelyn poistamista.
Mutta samaa mieltä siis ollaan (taitaa olla jo toinen kerta, kun Fennovoimastakin taidettiin olla samoilla linjoilla?), että nyt meidän kuuluu tehdä poliitikoille selväksi kantamme (vaikka äänestämällä, mutta en kyllä itse pahastu Elokapinoinnistakaan), eikä antaa vain esimerkiksi öljyteollisuuden lobbarien hoitaa hommiaan?
Ja markkinoihinhan meidän tulee myös vaikuttaa jo nyt kulutuksellamme.
Eli rasti seinään ja olen kanssasi toisen kerran samaa mieltä. Kuluttajien vastuuta en silti vetäisi nolliin (ja tuskin sinäkään) noissa suurissakaan ratkaisuissa, vaikka erityisesti niissä se yksilön merkitys voi erityisen pienelle tuntuakin.Ollaan tilanteessa, jossa poliitikot eivät tee mitä pitää. Se jättää markkinat tilanteeseen, jossa ne eivät voi edetä riittävän tehokkaasti. Syitä poliitikkojen toimettomuudella on hyvin erilaisia haluttomuudesta, heikoista tiedoista, taloudesta, lobbauksesta, korruptiosta alkaen.
Kuluttajat voivat vaikuttaa, mutta isossa kuvassa kyse on erityisesti suurista ratkaisuista energiantuotannossa ja lämmityksessä.
Eli rasti seinään ja olen kanssasi toisen kerran samaa mieltä. Kuluttajien vastuuta en silti vetäisi nolliin (ja tuskin sinäkään) noissa suurissakaan ratkaisuissa, vaikka erityisesti niissä se yksilön merkitys voi erityisen pienelle tuntuakin.
Palataan joku päivä vielä tuohon ralliautoiluun :)
Tuo rehellinen suhtautuminen ilmastonmuutokseen on kyllä tarpeen. Noista mainitsemistasi suuren mittakaavan toimista ilmastonmuutoksen estämiseksi en tietenkään ole eri mieltä, tärkeitä ovat, mutta minun mielestäni niidenkin kohdalla kuluttajan roolia ennemminkin väheksytään. On helppo syyttää tuottajia ja poliitikkoja, mutta kyllä nyky maailmassa kuluttajalla on roolinsa markkinataloudessa. Emme me vielä (?) ole täysiä lampaita / robotteja.Kuluttajan vastuuta ylikorostetaan, mutta ei se nolla tai lähes nolla ole. Rehellinen suhtauminen ilmastonmuutokseen on kovin vaikeaa, ja usein vedetään vaikkapa autoileva kuluttaja tilille. Se on helppoa, mutta väärä tie, sillä vaikka nyt lopetettaisiin kokonaan hiilipäästöt, ilmakehässä aiemmat päästöt säilyvät silti luokkaa 100 vuotta tai joissakin tapauksissa paljon kauemmin. On merkkejä siitä, että suuret hiilinielut, kuten meret, ovat menettämässä kykyään ottaa talteen ilmakehän hiilidioksidia. On siis pidettävä huolta meristä ja kaloista (sitovat hiiltä), metsitettävä (sitoo hiiltä), kehitettävä puita, joiden juuret sitovat hiiltä jne.
Kaikki tämä ja paljon muuta tiedetään ja ratkaisut ovat olemassa, mutta poliitikot eivät tee hommiaan. Petteri Taalas totesi tänään, että nykyisellä päästötahdilla lämpeneminen saattaa yltää jopa neljään asteeseen. Amazonin sademetsä on muuttumassa hiilidioksidin nielusta päästölähteeksi. Amazonin metsiä on hakattu niin paljon, etteivät ne enää ime itseensä hiilidioksidia, mutta paljastunut maanpinta on alkanut luovuttaa hiiltä ilmakehään.
Ilmaston lämpeneminen tulee myös jatkumaan vielä kymmeniä tai satoja vuosia, vaikka päästöt saataisiinkin nyt alas.
Silti luettelemani ja muut vastaavat keinot riittäisivät muuttamaan nopean lämpenemisen ja hiilensitominen myös vähentämään jo olemassa olevia päästöjä ilmakehästä.
Kuten Taalas sanoi, jos sopivat keinot otettaisiin käyttöön ilmastonmuutoksen estämiseksi, ei se aiheuttaisi kovin suuria muutoksia ihmisten arkielämään. Rahasta tämä ei ole kiinni.
Tuo rehellinen suhtautuminen ilmastonmuutokseen on kyllä tarpeen. Noista mainitsemistasi suuren mittakaavan toimista ilmastonmuutoksen estämiseksi en tietenkään ole eri mieltä, tärkeitä ovat, mutta minun mielestäni niidenkin kohdalla kuluttajan roolia ennemminkin väheksytään. On helppo syyttää tuottajia ja poliitikkoja, mutta kyllä nyky maailmassa kuluttajalla on roolinsa markkinataloudessa. Emme me vielä (?) ole täysiä lampaita / robotteja.
Kiitos kehuista ja samat takaisin, mutta...tuli kyllä samalla kauhean syyllinen olo, koska muutamien väsyneessä mielentilassa aiemmin tehtyjen heittojen takia, en kyllä kokonaisuutena katso olevani kehujen arvoinen :(Aluksi haluan hieman kehaista @kehveli suhtautumista keskusteluun. On äärimmäisen virkistävää, että joku vielä jaksaa yrittää sivistyneellä tyylillä ja asia-argumenteilla. Siitä iso käsi!
Sitten itse asiaan. Emme todellakaan ole lampaita emmekä robotteja - toivottavasti. Eli kuluttajan roolia ei tule väheksyä (jos ei liioitellakaan) ilmasto-ongelman ratkaisemisessa. Todellinen kysymys sitten on, miten kuluttaja voi A. omalta osaltaan ja B. suhteessa muihin kuluttajiin toimia.
Aloitan tuosta omasta toiminnasta. Kuluttaja voi nähdäkseni toimia kahdella tavalla niin, että hänestä tulee osa ratkaisua eikä ongelmaa. Ensimmäinen on oman kulutuksen miettiminen. Otan nyt esimerkin itsestäni. Pari vuotta sitten liisasin auton itselleni, joka kuluttaa satasella noin puolitoista litraa vähemmän kuin edellinen autoni. Samalla tein leasing-sopimuksen niin, että se rajoittaa ajokilometri n. 70 prosenttiin siitä, mitä olin ajanut edellisella autollani. Tällä tavalla leikkasin noin viidenneksen autoni päästöistä sekä 30 prosenttia ajomatkasta eli käytännössä sen päästön tuottamisesta.
Sitten päästään siihen, miten kuluttajan tulisi toimia suhteessa kanssaihmisiinsä. Aloitetaan siitä, mitä ei pitäisi tehdä (tämä kun on Elokapina-keskustelu). Ei pitäisi tulla aukomaan minun kaltaiselleni ihmiselle päätä sen vuoksi, että en ole siirtynyt kokonaan polkupyöräilyyn vaan ainoastaan leikannut kaikkiaan noin neljänneksen omista autoiluun liittyvistä päästöistäni. Sen vuoksi ei myöskään kannata asettua eteeni kadulle makailemaan ja pakottaa minua käyttämään supistuneita ajokilometrejäni kiertotien etsimiseen. Muuten on mahdollista, että vittuunnun ja päätän ensi kerralla ostaa ihan kiusallani citymaasturin ja pösötellä menemään rajattomilla kilometreillä (juu, tämä olisi lapsellinen reaktio, mutta monet ihmiset ovat ja siksi heistä ei kannattaisi ehdoin tahdoin tehdä ekologian vihollisia turhalla provoilulla).
Mitä sitten voi tehdä jos haluaa olla aktiivinen oman toimintansa ulkopuolella? No, esimerkiksi voi keskittää kuluttamisensa vastuullisesti toimiviin yrityksiin ja toisaalta niin halutessaan boikotoida vastuuttomasti toimivia. Jos oikein tuntee vallankumouksellista fiilistä, voi boikottilistojaan jaella kavereille kanssa ja innostaa muita mukaan boikotoimaan ympäristön suhteen vastuuttomia toimijoita. Toisin kuin Manskulla makailu, tämä voisi jopa auttaa...
Tämän rikollisjärjestön jäsenille ei pitäisi myöntää yhtään ilmaista oikeudenkäyntiä vaan veloittaa omat ja vastapuolen oikeuden käyntikulut.
Oksettaa tämmöinen yhteiskunnan varojen tuhlaaminen täysin turhaan toimintaan, tämän myötä ymmärrys noita rikollisia kohtaan on vieläkin pienempää.
Paljonkohan kustannuksia näistäkin sadoista oikeusjutuista koituu? Paljonkohan kuormittaa ilmastoa kaikki nämä istunnot?Tämän rikollisjärjestön jäsenille ei pitäisi myöntää yhtään ilmaista oikeudenkäyntiä vaan veloittaa omat ja vastapuolen oikeuden käyntikulut.
Oksettaa tämmöinen yhteiskunnan varojen tuhlaaminen täysin turhaan toimintaan, tämän myötä ymmärrys noita rikollisia kohtaan on vieläkin pienempää.
Kai siellä salissa olisi muutenkin valot päällä ja joku tekemässä hommia. Ihmisillä kun on tuo oikeus niin en minä siihen lähtisi puuttumaan, vaikka olisikin mukavaa jos Elokapina ja koronarajoituksia vastustavat ihmiset ottaisivat sakkoja ja maksaisivat ne kiltisti.Paljonkohan kustannuksia näistäkin sadoista oikeusjutuista koituu? Paljonkohan kuormittaa ilmastoa kaikki nämä istunnot?
Tuota noin...Nyt oli viestissä sen verran pahasti päässyt aate tai huomionkipeys lyömään yli, että varmaan vastauksessakin on ok käyttää pieniä pirunsarvia? Eikö trollin huomioiminen ole lähinnä palvelus? Yritän kuitenkin olla varovainen, ettei käy kuten viimeksi, kun tälle tielle läksin :)Tämän rikollisjärjestön jäsenille ei pitäisi myöntää yhtään ilmaista oikeudenkäyntiä vaan veloittaa omat ja vastapuolen oikeuden käyntikulut.
Oksettaa tämmöinen yhteiskunnan varojen tuhlaaminen täysin turhaan toimintaan, tämän myötä ymmärrys noita rikollisia kohtaan on vieläkin pienempää.
En ole Jani ja huutelen vieraisiin pöytiin kun pyrin tarjoamaan jonkinlaista vastausta. Elokapina kertoo tavastaan toimia:Onkohan minulta jäänyt kiireessä huomaamatta päätös, että Elokapina on todettu rikollisjärjestöksi?
Wikipediasta:Käytämme kansalaistottelemattomuutta ja väkivallatonta suoraa toimintaa – muiden demokraattisten keinojen ohella – saadaksemme aikaan tarvittavia yhteiskunnallisia järjestelmätason muutoksia.
Jos järjestö "kieltäytyy noudattamasta lakia tai aktiivisesti sitä rikkoo" niin sitä voitaneen kutsua "rikollisjärjestöksi" tosin jotakin kieliopillista virhettä tässä mulla lienee mukana mutta ajatuksen tasolla selitykseni lienee ainakin lähestulkoon ymmärrettävä? Eikö kieltäytyminen noudattamasta lakia / lain rikkominen ole rikollisuutta?Kansalaistottelemattomuus on rauhanomaisen poliittisen protestin muoto, jossa kieltäydytään noudattamasta lakia tai aktiivisesti rikotaan sitä tavoitteena korjata koettu epäoikeudenmukaisuus.
Virallista kantaa asiaan kyselin, mielipide asiasta minultakin löytyy.En ole Jani ja huutelen vieraisiin pöytiin kun pyrin tarjoamaan jonkinlaista vastausta. Elokapina kertoo tavastaan toimia:
Wikipediasta:
Jos järjestö "kieltäytyy noudattamasta lakia tai aktiivisesti sitä rikkoo" niin sitä voitaneen kutsua "rikollisjärjestöksi" tosin jotakin kieliopillista virhettä tässä mulla lienee mukana mutta ajatuksen tasolla selitykseni lienee ainakin lähestulkoon ymmärrettävä? Eikö kieltäytyminen noudattamasta lakia / lain rikkominen ole rikollisuutta?