Mainos

Elokapina

  • 355 869
  • 3 378

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Asiaa voi ajatella siltä kannalta, että mitä, jos Elokapina ajaisi jotain sen kaltaista asiaa, jota muu yhteiskunta ei voisi sulattaa. Entä, jos vaikkapa uusnatsit valtaisivat Helsingin keskustan kerran viikossa? Tai putinistit, jotka vaatisivat vaikkapa Suomesta venäjän läänityksen? Paljonko vaadittaisiin sitä, että poliisit käyttäisivät kovempia otteita laittomien mielenosoitusten hajottamiseksi? Hyväksyisitkö uusnatsien kaasuttamisen pois kaduilta mellakoimasta?
Hyväksyisin poliisin toimet tuossa tapauksessa, mutta se ei johtuisi uusnatseista vaan mellakoimisesta. Väkivallaton ja passiivinen vastarinta on muuta.

Ymmärrän kyllä hyvin mitä tuossa tarkoitat ja asian eri puolet. Toisaalta ajattelen myös niin että uhkakuvana ilmastonmuutos, luontokato ja muut ylikulutuksen seuraukset on jotain mihin on vaikea verrata mitään muuta. Voisi kuvitella että se olisi jo sellaista minkä pitäisi yhdistää ihmisiä, mutta päinvastoinhan se näyttäisi valitettavasti menevän.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kysyn yhä: Missä on Elokapina silloin kun tarvitaan-> tänä viikonloppuna Poker Run Nauvossa ja Suviseurat Pudasjärvellä.
Kummassakaan tilaisuudessa ei häirittäisi työssäkäyviä tai muuta liikennettä. Molemmat tapahtumat täysin tarpeettomia, mutta hiilijalanjälki ei. Julkisuus olisi taattu.
Vai onko kummaltakin paikkakunnalta liian pitkä matka pizzalle ja lähikauppaan? Molempiin kohteisiin pääsee bussilla. Hopihopi!

Siinä kun istuu pepun asfalttitielle sunnuntaina kun kollossi on lähdössä Pudasjärveltä pois, niin taatusti saa mainetta ja kunniaa.

Mutta ehkä sinne on tosiaan Hesasta matkaa.
 

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Tuokaa varteenotettavia ehdotuksia vaikka siihen, miten

- energiaa tuotetaan tehokkaammin ja päästöttömästi
- miten energiaa voidaan siirtää ja varastoida tehokkaammin
- miten esimerkiksi teollisuuden prosesseja voidaan toteuttaa vähemmällä energialla
- miten rakennusten lämmitys ja viilennys voidaan hoitaa vähemmällä energialla
- miten rakennuksista saadaan remontoitua energiatehokkaampia
- miten synteettisten ja biopohjaisten polttoaineiden osuutta saadaan kasvatettua taloudellisesti kestävällä tavalla

Noista voi aloittaa.
Tärkeitä tarvittavia toimenpiteitä, joita varmasti eri puolilla jo pohditaan. Mutta niiden riittävyys riippuu siitä uskooko ylikulutusongelman olevan "vain" tekninen. Elokapina tuskin uskoo.
 

kyyninen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Englanti, paikalliset huumoriseurat
Se kiinnostaisi tietää, että mitä mieltä nämä kapinoitsijat ovat muuttoliikkeestä köyhistä maista tänne länsimaihin? Itse ainakin olettaisin, että tätä he myös vastustavat.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Se kiinnostaisi tietää, että mitä mieltä nämä kapinoitsijat ovat muuttoliikkeestä köyhistä maista tänne länsimaihin? Itse ainakin olettaisin, että tätä he myös vastustavat.
Kiinnostaisi myös tietää, kuinka moni on oikeasti kovin jyrkästi mitään mieltä. Vai mennäänkö kaveriporukan perässä tekemään jotain anarkistista erityisjännää? Voin olla tyhmä ja auttamattoman vanhanaikainen, mutta esimerkiksi nyt raskaan työrupeaman päätteeksi ei juolahtanut mieleen lähteä istumaan kadulle. Prioriteetteja on moneksi.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Toisaalta ajattelen myös niin että uhkakuvana ilmastonmuutos, luontokato ja muut ylikulutuksen seuraukset on jotain mihin on vaikea verrata mitään muuta. Voisi kuvitella että se olisi jo sellaista minkä pitäisi yhdistää ihmisiä, mutta päinvastoinhan se näyttäisi valitettavasti menevän.
Tätä olen jo pitkään sanonut, ja sanonut myös, että mielestäni niin Vihreät, luonnonsuojelujärjestöt kuin Elokapinakin ovat tehneet tässä ison virheen. Näiden ongelmien korjaus kun vaatisi sen, että sen taakse saa paljon porukkaa: se vaaditaan jo pelkästään tekoihin, mutta se vaaditaan myös demokraattisen päätöksentekoon.

Siksihän olen kovasti täälläkin kironnut sitä, että miksi luonnonsuojelusta oli pakko tehdä vastakkainasettelu? Miksi Vihreiden oli pakko tehdä maaseudusta itselleen vihollinen? Miksi luonnonsuojelusta on haluttu tehdä isolle kansanryhmälle kirosana, jolla oikeutetaan heihin kohdistetut raippatoimet? Luonnonsuojelusta pitäisi tehdä hauska ja iloinen asia, joka sopii kaikille, ei niin, että Vihreissä aletaan kiistellä siitä, kuka on oikea Vihreä ja kuka ei (josta siis Soininvaara joskus 2015-2020 valitti).

Ehdottomuus ja vaihtoehdottomuus ovat kaikkien aatteellisten aktivistien heikkous, niin myös luonnonsuojelijoiden. Minulle esimerkiksi henkilökohtaisesti ei ole koskaan auennut se, että miksi Suomessa Vihreiden piti vastustaa vesi- ja ydinvoimaa niinkin paljon, että lopulta kun eivät suostuneet mihinkään kompromisseihin, joutuivat ohjelmassaan toteamaan sen, että venäläinen maakaasu olkoot sitten "Vihreä ratkaisu". Puhtaampaa toki kuin kivihiili, mutta, mutta...

Jos Elokapinan viesti on jotenkin tällainen: Ilmastonmuutos on karkaamassa hallitsemattomaksi aiheuttaen katastrofaalisia seurauksia viimeistään jo lapsillemme. Suurimpana syyllisenä siihen on länsimainen elämäntapa/ talous/politiikka (lue: siis myös me) ja päättäjiemme haluttomuus tehdä riittäviä korjaavia toimenpiteitä.
Kuten niin monessa muussakin asiassa, tässäkin asiassa on monta mutkaa matkassa.

Globaali ongelma vaatii globaalin ratkaisun. Se vain on todella pitkässä puussa, kun huomioidaan, millaisia valtioita globaaliin maailmaan kuuluu: öljyntuottajamaat, Kiina, Intia, yms.

Poliitikot eivät voi lähteä kovin järeisiin toimiin siksi, kun se romuttaa yhteiskuntaa. Kovin paljoa esimerkiksi Suomessa ei talouden ja elintason tarvitse laskea, että heikoimmassa asemassa olevia tulee liikaa ja se alkaa aiheuttaa yhteiskunnallista levottomuutta ja sitä kautta saa aikaan negatiivisen kierteen. Se taas puolestaan sitten, no, kansalaisten mielipiteet vaihtuvat ja valtaan äänestetään ihmisiä, jotka viis veisaavat ilmastonmuutoksesta, kunhan vain yhteiskunta pysyy kasassa - tai päästetään yhteiskunta hajoamaan, joka, no, silloin kulutus kyllä varmaan laskee...

Joskus aikanaan sanoin sellaista, että en näe muuta mahdollisuutta luonnon suojelemiseksi kuin ekodiktatuurin, jota puolestani en kannata siksi, koska (a) kukaan ei saa perustettua diktatuuria ekologisista syistä, vaan aivan muista syistä, ja (b) jos joku siinä onnistuisi, niin se muuttuisi varsin nopeasti tavalliseksi diktatuuriksi, eli siis tuottamaan hyvinvointia eliitille ja pitämään kansalaiset kurjuudessa.

Toisaalta taas sitten ilmastonmuutos sekin romuttaa yhteiskuntia. Suo siellä, vetelä täällä. Siksi minun oma linkolalainen käsitykseni on se, että koska yhteiskuntaa ei haluta romuttaa päätöksillä, se tapahtuu sitten reaalimaailman muutoksilla.

Tulevaisuudessa siis Elokapina ja monet muut ympäristöliikkeet kyllä saavat "synninpäästön", näin uskon: siis sillä tavalla, että asia oli oikea. No, onhan se oikea. Minä vain näen asian niin, ettei asioiden toitottamisesta ole paljoa hyötyä, jos niille on silti hankala tehdä mitään.

Perusongelma on se, että meitä on oikeasti täällä Maapallolla ihan liikaa. Vähän linkolalaisuuteen kallellaan olevana ajattelen, että se ongelma ratkeaa itsekseen, kunhan sen vain päästää repsahtamaan. Jos oikeasti haluaisi tehdä töitä sen eteen, että kaikille 10 miljardille ihmisille taataan länsimainen elintaso kestävällä pohjalla, niin onhan se sen kokoluokan projekti, että se ei kyllä ihan pelkällä Suomen eduskunnan kokoisella joukolla onnistu millään (s.o. Elokapinan kohderyhmä).

Niin millaista Elokapinan toiminnan olisi sitten oltava että tämä viesti saisi sisältönsä vakavuuteen nähden riittävää näkyvyyttä sekä taakseen tarpeeksi kannatusta, jotta ne toimenpiteet voisivat olla mahdollisia?
Jos haluaa kannatusta, niin asia pitää *markkinoida* ihmisille niin, että he sen ostavat.

Lähes kaikessa aktivismissa on sellainen kummallisuus sisään rakennettuna, että asiasta koetetaan tehdä mahdollisimman kulmikas ja hankalasti nieltävä. Jos ihmiset eivät tuota kulmikasta nyrkinkokoista pilleriä halua niellä, niin aktivismissa yleensä ei lähdetä pyöristämään kulmia, vaan sen sijaan nyrkinkokoisesta palikasta tehdään jalkapallon kokoinen ja siihen laitetaan piikkejä, ja sitä koetetaan väkisin tunkea kurkusta alas. Olen sanonut, että on porukkaa, jonka kosketus tahtoo tehdä asiasta kuin asiasta paskan makuista, ja toivoisin, etteivät he koske mihinkään tärkeään asiaan.

Aktivismissa lähes aina on myös sellainen ominaisuus, että on tärkeämpää se, että porukka on samaa mieltä asiasta, kuin se, että asiaa kannattaisi mahdollisimman moni. Kuinka monta kertaa olette kuulleet vaikkapa siitä, kuinka joku poliittinen puolue - varsinkin pienpuolue - sanoo sitä, kuinka ei voi tehdä kompromisseja, kuinka tärkeämpää on aate ja arvot, ja jos se ei myy, niin se ei ole aatteen, vaan kansalaisten vika.

Jos luonnonsuojelua haluaa markkinoida, niin se minusta kannattaisi tehdä viihteelliseksi ja kivaksi. Olisi kaikkein parasta ensin alkaa poimimaan matalalla roikkuvia hedelmiä, jos niitä on. Kaikkein tärkeintä olisi tarjota vaihtoehtoja. Ei niin, että kainuulainen karjatila on ajettava alas ja viljelijä työttömäksi kaupunkiin, vaan niin, että se kainuulainen karjatila elää ja voi hyvin, ja siitä huolimatta on vähän ekologisempi kuin aiemmin. Parasta olisi, jos se samalla myös tuottaisi viljelijälleen paremman elintason - silloin sitä olisi tosi vaikea kenenkään vastustaa.

Olen lähes varma, että jos ratkaisu on olemassa, se ratkaisu on uusi tekniikka. Me tiedämme tosi hyvin nykyisen tekniikan rajat. Se, mitä kaikkein kipeimmin kaivataan, on riittävän hyvä vaihtoehto fossiilisille polttoaineille. Minä esimerkiksi olisin valmis kompromisseihin tämän asian suhteen eli saattaisin priorisoida sen korkeammalle kuin vaikkapa jokien, metsien ja porolaidunten suojelemisen. Mutta yleensä ottaen luonnonsuojelujärjestöt eivät ole valmiita tällaisiin kompromisseihin, se on joko-tai - joko kaikki tai sitten ei mitään.
 
Viimeksi muokattu:

NorthenAxe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, DFB, LFc, TML, FC Bayern, RoPs
Kyllä. Tie 20 jumiin sunnuntaina Pudasjärveltä Ouluun, niin varmasti pääsevät uutisiin. Tosin osa saattaa joutua myös lopulliseen sijoituspaikkaan. Toisaalta liekö Pudiksella edes sähköä, jolla ladata kännykkää ja matkakin on ihan hirveä perus ilmastotaistelijalle. Sääskiäkin on aika reippaasti, mikä ei ole kiva.

NA
 
Suosikkijoukkue
” Sori - ite en juuri.pelejä seuraa, kirjoittelen”
Odotellaan nyt, kun ääriliikkeet alkaa istuskelemaan keskellä tietä, niin riittääkö vielä tukea myös heille, koska Suomi on demokraattinen maa, missä saa mieltäänosoittaa kunhan noudattaa lakia...
Pakko sanoa, ettei tälläista vanhahkoa jäärää saa puolelleen tällä tyylillä...
Ihmisiä on vain liikaa, ei se tiellä istuminen sitä asiaa miksikään muuta...
Itse ihmettelen sitä, minkä media antaa julkisuutta tälle ryhmälle, silloin kun tekevät rikoksia tai eivät tee poliisin kanssa ennalta sovitun mukaisesti järjestäytymisiään?
 
Viimeksi muokattu:

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onhan niitä autoilun vähentämiseen myös ihan lukuisia toimiviakin keinoja. Yksi on esimerkiksi pysäköintimaksujen korottaminen keskusta-alueella. Isoihin tapahtumiin voi sisällyttää julkisen liikenteen ilmaislipun, esimerkiksi Ilves ja Tappara tekevät tätä Nokia Arenan aikaisissa peleissään ja sama juttu oli MM-kisoissa. Ottelulipun QR-koodilla pääsee matkustamaan julkisilla matkan ennen ottelua ja toisen ottelun jälkeen.

Ei näihin yksityisautoilun ongelmiin ole mitään helppoa ratkaisua, joka kuin taikaiskusta muuttaisi kaiken. Asiat muuttuvat pikku hiljaa paremmiksi pieni asia kerrallaan. Mihinkään salamannopeisiin muutoksiin ei tässä kuitenkaan pystytä.
Kyllä näin, mutta huonoimpia ratkaisuita ovat sellaiset, jotka osaltaan rajottavat toimeliaisuutta. Tiedän esim vanhus- sekä siivouspalvelun, joka ei enää mene tiettyihin paikkoihin juurikaan siksi, että pysäkköinnistä on tehty liki mahdotonta, j aerityisestikin tilanteessa, jossa joudut kuljettamaan paljon tarpeita työn suorittamisen vuoksi. Kaikilal ei asiakkaat ole valmiita makselmaan edes tuota pysäkköinnin hintaa lisää, mutta sekään ei itsessään ole ainao ongelma, vaan se, että pysäköinti näissä tapauksissa on jo niin etäällä työnsuorittamispaikasta, että ei vaan yksinkertaisesti halua nähdä sitä vaivaa, joka auton siirrosta aiheutuu, kun se usein vieläpä ottaa lisää aikaa, josta ei kukaan niinikään halua maksaa.

Joillakin varmaan on toisin, mutta kaikilla ei, joten ei ole kovinkaan kauaskantoinen ajatus lisästä vaikkapa yksityisiä pysäköinnin valvontoja joka paikkaan, ja näin aiheuttaa vaikeuksia sinne palvelusektorille.
Siksi lähtisin nimenomaan karsimaan ajoa sieltä, missä se on vähiten välttämätön, jojtta ei tarvitse lisätä kustannuksia enää sinne, jossa ne aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisuita.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuokaa varteenotettavia ehdotuksia vaikka siihen, miten

- energiaa tuotetaan tehokkaammin ja päästöttömästi
- miten energiaa voidaan siirtää ja varastoida tehokkaammin
- miten esimerkiksi teollisuuden prosesseja voidaan toteuttaa vähemmällä energialla
- miten rakennusten lämmitys ja viilennys voidaan hoitaa vähemmällä energialla
- miten rakennuksista saadaan remontoitua energiatehokkaampia
- miten synteettisten ja biopohjaisten polttoaineiden osuutta saadaan kasvatettua taloudellisesti kestävällä tavalla

Noista voi aloittaa.
Mistäs ne hipit nyt tuollaisia tietäisivät, kun ei noita ole kapitalistinen tiedemieskään vielä lopullisesti ratkaissut. Mutta jos ympäristölle haitallisia yritystukia ohjattaisiin noiden asioiden tutkimukseen, niin sillä voisi joku merkitys olla.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tuokaa varteenotettavia ehdotuksia vaikka siihen, miten

- energiaa tuotetaan tehokkaammin ja päästöttömästi
- miten energiaa voidaan siirtää ja varastoida tehokkaammin
- miten esimerkiksi teollisuuden prosesseja voidaan toteuttaa vähemmällä energialla
- miten rakennusten lämmitys ja viilennys voidaan hoitaa vähemmällä energialla
- miten rakennuksista saadaan remontoitua energiatehokkaampia
- miten synteettisten ja biopohjaisten polttoaineiden osuutta saadaan kasvatettua taloudellisesti kestävällä tavalla

Noista voi aloittaa.
Nämä ovat aiheita, joita listailin tuolla "Suomen talouskasvu - tienraivaajat ja kasvupolut" -ketjussa:


Eli aloja, joiden kehityksen näen vaikuttavan positiivisesti Suomeen. Vaikkei mitään isoa innovaatiota edes saisi aikaan, pienetkin parannukset voivat vaikuttaa Suomen talouteen positiivisesti, ja sitten jos jonkun innovaation keksii, niin silloin lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kuten varmaan itsekin tiedät, valmiita ratkaisuja noihin ei ole, vaan ne vaativat kehittämistä. Toisaalta hommaa voidaan kyllä edesauttaa erilaisin keinoin, esimerkiksi kompromisseilla ja priorisoimalla.

Jos ajatellaan ketjun aihetta eli Elokapinaa, niin luulisin, että heillä listan kärjessä olisi fossiilisten polttoaineiden korvaaminen. Se tarkoittaisi sekä uusiutuvan energiantuotannon lisäämistä (lisää tilaa ydin-, vesi-, tuuli- ja aurinkovoimaloille), energian varastoinnin parantamista (tasaamaan tuotantohuippuja), vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmitykseen (jotta siis talvella lämmitys ei syö liikaa sähkön tuontantokapasiteettia), liikenteen sähköistämistä ja synteettisten polttoaineiden tuotantoa.

Pieniä parannuksia voidaan saada aikaan monissa paikoissa, tuonne ketjuun myöhemmin laitoin 3D-tulostetusta lämmönvaihtimesta. Hain sen myöhemmin netistä, se on Wärtsilän tekosia.

Isossa kuvassa varmaan olisi hyvä saada "ylimääräinen" sähkö varastoitua. Nythän se pääosin myydään, joka puolestaan laskee sähkön hintaa. Halvan sähkön aikaa kannattaisi kotimaassa käyttää sellaisiin tarpeisiin, joihin se soveltuu: eli jos vain pystytään rakentamaan teollista tuotantoa niin, että se käynnistyy halvan sähkön aikana ja pysähtyy kalliin sähkön aikana, niin tällainen "säätökulutus" olisi Suomelle tosi loistava juttu.

Metaanin ja ammoniakin valmistuksen hyötysuhde on tällä hetkellä heikohko. Jotta siitä saisi kannattavaa, sähkön hinnan pitäisi olla matala, koska sitä kuluu runsaasti enemmän kuin mitä saadaan takaisin. Se voisi olla itselleni yksi sellainen tutkimuksen kohde, että miten metaanin ja/tai ammoniakin valmistuslaitos voisi toimia niin, että se käynnistyy, kun tuuli- ja aurinkosähköä on saatavilla paljon ja hinta on halpaa, ja pysähtyy, kun sähkön hinta nousee. Terästeollisuudessa saattaisi olla jotain samankaltaista saumaa, tehtaasta ja prosessista riippuen, eli terästä tehtäisiin enemmän silloin, kun sähkö on halpaa ja vähemmän silloin, kun se on kallista.

Metaanin ja ammoniakin valmistusta (eli siis vedyn valmistusta) tiirailen mielenkiinnolla siksi, kun niistä on jalostettavissa sekä polttonesteitä että myös lannotteita, joita kumpaakaan ei Suomen luonnosta löydy.
 
Viimeksi muokattu:

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Globaali ongelma vaatii globaalin ratkaisun. Se vain on todella pitkässä puussa, kun huomioidaan, millaisia valtioita globaaliin maailmaan kuuluu: öljyntuottajamaat, Kiina, Intia, yms.
Kyllä, näinhän se on. Mutta jonkun olisi oltava myös edelläkävijä. @Karajan sanoi että täällä päättäjien kovistelu ei vaikuta mihinkään. Tiedostan ilman muuta pienen Suomen hyvin rajalliset vaikutusmahdollisuudet globaaliin ongelmaan, mutta muistetaan myös että Elokapinakaan ei toimi pelkästään Suomessa.


Jos haluaa kannatusta, niin asia pitää *markkinoida* ihmisille niin, että he sen ostavat.
Tuote olisi kyllä aika kunnossa, elinkelpoinen planeetta. Mutta eihän usein ostopäätöksiä järjellä tehdä...
Olen lähes varma, että jos ratkaisu on olemassa, se ratkaisu on uusi tekniikka. Me tiedämme tosi hyvin nykyisen tekniikan rajat. Se, mitä kaikkein kipeimmin kaivataan, on riittävän hyvä vaihtoehto fossiilisille polttoaineille.
Ilmastokriisi näyttää erilaiselta jos näkee sen enemmän teknisenä kuin poliittisena ongelmana. Varmasti se on kumpaakin, mutta minulle poliittinen selvästi enemmän. Viime kädessä näen ratkaisun löytyvän jos löytyy, ihmisten mielissä. Eli voisiko ajatella olevan myös psykologinen haaste uuden tuntemattoman aikakauden edessä. Kuvittelen että itänaapurissa oli jengillä vähän vastaavia fiiliksiä hetkeä ennen kuin kommunismi kaatui. Ja jaan kanssasi saman käsityksen että kohtuullistaminen on vääjäämätöntä, joko hallitummin suunnitellen tai sitten romahtaen. Se tulee kuin krapula, me voidaan ehkä vielä vähän määrätä päivää.
 

Karajan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllä, näinhän se on. Mutta jonkun olisi oltava myös edelläkävijä. @Karajan sanoi että täällä päättäjien kovistelu ei vaikuta mihinkään. Tiedostan ilman muuta pienen Suomen hyvin rajalliset vaikutusmahdollisuudet globaaliin ongelmaan, mutta muistetaan myös että Elokapinakaan ei toimi pelkästään Suomessa.
Tässä tarkoitettiin enemmän sitä että onko länsimaat valmiita luopumaan elintasostaan jota ylläpidetään fossiilisilla? Vihreällä voimalla se ei tule onnistumaan vuosiin jos koskaan. Päättäjät eivät yksin voi tätä muuttaa. Ja miksi Suomen pitää olla edelläkävijä vaikka Ohisalo sitä aikanaan vouhkasi? Siksikö että täällä maksetaan kiltisti kaikki mitä EU määrää?
 

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Tässä tarkoitettiin enemmän sitä että onko länsimaat valmiita luopumaan elintasostaan jota ylläpidetään fossiilisilla? Vihreällä voimalla se ei tule onnistumaan vuosiin jos koskaan. Päättäjät eivät yksin voi tätä muuttaa. Ja miksi Suomen pitää olla edelläkävijä vaikka Ohisalo sitä aikanaan vouhkasi? Siksikö että täällä maksetaan kiltisti kaikki mitä EU määrää?
Ei tule onnistumaan vuosiin jos koskaan. Siksi on jopa pakkorako kohta määritellä uudestaan mikä on sopiva elintaso, ja mitä se oikeastaan tarkoittaa ja mikä on sen suhde hyvinvointiin. Täällä puhuttiin aiemmin asian markkinoinnista, joten hyviä myyntiargumentteja voisivat olla lisääntynyt vapaa-aika ja muutenkin leppoisampi elämänrytmi sekä laadukkaammat tuotteet oikeisiin tarpeisiin. Tietenkin pitäisi ne fossiilivajaat ja pienentyneet resurssit suunnata fiksusti oleelliseen.

Miksi Suomi ei voisi olla edelläkävijä ekologiseksi jälleenrakennukseksikin nimetyssä muutoksessa joka on muillakin vielä edessä? Me ollaan aina oltu kekseliäitä ja kohtuullisia, etenkin ennen kuin lähdettiin mukaan turhakkeiden kilpavarusteluun. Luontokin on täällä onneksi vielä sentään varsin kelpo kunnossa.
 

Glove

Jäsen
Kysyn yhä: Missä on Elokapina silloin kun tarvitaan-> tänä viikonloppuna Poker Run Nauvossa ja Suviseurat Pudasjärvellä.
Kummassakaan tilaisuudessa ei häirittäisi työssäkäyviä tai muuta liikennettä. Molemmat tapahtumat täysin tarpeettomia, mutta hiilijalanjälki ei. Julkisuus olisi taattu.
Vai onko kummaltakin paikkakunnalta liian pitkä matka pizzalle ja lähikauppaan? Molempiin kohteisiin pääsee bussilla. Hopihopi!
Taitavat eksyä jos joutuvat Kehä ykkösen ulkopuolelle.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tuote olisi kyllä aika kunnossa, elinkelpoinen planeetta. Mutta eihän usein ostopäätöksiä järjellä tehdä...
Hmmh, ei nyt oikeastaan noin.

Se, mitä monet luonnonsuojeluaktivistit koettavat oikeasti myydä, on vapaaehtoinen paluu esiteolliseen aikaan.

Ja nyt kun joku sanoo, ettei ole, niin miten niin muka ei? Meillä ei teknologia ole sellaisessa kunnossa, että esimerkiksi fossiilisista luopuminen onnistuisi ilman suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Energiavaihtoehdoista jäänee jäljelle puu, jota puolestaan 5 miljoonaa suomalaista polttaa talvella sellaista tahtia, että metsät on nopeasti huvenneet - koska hiilijalanjälkeä on pienennettävä, puuta ei saa polttaa, joten talvi tappaa ylimääräiset ihmiset kylmyyteen. Liikenne pitää hoitaa jalkaisin tai hevosella; en usko, että Elokapinan ajatus on tuoda häkäpönttöautot takaisin. Asvalttitiet (bitumi) saa unohtaa. Kaivoksia ei saa perustaa, joten eipä niitä sähkömoottoreita ja tuulivoimalan generaattoreita rakennella. Voimaloita ei saa rakentaa. Maa on viljeltävä luonnonmukaisesti, joka Suomessa tarkoittaa sitä, ettei se elätä 5 miljoonaa ihmistä, ei elättänyt 1700-luvullakaan, vaikka otettiin kaskiviljely käyttöön - ja kaskiviljely tuskin kuuluu Elokapinan ehdottamiin ratkaisuihin.

Valitettavasti harva ihminen on oikeasti siihen valmis, edes aktivisteista. Jos vaikkapa Suomi edelläkävijänä lähtee ajamaan maata esiteolliseen aikaan, niin yksikään ihmisoikeusjärjestö ei sitä tule hyväksymään, koska alasajossa ensimmäinen ryhmä, joka kärsii, on kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Yksikään puolue ei tuollaista ohjelmaansa voi ottaa eikä yksikään hallitus saa sitä eduskunnasta läpi. JOS Suomi edelläkävijänä saisi aikaan ekodiktatuurin ja tosiaan onnistuisi aloittamaan alasajon, niin se tarkoittaisi aika ison porukan lähtemistä vihaisena kadulle - ei sellaista päätöstä voi vain tehdä.

Vai oliko se tavoite sittenkin se, että Suomi ei itse tuottaisi ruokaa ja energiaa, se ostetaankin ulkopuolelta? Ajetaan meiltä vienti alas ja otetaan velkaa, että saadaan ranskalaista viljaa, kiinalaista elektroniikkaa ja venäläistä lämpöenergiaa? Miten tämä sitten auttaa ilmastomuutoksen torjumisessa?

Vai oliko ajatus, että lopetetaan globaali rahtaaminen ja tuetaan paikallista tuotantoa? Ratkaisu on helppo ja yksinkertainen: unohdetaan työttömyyskorvaus ja minimipalkat, ja katsos, Suomessa alkaa syntyä paikallista tuotantoa ihan vientiinkin. Ei kuulosta hyvältä? Se toinen mahdollisuus on saada Kiina, Intia ja kumppanit noudattamaan samoja työehtoja kuin Suomikin, silloin työ maksaa siellä saman verran kuin täällä ja tehtaan voi perustaa tännekin eikä tarvitse rahdata tavaraa. Varmaan helpommin sanottu kuin tehty.

No, voidaan me tehdä niinkin, että tuottavammasta työstä siirretään veroina palkkatukea matalapalkkaisille eli kaikesta työstä maksetaan saman verran. Sitäkin on jo ehditty kokeilla eikä sekään suureen onneen ja autuuteen johtanut.

Eli miten myytävä tuote on kunnossa?

Jos siis asiaa ei voida hoitaa teknisin ratkaisuin, sitten kävellään kohti katastrofia ja annetaan sen hoitaa asia puolesta, koska poliittista päätöstä ei kyllä mitenkään saada tehtyä. Paluu esiteolliseen aikaan olisi niin karmea valtaosalle nykyajan ihmisistä, että sitä kyllä vastustetaan ihan henkeen ja vereen.

Kuten sanoin, linkolalaiseen ajatteluun vähän kallellaan olevana ajattelen, että jos asiaa ei saada tekniikalla ratkaistua, niin vaihtoehdot ovat joko vapaaehtoinen ekodiktatuuri tai sitten annetaan tulevan katastrofin karsia tarpeeksi ihmisiä pois, ja toivotaan luonnon toipuvan aikataululla X.

Ilmastokriisi näyttää erilaiselta jos näkee sen enemmän teknisenä kuin poliittisena ongelmana.
Minun on vaikea nähdä sitä poliittisena ongelmana, koska en usko, että asiaan on järjellistä poliittista (demokraattista) ratkaisua, joka ei johtaisi mellakoihin. Minun on tosi vaikea nähdä sellaista kehityssuuntaa, että ihmiset alkaisivat sankoin joukoin kokeilla onneaan omavaraisina pienviljelijöinä.

Minä näen ainoana vaihtoehtona tekniset ratkaisut, ja vieläpä lisäksi sellaiset tekniset ratkaisut, jotka ovat nykyisiä parempia. Lisäksi näen, että ilmastomuutoksen kannalta kaikkein tärkein sektori on energiasektori ja siihen liittyvät uudet, vielä tuntemattomat ratkaisut. Jos on tarpeeksi käytössä halpaa energiaa, niin monet muut asiat muuttuvat ratkaistaviksi nykytekniikallakin.

Varmasti se on kumpaakin, mutta minulle poliittinen selvästi enemmän. Viime kädessä näen ratkaisun löytyvän jos löytyy, ihmisten mielissä. Eli voisiko ajatella olevan myös psykologinen haaste uuden tuntemattoman aikakauden edessä.
Kyllä tässä taatusti on kyse myös psykologisesta haasteesta.

Ja jaan kanssasi saman käsityksen että kohtuullistaminen on vääjäämätöntä, joko hallitummin suunnitellen tai sitten romahtaen. Se tulee kuin krapula, me voidaan ehkä vielä vähän määrätä päivää.
Näen sekä kovat poliittiset ratkaisut että katastrofiin kävelemisen molemmat melko hallitsemattomina tapahtumina.

Olen kyllä tietysti samaa mieltä siitä, että aina kannattaa yrittää myös poliittisella sektorilla. Minusta ei tarvitse koettaa tavoitella kuuta taivaalta, vaikka tietysti se tarkoittaa, että toimet ovat ja pysyvät riittämättöminä. Vähänkin eteenpäin on silti eteenpäin.
 

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Hmmh, ei nyt oikeastaan noin.

Se, mitä monet luonnonsuojeluaktivistit koettavat oikeasti myydä, on vapaaehtoinen paluu esiteolliseen aikaan.

Ja nyt kun joku sanoo, ettei ole, niin miten niin muka ei? Meillä ei teknologia ole sellaisessa kunnossa, että esimerkiksi fossiilisista luopuminen onnistuisi ilman suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Energiavaihtoehdoista jäänee jäljelle puu, jota puolestaan 5 miljoonaa suomalaista polttaa talvella sellaista tahtia, että metsät on nopeasti huvenneet - koska hiilijalanjälkeä on pienennettävä, puuta ei saa polttaa, joten talvi tappaa ylimääräiset ihmiset kylmyyteen. Liikenne pitää hoitaa jalkaisin tai hevosella; en usko, että Elokapinan ajatus on tuoda häkäpönttöautot takaisin. Asvalttitiet (bitumi) saa unohtaa. Kaivoksia ei saa perustaa, joten eipä niitä sähkömoottoreita ja tuulivoimalan generaattoreita rakennella. Voimaloita ei saa rakentaa. Maa on viljeltävä luonnonmukaisesti, joka Suomessa tarkoittaa sitä, ettei se elätä 5 miljoonaa ihmistä, ei elättänyt 1700-luvullakaan, vaikka otettiin kaskiviljely käyttöön - ja kaskiviljely tuskin kuuluu Elokapinan ehdottamiin ratkaisuihin.

Valitettavasti harva ihminen on oikeasti siihen valmis, edes aktivisteista. Jos vaikkapa Suomi edelläkävijänä lähtee ajamaan maata esiteolliseen aikaan, niin yksikään ihmisoikeusjärjestö ei sitä tule hyväksymään, koska alasajossa ensimmäinen ryhmä, joka kärsii, on kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Yksikään puolue ei tuollaista ohjelmaansa voi ottaa eikä yksikään hallitus saa sitä eduskunnasta läpi. JOS Suomi edelläkävijänä saisi aikaan ekodiktatuurin ja tosiaan onnistuisi aloittamaan alasajon, niin se tarkoittaisi aika ison porukan lähtemistä vihaisena kadulle - ei sellaista päätöstä voi vain tehdä.

Vai oliko se tavoite sittenkin se, että Suomi ei itse tuottaisi ruokaa ja energiaa, se ostetaankin ulkopuolelta? Ajetaan meiltä vienti alas ja otetaan velkaa, että saadaan ranskalaista viljaa, kiinalaista elektroniikkaa ja venäläistä lämpöenergiaa? Miten tämä sitten auttaa ilmastomuutoksen torjumisessa?

Vai oliko ajatus, että lopetetaan globaali rahtaaminen ja tuetaan paikallista tuotantoa? Ratkaisu on helppo ja yksinkertainen: unohdetaan työttömyyskorvaus ja minimipalkat, ja katsos, Suomessa alkaa syntyä paikallista tuotantoa ihan vientiinkin. Ei kuulosta hyvältä? Se toinen mahdollisuus on saada Kiina, Intia ja kumppanit noudattamaan samoja työehtoja kuin Suomikin, silloin työ maksaa siellä saman verran kuin täällä ja tehtaan voi perustaa tännekin eikä tarvitse rahdata tavaraa. Varmaan helpommin sanottu kuin tehty.

No, voidaan me tehdä niinkin, että tuottavammasta työstä siirretään veroina palkkatukea matalapalkkaisille eli kaikesta työstä maksetaan saman verran. Sitäkin on jo ehditty kokeilla eikä sekään suureen onneen ja autuuteen johtanut.

Eli miten myytävä tuote on kunnossa?

Jos siis asiaa ei voida hoitaa teknisin ratkaisuin, sitten kävellään kohti katastrofia ja annetaan sen hoitaa asia puolesta, koska poliittista päätöstä ei kyllä mitenkään saada tehtyä. Paluu esiteolliseen aikaan olisi niin karmea valtaosalle nykyajan ihmisistä, että sitä kyllä vastustetaan ihan henkeen ja vereen.

Kuten sanoin, linkolalaiseen ajatteluun vähän kallellaan olevana ajattelen, että jos asiaa ei saada tekniikalla ratkaistua, niin vaihtoehdot ovat joko vapaaehtoinen ekodiktatuuri tai sitten annetaan tulevan katastrofin karsia tarpeeksi ihmisiä pois, ja toivotaan luonnon toipuvan aikataululla X.


Minun on vaikea nähdä sitä poliittisena ongelmana, koska en usko, että asiaan on järjellistä poliittista (demokraattista) ratkaisua, joka ei johtaisi mellakoihin. Minun on tosi vaikea nähdä sellaista kehityssuuntaa, että ihmiset alkaisivat sankoin joukoin kokeilla onneaan omavaraisina pienviljelijöinä.

Minä näen ainoana vaihtoehtona tekniset ratkaisut, ja vieläpä lisäksi sellaiset tekniset ratkaisut, jotka ovat nykyisiä parempia. Lisäksi näen, että ilmastomuutoksen kannalta kaikkein tärkein sektori on energiasektori ja siihen liittyvät uudet, vielä tuntemattomat ratkaisut. Jos on tarpeeksi käytössä halpaa energiaa, niin monet muut asiat muuttuvat ratkaistaviksi nykytekniikallakin.


Kyllä tässä taatusti on kyse myös psykologisesta haasteesta.


Näen sekä kovat poliittiset ratkaisut että katastrofiin kävelemisen molemmat melko hallitsemattomina tapahtumina.

Olen kyllä tietysti samaa mieltä siitä, että aina kannattaa yrittää myös poliittisella sektorilla. Minusta ei tarvitse koettaa tavoitella kuuta taivaalta, vaikka tietysti se tarkoittaa, että toimet ovat ja pysyvät riittämättöminä. Vähänkin eteenpäin on silti eteenpäin.
Suomi oli 50-luvulla hiilineutraali noin 4 miljoonalla asukkaalla ja silloisella teknologialla. Jos ottaa huomioon kuitenkin sentään jonkinlaisen teknologisen kehityksen niin voisiko vaikka arvioida jonkun 60-70 -lukuisen elintason riittävän 5,6 miljoonaiselle kansalle suurinpiirtein samaan ja noin kolmasosaan pienenevään hiilijalanjälkeen. No miten siihen päästäisiin? Joitain nopeasti omaan mieleeni nousevia keinoja:

Lisää vapaa-aikaa, vähemmän vapaa-ajan matkailua.

Työperäisen maahanmuuton haihattelun lopettaminen.

Vähemmän kestokulutushyödykkeiden kuten autojen, huonekalujen ja työkalujen myyntiä, enemmän niiden jakamista ja kierrätystä.

Ruokakauppojen valikoiman supistamista, hävikin vähentämistä.

Pikamuodin totaali bannaus.

Enemmän suunniteltua paikallista tuotantoa, myös ruoan.

Käsityö.

Mainonnan rajoituksia.

Tuloerojen tasausta vaikka niin että yrityksen suurin palkka saisi olla max. 5 kertaa isompi kuin pienin.

Aivan oleellista varmasti tällaisissa jo melkoisen isoissa muutoksissa on, että ne tehdään oikeudenmukaisesti eniten osumaa ottavia tukien. Sodassakaan ei kaveria jätetä, ja historiallisena murroskohtana tämä vertautuu kyllä sellaiseen.

Mutta ei herrajumala sentään ainakaan kohtuutalouden ajattelussa vaadita mitään esiteollista linkolalaista meininkiä. Jos tehtäisiin ensin tätä kulttuurin muutosta ja katsottaisiin ilmasto- ja ympäristövaikutus käytännössä. Ainakin iso harppaus sinne eteenpäin, jos näitä toteutettaisiin ennen kuin ruvetaan nyt tappamaan ketään kylmyyteen, nälkään tai kansalliskaartin aseisiin.

Ja edelleen kestävämpää teknologiaa kehittäen, luottamatta sen kuitenkaan olevan tässä mikään ainoa taikaluoti.
 
Viimeksi muokattu:

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Ehdotusten hyväksyttävyydestä ei kannata olla vielä huolissaan, kun yhtään ehdotusta ei ole. Eikä taida ihan heti tulla.
Taisit vihjailla että olisin elokapinallinen. Vaikka tuenkin heitä en ole, mutta jos minun ehdotukseni suinkaan kelpaa niin lue ihan tuosta kommenttisi yläpuolelta.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Työperäisen maahanmuuton haihattelun lopettaminen.
Ensimmäisen kerran tuli oikeastaan vastaan joku, joka on suoraan tätä mieltä niin kysyn uteliaisuudesta. Miten suhtaudut humanitääriseen maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen?

Ihan kivoja ajatuksia oli, mutta ihan sama mitkä hallitukset istuu niin poliittinen tahto suureen suunnan muutokseen puuttuu. Itse voimme tehdä jotain ja olen henkilökohtaisesti tehnytkin (asumisen energiansäästöön liittyviä, aurinkopaneelit ym).
 

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Ensimmäisen kerran tuli oikeastaan vastaan joku, joka on suoraan tätä mieltä niin kysyn uteliaisuudesta. Miten suhtaudut humanitääriseen maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen?
Kuten varmasti myös Elokapina, ajattelen että historiallisesti eniten talouskasvusta hyötyneillä mailla on ilmastonmuutoksesta suurin moraalinen vastuu. Joten humanitääriseen maahanmuuttoon suhtaudun eri tavalla kuin työperäiseen. Mutta niitä hyötyneitä maita on muitakin kuin Suomi, ja tässäkin asiassa riittää kun me teemme oman osamme.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Mistäs ne hipit nyt tuollaisia tietäisivät, kun ei noita ole kapitalistinen tiedemieskään vielä lopullisesti ratkaissut. Mutta jos ympäristölle haitallisia yritystukia ohjattaisiin noiden asioiden tutkimukseen, niin sillä voisi joku merkitys olla.
Jep. Nuo asiat on onneksi niinsanotusti työn alla, koska noissa (lista ei tosin läheskään kattava) se ratkaisun avain on. Kadulla istumalla ja maailmaa halaavia vaatimuksia esittämällä ei saa oikeasti mitään aikaiseksi, mutta onneksi aidosti toimivia keinoja ilmaston tilanteen korjaamiseksi on.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös