Entäpä jos jokin toinen ryhmittymä ottaisi asiakseen ajaa vaikkapa humanitaarisen maahanmuuton vastustamista laittomin keinoin, koska "rikkinäinen poliittinen järjestelmä" ei estä sen ongelmia asiaa riittävästi? Olisitko silloinkin tällaisen toiminnan kannalla, vai onko vain "oikeita mielipiteitä" edustavilla poikkeuslupa rikkoa lakia ja järjestystä?
En ole lainaamasi nimimerkki, mutta vastaan omasta puolestani.
En suhtaudu joukkokokoontumisen keinoin tehtävään mielenilmaisemiseen sinänsä lähtökohtaisesti negatiivisesti enkä positiivisesti, vaan oleellisena osana demokratiaa myös silloin, kun se aiheuttaa tilapäistä haittaa. Tähän on oltava oikeus kaikilla poliittiseen kantaan katsomatta.
Mitä tulee kansalaistottelemattomuuteen, taivun oikeastaan hyväksymään senkin siten, kun se perinteisesti ymmärretään (väkivallattomuus ja omaisuuden kunnioittaminen). Pääperusteena se, että perusoikeudet (esim. kokoontumisvapaus ja sananvapaus) pitää turvata niin laajasti, kuin suinkin mahdollista ja sietämisen rajoituksena tulee olla ainoastaan se, että toiminta ei riko muiden perusoikeuksia. Tärkeimpänä tietenkin muiden oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen. Eli luonnollisestikaan minkäänlainen väkivalta ei voi olla hyväksyttävää. Toisena selkeänä lähtökohtana muiden perusoikeuksista omaisuuden suoja: eli toiselle kuuluvan omaisuuden tuhoamista ei pidä sallia.
Tässä joku voi kysyä täysin perustellusti, että miten sitten oikeus tehdä työtä (joka myös on perusoikeus)? Mitä siis, jos työpaikalle ei pääse, vaikkapa silloin, kun tie on mielenilmaisun takia suljettu? Tätä argumenttia on joskus Elokapinan mielenosoituksien kohdalla käytettykin. Se on perusteltu argumentti, jos näin tosiaan on ollut. Vaan en kuitenkaan usko niin käyneen. Elokapina ei ole ketään tiettävästi estänyt menemästä mielenosoituksen ohi kävellen tai pyörällä. Myös varmasti muu reitti autolla on ollut mahdollinen. Se ei ole siis täysin tai kohtuuttomasaakaan määrin rajoittanut muiden perusoikeutta työntekoon.
Perusoikeuksia ja muita perustuslain pykäliä rajoittavia lakeja on usein hyvin perusteltuakin säätää, mutta niin voi usein tehdä erittäin helposti eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä. Tällöin on täysin mahdollista, että laki perusteettomasti rajoittaa perusoikeuksien toteutumista - siitäkin huolimatta, että perustuslaillisuuden valvonnan katson olevan ainakin kohtuullisella tasolla Suomen eduskunnassa. Siksi en tarkastele itse lakia fundamentaaliselta kannalta (="jos se on kiellettyä, se on kiellettyä ja rangaistavaa"), vaan pyrin aina tarkastelemaan tilannetta perusoikeuksien pohjalta kahdella simppelillä kysymyksellä:
1) onko toiminta perusoikeuksien kannalta sallittua?
ja
2) estääkö toiminta muiden perusoikeuksien toteutumisen tai rajoittaako se sitä kohtuuttomasti?
Jos vastaukset ovat 1) kyllä ja 2) ei, näen liberaalidemokratiaa kunnioittavana henkilönä velvollisuudekseni hyväksyä toiminnan lähtökohtaisesti ja myös puolustaa sitä.
Näin Suomessa myös poliisi toimii, mikä on täsmälleen oikein. Esimerkiksi Elokapinan kohdalla - vaikka kokoontumista ei ole ilmoitettu etukäteen poliisille ja vaikka mielenosoittajat rikkovat tieliikennelakia istumalla tiellä - se ei lähde hätiköiden purkamaan mielenosoitusta, vaan neuvottelee mielenosoittajien kanssa hyvin pitkään siitä, että nämä siirtyisivät paikkaan, jossa mielenosoitus ei haittaa liikennettä. Poliisi siis toimii siltä pohjalta, että kokoontumisvapaus ja ilmaisunvapaus > tieliikennelaki - ja tämä on juuri siellä liberaalin demokratian ajatuksen ytimessä. Vasta kun mielenilmaisun haitta on kestänyt hyvin merkittävän ajan, poliisi voi päätyä mielenosoituksen keskeyttämiseen sillä perusteella, että haitta muiden perusoikeuksien toteutumiselle kasvaa kohtuuttoman suureksi. Sen jälkeen se purkaa mielenilmauksen keskusteltuaan asiasta mielenosoittajien kanssa. Tässä kohtaa tapahtuu yleensä se, että poliisit kantavat mielenosoittajat väkivallattomasti bussiin. Sitten mielenosoittajat siirtyvät koteihinsa ilman rangaistusta nopean kamarivisiitin kautta.
Tämä näkemykseni ei tietenkään koske pelkästään Elokapinaa, vaan pitää koskea käytännössä ketä tahansa. Jos vaikkapa Great Reset -salaliittoteoreetikot alkavat käyttämään vastaavia kansalaistottelemattomuuden keinoja, samojen kriteerien tulee tietysti koskea heitäkin.
Saattaisin toki haukkua heitä vaikkapa vatipäiksi, mutta itse mielenilmaisua koskien aivan samojen kriteerien tulisi tietenkin päteä.