Mielestäni aika ontuva vertaus, mutta vastataan nyt. En jätä kisoja katsomatta sen takia, että Pohjois-Makedonia pääsi alimmista sarjoista mukaan. Mutta en aio myöskään heidän pelejään lähtökohtaisesti katsoa, etenkään jos samaan aikaan tulee peli jossa kaksi nimivahvaa joukkuetta pelaa keskenään. Futiksen EM-kisat on aika lyhyt rutistus verrattuna liigan runkosarjaan, mutta ilmeisesti verrannollisia mielestäsi keskenään.
Tässä ei koitettu verrata jalkapallon em-kisojen lopputurnausta Liigan runkosarjaan, varsinkaan kun puhuttiin "rannalle jääneistä paremmista joukkueista", vaan koitettiin tuota pitkän urakan jälkeen tulevaa loppuvaihetta (jossa mestaruus lopulta ratkaistaan) verrata Liigan pitkän runkosarjan jälkeen tulevaan loppuvaiheeseen, eli pudotuspeleihin (jossa mestaruus lopulta ratkaistaan).
Täällä jotkut ovat sitä mieltä, ettei Mestis seuraa tai mitään muutakaan ylimmän sarjatason ulkopuolista seuraa saisi päästää pelamaan Suomen mestaruudesta, kevään pudotuspeleissä. Joten sitä tällä vaan koitin sanoa, että jos sellaiset pudotuspelit eivät kelpaa ollenkaan (jättää kokonaan katsomatta, toisin sanoen jättää kokonaan kuluttamatta sellaista Liiga tuotetta), joissa nyky mallin sijaan pelaisikin esimerkiksi vain yhdeksän Liiga joukkuetta ja Mestiksen paras, niin miten silloin voi perustella itselleen esimerkiksi tulevan kesän jalkapallon em-kisojen lopputurnauksen seuraamista? Siellä jäi nations leaguen a-divisioonan joukkue lopputurnauksesta ulos, useampi joukkue b- ja c-divisioonasta jäi niin ikään rannalle ja silti d-divisioonan Pohjois-Makedonia pääsi mukaan ja nimenomaan tämän nations leaguen kautta, joissa nämä neljä sarjaporrasta ovat. Eivät varsinaisten karsintojen kautta.
Ja kun asiaa miettii pidemmälle, niin täällä meidän suljetun sarjan järjestelmässähän se voisi nimenomaan olla perusteltua, että toisenkin tason seuroja päästettäisiin kevään loppuvaiheessa pelaamaan Suomen mestaruudesta, koska täällä on suljetut sarjat. Vaikkei niin mitä ilmeisimminkään tällä hetkellä ole, niin teoriassahan Mestiksen paras voisi olla parempi seura, kuin Liigan huonoin ja kun Liiga on suljettu, niin tasoa ei päästä normitavalla testaamaan. Silloin edes yksi paikka jossain sääliplayoffeissa olisi mielestäni perustelua jo pelkästään sen takia, että kaikilla olisi edes teoreettinen mahdollisuus Kanada maljaan asti, oli se mahdollisuus todellisuudessa sitten kuinka häviävän pieni tahansa. Eli vaikkei ovi olisi auki Liigaan, niin ovi olisi auki (ainakin raollaan) kannuun asti.
Se on vähän sama juttu, että jos nuo ristiinpelaamiset olisivat käytössä niin Hifk-Kärpät matsia voisin katsoa, mutta skippaisin kyllä Hifk-Roki tai Hifk-JoKP pelit suosiolla. Veikkaan, että aika moni tekisi samoin. Vai meinaatko, että näillä peleillä vedetään myös Gardenissa ja Uros Livessa häkki täyteen ja vielä edes lähelle samoilla lipunhinnoilla?
Ymmärrän sinänsä tuon ristiinpeluun pointin, jos tarkoituksena on tulojen jakaminen alemmalle sarjatasolle. Mutta en näe, että ristiinpeluu kahden sarjakerroksen välillä parantaa liigan tasoa/urheilullisuutta tai että se lisäisi liigan kilpailukykyä. Korjattavaa on muuallakin kun vain noissa kahdessa asiassa, mutta nuo ovat mielestäni keskeisiä parannettavia kohteita mitä sarjajärjestelmän uudistamisella pitäisi pyrkiä hakemaan. Ja ristiinpeluulla näihin ei mielestäni päästä.
Tämähän on sitten jo ihan toinen asia ja siis pitää varmaan jällein kerran todeta, että itse olen kyllä ihan tyytyväinen tähän nykymalliinkin. Se on tuonut koko ajan esim. enemmän tv-rahaa Liigalle, joten minun on vaikea ymmärtää, että tuote olisi ihan aikuisten oikeasti vähemmän kiinnostava, kuin joskus parikymmentä vuotta sitten. Ei ne siellä Teliallakaan kymmeniä miljoonia visko vuosittain joukkueurheiluun ihan vaan fiilis pohjalla. Tosin vähän sellainen kuva joistakin tänne kirjoittavista jää, että osa tuollaiseen saattavat uskoakin, kun heittävät ehdotuksia tyyliin "kolme Liiga joukkuetta Mestikseen ja Liigalle ja Mestikselle yhteinen tv-sopimus", ilman että selitetään miksi mahdollisia tv-kumppaneita tuossa tilanteessa se yhteinen sopimus kiinnostaisi.
Mutta vaikka olen tyytyväinen nykysysteemiinkin, niin koska tämä ketju on ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi ja koska täällä tunnutaan olevan laajasti sitä mieltä, että meillä ei riitä pelaajia 15 pääsarjajoukkueeseen, niin siksi koitan ehdottaa mallia, jossa siitä toisestakin tasosta voisi tulla nykyistä elinkelpoisempi ympäristö esim. osalle nykyisistä Liiga joukkueista. Eikä silloin ajatuksen kärki ole siinä, miten esim. HIFK, Kärpät tai Tappara uudessa systeemissä pärjäävät. Kyllä ne resurssirikkaimmat seurat varmaan oman paikkansa löytävät uudessakin järjestelmässä. Se ajatuksen kärki pitäisi silloin olla siinä, että jos me seurojen määrää aletaan karsimaan Liigassa, että miten ne kiekkotyöpaikat saataisiin uudistuksen jälkeen pysymään elossa, jotka siirtyisivät ylimmältä sarjatasolta pois päin. Meinaa itse en näkisi mitenkään järkevänä sellaista uudistusta, joissa kiekkotyöpaikkojen määrä Suomessa vähenisi nykyisestään.
Mitä sitten tulee ylimmän sarjatason mahdolliseen tasoon uudessa tilanteessa, niin aivan yhtä varmasti se nousisi, kuin niissä muissakin ehdotuksissa, joissa oltaisiin 1-3 kolmea seuraa ulostamassa nyky Liigasta. Tuollaisessa 10+10 mallissa siellä ylimmällä tasolla pelaisi viisi seuraa vähemmän, kuin nykyään pääsarjassa, joten kyllä se pelaajamassa siellä luultavasti tiivistyisi ja pelillinen haaste muuttuisi kovemmaksi. Se sitten, että pelattaisiin ristiin myös alemman tason kanssa, niin eihän se mitenkään lähtökohtaisesti heikennä noita seuroja. Vai olisiko esim. Lukko tällä kaudella huomattavasti paskempi seura, jos olisi normipelien lisäksi pelannut vaikka kymmenen peliä Mestisseuroja vastaan?
Edit. Ja sellaista haluaisin vielä nostaa esiin, että tuossa sanomien julkaisemassa ehdotuksessahan tuntui olevan sellainen ajatus, että tuon 10+10 (eli A-Liigan ja B-Liigan) järjestelmän alapuolella pelattaisiin sitten jo Suomi-sarjaa ja Mestis jäisi konseptina tämän uudistuksen jälkeen ikäänkuin historiaan.