Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 299 643
  • 11 239
Ja toisaalta, jos sen saipan tai jypin talous ei kestä vuoden visiittiä Mestiksessä, onko se paikka lähtökohtaisestikaan sitten pääsarjatasolla?
Ja toisaalta, jos sen "mestisseuran" talous ei kestä maksaa parin miljoonan maksua Liiga-osakkeesta niin onko paikka lähtökohtaisesti sitten pääsarjatasolla pelaamassa useamman miljoonan liikevaihdolla, jonka se vaatii? Vastaus on, että kummassakaan tapauksessa talous ei sitä kestä muutamaa seuraa lukuunottamatta.

Pointti tässä on se, että kenenkään talous ei kestä sitä, että hommaa pitäisi pyörittää niin, että Liigassa kuuden miljoonan ja Mestiksessä alle miljoonan liikevaihdolla vaan tätä eroa pitäisi saada aika paljon pienemmäksi.

En usko, että edes 12+10 mallilla alempi sarja olisi elinvoimainen, sillä Suomessa ei ole yli 20 joukkuetta, jotka saisivat kasaan 3-5 miljoonan liikevaihdon ja Liiga haluaa varmasti 12-14 joukkuetta. Silloin jäisi ainoastaan 6-8 "rahajengiä" alempaan sarjaan ja se sarja ei olisi täysin ammattilaissarja. Jossain Euroopassa palloilusrjoissa, joissa kolme ylintä sarjatasoa ovat täynnä ammatilaisjoukkueita tilanne on täysin eri.

Se, että Mestiksessä pystyisi pelaamaan kolmen miljoonan liikevaihdolla ja yli miljoonan pelaajabudjetilla useamman vuoden rakentaen mahdollisuutta nousuun on valovuoden päässä, koska ei ole rahaa eikä sitä ole näköpiirissä. Kovasti on puhetta sarjauudistuksesta, mutta kaikki tietää, että rahaa ei ole.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Hörönaurua tälle. Eihän liigaosakkeen hinta, jäähalli kriteerit tai taloudelliset kriteerit ole koskaan olleet julkisia suurelle yleisölle. Jotain näistä on toki vuodettu lehdistöön, mutta Liiga ei pidä niitä julkisena
Koska suuren yleisön on saatava kaikki julkisiksi (myös osakeyhtiöiden sopimukset osakkaiden kesken) pitänee haastaa khl ja laukkunarrit oikeuteen. Olivako taloudelliseet kriteerit, rahoitus ja Putinin kelkkaan pääsyn hinta julkista tietoa? Oliko kaikilla Mestis- ja Liigajoukkueilla niin halutessaan mahdollisuus "päästä" mukaan? Jos ei niin sakkoja jakelemaan asianomaisille!
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Koska suuren yleisön on saatava kaikki julkisiksi (myös osakeyhtiöiden sopimukset osakkaiden kesken) pitänee haastaa khl ja laukkunarrit oikeuteen. Olivako taloudelliseet kriteerit, rahoitus ja Putinin kelkkaan pääsyn hinta julkista tietoa? Oliko kaikilla Mestis- ja Liigajoukkueilla niin halutessaan mahdollisuus "päästä" mukaan? Jos ei niin sakkoja jakelemaan asianomaisille!

Eiköhän venäläiset olisi ottaneet kaikki halukkaat mukaan. Onneksi muut eivät lähteneet.

En tosin tiedä, miten KHL ja KHL-Jokerit nyt taas liityy SJRY:n tekemään toimenpidepyyntöön.
 

Taapertaja73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tätähän nimeonaan EI taphdu.

Vaikka olisi mainio keino tasata sarjaa. Nyt sarjan tasaamista tehdään TV rahan tasajaolla. Tasainen sarja on se joka vetää yleisöä ja sitäkautta rahaa. Siksi puhtaasti binsesammattilaisarjoissa on palkkakattoja ja drafteja
Lasketaanpa esimerkki.

Ilves pelaa kotona 6 kotiottelua välierissä ja finaaleissa -> 12.300 katsojaa x 40 €/lippu -> noin 3 m€ liikevaihto lipputuloista.

Jukurit samoin 6 ottelua välierissä ja finaaleissa -> 4.000 katsojaa x 40 €/lippu -> noin 1 m€ liikevaihto lipputuloista.

Lipputulot tilitetään tietääkseni suoraan Liigalle. Kulujen vähentämisperiaattesta olen vähän hajulla ja mainittakoon, että sekään ei ole varsinaisesti tamperelaisjoukkueille edullinen malli.

Jos Jukurit voittaa mestaruuden, saa se huomattavasti enemmän rahaa kuin mitä se on todellisuudessa ansainnnut ja Ilves taas huomattavasti vähemmän.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Mä vaan luulen, että tällä tavalla se "romantiikka" häipyy muutamassa kaudessa, kun heittopussit käyvät ottamassa turpiinsa liigan puolella. Tuo suora nousu ilman karsintoja vaatisi mielestäni sen, että Liigan joukkuemäärää saadaan supistettua, jolloin Mestikseen saadaan isompi määrä isojen kylien joukkueita.

Itse olen sen verran vanha, että muistan hyvin vanhat ajat karsintoineen. Vaikka olen samaa mieltä siitä, että sarja tulee aukaista, niin ei se millään tavalla autuaaksi tee. Tällä tarkoittaen sitä, että jo sillä vanhalla 12 joukkueen systeemillä ja ilman isompaa pelaajakilpailua muiden sarjojen kanssa ne heikot olivat ihan oikeasti heikkoja eivätkä tuoneet sarjalle juurikaan lisäarvoa.

No on sitä ikää itsellekin kertynyt ihan riittävästi. Sillä romantiikan häipymisellä ei mainitsemassasi skenaariossa ole mitään merkitystä. Nyt romantiikkaa ei ole yhtään, tulevaisuudessa sitä tuskin on juuri enempää, mutta jos sieltä nyt joku "keupa" sitten kerran sattuisikin tulemaan ja pääsisi vaikka pudotuspeleihin asti, niin olisihan siinä romantiikkaa jo kymmeneksi vuodeksi.

Totta kai olisi paras räjäyttää koko nykyjärjestelmä ja ottaa Liigaan 10-12 joukkuetta. Viimeinen suoraan ulos ja toiseksi viimeinen karsii. Se antaisi mahdollisuuden "keupalle", mutta todennäköisesti olisi muutama hissijoukkue jotka vuorotellen kävisivät kokeilemassa jään kestävyyttä.

Lisäksi romantiikkaa toisi mahdollisen suurseuran putoaminen sarjaporrasta alemmas. Kai se Jokerit siellä Mestiksessä on ihan ok pärjännyt? Sillä on sinne sopeutettu joukkue ja organisaatio.

Urheiluun kuuluu riskit, mutta myös kannattajien on Suomessa opittava siihen, että joukkuetta voi ja pitää tukea myös heikkoina hetkinä. Nythän taitaa olla vielä niin, että pomot patsastelee suojaduuneissaan, eikä kenenkään tarvi miettiä huomista koska aina on seuraava vuosi ylimmällä tasolla ja senkin voi vetää ihan päin seiniä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: duud

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Jos nyt oletetaan tapahtuvan joku kertarysäys, että ens kauden 16 joukkueen sarja tipahtaisi 12 joukkueen sarjaksi, niin väistämättä osa neljästä putoajasta kohtaa konkurssin. Tuskin sitä kukaan toivoo. Uskoisin valtaosan avointa sarjaa haluavan olevan aivan tyytyväinen siitä, että avaus tehdään maltilla ja Liigaa supistetaan kausi kerrallaan yhdellä joukkueella.

Pelko taas siitä, että Liiga menettäisi jotenkin rahaa on mielestäni aika outo. Jos nyt suljettuna se tuottaa x-määrän euroja, niin kilpailullisuuden ja jännittävyyden lisääntyessä voisi olettaa rahaa tulevan enemmän? Vai miksi se avauspäätös olisi Liigalle pahasta? Pahasta se on tietenkin sille seuralle, joka ensimmäisenä tippuisi, mutta sehän kuuluu sekä bisnekseen että urheiluun. Heikolla tekemisellä ei kuulukaan olla korkealla.

Mistä taikanapista se raha sitten avauspäätöksellä tulisi Mestikseen? Riittää, että katsoo Jokereiden yleisömääriä ja erioten niitä K-Espoon kanssa pelattuja pelejä. Kaksi perinteistä seuraa, joilla molemmilla tavoitteena voittaa jokainen peli ja nousta aina korkeimmalle sarjatasolle. Onpa yllättävää, että heidän pelit kiinnostivat. Espoon omat kotipelit ei toki vielä paljoa vedä, mutta nousujohteista menoa sielläkin kaudesta toiseen. Eiköhän ne taas Liigaan nousun myötä nouse lisää. Avoimen sarjan aikana näitä perinteisiä ja tavoitteellisia seuroja tulisi pelaamaan Mestistä ja elävöittäisivät sitä kenttää. Samaan aikaan pohjalta putoaisi näitä kauhisteltuja kyläseuroja Suomi-Sarjaan. Kun tilalle tulee yli tuhannen ottelun keskiarvolla yleisöä vetävä seura ja sarjasta poistuu 300 katsojaa vetävä kyläseura, niin kyllähän sen luulisi näkyvän kassassa. Kun 12+12 olisi kasassa, niin väittäisin Mestiksen olevan kiinnostava sarja ja sieltä löytyisi useampi tavoitteellinen ammattilaisseura.

Ja koko jääkiekon etuna tämä toimii taas sarjatasoa alempana jonne pudotessaan nämä Mestiksen kyläseurat ovat kiinnostavia vastustajia. Ehkä sieltä jossain kohtaa heräisi joitain paikkakuntia taistelemaan tosissaan ylöspäinkin, kuten vaikkapa Seinäjoelta, jossa asukasmäärät on yli 60t ja nyt vaarassa pudota jopa Rautaliigaan.

24 vuotta suljettuna olleen sarjan aiheuttamia vahinkoja ei korjata kaudessa tai parissa, mutta jos nyt aloitetaan, niin joskus on valmista. Tällä menolla ei mikään muutu.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Pelko taas siitä, että Liiga menettäisi jotenkin rahaa on mielestäni aika outo. Jos nyt suljettuna se tuottaa x-määrän euroja, niin kilpailullisuuden ja jännittävyyden lisääntyessä voisi olettaa rahaa tulevan enemmän? Vai miksi se avauspäätös olisi Liigalle pahasta? Pahasta se on tietenkin sille seuralle, joka ensimmäisenä tippuisi, mutta sehän kuuluu sekä bisnekseen että urheiluun. Heikolla tekemisellä ei kuulukaan olla korkealla.
.
Nykytilanteessa seurat voi panostaa seuraavaan kauteen ja säästää. Avoimessa sarjassa ostellaan ulkkareita siirtorajalla velaksi. Tästä tulee negatiivinen kierre. Tämän ansiosta keskisuurten joukkueiden mahdollisuus voittaa mestaruus laskee.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Tämä systeemi toimii helvetin hyvin kaikkialla muualla, miksi tämä ei toimisi Suomessa? Aikaahan se varmasti ottaa, että saadaan vuosikausien ajan jatkunut Mestiksen tasollinen alasajo tasaantumaan, mutta ainahan isot rakennemuutokset ottavat aikansa.
Suomi on pieni maa. Kannattajakulttuuri laahaa perässä isosti. Jos ja kun nyt Liiga avataan eli karsintasarjat tekevät paluun, niin Mestiksenhän pitäisi vetää ensi kaudella yleisöä isosti halleihin. Nousu on täysin mahdollista, jos Mestis-seurat saavat yleisöä halliin, tuloja ylöspäin ja sitä kautta kilpailukykyisemmän joukkueen kasaan. Miksi näin ei tule kuitenkaan käymään? Liiga kun ei ole enää tiellä. Näin ei tule käymään, koska yksinkertaisesti Suomen kokoisessa maassa ei riitä kiinnostusta kahteen sarjatasoon. Möttöset ja töppöset eivät kiinnosta, oli Liiga auki tai kiinni.

Suoran nousun perään itkeminen on täysin sitä itseään. Mestis-seurat eivät saa itse aikaan minkäänlaista boomia millä mahdollistaa nousu Liigaan kaatamalla jokin seura karsintasarjassa. Se jos mikä on urheilullista. En pidätä hengitystä odotellessani nyt Mestiksen buumia, Liiga on auki ja karsinnat takaisin. Saa suorittaa.

Jalkapallon Veikkausliigaan nousi nyt Gnistan ja EIF, joilla ei kummallakaan pitäisi olla mitään asiaa korkeimmalle tasolle edes Suomessa. Nyt siellä pääsee jätkät pelaamaan HJK:ta vastaan kotona ja vieraissa. Ilvestä vastaan Tammelan uudelle stadionille jne. Jokainen peli alkaa 0-0 -tilanteesta. Se on pelaajille varmasti hieno paikka - kaikki tuskin pääsisivät pelaamaan Veikkausliigassa ilman Gnistanin ja EIF:n nousua.

Joko me halutaan mennä nykymallilla, jossa samat seurat suhmuroi keskenään tai sitten annetaan reilu mahdollisuus kaikille. Olin pitkään suljetun sarjan kannalla, mutta koska se ei vienytkään suomalaista jääkiekkoa merkittävästi eteenpäin on aika katsoa muita keinoja luoda tarinoita ja mielenkiintoa.
Joo, valitsen sata kertaa mieluummin nykymallin kuin Veikkausliigan tason ja ne yleisömäärät. Veikkausliiga on ihan täysi vitsi tasoltaan ja jos joku haluaa Liigan ajaa samaan jamaan, niin ei voi kuin päätä pyörittää sille. Liigan eteenpäin meno on sitä, että se pysyy SHL:n ja NLA:n mukana edes jotenkin. Ikävä kyllä Suomeen ei voi oikein mitenkään haaveilla maailman toiseksi kovinta sarjaa. Ei se vain ole mahdollista ellei jokainen seura saa oman namusedän taakseen. Sen sijaan nykyinen asema saadaan helposti tuhottua kun lähdetään hieman tuota mylläämään "tarinoita luodakseen".

Pari joukkuetta voisi kyllä tiputtaa pois suoriltaan, niin saadaan tasoa nostettua. Karsintasarjat on hyvä juttu. Suoralle nousulle/tippumiselle ei. Mestikseen tippuminen romahduttaa talouden täysin ja vaikka sieltä onnistuisikin nousemaan takaisin, niin siihen samaan pääseminen missä oli ennen tippumista, niin veisi vuosia. Kasvusta nyt puhumattakaan.

Esimerkki: Jos seura x tippuu Mestikseen, niin sen 5-6 miljoonan euron budjetti painuu reilusti alle yhden miljoonan euron sopeutustoimien takia. Jos tämä seura x nousee takaisin Liigaan, niin ei sen budjetti palaudu kaudessa tai parissa takaisin tuonne 5-6 miljoonan haarukkaan. Suorilla nousuilla/tippumisilla näitä vastaavia seuroja olisi lopulta muutama ja tuloksena olisi hissiliikennettä muutaman seuran voimin. Mitä tällä saavutettiin? Saatiin vain tuhottua muutaman seuran talous ja saatiin Liigaan vielä suurempia heittopusseja kuin nykyinen SaiPa.
 

Wineofari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Samaa mieltä @Kiekoton Mies kanssa.

Lisäksi, vaikka olisikin niin, että tällä hetkellä Suomesta ei löytyisi 20 kappaletta vähintään 4-5 miljoonan euron budjettiin kykenevää joukkuetta, niin ei se tarkoita sitä, etteikö tulevaisuudessa tämmöisiä seuroja olisi enemmän, se vaan vaatii sen, että ylinkin sarjaporras aukeaa.

Joku oli huolissaan, että 12+12-mallissa alemmasta sarjasta tulisi puoliammattilainen, missä rahajengit jyräisi, mutta onko nykyinen tila sitten parempi, että tälläkin hetkellä jo liigassa kolme alinta jengiä tekee hidasta konkurssia ja Mestiksessä ei ole yhtäkään ammattilaisjengiä.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Nykytilanteessa seurat voi panostaa seuraavaan kauteen ja säästää. Avoimessa sarjassa ostellaan ulkkareita siirtorajalla velaksi. Tästä tulee negatiivinen kierre. Tämän ansiosta keskisuurten joukkueiden mahdollisuus voittaa mestaruus laskee.
Aina voi säästää ja panostaa seuraavaan kauteen. Sarjassa pysyminen on tietenkin varmistettava ja siihen tekee mieli satsata. Jos taas ostellaan ulkkareita putoamisen pelossa velaksi ja ryssitään talous, niin eikö se ole seuran johtotason hölmöyttä. Sitten taas kääntäen vaaditaan Mestis-seuroja pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää noustakseen karsintojen kautta Liigaan ja sen ihmeen onnistuessa lätkäistään vielä miljoonpotti maksettavaksi. Ei tämä tunnu oikein reilulta systeemiltä, mutta se ei yllätä.

Omasta mielestäni keskisuurten pitäisi vain osata tehdä asioita paremmin ja sitä kautta rakentaa kestävää menestyspohjaa talouden raamien sisäpuolella. Suurseurat ostavat nimimiehiä ja keskisuuret kasvattavat omia ja ostelevat tulevia tähtiä. Kyllä ne keskisuuret voi menestyä, mutta ei siten, että kopioivat suurseuroja. Ja oman toiminnan kehittäminen kuuluu niin Liiga-seuroille, kun muillekin ja vain siten oman seuran toimintaedellytykset paranevat. Liigassa on rutkasti parempi toimintaedellytys ja siltikin siellä on vaikeaa pärjätä. Näen kilpailullisuuden palauttamisen koko lajia tervehdyttäväksi. Tuskin yksikään suljetun aikana katsomossa ollut äänestää avauspäätöstä poistumalla katsomosta. Toiseen suuntaan voi tulla kuitenkin liikettä ainakin näihin pohjaseuroihin sekä alemman sarjan kärkijoukkueille. Koko lajille lisää katsojia on lisää euroja.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Toiseen suuntaan voi tulla kuitenkin liikettä ainakin näihin pohjaseuroihin sekä alemman sarjan kärkijoukkueille. Koko lajille lisää katsojia on lisää euroja.

Tämä.

Itse Jokeri-hessuna en ole luonnollisesti nähnyt yhtään liigapeliä livenä sitten 2013 kevään. Ei ole ollut intoa maksaa liigakiekosta (eikä kyllä toisaalta tällä kaudella myöskään Mestis-kiekosta). Sillä hetkellä, kun IPK tai Kokkolan Hermes (Jokereista puhumattakaan) pelaa pelaamalla nousseena sarjanousijana IFK:ta (tai K-Espoota)vastaan, olen taatusti paikalla.
 

Barney

Jäsen
Lisäksi, vaikka olisikin niin, että tällä hetkellä Suomesta ei löytyisi 20 kappaletta vähintään 4-5 miljoonan euron budjettiin kykenevää joukkuetta, niin ei se tarkoita sitä, etteikö tulevaisuudessa tämmöisiä seuroja olisi enemmän, se vaan vaatii sen, että ylinkin sarjaporras aukeaa.
Mihin tämä olettamus perustuu? Liiga on ainut urheilusarja Suomessa, jossa seurojen liikevaihdot ovat useampia miljoonia euroja vuodesta toiseen. Jalkapallossa on HJK ja lisäksi pari muuta, joiden liikevaihto on yli pari miljoonaa, mutta Veikkausliigassakin on joukkueita alle miljoonan liikevaihdolla. Muissa urheilulajeissa (ainakin koripallossa) on myös yksittäisiä joukkueita, jotka ylittävät tuon miljoonan euron rajan vuodessa, mutta pääosin suomalaisessa urheilussa puhutaan urheiluseurojen kohdalla satojen tuhansien eurojen vuosittaisesta liikevaihdosta.

Mistä ajattelet, että suomalaiseen jääkiekkoon tulee arviolta sellaiset parikymmentä miljoonaa euroa lisää rahaa, mikä tarvittaisiin tuota skenaariota varten? TV-tulojen kasvusta, vaikka nykyinenkin TV-sopimus on aiheuttanut Telialle kymmenien miljoonien eurojen tappiot? Sponsorituloista vaikka digimarkkinointi vie yhä enemmän jalansijaa perinteiseltä markkinoinnilta digimarkkinointikanavien kehittyessä? Yleisömäärien valtavasta kasvusta?

On Liiga auki tai ei, niin kaikki merkit viittaavat siihen, että sen sijaan että sitä rahaa tulisi suomalaiseen jääkiekkoon lisää, niin se tulee etenkin pienemmillä liigapaikkakunnilla olemaan jatkossa entistä tiukemmassa. Jos haluaa tasoerojen pienenevän, niin silloin realistisempaa on puhua tulonjaon tasoittamisesta niin, että ne Mestis-joukkueet pääsevät esimerkiksi osaksi Liigan TV-sopimusta.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Veikkausliiga on ihan täysi vitsi tasoltaan ja jos joku haluaa Liigan ajaa samaan jamaan, niin ei voi kuin päätä pyörittää sille.
Ei mennä tähän keskusteluun sen syvemmälle, mutta sanotaan näin että monien mielestä Liigankin taso on aivan paska.

Pitää olla aika helvetin hyvä pelaaja, että pääsee "edes" Veikkausliigaan pelaamaan. Yleisömäärät on sitten ihan suomalaisen menestyshullun kansan noloutta.

No, muutama vuosi niin tilanne voi hyvin olla aivan toinen ellei jääkiekkoyhteisö ota päätään pois perseestä ja ala tekemään duunia.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Ei mennä tähän keskusteluun sen syvemmälle, mutta sanotaan näin että monien mielestä Liigankin taso on aivan paska.
Mielestä, mutta yhtään mikään tilasto ei tätä tue. Ei olla toki maailman top-2 sarja enää ja liian suureksi on Liiga päästetty paisumaan. Sen sijaan Veikkausliiga ei kestä minkäänlaista vertailua muihin sarjoihin. Jos me halutaan ajaa suomalainen jääkiekko ja pääsarja tuohon jamaan, niin kyllä siinä onnistutaan kun tehdään miten täällä sanotaan vailla tuon taivaallista ymmärrystä yhtään mistään.
 

Wineofari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Mihin tämä olettamus perustuu? Liiga on ainut urheilusarja Suomessa, jossa seurojen liikevaihdot ovat useampia miljoonia euroja vuodesta toiseen. Jalkapallossa on HJK ja lisäksi pari muuta, joiden liikevaihto on yli pari miljoonaa, mutta Veikkausliigassakin on joukkueita alle miljoonan liikevaihdolla. Muissa urheilulajeissa (ainakin koripallossa) on myös yksittäisiä joukkueita, jotka ylittävät tuon miljoonan euron rajan vuodessa, mutta pääosin suomalaisessa urheilussa puhutaan urheiluseurojen kohdalla satojen tuhansien eurojen vuosittaisesta liikevaihdosta.

Mistä ajattelet, että suomalaiseen jääkiekkoon tulee arviolta sellaiset parikymmentä miljoonaa euroa lisää rahaa, mikä tarvittaisiin tuota skenaariota varten? TV-tulojen kasvusta, vaikka nykyinenkin TV-sopimus on aiheuttanut Telialle kymmenien miljoonien eurojen tappiot? Sponsorituloista vaikka digimarkkinointi vie yhä enemmän jalansijaa perinteiseltä markkinoinnilta digimarkkinointikanavien kehittyessä? Yleisömäärien valtavasta kasvusta?

On Liiga auki tai ei, niin kaikki merkit viittaavat siihen, että sen sijaan että sitä rahaa tulisi suomalaiseen jääkiekkoon lisää, niin se tulee etenkin pienemmillä liigapaikkakunnilla olemaan jatkossa entistä tiukemmassa. Jos haluaa tasoerojen pienenevän, niin silloin realistisempaa on puhua tulonjaon tasoittamisesta niin, että ne Mestis-joukkueet pääsevät esimerkiksi osaksi Liigan TV-sopimusta.
Jääkiekko on yli tuplasti seuratumpi urheilulaji verrattuna jalkapalloon, jos silmäpareja paikanpäällä lasketaan, joten hommaa ei kannata siltä kannalta lähteä sen enempää purkamaan. Sen sijaan voidaan kuitenkin katsoa katsojakeskiarvoa lajien sisäisesti, nimittäin veikkausliigan katsojakeskiarvo on jotain 2300 luokkaa ja ykkösen päälle tonnin, kun taas jääkiekon osalta luvut ovat liigan osalta jotain 4700 ja Mestiksen osalta 750, eli jalkapallon osalta korkeinta sarjatasoa seuraa verrattuna askelta alempaan sarjaan vähän päälle kaksinkertainen määrä ihmisiä, kun taas jääkiekon osalta pompataan yli kuusinkertaiseen määrään ihmisiä ja tämä johtuu siitä, että liiga on kiinni.

Vaikka ennen ihmisten ajasta ei tarvinnut niin tiukasti taistella, niin väitän, että siihen taisteluun saadaan tasoitusta ihmisten tavoittamisella, mikä on nykyteknologialla tuhat kertaa helpompaa kuin aikaisemmin. Ihmiset kyllä tulevat löytämään hallille myös alemmalla sarjatasolla ihan samalla tavalla kuin 30 vuotta sitten, kunhan annetaan oikea mahdollisuus tavoitella jotain isompaa.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Mielestä, mutta yhtään mikään tilasto ei tätä tue. Ei olla toki maailman top-2 sarja enää ja liian suureksi on Liiga päästetty paisumaan. Sen sijaan Veikkausliiga ei kestä minkäänlaista vertailua muihin sarjoihin. Jos me halutaan ajaa suomalainen jääkiekko ja pääsarja tuohon jamaan, niin kyllä siinä onnistutaan kun tehdään miten täällä sanotaan vailla tuon taivaallista ymmärrystä yhtään mistään.
Niin no niin. Suomen Liiga on noin sijalla viisi maailman rankingissä ja jääkiekkoa pelataan noin 20 maassa.

Suomi ja Veikkausliiga on vastaavasti noin sijalla 50 ja sarjoja pelataan noin 200 maassa. Toki Veikkausliiga varmaan putoaisi alemmas, jos kaikki sarjat laskettaisiin mukaan, mutta suhteessa sijoitus varmaan pysyisi samalla tasolla.

Mutta joo se siitä.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Niin no niin. Suomen Liiga on noin sijalla viisi maailman rankingissä ja jääkiekkoa pelataan noin 20 maassa.
Niin no niin. Suomen kärkiseurat haastavat SHL:n ja NLA:n seuroja siinä mielessä, että ne voidaan heittää hyvin samaan kaukaloon ja saattaapa nuo poistua noista voittajinakin kuten on CHL:ssä nähty. Veikkausliigan seurat eivät pysty tuohon alkuunkaan. Tiedän kyllä, että jalkapallo on ihan huomattavan paljon suositumpi laji kuin jääkiekko mikä on marginaalilaji maailmalla. Silti Suomen jalkapallon pääsarja on täysin vitsi, mutta se että täällä pyörii ylipäätään jokin urheilusarja minkä joukkueet ovat tasoltaan suurin piirtein samaa kuin maailman top 2-3 sarjat, niin on ihan kova juttu ja suoritus ainakin minun mielestäni. Ei ole itsestäänselvyys, että näin pienessä maassa pyörisi yhtään mikään urheilullinen huippusarja.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Sen sijaan voidaan kuitenkin katsoa katsojakeskiarvoa lajien sisäisesti, nimittäin veikkausliigan katsojakeskiarvo on jotain 2300 luokkaa ja ykkösen päälle tonnin, kun taas jääkiekon osalta luvut ovat liigan osalta jotain 4700 ja Mestiksen osalta 750, eli jalkapallon osalta korkeinta sarjatasoa seuraa verrattuna askelta alempaan sarjaan vähän päälle kaksinkertainen määrä ihmisiä, kun taas jääkiekon osalta pompataan yli kuusinkertaiseen määrään ihmisiä ja tämä johtuu siitä, että liiga on kiinni.
Tämä oli erittäin hyvä nosto. Tuo alleviivaa sitä, kuinka surkeassa tilassa Mestis on. Suosituimman lajin toiseksi korkein sarjataso on ehdottomasti saatava nostettua huomattavasti katsotummaksi. Potentiaalia on aivan varmasti, mikäli tuo jalkapallon Ykkösen suosio antaa yhtään suuntaa. Ei jääkiekon kannata jatkaa sen potentiaalin hukkaamista nykyisellä sarjajärjestelmällä. Onneksi muutoksen tuuli on yltymässä.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Tämä oli erittäin hyvä nosto. Tuo alleviivaa sitä, kuinka surkeassa tilassa Mestis on. Suosituimman lajin toiseksi korkein sarjataso on ehdottomasti saatava nostettua huomattavasti katsotummaksi. Potentiaalia on aivan varmasti, mikäli tuo jalkapallon Ykkösen suosio antaa yhtään suuntaa. Ei jääkiekon kannata jatkaa sen potentiaalin hukkaamista nykyisellä sarjajärjestelmällä. Onneksi muutoksen tuuli on yltymässä.
Itselläni on sellainen mielikuva, että ennen divaria pelattiin enemmän sunnuntaisin jolloin mamman lihapatojen ääreen palanneet pienten paikkakuntien ihmiset kävi sitten sunnuntaina pelissä. Sama sm- liigassa.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Tämä oli erittäin hyvä nosto. Tuo alleviivaa sitä, kuinka surkeassa tilassa Mestis on.
Mestiksen yleisömäärät taisi nousta enemmän kuin liigan. Aika ja muistot vs tilastot. Aika stabiilia näyttää olevan jos vertaa miten paljon porukat veti aikaisemmin.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Nyt kun pelaajayhdistys ei osaa sanoittaa mikä olisi avoin liiga niin ehdottaisin, että mestiksen kolme parasta ja liigan kaksi huonointa karsii yksinkertaisella sarjalla josta kaksi parasta pelaa liigassa seuraavalla kaudella. Avauskierroksella liigajoukkeet vastakkain jolloin viimeinen kierros ei ole varman päälle pelailua. Jokaiselle tulee kaksi koti- ja vierasottelua ja ei ole liian pitkä rutistus kauden päätyttyä. Jos olosuhteet ei ole kunnossa niin otetaan silti mukaan kunhan kaukalo ja jää on hyvät.
 

fakiiri

Jäsen
Niin no niin. Suomen kärkiseurat haastavat SHL:n ja NLA:n seuroja siinä mielessä, että ne voidaan heittää hyvin samaan kaukaloon ja saattaapa nuo poistua noista voittajinakin kuten on CHL:ssä nähty. Veikkausliigan seurat eivät pysty tuohon alkuunkaan. Tiedän kyllä, että jalkapallo on ihan huomattavan paljon suositumpi laji kuin jääkiekko mikä on marginaalilaji maailmalla. Silti Suomen jalkapallon pääsarja on täysin vitsi, mutta se että täällä pyörii ylipäätään jokin urheilusarja minkä joukkueet ovat tasoltaan suurin piirtein samaa kuin maailman top 2-3 sarjat, niin on ihan kova juttu ja suoritus ainakin minun mielestäni. Ei ole itsestäänselvyys, että näin pienessä maassa pyörisi yhtään mikään urheilullinen huippusarja.
Veikkausliiga on mainettaan parempi sarja. Suomessa on ollut vuosikymmenten ajan narratiivi kotimaisen jalkapallon paskasta tasosta. Eihän se tietenkään ole mikään Serie A, Bundesliiga, La Liga tai Valioliiga, mutta hyviä, viihdyttäviä matseja sarjassa nähdään joka kausi. Euroopassa, esimerkiksi Saksassa ja Englannissa, oma seura on rakas ja tärkeä. Peleissä käydään, vaikka oma jengi pelaisi neljänneksi tai viidenneksi ylimmällä sarjatasolla. Suomessa yleisömäärät lähtevät laskuun heti, jos ei tule viittä kotivoittoa putkeen selkein lukemin. Ainoan poikkeuksen tähän tuo jääkiekko-IFK. Yleisömäärät eivät laske, vaikka kaudesta toiseen peli tarjoaa enemmän epätoivoisen vitutuksen tunteita kuin mestaruusjunan tunnelmaa.
Suomi on urheilukulttuurin kehitysmaa, ja kansan syvät rivit ovat menestyksen perään. Siksi Suomessa vöyhötettiin hetken aikaa curlingistakin.

Ja ihan Veikkausliigan absoluuttisesta tasosta kertoo jotakin se, että HJK on nyt kolmena kautena perättäin ollut europelien lohkovaiheessa. Eikä HJK:n yleisökeskiarvo Veikkausliigassakaan ole kovinkaan pieni.

Mielenkiintoista on pohtia tulevaisuutta, lyhyelläkin aikaperspektiivillä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jääkiekon kiinnostus lasten ja nuorten keskuudessa on laskenut. Liiga ei kiinnosta lapsia samalla tavalla kuin se puhutteli esimerkiksi 1980- ja 1990 -luvuilla. Jääkiekon harrastajamäärät ovat jo dyykanneet Kehä kolmosen sisäpuolella, sen huomaa omankin jälkikasvun lähipiiristä. Mitä nyt lapset harrastavat? Jalkapalloa, salibandyä ja enenevässä määrin myös korista. Näiden lajien tulevaisuus näyttää valoisalta.

Ja toisin kuin omassa lapsuudessani sekä nuoruudessani, nyt huippufudista näkee koko ajan puhelimista. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun jostain sovelluksesta on nähty huippupelaajan kikka, jota lähdetään kavereiden kanssa treenaamaan läheiselle kentälle. Ennen Kolmoskanavan Serie A -lähetysten alkua Suomessa näki vain jalkapallon arvokisoja ja Englannin silloista ykkösdivisioonaa, josta muotoutui Valioliiga. Silloinen ykkösdivari oli sellaista tutinaa ja tötinää -osaston sekoilua, että sen kutsuminen huippujalkapalloksi on rikos jalkapalloa kohtaan. Nykylapset ja -nuoret elävät ihan toisenlaisessa mediamaisemassa kuin mitä me elimme. Se tulee vaikuttamaan eri lajien ja sarjojen suosioon.

Jääkiekko elää omassa erinomaisuudessaan, tunkkaisen ummehtuneessa lammikossa. Tällä menolla 2030 -luvulla jääkiekon yleisömäärät eivät ole sitä mitä ne ovat nyt. Jääkiekkoihmisten ei kannata naureskella jalkapallolle, lajin potentiaali on kiistaton. Kaikki, jotka olivat viime kesänä Suomi-San Marino -pelissä, näkivät sen. Ennakkoon täysin ö-luokan matsi, josta tulikin huikea tapahtuma loppuunmyydyllä stadionilla. Palloliitto keksi oivan reseptin, peliin myytiin halpoja lippuja junioriseuroille. Omakohtaisella kokemuksella voin kertoa, että nyt lapset kysyvät, koska päästään taas katsomaan Pohjanpaloa ja kumppaneita.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Itselläni on sellainen mielikuva, että ennen divaria pelattiin enemmän sunnuntaisin jolloin mamman lihapatojen ääreen palanneet pienten paikkakuntien ihmiset kävi sitten sunnuntaina pelissä. Sama sm- liigassa.

Silloin pelaajilla oli pääasiallisesti siviilityöt, minkä takia pelejä painottui viikonloppuun. Arkena torstai oli yleisin pelipäivä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös