Juuri näin. Jos siis tavoite on, että Liigaa pelataan nyt ja tulevaisuudessa vain ja ainoastaan niillä paikkakunnilla joissa sitä tällä hetkellä pelataan. Joku voisi kysyä miksi Liigaa pitää pelata esimerkiksi Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Lahdessa, mutta sitä ei voi pelata esimerkiksi Rovaniemellä, Joensuussa tai Forssassa?
Ei minulla ole mitään sitä vastaan, mikäli näillä paikkakunnilla on edellytyksiä toimia liigatasolla ja ne ovat urheilullisesti osoittaneet kuuluvansa Liigaan. Tällä kaudella Mestiksen runkosarjan voitti joukkue Iisalmesta ja viimeisen neljän kauden aikana Mestiksen mestaruus on mennyt kolme kertaa Imatralle. Sen varmaan ymmärtää jokainen, että näillä paikkakunnilla ei ole edellytyksiä pelata Liigassa.
Itse olen edelleen sen 10+10 sarjan kannalla ja mielelläni kuulisin esimerkiksi pelaajayhdistykseltä kannanottoja siitä, millä tavalla tuollaisesta sarjajärjestelmästä saadaan taloudellisesti kestävä niin, että seurat pysyvät pystyssä myös putoamisen jälkeen ja voivat mahdollisesti nousta joskus takaisin pääsarjaan.
Sitä rahaa ei saada mitenkään mystisesti lisää suomalaiseen jääkiekkoon, joten jos halutaan saada toimiva karsintasysteemi, niin se tarkoittaa ikävä kyllä jonkunlaista rahanjakoa kahden ylimmän sarjatason välillä. Se taas tarkoittaa myös sitä, että Liigan kärkijoukkueet joutuisivat pienentämään osuuttaan esimerkiksi Liigan TV-tuloista, mihin ne tuskin ovat kovin innoissaan suostumassa, sillä se taas heikentää niiden kilpailuasetelmaa pelaajamarkkinoilla suhteessa ruotsalaisiin, sveitsiläiseen ja saksalaisiin joukkueisiin.
Otetaan hypoteettinen tilanne, jossa esimerkiksi SaiPa ja RoKi hissijoukkueina pelaavat joka toisen kauden Liigaa ja joka toisen kauden nykymuotoista Mestistä. Ei tarvitse olla mikään Bengt Holmström, että ymmärtää sen ettei tuollaisessa tilanteessa muutaman vuoden päästä kumpaakaan seuraa enää olisi olemassa. Liikevaihto vaihtelisi niin paljon tilikausien välissä, että yhtiön kulurakennetta olisi ihan mahdotonta sopeuttaa niin, että toiminnasta saisi millään tavalla kannattavaa.
Monimutkaisiin ongelmiin on harvoin yksinkertaisia ratkaisuja. Nykyinen suljettu Liiga on tähdännyt siihen, että Liiga voisi olla tasoltaan mahdollisimman lähellä Euroopan kärkeä ja seurat voivat myös ottaa sopivassa määrin taloudellisiä riskejä, kun niiden tulevaisuus on ainakin jollain tasolla turvattu. Jos puolestaan halutaan aitoa kilpailua näiden kahden sarjan välillä, niin silloin Liigan pitäisi auttaa Mestistä nousemaan tasoltaan lähemmäs Liigaa, mikä tarkoittaa sekä sitä että Mestiksen taso nousee että Liigan taso laskee.
Jos taas nykymuotoinen Liiga avattaisiin niin, että Mestiksen mestari karsii Liigan jumboa vastaan, niin käytännössä Jokerit voi saada sellaisen joukkueen kasaan, joka voi voittaa jonkun liigajoukkueen karsinnoissa. Sen jälkeen karsinnoissa tuskin nähdään nousuja, mutta samaan aikaan pienemmät liigajoukkueet joutuvat varautumaan siihen, että ne voivat vastoin todennäköisyyksiä tippua Liigasta. Jos joukkueet eivät halua mennä konkurssiin tällaisen tilanteen sattuessa, niin niiden pitäisi alkaa valmistelemaan jonkinlaista taloudellista puskuria putoamisen varalle, mikä automaattisesti tarkoittaa pienempää pelaajabudjettia. Todennäköisin seuraus Liigan avaamisesta olisi siis yhden joukkueen vaihtuminen ja tasoerojen kasvaminen Liigan kärjen ja häntäpään välillä.
Jos halutaan saada toimiva ja taloudellisesti kestävä karsintasysteemi, niin yksinkertaisesti sarjojen välinen tasoero pitää saada pienemmäksi. Se tulee samalla myös tarkoittamaan Liigan tason heikentymistä, mikäli jostain taikaseinästä ei ilmesty lisää rahaa suomalaisen jääkiekkoon. Minulle henkilökohtaisesti käy myös se. Sellaista sarjajärjestelmää en kuitenkaan halua, joka tulee kaatamaan suomalaisia perinteikkäitä jääkiekkoseuroja, joiden brändejä on rakennettu vuosikymmeniä tai joissain tapauksissa jopa toista vuosisataa.
Sarjajärjestelmässä talouden on oltava prioriteettilistalla ihan kärjessä, sillä ne muut kriteerit muuttuvat ajan saatossa merkityksettömiksi, jos seuroja ei ole enää olemassa. Sen jälkeen pitää tehdä valinta painotetaanko sarjan kärjen tasoa suhteessa Euroopan kärkeen (mihin on pyritty suljetulla sarjalla) vai halutaanko kilpailua sarjojen välillä kotimaan sisällä (sarjauudistus ja avoin Liiga). Taloudelliset realiteetit eivät ikävä kyllä mahdollista molempia.