Nyt kun tätä uusinta käännettä on pari päivää pureskellut, niin ollaanhan tässä kieltämättä hankalan tilanteen äärellä. Ja koska K-Espoo ja TuTo ovat hakemuksensa jättäneet sisään, niin varmaan jo laillisuus näkökulmasta tuo prosessi pitää viedä loppuun asti, ellei molemman hakijat syystä tai toisesta vetäisi hakemuksiaan takaisin. Ja sitten ollaankin jo sen kysymyksen äärellä, että kannattaako kyseisten joukkueiden vetää hakemuksensa takaisin? Yleisesti on arvioitu, että TuTon hakemus olisi lähinnä testipallo ja K-Espoon hakemus olisi enemmän maaliin pyrkivä. No nyt K-Espoolla on varmaan sitten kovan pohdinnan tilanne päällä. Pelataanko Liigaa tulevaisuudessa osakkeella vai lisenssillä. Jos uskovat, että Liiga yhteisössä on tarpeeksi osakkaita, jotka haluavat pysyä nykyjärjestelmässä, niin silloin kannattaa hakemus katsoa loppuun asti, mutta jos Espoossa uskotaan, että lisenssimalli on tulossa tilalle, niin sitten pitää tarkasti harkita, haluavatko lähteä osaketta ostamaan.
Ja onhan tässä sekin, että helposti täällä esillä olevilla tiedonmurusilla lähtee tekemään liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja oikeasti voisi olla useampikin vaihtoehto silti olemassa. Meinaa kun esim. Everi puhui siitä, että jatkossa pitäisi pelata nimenomaan lisenssillä, eikä osakkeella, niin omaan korvaan se kuulosti siltä, että osakemalli pitäisi romuttaa ja sehän saattaisi olla vaikeaa. Mutta eihän sen välttämättä sitä tarvitsisi tarkoittaa. Kyllähän Liigan osakeyhtiö voisi silti olla olemassa, vaikka Liigaa pelattaisiin lisenssillä ja vaikkei sellainen malli ole varmaan ollut esillä, niin eikait se mikään mahdottomuus olisi, että Liiga osakkeen omistajina olisi myös tahoja, jotka eivät pelaa Liigassa. Sehän olisi vain tuon osakeyhtiön sisäisestä päätöksestä kiinni.
Kun täällä on puhuttu, että Liiga osakkaat ovat saaneet osinkoa viime vuonna 200k ja vähän yli miljoonan tv-rahaa, niin eikait mikään estä tuota osake yhtiötä päättämästä, että osinkoa jaettaisiinkin vaikka 400-500k osakkaille ja tv-rahaa sitten jonkin verran alle miljoonan niille joukkueille, joilla on lisenssi Liigassa pelaamiseen. Liigassa pelaaville osakkaille tilanne olisi käytännössä sama, kuin nykyään, mutta mahdollisesti Mestikseen putoavalle osakkaalle tuo osinko voisi olla se, jolla voisi toiminnan pyörittämiseen Mestiksessä olla iso apu. Ja toisaalta Mestiksestä nouseva osakkeeton joukkue saisi siis sitä tv-rahaa lisenssin puitteissa kanssa, mutta vähän vähemmän, kuin joukkueet nykytilanteessa saavat.
Tuollainen mallihan voisi sitten nimenomaan olla sitten sellainen, joka kannustaa sen osakkeen hankkimiseen, koska silloin pääsee päättämään Liiga OY:n asioista ja saisi sitten suht varmaa tuloakin, vaikka se tuossa tilanteessa pahimmassa tapauksessa maksaisi itsensä nykytilannetta hitaammin takaisin. Ja voisihan sen kait niinkin järjestää, että koko osaketta ei tarvitse samantien ostaa vaan voisi sitten ostaa puolikkaan tai miksi ei vaikka 1/10 osa osakkeen, jolla saisi sitten edes vähän ääntä yhtiökokouksissa ja pääsisi vähän osinkoihinkin kiinni. Tällaisella mallillahan voisi järjestää asian myös niinkin, että mahdollinen putoaja (tyynyrahan tarpeessa) voisi päättää, kuinka ison osan osakkeestaan haluaisi myydä ja sitten nousijalle tarjotaan mahdollisuus lunastaa tuo osa kokonaisuudessaan tai osan siitä halutessaan. Ja jos tulee tilanne, jossa putoaja haluaa osan tai koko osakkeensa myydä, mutta nousija ei halua siitä mitään osaa lunastaa (vaan mennä Liigaan vain lisenssin kanssa), niin sitten vaan seuraavan vuoden tv-raha yms. Liiga potista eka ostetaan se osake (tai sen osa) pois kuleksimasta ja sen jälkeen jäljellä oleva raha jaetaan osinkoina osakkaille ja tv-rahana lisenssin omaaville tahoille.
Sitten aina vuosittain (tai mikä aikaväli tähän katsottaisiin sopivaksi), voitaisiin osa osakkaille tarjota mahdollisuutta täydentää omaa osakettaan ja toisaalta sellainen sääntö voisi olla, että uuden osakkeen voi ostaa vain sellainen joukkue, joka on saanut Liiga lisenssin urheilullista tietä, Mestiksen voittamalla.
Ja jos tällaiseen malliin mentäisiin, niin en näkisi mitään syytä, miksi ei voitaisi mennä Ruotsin malliin, eli että Mestiksen voittaja nousisi suoraan ja Liigan kaksi heikointa pelaisi siitä, kumpi putoaa. Toisaalta jos halutaan tehdä jotain eri tavalla, niin pitäisikö Suomessa ylös päästä Mestiksen finalistit, eli välierät olisi käytännössä nousupelit ja Liigan neljä heikointa pelaisi siitä, ketkä kaksi putoavat. Jos tällaisella Ruotsin mallilla mentäisiin, niin silloin Mestikseen ei tarvisi koota jengiä, joka haastaisi Liigajoukkueen (vaatisi luultavasti kalliin rosterin) vaan joukkue pitäisi rakentaa vain siten, että sillä pärjää muista Mestisjoukkueita vastaan.