Kun täällä väläyteltiin jossain välissä 12+12 mallia, niin tässä oma ehdotukseni siihen:
Alkusarjat: 4x11 = 44 ottelua + 3 joukkueen lohkoissa yht 4 peliä kuten nytkin -> 48 peliä yhteensä sekä A- että B-tasolla.
A-tason 7 parasta ylempään jatkosarjaan (pisteet mukana): 2x6=12 peliä. Panoksena runkosarjan voitto, kotietu pleijareihin, CHL-paikat.
Loput A-tason 5 joukkuetta ja B-tason 2 parasta muodostavat alemman jatkosarjan (pisteet nollaten): 2x6=12 peliä. Tämän jatkosarjan 4 parasta varmistaa paikkansa A-tasolla seuraavaksi kaudeksi, ja paras lunastaa viimeisen paikan playoffeihin. Kaksi huonointa putoaa suoraan B-tasolle.
B-tasolle alkusarjan jälkeen jääneiden 10 joukkueen kesken pelataan nousuplayoffit, joiden "mestari" pääsee vielä karsimaan alemman jatkosarjan viidenneksi sijoittuneen kanssa ensi kauden viimeisestä A-tason paikasta. Jos B-taso on auki alaspäin, 2 huonointa karsii sinne ja nousuplayoffit pelataan 8 muun kesken. Jos B-taso ei ole auki alaspäin, voidaan nousuplayoffit pelata 10 joukkueella ottamalla alkuun "säälikierros".
Tämän mallin etuja:
- Peleissä on panosta kaikissa vaiheissa kaikilla tasoilla. Yksittäisiä panoksettomia otteluita voi toki tulla, kuten nytkin, mutta tuskin ainakaan enempää kuin nykymallilla.
- Tyhjennysmyyntejä ei voi kukaan harrastaa, koska kaikilla on aina panosta myös kauden viimeisellä neljänneksellä.
- B-tasolta kautensa aloittava joukkue voi teoriassa voittaa A-tason mestaruuden, mikä lisää sarjan kiinnostavuutta huomattavasti. Tämä mahdollisuus pitää kuitenkin ansaita päihittämällä 5 A-tason joukkuetta alemmassa jatkosarjassa, eli mistään ilmaisista almuista ei ole kyse.
- A-tasolla kautensa aloittaville joukkueille tulee varmasti 60 sarjapeliä, kuten nytkin. B-tason parhaat joukkueet pääsevät samaan pelimäärään, ja kaikille muillekin tulee päälle 50 peliä.
- Malli on suhteellisen helposti muokattavissa. Jos Suomesta ei löydy 24 joukkuetta tähän, voidaan B-tason kokoa kutistaa ja A-taso pitää silti 12 joukkueessa.