Dougie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Oilers
Ongelma on myös se, että jos mestisjoukkueet nyt alkaisivatkin kehittää toimintaansa ja anoisivat liigapaikkaa ja sen saisivat, niin liigassa on nyt jo niin paljon joukkueita, että jos et ole ensimmäinen mikä sinne nostetaan voi portit olla aika tiukasti kiinni. Tuskin liigakaan haluaa yli 16 joukkuetta. Joten tällainen "suljettu" sarja josta ei voi tippua, mutta mihin voi nousta, kaatuisi lopulta omaan mahdottomuuteensa.
Juuri tämä pointti tuntuu nyt monelta unohtuvan. Mitä enemmän joukkueita, sitä enemmän pelaajia. Tämän johdosta aiempaa heikompitasoisia pelaajia pääsee pelaamaan liigaa, mikä taas heikentää liigan tasoa ja lisää joukkueiden välisiä tasoeroja. Tästä moni piti meteliä kun liigajoukkueita viimeksi lisättiin. Eli eihän liigaa voi millään loputtomiin paisuttaa yksittäisenä sarjana.

Ja ehdottomasti pitäisi kuitenkin JoKP:n, TuTon, K-Espoon ym. saada nousumahdollisuus siinä missä Sportin, Jukureiden, KooKoon ja Kalpankin vähän aiemmin. Ensimmäinen laajennushan tapahtui jo v.2000 kun Pelicansin annettiin jatkaa 13. joukkueena liigassa. Itse seurasin Kärppien korpivaellusta 11 vuotta ja siksi myötätunto on iso näitä paikkakuntia kohtaan jotka on suljettu liigaympyröistä lähes mielivaltaisesti. Ainakin itselle olisi koko 90-luku ollut aivan musertavaa elettävää mikäli liiga olisi ollut tuolloin suljettu. Legendaarisimmat muistot on kuitenkin kaikesta huolimatta noilta ajoilta kun ennen jokaista kautta mietittiin että jokohan tällä kaudella vihdoin noustaan.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Oot jäljillä, mun taloustietämys on luokkaa.. Paska kun pitäis tuollaisista asioista päättää. Mutta mä en näe asiaa niin dramaattisena että automaationa on konkurssi kun tulee putoaminen kohdalle vaan näen että viisaiden ihmisten ollessa ruorissa, lääkkeet ja keinot on löydettävissä kyllä.

Siksi tuohon esimerkkiin laitoinkin että TPS-TuTo matsissa voisi se 5000 olla jos hyvin käy.. Eli ne yleisömäärät, sponsorirahat ja muut tulot laskee, se on selvä mutta niin putoaa myös menot, se miten osaat niiden kanssa luovia on osaamisesta kiinni.

Mutta pointtina mulla on ollut tässä että Mestis mielestäni yleisesti hyötyisi avaamisesta samoin Liiga.

Onko muuten missään tullut vastaan pelaajaa tai joukkuetta mikä olis suljetun sarjan kannalla?
TPS pudotessa tilanne voisikin olla tuo, koska siellä olisi paikallisvastus ja seuran ympärillä kiinnostusta ympäri Suomen, mutta mikä olisi tilanne jonkin todennäköisemmän putoajan tapauksessa? Esim. SaiPa, KalPa, Pelicans, Ässät, Jukurit, Sport, JYP tai KooKoo?

Todennäköisesti tällainen kustannusten kanssa luoviminen tarkoittaisi sitä, että pienemmät seurat eivät uskaltaisi enää tehdä sopimuksia kuin yhdeksi kaudeksi kerrallaan tai niissä olisi jotenkin pykäliä joilla rajattaisiin Liiga-tasoinen palkanmaksaminen Liigaan (jos tämä on edes lain kannalta mahdollista?). Eli lähtökohtaisesti isommat seurat saisivat tarjottua houkuttelevampia sopimuksia.

Vai miten niitä kustannuksia pudotettaisiin vastaamaan sitä että tulot muodostuisivat jatkossa 3500-4000 katsojan sijasta noin 1000-2000 katsojan tuomasta rahamäärästä ja pienentyneistä sponsorituloista (nykyisin keskimäärin yli 50% Liiga-seurojen tuloista) ? Halli ja sen varustelutaso ei kovinkaan helposti jousta. Eivät ihan suoraviivaisesti myöskään muun henkilökunnan palkat. Eikä liioin mahdollisten velkojen kustannuksetkaan. Kyllä se konkurssi olisi aika monen kohdalla aika todennäköinen skenaario jos Mestikseen pudotettaisiin, vaikka siellä olisi minkälainen seppä ruorissa.

Vaikka vertaaminen on sinällään Espoon tapauksessa hankalaa, niin katsojakeskiarvot putosivat Liigassa olleesta ~4000 katsojasta Mestiksen ~1000 katsojaan. SapKossa 15-16 -> 16-17 kausilla 872 -> 952, Jokipojilla 1366->1081, Hokki 798 -> 752, TuTo 1535->1157. Nämä ovat toki kaikkien otteluiden keskiarvoja, kun Mestiksen sivuilta ei löydy tilastoa pelkistä kotiotteluista ajalta jolloin Espoossa pelattiin Liigaa. Ei nyt ainakaan mitään tajunnanräjäyttäviä muutoksia, ainakaan kiinnostavuuden kasvun suuntaan. Toki pitää huomioida, että samassa välissä Jukurit poistui sarjasta.

Mestis varmastikin hyötyisi avaamisesta, mutta Liigan puolelta hyötyjä on hankalampi osoittaa. Toki osa faneista varmasti tykkäisi kun olisi jännitettävää pudotuspeliviivan jo karattua.

Todennäköisesti enemmistö Liiga-seuroista on suljetun sarjan kannalla, koska he ovat sellaista päättäneet pelata.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK&Pittsburgh Penguins
Liigan ja Mestiksen pitäisi pystyä tarjoamaan karsintojen ollessa auki mahdollisille tippujaseuroille jonkinlainen apupaketti. Tämä voisi hyvin olla vaikka sen mallinen, että Liiga sekä Mestis maksavat niiden pelaajien palkat joiden sopimus jatkuu myös tulevalle/tuleville kausille sarjatasoa alemmaksi tippuvassa joukkueessa. Millään joukkueella ei jatku kaikkien pelaajien kanssa sopimukset ja tippuvat seurat tuskin ovat koskaan näitä isoimpia joukkueita pelaajabudjetteineen, joten mistään tähtitieteellisistä summista ei puhuttaisiin (sen lisäksi hyvä on ottaa huomioon, että nousuja ja tippumisia tuskin nähtäisiin kovinkaan usein). Näin kuitenkin varmistettaisiin, että tippuva seura pystyy pitämään ainakin jonkinlaisen pelaajabudjetin myös mestiksen puolella ja saisi ainakin mahdollisuuden pitää pelaajat itsellään tiputuksesta huolimatta. Tottakai pelaajayhdistyksen sekä Liigan/Mestiksen välillä pitäisi olla yhteinen sopimus, että jos seura tippuu on pelaajalla oikeus purkaa sopimus tiettyyn päivämäärään mennessä niin halutessaan. Varmasti näitä nähtäisiin niiden pelaajien kohdalla joilla ottajia riittää, mutta ei kaikki pelaajat heti olisi tätä vipuvartta käyttämässä ainakaan uskoakseni. Kuitenkin jos seuran ja pelaajien tie Mestikseen vie ja pelaajalla on sopimusta johonkin tiettyyn seuraan vielä jäljellä x vuotta niin täytyy pitää huoli, että pelaaja saa palkkansa mikä sopimukseen on rustattu, oli sarjataso sitten mikä hyvänsä. Muuten homma ei varmasti tule toimimaan.

Mestis on tällä hetkellä täysin näivettynyt, eikä se yhtäkkiä nouse takaisin elinvoimaiseksi vain sillä että karsinnat palautettaisiin. Itseasiassa mielestäni mestisjoukkueilla on parempi sauma kehittää toimintaansa nyt kun ei tarvitse mennä "all in" vain sen takia että voitetaan yksi ottelusarja keväällä.
Jos jokin seura on niin tyhmä, että päättää vetää "all in" riskeeramalla seuransa tulevaisuuden niin sitten se on vähän voi voi. Ei kai missään noin tyhmiä oltaisiin, eihän vaan? Mestis on näivettynyt, koska sillä ei ole mitään näkyvyyttä. Itse uskon, että pelkällä näkyvyydellä saataisiin jo paljon plussaa aikaan. Mestis pitäisi saada samaan TV-sopimukseen Liigan kanssa, ei sen Mestiksen tarvitse tuottaa käytännössä katsoen yhtään mitään tuohon lisäksi, mutta kun Mestikselle saataisiin näkyvyyttä niin ne sponsoritkin voisivat kiinnostua tuotteesta, siitähän ne maksavat saadakseen tuotteelleen näkyvyyttä. Karsinnoilla tuotaisiin eloa ja kilpailullisuutta molempiin sarjoihin lisää isojen otsikoiden ja mahdollisten tarinoiden lisäksi, mutta tietenkään pelkät karsinnat eivät ole avain suoraan kukoistukseen. Liigan nimen voisi hyvin kaupata ensitöikseen, samoin Mestiksen. Näin saataisiin rahaa, joita voisi ohjata karsinnoissa tippuville/nouseville seuroille (joita huom. tuskin nähtäisiin kovinkaan monesti).
 
"I hate losing. Sometimes I think that I hate losing more than I enjoy winning." - Coach Mike Sullivan

sorza

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo,Jokerit,Tamminen,Harri Aholan lounaskaverit
Tottakai pelaajayhdistyksen sekä Liigan/Mestiksen välillä pitäisi olla yhteinen sopimus, että jos seura tippuu on pelaajalla oikeus purkaa sopimus tiettyyn päivämäärään mennessä niin halutessaan.
Jo nykyisissä Pelaajayhdistyksen Liiga- sekä Mestissopimuspohjassa on molemmissa klausuuli, jos seura tippuu tai on kykenemätön pelaamaan sopimuksen voimassaoloaikana sopimuksen mukaisella sarjatasolla, seura ja pelaaja voivat purkaa sopimuksen ilman erivelvotteita tiettyyn päivään mennessä. En nyt tarkkaan muista onko ilmoitus irtisanomisesta tehtävä huhti- vai toukokuun loppuun mennessä.
 
Jokerit: "Ne, jotka eivät asioista tiedä, voisivat luulla, että kyse on vain jääkiekosta - heille vain hymyilen"
11.12.2011 Taurun mielipide Jokereista Jokerit - Saipa pelissä tilanteessä 5-2:
"Jokerit on kovanluokan jengi. Siellä ei pienipalkkaisia kentälle päästetäkään"

LiutunLätty

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
TPS pudotessa tilanne voisikin olla tuo, koska siellä olisi paikallisvastus ja seuran ympärillä kiinnostusta ympäri Suomen, mutta mikä olisi tilanne jonkin todennäköisemmän putoajan tapauksessa? Esim. SaiPa, KalPa, Pelicans, Ässät, Jukurit, Sport, JYP tai KooKoo?
Liittymättä käynnissä olevaan keskusteluun ja oikeastaan koko ketjun aiheeseenkaan, mutta itseä huvitti, että Ilves on tippunut tältä listalta ulos. Tsaijai, että tekee höpötitiä ja gutamaisteria. *hymiö perään*
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Lähes kaikissa ammattisarjoissa ensin on talous sen jälkeen katsotaan vastaan kilpailullisuutta ja urheilua. Mikäli haluaa, että urheilullisuus ja kilpailullisuus on prioriteettien ykkönen, kannattanee siirtyä amatöörisarjojen seurantaan.
Väitteesi on kyllä hämmentävä. Minusta se on suorastaan epätosi. Minä puolestani väitän, että jokaisella liigaseuralla urheilu ja kilpailullisuus ovat ykkösprioriteeti. Hyvä taloudenpito ja viihde ovat sitten syntyneet tukemaan urheilua. Ei liigaa voi näytösotteluilla ja viihteellä läpi viedä. Tarvitaan sydän ja se tulee urheilusta. Tämän asian ymmärtäminen tai myöntäminen vaikuttaa jostain kumman syystä olevan lähes mahdotonta monelle.
 

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
Luulisi että 99% jollain tasolla jääkiekon kanssa tekemisissä olevista ihmisistä on sitä mieltä että nykyistä tilannetta parempi Suomessa olisi jokin malli missä maassamme olisi enemmän ammattilais- tai edes puoliammattilais joukkueita.

Heitän ilmoille muutaman mallin ja lukuja, jotka on kyllä tälläkin palstalla nähty tuhansia kertoja.

10+10 sarjamalli. Mediasopimus yht 25milj. Ylemmän sarjan joukkueet 1,75milj ja alemmalle 0,75milj. Ylempään sarjaan palkkalattia 2milj ja alempaan 0,75milj.

12+12 sarjamalli. Mediasopimus yht 24 milj. Ylemmän sarjan joukkueet 1,5milj ja alemmalle 0,5milj. Ylempään sarjaan palkkalattia 1,5 milj alempaan 0,5milj.

24 joukkueen yhteinen sarjanmalli. Mediasopimus 24milj. Jokaiselle joukkueelle miljoona sopimusrahaa. Palkkalattia tasan miljoonaan. Alku kausi paikallisvastustaja painotteisisti (divisioonat?) matkakulujen säästämiseksi ja myynnin tukemiseksi. Loppu kaudella ehkä jako ylempään ja alempaan sarjaan tasoerojen tasaamiseksi ja playoffeihin valmistautumiseksi.

Näillä maimitsemillani sarjamalleilla ja mediarahan jakamisella voisi olla mahdollista tukea useampia organisaatiota vähintään puoliammattilais tasolle Suomen kokoisessa maassa. Ihan pienenä vertailuna Ruotsin tilanne jossa 14+14 malli pyörii suhteellisen rahakkaasti myös Hockeyallsvenkanin näkökulmasta ja liekkö länsinaapurissa vielä 1.divisioonassakin joitain maksukykyisiä seuroja verrattuna meidän Mestikseen?
 
Blades of Steel (NES 1990)

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
Lähes kaikissa ammattisarjoissa ensin on talous sen jälkeen katsotaan vastaan kilpailullisuutta ja urheilua. Mikäli haluaa, että urheilullisuus ja kilpailullisuus on prioriteettien ykkönen, kannattanee siirtyä amatöörisarjojen seurantaan.
Missä sarjoissa siis mennään täysin talous edellä eikä urheilullisuus? Valioliiga, Khl, yms... lähes kaikissa urheilun jätti sarjoissa löytyy joukkueita joiden takana on joku sheikki tai muu pamppu joka maksaa omista pussista seuran kuluja. Varsinkaan futiksen puolella ei suurseurojen rahamiehiä paljon satojen miljoonien pelaaja ostot huimaa.

Ehkä voi sanoa että järjestys jossain määrin on viihde, urheilullisuus ja viimeisenä talouspuoli. Ei sieltä esim Manchester Cityn tai Ska:n puolelta ole rahat ihan heti loppumassa, kunhan vain joukkue on paperilla iskukyinen ja mediaseksikäs kaudesta toiseen. Urheilullisuus näkyy siinä vinkkelissä että yhtä nopeasti näistä kärki seuroista lentää henkilöt pihalle kun on palkattukkin jos homma ei toimi.
 
Blades of Steel (NES 1990)

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK&Pittsburgh Penguins
Missä sarjoissa siis mennään täysin talous edellä eikä urheilullisuus? Valioliiga, Khl, yms... lähes kaikissa urheilun jätti sarjoissa löytyy joukkueita joiden takana on joku sheikki tai muu pamppu joka maksaa omista pussista seuran kuluja. Varsinkaan futiksen puolella ei suurseurojen rahamiehiä paljon satojen miljoonien pelaaja ostot huimaa.

Ehkä voi sanoa että järjestys jossain määrin on viihde, urheilullisuus ja viimeisenä talouspuoli. Ei sieltä esim Manchester Cityn tai Ska:n puolelta ole rahat ihan heti loppumassa, kunhan vain joukkue on paperilla iskukyinen ja mediaseksikäs kaudesta toiseen. Urheilullisuus näkyy siinä vinkkelissä että yhtä nopeasti näistä kärki seuroista lentää henkilöt pihalle kun on palkattukkin jos homma ei toimi.
No ei kai missään mennä täysin talous edellä kun lätkä on melko huonoa bisnestä, mutta käsittääkseni niin Liigassa kuin myös SHL:ssä ja NLA:ssa seurat pyörivät pääosin plusmerkkisellä tuloksella. NHL puolestaan on isoa bisnestä joka tekee suurta voittoa jolloin on varaa tekohengittää seuroja kuten vaikka Florida Panthers. Saksan DEL-liigasta en tiedä miten siellä homma pyörii, KHL on lätkäskenessä ihan oma lukunsa oligarkkeineen.

Jalkapallosta nyt on täällä turha edes puhua kun kyseisessä kuningaslajissa pelaajien palkat ja siirtohinnat ovat ihan totaalisesti ryöpsähtäneet käsistä. Tosin olen ollut siinä käsityksessä, että esim. Espanjan jätit mallia Real Madrid ja FC Barcelona ovat pystyneet viime vuosina tekemään voittoa ja lyhentämään velkojaan.
 
"I hate losing. Sometimes I think that I hate losing more than I enjoy winning." - Coach Mike Sullivan

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
Jalkapallosta nyt on täällä turha edes puhua kun kyseisessä kuningaslajissa pelaajien palkat ja siirtohinnat ovat ihan totaalisesti ryöpsähtäneet käsistä. Tosin olen ollut siinä käsityksessä, että esim. Espanjan jätit mallia Real Madrid ja FC Barcelona ovat pystyneet viime vuosina tekemään voittoa ja lyhentämään velkojaan.
Itselläni on vahva tunne esimerkiksi tuosta Espanjan jalkapallo liigasta että kyllä siellä Real Madridin ja Fc Barcelonan toimistoilla ollaan sillä asenteella että perkule noille toisille ei hävitä. Helpompi ottaa miljoonien persnetot ja hommata siihen lisä rahoitus kuin niellä sen että häviää pahimmalle kilpailijalleen.

Totta kai tässä nyt puhutaan ihan eri maailmasta kuin esimerkiksi meidän kotoisessa Liigassa, jossa saa laskea euronsa tarkemmin. Tuolla maailman huipulla jo seurojen brändien arvo on niin suuri että rahaa saa melkein aina tehtyä jostain jos paniikki meinaa iskeä.
 
Blades of Steel (NES 1990)

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos tahtotilaa Mestiksen kehittämiseksi olisi, niin yksi toteuttamiskelpoisin tapa voisi olla rahallinen tuki Liigan suunnasta. Esimerkiksi 50 k€ per Liigaseura per vuosi Mestispottiin, joka jaettaisiin palkintoina esimerkiksi: Mestiksen voittajalle 200 k€, toiselle 150k€, kolmannelle 100 k€ jne. Tämä tarkoittaisi käytännössä Liiga-seuroille prosentin parin leikkausta tulopuolella, mutta olisi Mestiksen puolella merkittävä summa. Tämä voisi auttaa potentiaalisimpien seurojen kehittymisen ammattilaisorganisaatiota kohti.
Toki tämä tuplaisi jatkossa liigalta tulevan rahan mestikselle mutta taitaisi olla lähinnä palojen sammuttelua/ muutaman osa-aikaisen paikkausta jos sisääntulevan uudesta rahasta ei puhuta miljoonista (joka jakantuisi sitten vielä 14 seuralle), palkintorahat toki hieman parantaisi tilannetta kärkiseuroilla, mutta ainakin kun viimeksi oli palkintorahat niin yksi isoimpia hyötyjiä oli KeuPa, menisikö se sitten kuinka paljon siihen että joku Ketterän kaltainen seura ottaisi isoja riskejä että saisi palkintorahoja sen sijaan että seurat pystyisi vakinnuttamaan palkattuja henkilöitä jos raha olisi säänöllisempää ja kaikille.
 
Hockeyarena.net

Punamusta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tasamäärä joukkueita olisi hyvä, joko 14 tai 16. Tälläkin hetkellä pelattaisiin kaiketi 16 joukkueen liigaa ilman Bluesin vararikkoa. Nykyinen ottelumäärä, 60, sopii minulle mainiosti kuten luultavasti koko sarjalle, sillä nykyinen ottelumäärä lienee pitkäaikaisin koko SM-liigan historiassa. Enää ei tahdota suorittaa vähennyksiä tulojen vuoksi, toisaalta ei haluta lähteä enää kasvattamaan jo suhteellisen korkeaa määrää. Luulisin että 60 pelillä pelataan toinen kokonainen vuosikymmen putkeen.

En oikein usko tähän muutokseen, mutta paluu kahdeksan joukkueen pudotuspeleihin ilman säälipelejä olisi makeaa. Tuolla tavallahan taidettiin pelata vielä joskus noin 15 vuotta sitten. Ei tahkottaisi lyhyitä villikorttisarjoja, vaan edettäisiin suoraan puolivälierien pariin.

Vaikka Mestiksen tämänhetkinen taso ei ole järin timanttinen ja karsinnat ovat hieman pulmallinen asia seurojen sekä tulojen puolesta, ne olisi hyvä saada takaisin tuomaan säpinää myös peräpään joukkueiden kauteen. Esimerkiksi Ässät pelasi toissakaudella käytännössä pelkkiä merkityksettömiä pelejä jo lokakuusta lähtien, joten voitte arvata kuinka hauskaa meillä kannattajilla oli monen kuukauden ajan. Sarjataulukon häntäpään porukoiden kausi on pääasiassa pelkkää läpsyttelyä sekä tammikuun odottamista, jolloin päästään myymään kaikki vähänkin arvokkaat palaset pois talouden turvaamiseksi. En ihmettele ollenkaan esimerkiksi vaasalaisten vastalausetta suljettua liigaa vastaan yhdessä viime kauden pelissään. Viimeisen tai kahden viimeisen sijan joukkueiden joutuminen karsintoihin lisäisi huomattavasti niin SM-liigan kuin Mestiksen urheilullisuutta, sitä mitä kannattajat suorastaan janoavat vesi kielellä.

Sportin, KooKoon ja Jukureiden nostamista SM-liigaan on halveksittu runsaasti. Vaikka tuloksensa ovatkin olleet vaisuja, toissakauden Sport ja viime kauden KooKoo, etenkin jälkimmäinen, osoitti kaiken olevan mahdollista myös tuoreille osanottajille. Luulisin tämän kolmikon osakkeiden nousevan lähivuosina ainakin hitusen. Karsinnat toisivat urheilullisuutta, mutta olisivat taloudellinen riski. Ottelumäärän tiputtaminen saattaisi lisätä runkosarjan merkitystä, mutta merkitsisi valuuttavirtojen tyyntymistä. Joukkuemäärän vähentäminen voisi nostaa liigan tasoa, mutta veisi pois potentiaalisia katsojia sekä täten liigan saamia tuloja kartalta poistettavilta paikkakunnilta.

Ongelmallinen asia, sitä sarjajärjestelmän tekeminen on.
 
Olen iloinen voidessani palvella täällä. Nimeni on Mäntylä, Valtteri Mäntylä.
Touch and Go
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy