Se nyt on tullut ketjua lukiessa selväksi. Pointti on kuitenkin siinä, että jos halutaan saada (oletettavasti) haastavissa korkean tason neuvotteluissa tavoitteita läpi, ei sinne pidä lähteä ehdottelemaan tällaisia täysin epärealistisia huuhaa-suunnitelmia, jotka tasoltaan ovat mallia "kasiluokkalaisen kynästä, kun perjantai-iltapäivänä ei enää napostellut kuunnella opetusta tunnilla". Tällaisien asioiden valmisteleminen, esittäminen ja niistä keskusteleminen lienee ollut täydellistä ajanhukkaa Haanpäälle ja kumppaneille itselleen. Heidän kannaltaan toivonkin, että ottavat jatkossa virheistään opikseen. Muussa tapauksessa Mestis-väen tappiot neuvottelupöydissä saavat jatkoa.
Kyllä mä näkisin, että pahempaa ajantuhlausta olisi noilta tyypeiltä ollut toistaa papukaijan tavoin "avatkaa Liiga, avatkaa Liiga". Ei ole kaiketi tapahtumassa, jolloin laatikon ulkopuolelta ajatteleminen olisi varmaankin tervetullutta. Jos ei muuta, niin ainakin vähän saa ajattelua liikkeelle ja näkemään asioita uusista näkökulmista.
Ei tietenkään ole mikään ihme, että uusille ajatuksille tulee kritiikkiä. Sehän tuntuisi olevan vähän niinku meidän suomalaisten dna:ssa, että kaikesta uudesta pitää ihan ensimmäiseksi alkaa mussuttamaan, tyyliin miten kaikki muun on paskaa, paitsi kusi. Aika paljon negamussutusta tuli myös esim. jalkapallon puolella Nations Leaguesta, mutta nyt kun siitä on ensimmäinen lohkovaihe pelattu, niin monen silmät ovat auenneet, ettei se nyt maailman huonoin vaihtoehto ollutkaan, vaikka uutena asiana vaati totuttelua.
Ja jos mitään muuta mekanismia ei Liigan ja Mestiksen välille saada aikaiseksi, niin Mestiksen parhaan päästäminen pudotuspeleihin olisi ehkä kevyin yhteistyön muoto. Siis jos se toteutetaan siten, että Mestiksen runkosarja voittaja tulee joka kevät Kanada kannun jahtiin ja sitten (kävi miten kävi) aloittaa kuitenkin seuraavan kauden taas Mestiksessä. Siinä voisi sitten koittaa vaikka sopia myös jotain sellaista, missä Mestis saisi tämän osallistumisen myötä myös jonkin osuuden Liigan tv-diilistä. En tiedä paljonko Liigan nykyinen tv-diili on, mutta huhuissahan on pyöritelty lukemaa 23 miljoonaa vuodessa. Jos tuon luvun jakaa viidellätoista joukkueella -> tekisi 1,533 miljoonaa per jengi. Jos se sitten uudessa tilanteessa jaettaisiinkin vaikka luvulla 15,5, niin jokaiselle Liiga joukkueelle riittäisi vielä 1,483 miljoonaa (eli noin 50t vähemmän), mutta Mestikselle saataisiin jaettavaa noin 750 tuhatta. Vaikka nää luvut on nyt ihan teoriatasolla, niin ei varmaan olisi mikään ylitsepääsemätön uhraus Liiga joukkueilta ja toisaalta olisi kuitenkin varmaan tervetullut lisä Mestikselle.
Itse olen sitä mieltä, että jos ylipäätään jotain muutosta halutaan tehdä, olisi muutoksen palveltava sitä ajatusta, että kiekkoa voitaisiin pelata ammattimaisesti kahdella tasolla Suomessa, vaikka siellä toisella tasolla palkat sitten olisi jotain lainsäädännön mukaista minimipalkkaa. Mutta kuitenkin siten, että siellä toisellakin tasolla voisi pelaajat siis täysipäiväisesti keskittyä pelkästään kiekon pelaamiseen. En tiedä riittääkö Suomessa joukkueita tuohon, mutta voisin kuvitella, että jos se olisi ylipäätään mahdollista, niin jonkinlaisella 10+10 variaatiolla. Jos tuo tavoite ei kuitenkaan ole realistinen, niin silloin tuo pudotuspelimalli voisi olla juuri sellainen minimaalinen, mutta kuitenkin psykologisesti isompi muutos, jolla voisi saada kipinää tekemiseen siellä alasarjoissakin.
Ja jos tää kasiluokkalainen tässä nyt vielä vähän maustaisi tuota mallia, niin pitäisikö kevään pudotuspeleihin päästä kahdeksan Liigajoukkueen lisäksi Mestiksen runkosarjavoittaja ja viimeiselle paikalle Suomen Cupin voittaja? Jos on sama joukkue Mestiksen runkosarjavoittajan kanssa, niin myös Mestiksen runkosarjan kakkonen mukaan Kanada kannun jahtiin. Eli vaikka Liiga ja mahdollisesti Mestiskin olisi suljettuja sarjoja ja niihin pääsisi vain kabinettipäätöksillä, olisi tie Suomen mestaruuteen teoriassa auki jokaiselle suomalaiselle kiekkojoukkueelle, joka osallistuisi Liigaan, Mestikseen tai Suomen Cuppiin. Toki tuossa rakenteessa joillakin joukkueilla olisi helpompi tie Suomen mestaruuteen, kuin toisilla, mutta niinhän se olisi muutoinkin aina. Edes kommunistisessa utopiassa ei varmaan päästäisi tilanteeseen, jossa joukkueurheilussa jokainen joukkue lähtisi täysin samalta viivalta.