Viimeisen kymmenen vuoden aikana, eli aikana jonka liiga on ollut suljettu, Suomi on voittanut 5 kertaa mitalin alle 20 vuotiaiden kisoissa. Sitä edellisen kummenen vuoden aikana eli kun liiga oli avoin Suomi voitti yhden mitalin noista kisoista.
Suljetun liigan aikana suomalaisia on varattu NHL:ään 120 kun edellisen vuosikymmenen avoimen liigan aikana varauksia tuli 105 (vuosikymmentä on tosin vielä jäljellä, joten ero tulee kasvamaan).
Ja ajattele, kaikesta huolimatta jokainen on sitä mieltä, käyttäisin melkein sanaa konsensus palstaveli mjr:n tapaan, että NHL-varauksia tulisi olla enemmän, jääkiekkoahan ei pelata tosissaan kuin 6 tai 7 maassa (makuasia onko viimeisenä maana Slovakia tai tulisiko Sveitsi ottaa sen tilalle), ja niistäkin Venäjä oli alamaissa koko 1990-luvun ja sittemmin 2000-luvulla on alkanut riitelemään kansainvälisen jääkiekkoliiton ja NHL:n kanssa, vaikuttaen siihen, että hiukkasen heppoisemmillakin eväillä liikkuneita nöyriä alempien ketjujen eurooppalaisia on saatettu venäläisten tilalla varata.
Maajoukkuiden menestystä on saatu hilattua niin miehissä kuin nuorissa jonkin verran paremmaksi kuin mikä muuten olisi pelaajien henkilökohtaiseen taitoon ja pelikäsitykseen nähden luontevaa, luomalla systeemitasolla orjallisia pelitapoja, joille leimallisinta osittaisesta evoluutiosta huolimatta on ollut se, että ne olisivat saaneet takavuosien New Jersey Devilsinkin valmennusjohdonkin oksentamaan ja Viktor Tihonovinkin epäilemään suomalaisten rajoittavan pelaajien henkilökohtaista vapautta liikaa alistamalla nämä enimmäkseen pelkiksi robottimaisiksi "ajokoiriksi".
Lajin asema ja siihen pumpatut resurssit eivät suhteellisesti tai jopa absoluuttisesti kalvenneet kuin Kanadalle 1990-luvun lopun tilanteessa.
Esimerkiksi Tsekki on ollut koko tarkastelujakson lähinnä jotakin jota voitaisiin kutsua "siirtymätaloudeksi" (= isoja ongelmia), jääkiekko ei ole ykköslaji ja siltikin se on onnistut tosiasiallisesti pitämään juniorituotantonsa ja muunkin tasonsa Suomen edellä. Tämän ei vain tulisi olla mahdollista, missä mättää?
Yksi vastaus tähän on ollut se, että luotiin mielistely- ja hymistelyjärjestelmä parhaaseen korruptiiviseen paikallispuuhasteluhenkeen, jossa maakuntasatraapit pääsivät siitä vaivasta, että toimintaa olisi aidosti pitänyt kehittää talouden tai muunkaan kilpailullisuuden puitteissa. Ei taloudenpitoa ole se, että pikkukylän Lions-klubilaiset runkk**vat toisiaan ringissä yhden tai useamman kylähullun organisoijan ohjauksessa, parhaaseen urpovaaralaiseen kepulihenkeen. Oli liian helppoa myydä pelaajia tammikuussa, ja olla hankkivinaan uudet tilalle helmikuussa, ja uskotella, että toiminta eroaisi jotenkin oleellisestikin paikallisen liivi- tai prosenttijengin harrastaman "liiketoiminnan", esimerkiksi "kuittikaupan", pelisäännöistä.
Se mitä tapahtuu "ylhäällä", tapahtuu myös "alhaalla", ainakin "valumisteorian" mukaan. (Tälle käänteinen teoria toimii tietysti toiseen suuntaan, ja asettaisi suurimmiksi vikapäiksi kiekkokaukaloihin lapsiaan tuoneet vanhemmat.) Valmentajia, ohjaajia, jäätä ja harrastajia on enemmän kuin koskaan, todella paljon enemmän kuin mistä esimerkiksi 1970-luvun ikäluokat pääsivät nauttimaan, ja silti tänäkin vuonna A-junioreiden korkeimmalle sarjatasolle on luotu "uudet suojatyöpaikat", ilmeisesti siksi, että kun niin on vain voitu tehdä, ja kyllähän suojatyöpaikat ja turhan kilpailullisuuden ja urheilullisuuden karsimien ainakin valmentaja Uraman kaltaisille "ajattelijoille" kelpaa.
No jo on markkinat.