Vanha perustelu ja mielestäni täysin pätevä maailmassa, jossa uskonnot ovat ansaitsemassaan asemassa samassa lokerossa astrologian ja muiden vastaavien taikauskomusten kanssa. Toistaiseksi en näe, että näin olisi, joten termille on vielä nähdäkseni käyttöä. Ylivoimaisesti suurin osa maailman väestöstä on teistejä, sen sijaan esimerkiksi astrologiaan uskovia on melko vähän. Tässä mielestäni se suurin ero. Siinä vaiheessa, kun uskontojen yhteiskunnallinen ja sosiaalinen asema on muun huuhaan tasolla, lopetan varmaan itsekin termin käytön.Tässä on Harrisin perustelut sille, miksi hän ei halua kutsua itseään ateistiksi. Perustelut ovat mielestäni sen verran hyvät, että taidanpa lakata itsekin ko. termiä käyttämästä:
My concern with the use of the term “atheism” is both philosophical and strategic. I’m speaking from a somewhat unusual and perhaps paradoxical position because, while I am now one of the public voices of atheism, I never thought of myself as an atheist before being inducted to speak as one. I didn’t even use the term in The End of Faith, which remains my most substantial criticism of religion. And, as I argued briefly in Letter to a Christian Nation, I think that “atheist” is a term that we do not need, in the same way that we don’t need a word for someone who rejects astrology. We simply do not call people “non-astrologers.” All we need are words like “reason” and “evidence” and “common sense” and “bullshit” to put astrologers in their place, and so it could be with religion.
The Problem with Atheism: Sam Harris
Termi kuitenki tarkoittaa ihmistä, joka ei usko jumaliin eikä siis ole teisti, joten määritelmän mukaan esimerkiksi Harris on ateisti. Samalla tavalla jumalaan uskova on teisti, vaikka väittäisi itse mitä. Ihmisten asettamien ylimääräisten painolastien ei pitäisi muuttaa termien oikeaa merkitystä mihinkää. Ne ovat pelkkiä olkiukkoja.