Eduskuntavaalit 2023

  • 360 404
  • 4 401

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
mutta taidetaan olla jo parin kolmen vuoden päästä Ruotsin tilanteessa.
Siis kunpa päästäisiinkin - Ruotsin talous on häkellyttävän vahva verrattuna meihin, kuten on heitin demografiansakin. Siellä on toki myös syviä yhteiskunnallisia ongelmia, mutta paras mahdollinen tilanne ratkaista niitä on vahvan ja dynaamisen talouden perustalta. Ja tässä suhteessa, valitettavasti, emme ole lähelläkään Ruotsin tilannetta.
 
Viimeksi muokattu:
Kokoomuskin keskittyy lobbaamaan niitä yrityksiä, jotka nyhtävät rahaa julkiselta puolelta, eli käytännössä valtiontalous on tulonsiirtoa aluksi huono-osaisille, mistä rahat siirtyvät katteellisena hyväosaisille.
Tämä on hyvä syy äänestää Liberaaleja. Toinen hyvä syy on Petteri Orpo.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Jännitys tihenee ainakin tässä kotikatsomossa: korvaako määrä laadun? Kuinka pian Sannikka menettää hermonsa? Entä kuinka pian puoluepamput menettävät hermonsa? Huutamiseksihan tämäkin lähetys menee, koska niin monta kokkia on soppaa hämmentämässä.

Entä Ano? Kolmen minuutin puheenvuorot tulevat olemaan hänelle silkkaa myrkkyä, kuten ollaan eduskunnassa nähty ja kun tässä tulevassa sirkuksessa täytyy vielä vakuuttaa ne ihmiset, jotka eivät ole vielä omaa puoluettaan löytäneet, niin tiukkaahan se tekee.
Isänmaalliset puolueet tulevat muutenkin jankkaamaan pelkästään koronasta, maahanmuutosta sekä Natosta, koska talousasiat menevät yli heidän ymmärryksensä.

Sijoitetaankohan Feministipuolueen edustaja istumaan SKE:n ja vaikkapa Sinimustan puolueen väliin?
 

Morgoth

Jäsen
Montako kommaripuoluetta on mukana tällä kertaa sekä miten nopeasti nämä alkavat riitelemään keskenään. Kommarit, Ano ja Venäjä. Mielenkiintoisia aiheita! Entä köyhien asialla mummo jne. Feministiakka on pelottava! Kenties siellä on jotain uusia nuosevia nimiä myös.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Jännitys tihenee ainakin tässä kotikatsomossa: korvaako määrä laadun? Kuinka pian Sannikka menettää hermonsa? Entä kuinka pian puoluepamput menettävät hermonsa? Huutamiseksihan tämäkin lähetys menee, koska niin monta kokkia on soppaa hämmentämässä.

Entä Ano? Kolmen minuutin puheenvuorot tulevat olemaan hänelle silkkaa myrkkyä, kuten ollaan eduskunnassa nähty ja kun tässä tulevassa sirkuksessa täytyy vielä vakuuttaa ne ihmiset, jotka eivät ole vielä omaa puoluettaan löytäneet, niin tiukkaahan se tekee.
Isänmaalliset puolueet tulevat muutenkin jankkaamaan pelkästään koronasta, maahanmuutosta sekä Natosta, koska talousasiat menevät yli heidän ymmärryksensä.

Sijoitetaankohan Feministipuolueen edustaja istumaan SKE:n ja vaikkapa Sinimustan puolueen väliin?

Onko illan kokoonpano tiedossa?
 

Analyzer

Jäsen
On muuten ollut huvittavaa seurata tätä ns katujengikeskustelua. Kaikki varmaan voivat puoluekannastaan riippumatta myöntää, että persut on puhunut tästä sen 10-15 vuotta. Puhuneet siitä, että Ruotsissa ilmiö on olemassa ja samanlaisella maahanmuuttopolitiikalla se tulee myös ennen pitää Suomeen. Näinhän on nyt sitten käynyt ja vaalien alla kaikki kiirehtivät tuomaan huolestuneisuutensa esille.

Sitten kun Purra tai joku muu paneeleissa tästä mainitsee, kuinka persut on tästä varoittaneet niin keskustelu käännetään siihen, että persuilla ei ole mitään ratkaisuja ongelmiin vaan he vain julkituovat niitä.

Ei tähän ole mitään nopeaa ratkaisua. Aikanaan olisi pitänyt nimenomaan ennaltaehkäistä ettei ongelmaa synny. Eli tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja kovemmat rangaistukset. Sille ei ollut silloin kannatusta eikä sille ole nytkään. Mutta huolissaan ollaan koska vaalit!

Eniten ärsyttää Kokoomus, joka on mestari ajamaan kaksilla rattailla. Orpo todistelemassa huolestuneisuuttaan ja sitä kuinka tilanne pitää ottaa vakavasti aiheuttaa vain myötähäpeää.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Puhuneet siitä, että Ruotsissa ilmiö on olemassa ja samanlaisella maahanmuuttopolitiikalla se tulee myös ennen pitää Suomeen.
Tulisiko samalla maahanmuuttopolitiikalla myös Ruotsin talous ja demografia meille? Siinä tapauksessa taitaisin ottaa riskin...
 
Viimeksi muokattu:

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Mun mielestä ilmaisu "tiukempi maahanmuuttopolitiikka" antaa vähän väärän kaiun siitä, mitä Suomi tarvitsee. Koska me nimenomaan tarvitsemme maahanmuuttajia ja paljon. Painopistettä pitäisi saada toki hilattua enemmän heihin, jotka tulevat tänne tekemään töitä. Persujen viesti taasen on aina ollut enemmän se "meillä on työvoimaa omasta takaa ihan riittävästi". No kun ei ole.

Onhan meillä 300 000 työtöntä tälläkin hetkellä. Heidät pitäisi ensisijaisesti ajettua töihin.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Montako kommaripuoluetta on mukana tällä kertaa sekä miten nopeasti nämä alkavat riitelemään keskenään.
Ikävä kyllä vain yksi, SKP. En nyt muista mitkä vaalit olivat kyseessä, mutta oli hauskaa toistohuumoria siinä, että vastausvuoron kiertäessä aina ensin SKP:n edustaja kertoi kommunistin näkemyksen asiaan, ja heti perään KTP:n edustaja haukkui edellisen porvarilliseksi ja kertoi, mitä mieltä asiasta on todellinen kommunisti.
 

hulkster19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, SaiPa
Olisin toivonut, että eilisessä vaalitentissä olisi puhuttu nuorisorikollisuuden ja jengirikollisuuden lisääntymisestä. Nuorten harjoittama väkivalta alkaa olla päivittäistä ja todella yleistä. Se on päivänselvää, että Suomi on Ruotsin tiellä. Vielä joskus vuosi sitten ajattelin, että Suomi on Ruotsin tilanteessa kymmenen vuoden päästä, mutta taidetaan olla jo parin kolmen vuoden päästä Ruotsin tilanteessa. Huonolta näyttää. Nyt on viimeiset hetket ryhtyä koviin toimenpiteisiin. Pehmeitäkin keinoja tarvitaan, mutta myös niitä kovia. Ongelma ei poistu hyssyttelemässä ja päiden silittelyllä. Millään en haluaisi persuja äänestää, mutta viime päivinä olen miettinyt, että onko pakko. Muut puolueet eivät ole kunnolla näihin ongelmiin tarttuneet.
Se nähdään varmaan sitten parin vuoden päästä, oletko pessimistisessä arviossasi oikeassa, mutta ainakin itse uskaltaisin lyödä vetoa tuota vastaan. Suomessa on vielä hyvät edellytykset puuttua ongelmaan ja ratkaista sitä. Ja se ratkaisu tähän ei todellakaan ole rangaistusten koventaminen - uskooko joku oikeasti, että se 15-vuotias teini ennen rikolliselle polulle lähtemistään arvioi, notta perkele, ruuvasivat tuomioita pari vuotta kovemmiksi, enpäs lähdekään! Helppo tietysti huudella, että näin tämä ratkaistaan, ja tuntuu uppoavan kansaan. Populismia puhtaimmillaan. Kriminologit ja sosiologit ovat tosiaan aivan eri linjalla tämän suhteen, mutta mitäs pienistä, eiväthän he ole kuin aiheen asiantuntijoita.

Lisäksi ainakin keskusrikospoliisissa tätä nimenomaista asiaa, siis nuorisorikollisuutta, tutkinut Petri Danielsson on sitä mieltä, että emme ole Ruotsin tiellä. Tietysti sille tielle voidaan joutua, ellei asialle tehdä jotain, eli lähinnä varmaankin nuoret tavoittavaa ennaltaehkäisevää sosiaalityötä sekä segregaatiota ehkäisevää asuntopolitiikkaa, tietysti yhdessä poliisin keinojen kanssa ja osin yhteistyössä heidän ja vaikkapa koululaitoksen kanssa. Mutta minusta tähän on meillä joka tapauksessa herätty ajoissa ja asialle voidaan vielä tehdä paljonkin. Ruotsissa tuota kierrettä on vaikeampi katkaista, kun ongelma on päästetty jo tuohon mittaan. Linkkaan tähän alle Long Playn tekemän haastattelun (Danielsson äänessä), mutta myös tuo heidän pidempi ja maksullinen Ruotsin jengirikosongelmasta kertova Pitkä matka keskustaan -juttunsa on lukemisen (ja siis ostamisen!) arvoinen.

 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tätä ei tainnut täällä aiemmin olla, mutta ei Harry ole näköjään kaikista muistakaan vaalihaastatteluista ollut innoissaan. Itse en ainakaan voi ottaa vakavasti ehdokasta, jolla on Harkimon kaltaisia toimia taustallaan. Yleensähän ne Hjalliksen bisnekset ovat muutenkin menneet ennemmin tai myöhemmin perseelleen, mutta hän on osannut itse hypätä oikeassa kohtaa sivuun ja laskut sekä jälkiselvittelyt ovat sitten jääneet muiden harteille.

Eikä puolue voi muutenkaan olla uskottava, jos siellä ovat eduskuntavaaliehdokkaina Amanda sekä Joel Harkimo sekä Jere Karalahti.

Harkimon haastattelu olisi ollut osa juttusarjaa, jossa Apu esittää puolueiden puheenjohtajille kohtuuttomia ja epäreilujakin väitteitä.

– Väitteiden tarkoituksena on ollut haastaa poliitikkoja nauramaan itselleen ja kenties paljastamaan itsestään puolia, jotka eivät tule esiin perinteisissä vaalitenteissä, Apu kirjoittaa.

Lehti julkaisi kysymykset, joita Harkimolle olisi esitetty. Väitteitä oli kaikkiaan 17, joista kuusi sivuaa Jokereita tai venäläisiä liikemiehiä.

– Venäläiset oligarkit ovat ihan tavallisia kunniallisia liikemiehiä siinä missä sinäkin, eräs väitteistä kuului.

– Tunnet suurta ylpeyttä aina kun ajelet tyhjillään kumisevan Hartwall-areenan ohi, toisessa väitteessä sanottiin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
En nyt muista mitkä vaalit olivat kyseessä, mutta oli hauskaa toistohuumoria siinä, että vastausvuoron kiertäessä aina ensin SKP:n edustaja kertoi kommunistin näkemyksen asiaan, ja heti perään KTP:n edustaja haukkui edellisen porvarilliseksi ja kertoi, mitä mieltä asiasta on todellinen kommunisti.
Ajoin jossakin päin Yhdysvaltoja autolla, velipoika apukuskin paikalla. Saavuimme johonkin pieneen kyläpahaseen, ja veljeni ihmetteli aiheellisesti, että ”täällä asuu varmaan alle 100 ihmistä, mutta näillä on ainakin seitsemän eri kirkkoa”. Siinä sitten päättelimme, että suhdeluvun perusteella asukkaiden täytyy olla suomalaisia kommunisteja.

Mitä enemmän vasempaan aate suuntautuu, sitä herkemmin ruuti ottaa kipinää ihan omienkin kanssa sitä käsiteltäessä.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
On muuten ollut huvittavaa seurata tätä ns katujengikeskustelua. Kaikki varmaan voivat puoluekannastaan riippumatta myöntää, että persut on puhunut tästä sen 10-15 vuotta. Puhuneet siitä, että Ruotsissa ilmiö on olemassa ja samanlaisella maahanmuuttopolitiikalla se tulee myös ennen pitää Suomeen. Näinhän on nyt sitten käynyt ja vaalien alla kaikki kiirehtivät tuomaan huolestuneisuutensa esille.
En nyt sinällään vähättele näitä huolia/ongelmia. On kuitenkin hyvä olla myös siinä mielessä kriittinen, että näin vaalien alla kaikki tällaiset negatiiviset ilmiöt tuutataan megafonilla mediaan ja politiikkaan.

Ihan sama juttu on meneillään koulujen suhteen; Yhtäkkiä kaikki koulut ovat surkeita, opetus huonolaatuista ja työrauha tipotiessään. Sitten muistellaan jotain kultaista 1980-lukua, jolloin kaikki istuivat hiljaa ja oppivat. Jos PISA-tuloksissa (jotka ovat muutenkin vuosien takaa) on 1% lasku, sen oletetaan kielivän täydestä katastrofista.

Näiden nuorisojengienkin suhteen vedotaan hyvin valikoivasti tilastoihin. Esim. tässä yksi uutinen aiheesta: Rikokset | Katuturvallisuus romahti yhtäkkiä ympäri Suomen – Katso kotikuntasi tilanne

Eli tilasto näyttää vaakasuoraan viivaa 10 vuotta, kunnes yhtenä vuonna (2022) laskee huomattavasti. Tästä vedetään johtopäätös, että kaduilla ei enää ole turvallista. Ja toki perussuomalaisten johtopäätös on, että tämä johtuu maahanmuutosta, vaikka vuosina 2010-2021 ei tapahtunut yhtään mitään.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Vaikeaa on töitä vieroksuvia elämäntapatyöttömiä hoitotyöhön laittaa.
Onko tällainen asenne demareissa kovinkin yleistä? Vai että oikein elämäntapatyöttömät.

Eli tilasto näyttää vaakasuoraan viivaa 10 vuotta, kunnes yhtenä vuonna (2022) laskee huomattavasti. Tästä vedetään johtopäätös, että kaduilla ei enää ole turvallista. Ja toki perussuomalaisten johtopäätös on, että tämä johtuu maahanmuutosta, vaikka vuosina 2010-2021 ei tapahtunut yhtään mitään.
Teidän pitäisi vaihtaa nimimerkkejä päittäin, sillä nyt vain toinen teistä näyttää olevan analysoija.

Persut ovat toki puhuneet katujengeistä, mutta tyylilleen uskollisina siitäkin populistisesti sekoittamalla asioita ja yksinkertaistamalla syitä omiin tarkoitusperiinsä sopivalla tavalla.

 

Analyzer

Jäsen
En nyt sinällään vähättele näitä huolia/ongelmia. On kuitenkin hyvä olla myös siinä mielessä kriittinen, että näin vaalien alla kaikki tällaiset negatiiviset ilmiöt tuutataan megafonilla mediaan ja politiikkaan.

Ihan sama juttu on meneillään koulujen suhteen; Yhtäkkiä kaikki koulut ovat surkeita, opetus huonolaatuista ja työrauha tipotiessään. Sitten muistellaan jotain kultaista 1980-lukua, jolloin kaikki istuivat hiljaa ja oppivat. Jos PISA-tuloksissa (jotka ovat muutenkin vuosien takaa) on 1% lasku, sen oletetaan kielivän täydestä katastrofista.

Näiden nuorisojengienkin suhteen vedotaan hyvin valikoivasti tilastoihin. Esim. tässä yksi uutinen aiheesta: Rikokset | Katuturvallisuus romahti yhtäkkiä ympäri Suomen – Katso kotikuntasi tilanne

Eli tilasto näyttää vaakasuoraan viivaa 10 vuotta, kunnes yhtenä vuonna (2022) laskee huomattavasti. Tästä vedetään johtopäätös, että kaduilla ei enää ole turvallista. Ja toki perussuomalaisten johtopäätös on, että tämä johtuu maahanmuutosta, vaikka vuosina 2010-2021 ei tapahtunut yhtään mitään.


Kyllä katujengit on nimenomaan maahanmuutosta johtuva ilmiö.

Tässäkin voi ottaa linjan, että ongelmaa liioitellaan. Varmaan näinkin kun puhutaan tästä hetkestä. Mutta kun ilmiö ruokkii itseään. Ruotsissa ihan oikeasti tilanne on tietyillä alueilla paha. Ei ole mitään syytä miksi meillä ei olisi sama tilanne kymmenen vuoden päästä, jos harjoitamme samaa politiikkaa.

Kehityskulku on selvästi nähtävissä, jos siltä ei ummista silmiään. Olemme Ruotsin tiellä ja sen korjaaminen on nyt vaikeampaa kuin kymmenen vuotta sitten kun siitä alettiin varoittelemaan. Ei tässä kenenkään pitäisi olla yllättynyt. Paitsi Ohisalo toki varmaan on.

Luulen, että Suomessa herätään tähän kunnolla vasta kun tapahtuu se ensimmäinen raju tapaus malliin Ruotsin Einár.
 

Analyzer

Jäsen
Katujengeihin voi toki perustellusti suhtautua myös niin, että maahanmuutto tuo mukanaan niin paljon muuta hyvää tai humanitäärisen avun antaminen ottamalla vastaan pakolaisia kuuluu valtion tehtäviin. Ymmärrän sen näkökulman.

Pitää kuitenkin ymmärtää myös se, mitä maahanmuutto tuo lieveilmiönä mukanaan. Osa on sen valmiita hyväksymään, osa ummistaa ongelmilta silmänsä ja osan mielestä taas haitat ylittää hyödyt. Ymmärrän kaiken muun paitsi naivin sinisilmäisyyden.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tässäkin voi ottaa linjan, että ongelmaa liioitellaan. Varmaan näinkin kun puhutaan tästä hetkestä. Mutta kun ilmiö ruokkii itseään. Ruotsissa ihan oikeasti tilanne on tietyillä alueilla paha. Ei ole mitään syytä miksi meillä ei olisi sama tilanne kymmenen vuoden päästä, jos harjoitamme samaa politiikkaa.
Linkittämästäsi jutusta: "Pietilän mukaan Suomea ei voi verrata Ruotsiin muun muassa siksi, että maahanmuuton volyymit ovat olleet aivan eri luokkaa."

Suomessa on todella vähän maahanmuuttajia. Hekin vähät ovat vahvasti keskittyneet pk-seudulle.

Ei tämä keskustelu ja huoli ole mikään uusi juttu, vaan ihan samalla lailla puhuttiin kymmenen vuotta sitten "Ruotsin tiestä" ja palavista ghetoista, joiden piti olla ihan juuri kohta kulman takana. Kreikan-tielläkin muuten oltiin vuonna 2015, jos joku muistaa. Näitä teitä on aina esillä, kun vaalit lähestyvät.

Kehityskulku on selvästi nähtävissä, jos siltä ei ummista silmiään. Olemme Ruotsin tiellä ja sen korjaaminen on nyt vaikeampaa kuin kymmenen vuotta sitten kun siitä alettiin varoittelemaan. Ei tässä kenenkään pitäisi olla yllättynyt. Paitsi Ohisalo toki varmaan on.

Luulen, että Suomessa herätään tähän kunnolla vasta kun tapahtuu se ensimmäinen raju tapaus malliin Ruotsin Einár.
Näkyykö "kehityskulku" tilastoista, vai pitääkö tyytyä uutisiin ja poliisisetien katuarvioon?
 
Siis kunpa päästäisiinkin - Ruotsin talous on häkellyttävän vahva verrattuna meihin, kuten on heitin demografiansakin. Siellä on toki myös syviä yhteiskunnallisia ongelmia, mutta paras mahdollinen tilanne ratkaista niitä on vahvan ja dynaamisen talouden perustalta. Ja tässä suhteessa, valitettavasti, emme ole lähelläkään Ruotsin tilannetta.
Ruotsin demareissa on se ero kotoperäisiin että ne ymmärtää kuka tämän leikin maksaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ruotsin demareissa on se ero kotoperäisiin että ne ymmärtää kuka tämän leikin maksaa.
Tätä en mitenkään kiistä, mutta se demografia olisi joka tapauksessa hyvä omata, vaikka miten olisi ongelmiakin. Ja kun tulemme jäljessä niin meillä lienee ihan hyviä mahdollisuuksia myös väistää niitä ongelmia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös