Eduskuntavaalit 2023

  • 360 404
  • 4 401

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Tänä iltana on Ylellä vuorossa pienpuolueiden vaalitentti, jota aion seurata ainakin jonkin aikaa. Harmittavasti SKE on jo aikapäiviä sitten heivannut Marco de Witin helvettiin, joten ohjelma tulee olemaan varsin tylsä siinä suhteessa, mutta onhan siellä sentään Ano, joka tullee taas kertomaan, kuinka hieno ja mahtava maa Venäjä on ja kuinka hyvä juttu olisi Suomelle, jos Suomi ja Venäjä muodostaisivat valtioliiton tyyliin Valko-Venäjä - Venäjä. Lisäksi Ano tullee kertomaan enkeleistä, saatanasta ja Jumalasta, sillä nuohan kuuluvat VKK:n vaaliohjelmaan.

Mitähän jännää kommunistit ovat taas keksineet? Edellisissä vaaleissahan he halusivat poistaa kaikki rajat ja aseet ja tuskin tuo haave on mihinkään kadonnut vuosien aikana.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Päälle puhuminen on kyllä harmillinen asia, muttei mitenkään rajoitu tentteihin. Omassa (naisvaltaisessa) konttorityössä on hyvin raskasta joskus seurata palavereja, kun mennään välillä tunti putkeen ilman yhtään hengähdystaukoa. Päällepuhujien ammattilaiset aloittaa aina oman lauseensa, kun edellisen viimeinen lause on puolivälissä.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
@alwahla äläkä unohda, että Sinimusta liike on myös kinkereissä mukana. Siellä on ihan tosi-kaljupäitä ajamassa arjalaista Suomea maailmankartalle! Viihdearvoa luulisi olevan.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Mitähän jännää kommunistit ovat taas keksineet? Edellisissä vaaleissahan he halusivat poistaa kaikki rajat ja aseet ja tuskin tuo haave on mihinkään kadonnut vuosien aikana.

Itse odotan mielenkiinnolla, saako Tiihonen liitettyä kaikkeen koronarokotukset. Jos joillain on aasinsilta maahanmuuttoon, Vapauden Liitolla tuo vie koronarokotuksiin.
 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Vaikka olen lähes kaikesta erimieltä Andersonin kanssa niin pitää arvostaa sitä ettei hän mielestäni tee sitä mitä Marin ja Ohisalo tekee, Ohisalo varsinkin lähes kokoajan. Eli uhriutuu.

Marin eilisessä tentissä vastasi harvakseltaan itse asiaan mitä kysyttiin, hänen vastaus oli lähinnä kääntää kaikki Kokoomuken syyksi. Hyvä esimerkki tästä vanhustenhoivapalvelut.

Essayah oli viileä, rauhallinen ja illan tyylikkäin keskustelija.
 
Viimeksi muokattu:

12961

Jäsen
Isolle osalle yleisöstä (ja äänestäjistä) tämä näyttäytyy joka tapauksena ennen kaikkea Marinin vahvuutena ja Orpon "nössöytenä", kun ei osaa pitää puoliaan debatissa. Itse en näitä huutokisoja ole jaksanut seurata juuri tämän tutun kakofonian takia. Miksei toden totta joskus kokeiltaisi jakaa tenttiä tasaisiin minuutin-puolentoista puheenvuoroihin?

Tässä päällehuutamiskilpailussa ei ole mitään järkeä.

Tentti tulisi jakaa tasaisiin ajallisesti rajoitettuihin puheenvuoroihin niin, että iso kello käy näkyvästi ja varoittaa vähän puhemiehen nuijan tapaan puheenvuoron loppumisesta. Puheenjohtajana toimivalla toimittajalla pitäisi olla munaa myös johtaa puhetta.

Mikrofonista pitäisi katkaista signaali silloin kun oma puheenvuoro päättyy. Räksyttäkööt käytöstavattomat sitten ilman mikrofonia taustalla. Ei tämä päällehuutaminen mikään kunnollista argumentoitua debattia ole.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Jos noita puheenjohtajia arvioisi , niin aloitetaan Marinista. Edelleen vahvasti sitä mieltä, että suuri populisti ja narsisti samassa persoonassa, ylimielinen, hyökkäävä, yhteistyökyvytön ja eilisen meikkauksen jälkeen ei edes niin kovasti kehutun nätin näköinen. Puuttuu paljon asiaosaamista ja oli keskustelun heikoimpien joukossa, tosin äänekkäin, mutta se ei ole meriitti. Hornetit meinasi mennä sieraimeen kättelyssä ja eihän rouva ollut tehnyt pienintäkään virhettä. Setämiehenä vanhan koululaitoksen arvosana 6-.

Saarikko oli totutun hyvä kommenteissaan ja antoi myös muille mahdollisuuden väitellä, mutta piti puolensa hyvin. Väittelijänä parempi, kuin puolueensa hallituksessa ja vähän huumoriakin toi esille, mistä aina pisteet, joten jopa 7+ sinne. Ohisalo ei yllättänyt, puhui asian vierestä usein, asetti kysymyksiä muille ja itse vastasi niihin ja sitten hyökkäsi omien vastauksiensa päälle muiden oletettujen vastausten kimppuun. Vihreä siirtymä hoitaa kaikki Suomen velat. On selvästi kassakaappisopimus Marinin kanssa olemassa, häviuttäjät ja allegrot lähtevät kesän jälkeen kohti Ukrainaa. 5,5 riittää arvioksi tästä leidistä.

Andersson oli jälleen totutun tylsä, puhe kuulostaa analysoidulta ja on kuin kuuntelisi historian opettajan oppituntia, jolloin keskityin kavereiden kanssa aikanaan miettimään illan urheiluagendaa. Syntyy myös koko ajan vahva epäilys ymmärtääkö Li kuinka valtion talous pyörii ja pyörii nimenomaan eteenpäin. Seuraavat 3-4 vaalikautta nykyhallituksen ajattelumallilla ja meillä voisi olla iso ongelma edessä, koska Suomi ei kiinnosta investoijia, uusia yrittäjiä eikä tätä kautta synny niitä työpaikkojakaan. Koululaitoksen todellisuutta hän ei myöskään selvästikään tunne ja Orpon olisi pitänyt ottaa haaste vastaan, Petteri teki siinä virheen ja olisi päässyt kuittailemaan jatkossa asiasta. Silti Anderssonille 7- esiintymisen kautta, vaikka itse asiaa en ostakaan aina.

Olihan siellä ikuisuuspuolue hallituksessa mukana ja anti keskustelulle oli aika nolla, annetaan harmaalle ministerille, jonka nimi ei juuri edes tule mieleen, arvosanaksi 5,5. On kuin HIFK:n ex-pakki Seppo Pakola (kunnia Sepolle!), yleensä en juuri muistanut kaverin pelanneen ja jos kiekon sattui saamaan, niin laitoin silmät kiinni.

Petteri! Olet aivan liian kiltti, ei tarvitse edes huutavien naisten keskellä vetäytyä takaoikealle, ei siis vasemmalle. Äänestän Kokoomusta, koska Suomi tarvitsee yrityksiä ja yrittäjiä, joten arvio on siksi hiukan värilasien läpi, mutta puhut asiaa, toisaalta voisit myös tyrmätä vahvemmin nuo välihuudot ja haastaa pääministerin vahvemmin. Ota roolia kiitos. Annetaan siis vaalitentin perusteella arvioksi 6,5, mikä ei riitä nyt.

Purran suurin ongelma on puolueen asian kärki, mikä on vain liian kapea. Puhuu usein asiaa, mutta miksi kaikki pitää kääntää maahanmuuttovastaisuuteen? On siinä aivan oikeassa, ettei halpatyövoima ole ratkaisu ja kuten Orpokin sanoi hyvin, että meillä on 300 000 työtöntä, jossa on valtava reservi ja heitä tarvitaan töihin, mihin ei puuttunut sanallakaan Marin tai muut ministerit. Purran ja puolueen imagolle tekisi hyvää myöntää, että tarvitsemme myös maahanmuuttajia, mutta toisi samalla esille, miten sen pitää tapahtua. Mediaanitulo ei voi olla aina se vaade. Opetukseen liittyen Purran puhe oli yksi illan parhaista, perusteltu ja täyttä faktaa, kertoi myös selvästi, että ne maahanmuuttotaustaiset tarvitsevat hyvää opetusta, se on niiden lasten ja Suomen etu. Tämän muut naiset käänsivät aika törkeästi Purran kohdalla rasismiksi, vääristeltiin täysin sanomaa. Liian kapea sanoman kärki ja muisto Halla-ahon loistavasta esiintymisestä, ärsyttävästä, ironisesta, siksi vain 6- Purralle.

Hyvälle kävelijälle 6+, selkeää ulosantia, mutta onko riittävästi kuitenkaan annettavaa? Harkimoa kävi sääliksi, puheet aika sekavia, kuten on mieskin ja uloskävely on asina noloa, 4+ ja tuo plussa siitä, että sai vähiten aikaa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Olen näistä samaa mieltä. Li andersson on hyvä ja miellyttävä pj. Harmi vaan, että hänen mielipiteensä on täysin väärät mielestäni.

Essayah on todellakin järkevän oloinen ihminen, jolla on annettavaa yhteisten asioiden hoitoon. Erityisesti kun ottaa huomioon, että hän on alunperin tullut tunnetuksi kävelyurheilijana.
Essayah on asiallinen asiansa osaava henkilö, joka tajuaa perusasiat taloudesta erittäin hyvin. Sopisi vallan hyvin ministeriksi hallitukseen näinä vaikeina aikoina.

Li on erittäin hyvä esiintyjä kaikenkaikkiaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Todennäköisesti tai mahdollisesti nyt valittavan eduskunnan päätöksellä lisätään EU:n yhteisvastuuta, jos päätös riippuu kansanedustajaehdokkaista. Tai ei lisätä, jos päätös riippuu PS:n, keskustan ja kristillisten ehdokkaista tai ehdokkaista, jotka asuvat Etelä-Suomen ulkopuolella. Punavihreissä EU:n yhteisvastuun lisääminen on mielestäni jopa hämmästyttävän korkealla. SDP:kin 80 prosentissa, mitä ehdokkaisiin tulee. Yhteisvelan/yhteisvastuun kannatus punavihreissä on suuruudeltaan sitä luokkaa, että sillä on merkittävä vaikutus puolueiden kantaan.

Yli puolet eduskuntavaaliehdokkaista kannattaa EU:n yhteisvastuun lisäämistä kriiseissä. Suomen Kuvalehden Ylen vaalikoneessa esittämä väittämä kuuluu: EU:n yhteisvastuun lisääminen on hyväksyttävää merkittävien kriisien yhteydessä. Esimerkeiksi kriiseistä annettiin pandemia, Ukrainan sota ja ilmastonmuutos.

Väittämään vastasi 2 059 eduskuntavaaliehdokasta. Heistä väittämän kanssa ”täysin samaa mieltä” tai ”samaa mieltä” on 57 prosenttia vastaajista.

Myötämielisimmin EU:n yhteisvastuun lisäämiseen kriiseissä suhtautuvat vihreiden ehdokkaat, joista 91 prosenttia kannattaa väitettä. Vasemmistoliiton ehdokkaista yhteisvastuuta lisäisi 89 prosenttia vastaajista. Sdp:n kohdalla vastaava luku on 80 prosenttia. Tukea tulee myös oikealta. Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaista 79 prosenttia ja Liike Nytin ehdokkaista 62 prosenttia oli väittämän kanssa samaa mieltä.

EU-myönteisenä puolueena tunnetun kokoomuksen ehdokkaat sen sijaan jakaantuvat. Heistä 56 prosenttia lisäisi EU:n yhteisvastuuta eri kriiseissä, mutta 30 prosenttia vastustaa.

Eniten vastaan ovat perussuomalaisten ehdokkaat. Heistä 80 prosenttia oli väittämän kanssa eri mieltä tai täysin eri mieltä. Keskustan vastaajista 55 prosenttia on samaa tai täysin samaa mieltä väittämän kanssa. Vastaan on 40 prosenttia ehdokkaista.

Väittämä jakaa keskustaa maantieteellisesti. Etenkin Lapin ja Oulun vaalipiirien ehdokkaat suhtautuivat väittämään kielteisesti. Vastaavasti Etelä-Suomen vaalipiireissä yhteisvastuu sai kannatusta.

 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jatkoajasta saa lukea paremmat analyysit ja arvostelut vaalitentistä kuin lehdistöstä. Esimerkiksi nyt vaikka tuo @Walrus21 viesti edellisellä sivulla.
On kyllä kätevää - arvasin etten taaskaan menettänyt niin yhtään mitään.

Onhan tässä vuosien varrella kokeiltu moniakin formaatteja. Nuo tiukasti ajoitetut puheenvuorot voivat tehdä keskustelusta hankalasti seurattavan. Palataan minuuttien takaisiin heittoihin ja hypitään aiheesta toisiin. Eduskuntapuolueita on liikaa mihinkään kovin järkevään keskusteluun.

Se on tosiaan outo juttu miten tiukasti keskeyttäminen ja päällepuhuminen on keskittynyt yhteen biologiseen sukupuoleen - mikähän on se geeni, joka saa miehet aina kärsivällisesti ja kunnioittavasti kuuntelemaan asian loppuun, mutta naiset aina huutamaan hysteerisesti päälle? Jokin kromosomihäiriö ehkä?
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Näkemättä eilistä - ja riittää, että luin @Walrus21 ja @ultrar yhteenvedot - olisiko meilläkin aika siirtyä tentteihin, joilla on poliittinen operaattori. Mikki kiinni, jos vastausta ei tule toisellakaan kysymällä ja mikki kiinni, jos toistuvasti häiriköi muiden vastauksia.

Olisihan se toki joidenkin mielestä tylsää, että Marin ei voi huutaa "vuorineuvosten etu" vaikkapa seitsemän kertaa 20 minuuttiin ja viedä keskustelua sivupoluille. Politiikalle se tekisi kuitenkin terää. Hieman vastaavanlainen oli USA:ssa käytössä ja Biden pärjäsi hyvin kun sai sanoa viestinsä ilman, että Trump huusi ja keskeytti ja vei keskustelun pois aiheesta.
 

Glove

Jäsen
Kehitysavusta ei oke tainnut näiden vaalien alla kukaan puhua? Ei ainakaan ole osunut silmään. Hieman vanhemman jutun löysin, jonka mukaan Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset olisivat valmiita leikkauksiin. Mikä mahtaa nyt olla tilanne ja puolueiden kanta kehitysapuun?
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
FASlapsi ja Jari Porttila
Kansa saattaa yllättää. Vielä kun tosissaan päästään keskustelemaan leikkauksista ja varsinkin niiden kohteista. Voidaan jopa nähdä ihan uusia kier(t)oilmauksia ja synonyymejä koko termille. Voi tulla sittenkin melko yllätyksellinen kevät.

Ihan kuin olisi vaalit tulossa.
 

Leicester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Hiljaisten seiväshyppääjien kerho
Sitte näin yleisenä havaintona: 90% keskustelusta keskittyy kakun jakamiseen ja ehkä juuri ja juuri 10% sen kasvattamiseen.
Juuri näin. Ei sanaakaan vientitulojen kasvattamisesta tai vientiyritysten toimintamahdollisuuksien parantamisesta. Kokoomuskin keskittyy lobbaamaan niitä yrityksiä, jotka nyhtävät rahaa julkiselta puolelta, eli käytännössä valtiontalous on tulonsiirtoa aluksi huono-osaisille, mistä rahat siirtyvät katteellisena hyväosaisille.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Tänä iltana on Ylellä vuorossa pienpuolueiden vaalitentti, jota aion seurata ainakin jonkin aikaa. Harmittavasti SKE on jo aikapäiviä sitten heivannut Marco de Witin helvettiin, joten ohjelma tulee olemaan varsin tylsä siinä suhteessa, mutta onhan siellä sentään Ano, joka tullee taas kertomaan, kuinka hieno ja mahtava maa Venäjä on ja kuinka hyvä juttu olisi Suomelle, jos Suomi ja Venäjä muodostaisivat valtioliiton tyyliin Valko-Venäjä - Venäjä. Lisäksi Ano tullee kertomaan enkeleistä, saatanasta ja Jumalasta, sillä nuohan kuuluvat VKK:n vaaliohjelmaan.

Mitähän jännää kommunistit ovat taas keksineet? Edellisissä vaaleissahan he halusivat poistaa kaikki rajat ja aseet ja tuskin tuo haave on mihinkään kadonnut vuosien aikana.
Itsekin ehtinen pienpuolue tenttiä katsomaan, ja jos ei muuten niin areenasta sitten jälkikäteen. Marcon puutetta ei nyt määräänsä enempää tarvitse harmitella, vaikka toki nykyinen SKE on wanhaan verrattuna sellaista erittäin pullantuoksuista nationalismia ja kansallismielistä "uhoa". Anon lisäksi on siellä myös Vapauden liiton Ossi Tiihonen, joka on habitukseltaan jopa ihan valtiomiesmäinen, mutta muutoin täysi kako. Tosin veikkaan, että hän on näistä Uudenmaan "isänmaallisen" kentän ehdokkaista se, joka voi saada ihan aidosti ääniäkin..

Ja tosiaan on todella mielenkiintoista nähdä mitä kommunisteilla on sanottavaa nyt tästä vallitsevasta maailmanpalosta :D

Saas myös nähdä millainen on tentin toteutus. YLE on normaalisti pannut pienpuoluetentkin vetäjäksi jonkun ihan Ö-luokan toimittajan yksinään, joka on sitten ollut aivan pulassa siellä friikkisirkuksen keskellä..
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Juuri näin. Ei sanaakaan vientitulojen kasvattamisesta tai vientiyritysten toimintamahdollisuuksien parantamisesta. Kokoomuskin keskittyy lobbaamaan niitä yrityksiä, jotka nyhtävät rahaa julkiselta puolelta, eli käytännössä valtiontalous on tulonsiirtoa aluksi huono-osaisille, mistä rahat siirtyvät katteellisena hyväosaisille.

Kysymys kuuluu, olisiko tentin teemoittamisella ja operaattorilla tämä korjattavissa? Kokoomus on eniten EU-myönteinen ja markkinatalouspuolue, joten luulisi siltäkin suunnalta asiaa löytyvän.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Näin muuten unta, että Kokoomus voitti vaalit (paikkamäärä en muista). Keskusta oli vaalien yllättäjä tulemalla kakkoseksi ja sai 38 paikkaa. Perussuomalaiset oli kolmonen ja SDP oli nelonen. Heidänkään paikkamäärä en muista. Muiden puolueiden sijoituksista ei jäänyt mulle muistikuvia.
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ylen järjestämä päällehuutotilaisuus näyttää olevan vuorossa ensi maanantaina klo 21 alkaen. Muutenkin Ylen maanantain ykköskanavan alkuiltaohjelma näyttää olevan vaalipainotteinen, eli ainakin panostettu on. Toivottavasti homma pysyy myös paremmin lapasessa.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Eiliseen tenttiin liittyen vielä, että tuntuu olevan todella todella vaikeaa saada samaan hallitukseen SDP ja Kokoomus. Marin inhoaa Orpoa ja Kokoomuksen politiikka tuntuu olevan täysin mahdoton heille ja SDP on yhden henkilön puolue juuri nyt. Persuja eivät huoli ja ainakin eilen tuli tunne, ettei Saarikkoa halua uusia "viisikkoa". Tämän jälkeen ei SDP:lle jää muuta vaihtoehtoa, kuin vähemmistöhallitus ja eihän se voi toimia näin haastavana taloudellisena aikana. Toinen vaihtoehto tietysti olisi, jos SDP saisi uitettua Marinin johonkin hyväpalkkaiseen EU-virkaan ja puolue palaisi vanhoille linjoilleen ennen Rinnettä, sieltä saattaisi löytyä kompromissejä jo.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eiliseen tenttiin liittyen vielä, että tuntuu olevan todella todella vaikeaa saada samaan hallitukseen SDP ja Kokoomus. Marin inhoaa Orpoa ja Kokoomuksen politiikka tuntuu olevan täysin mahdoton heille ja SDP on yhden henkilön puolue juuri nyt. Persuja eivät huoli ja ainakin eilen tuli tunne, ettei Saarikkoa halua uusia "viisikkoa". Tämän jälkeen ei SDP:lle jää muuta vaihtoehtoa, kuin vähemmistöhallitus ja eihän se voi toimia näin haastavana taloudellisena aikana. Toinen vaihtoehto tietysti olisi, jos SDP saisi uitettua Marinin johonkin hyväpalkkaiseen EU-virkaan ja puolue palaisi vanhoille linjoilleen ennen Rinnettä, sieltä saattaisi löytyä kompromissejä jo.
Jos SDP on suurin, niin en ihmettele jos käy täysin samoin kuin 2019, jolloin Kokoomus pelasi itsensä ulos hallituksesta ja Keskusta syö sanansa päätyen vasemmistohallitukseen "kantamaan vastuuta isänmaasta vaikeassa tilanteessa".

Persujen ollessa suurin lienee perskeko kristillisillä mahdollinen.

Kokoomuksen ollessa suurin näyttää tällä hetkellä myöskin perskeko kristillisillä tai ilman olevan todennäköisin. Kuten Orpo eilen tentin lopuksi totesi, Kokoomuksen merkittävin vaalilupaus on 6 miljardin sopeutus. Siitä eivät tingi. Eli joko Kokoomus on oppositiossa, syö sanansa tai Kokoomus on hallituksessa puolueiden kanssa, jotka suostuvat 6 miljardin sopeutuksiin ensi vaalikaudella.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miksei toden totta joskus kokeiltaisi jakaa tenttiä tasaisiin minuutin-puolentoista puheenvuoroihin?
Olisi kiva nähdä, kuinka tehokkaasti osattaisiin ilmaista asiat, kun pitäisi jättää pois turhat höpinät.

Ihan ensin haluaisin kiittää, että sain puheenvuoron ja sitten aletaan haukkumaan muita puolueita niiden mielipiteistä ja tekemisisistä ja tööt summeri soi ja aika meni ja kaikki omat aikeet jäivät kertomatta.

Monen kohdalla tuo voisi olla pelkästään helpotus, ettei vain tarvitsisi lipsauttaa jotain kohtalokasta, mistä mahdolliset äänestäjät eivät pitäisi.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Itse en jaksa kyllä kauhean vakavasti ottaa näitä tenttejä. Näissä aina paistaa se että on tarkoitus mennä "viihde" eikä niinkään asialinja edellä. Kyllä tuntuu että haetaan sitä otsikkoa lehtiinkin hermon menetyksistä, kunnon väittelyistä ja etenkin tästä Orpo/ Marin taisteluparista. Sehän vaan kerää katsojia. Maikkari nyt varsinkin varmasti hakee sitä viihdearvoa näille tenteille.

Saa nähdä miten Ylellä homma menee.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös