Mainos

Eduskuntavaalit 2023

  • 384 536
  • 4 394

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Tein HS ja IS koneet.
Hesari: Puolueina päällimmäiseksi nousivat molemmissa Piraatit ja RKP, joiden jälkeen Kokoomus ja SDP.
IS: Piraatit ja Liberaalit kärjessä, RKP ja Liike Nyt vanavedessä.

Molemmissa kärkiehdokkaiden joukkoon lukeutuivat Janne Pitkänen (pir.), Maaret Castren (kok.), Anniina Iskanius (kok.) ja Daniel Sazonov (kok.).

Kokoomusta en puolueen ohjelman vuoksi aio äänestää missään nimessä. RKP myös yhden asian puolueena melko turhake. Toistaiseksi Liberaalipuolue on ollut vahvoilla vaalien lähestyessä. Piraatteja äänestin joskus kuntavaaleissa vuosia sitten. Pitääpä tutustua taas heidän ohjelmaansa myös tämän innoittamana.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Usein noihin vaalikonekysymyksiin eksyy tahallisesti tai tahattomasti kysymyksiä, jotka jo itsessään sisältää arvolatauksia, jotka ei kuitenkaan ole käytännön politiikan kannalta - ainakaan vielä - merkityksellisiä. Esimerkiksi Hesarin vaalikoneessa oli kysymys suurten tuloerojen hyväksyttävyydestä,
Tuo kysymys oli muutenkin tyypillisen hankala vastata - aihepiiri kun on sangen kompleksinen, tuloerot ovat tiettyyn rajaan asti erittäin hyvä asia, mutta ei eteläamerikkalaisittain tai venäläisittäin niin että on pieni keskiluokka ja eliitti ja sitten rutiköyhä laaja kansanosa eikä kovin suurta sosiaalisen nousun mahdollisuutta. Tämä on vaalikoneiden suuri ongelma muutenkin, ettei tavoiteta poliittisten kysymysten monitahoisuutta. Mutta se lienee pitkälti enemmän feature kuin bug - vaikea sellaista aspektia on rakentaa mukaan näihin kyselyihin.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Kun laittaa Oulun vaalipiiriin kaikkiin sen keskimmäisen vaihtoehdon, niin tuloksena tämä. Sinänsä kai ihan loogista.
Joskus takavuosina jonkin vaalikoneen osalta tehtiin tutkimus, jossa ensin vastattiin kaikkiin kysymyksiin "täysin samaa mieltä", sitten kaikkiin kysymyksiin "täysin eri mieltä" ja lopuksi kaikkiin kysymyksiin "en osaa sanoa".

Tuloksen olivat seuraavat:

"Täysin samaa mieltä" -vastanneelle sopivin puolue oli kokoomus
"Täysin eri mieltä" -vastanneelle sopivin puolue oli perussuomalaiset
"En osaa sanoa" -vastanneelle sopivin puolue oli keskusta
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Piraattipuolue on aiemminkin ollut lähimpänä itseäni, mutta taitaa kokonaisuudessaan olla hieman hörhö puolue ja ääni tietysti menee hukkaan jne.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Viiden sopivimman ehdokkaan puolueet:
1. SDP
2. Kokoomus
3. Liike Nyt
4. Liberaalit
5. Kokoomus
Hakuammuntaa näytti olevan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko

Usein noihin vaalikonekysymyksiin eksyy tahallisesti tai tahattomasti kysymyksiä, jotka jo itsessään sisältää arvolatauksia, jotka ei kuitenkaan ole käytännön politiikan kannalta - ainakaan vielä - merkityksellisiä. Esimerkiksi Hesarin vaalikoneessa oli kysymys suurten tuloerojen hyväksyttävyydestä, vaikka Suomessa nimenomaan on kansainvälisessä vertailussa pienet tuloerot johtuen pitkälti siitä, että Suomalaiset ovat verrokkilänsimaihin ja toisiin pohjoismaihin verrattuna köyhiä, eli varallisuuden perusteella meitä pitäisi rinnastaa ennemminkin Baltian maihin. Eli tuosta helposti saattaa mielikuvallisesti saada käsityksen, että jo olemassaolevia suuria tuloeroja tulisi tasata, vaikka järkevämpi kysymys ehkä olisi se, että pitäisikö tuloerojen kasvuun kiinnittää enemmän huomioita tjsp. ja rinnastuu aika hyvin tuohon "pelkään liikkua kadulla yksin", joka voi antaa jo itsessään olettaa, että kadulla on pelottavaa liikkua yksin.


Hieman samanlainen kysymys on "Valtion on annettava suunniteltua enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa."

Olisin kaivannut hieman ongelman ymmärtämistä kyselyn laatijoilta. Tai sitten kokonaan erilaista lähestymiskulmaa. Hieman karrikoiden:

"Marinin hallitus rakensi terveydenhoitoon byrokratiaa 22 alueen verran, vaikka asiantuntijat olivat täysin eri mieltä ja suosittivat 6-9 alueen perustamista. Olisiko valtion annettava suunniteltua enemmän rahaa itse substanssiin eli sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi ylläpidoltaan kalliiden kukkaruukkujen merkittävää vähentämistä?"

Oma vastaus olisi "Täysin samaa mieltä."

Fakta on, että lisäresurssit varsinaiseen terveydenhoitoon eivät vaadi 22 alueen pyörittämistä ja niiden vähentämisellä saadaan hieman resursseja varsinaiseen asiaankin.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ei yllättänyt täälläkään vaalikoneen tulos.

Sopivimmat puolueet:

1. Liberaalipuolue 78%
2. RKP 75%
3. Vihreät 72%

Vähiten sopivat puolueet:

1. VKK 4%
2. Perussuomalaiset 10%
3. SKE 12%

Sopivimmat ehdokkaat Uudellamaalla:

1. Ville Ojanen (Liik)
2. Sakari Rokkanen (Kok)
3. Kirsi Janhunen (Liik)
4. Henrik Wickström (RKP)
5. Sanna Kurronen (Lib)

Liike Nytin kohdalla löytyy näköjään hyvin sopivia ehdokkaita, mutta puolueena kokonaisuudessaan näyttää olevan minulle yhtä sopiva, kuin kommarit. Eli ei nyt ihan järin sopiva :). Kuvaa kai sitä, että minkälainen sekametelisoppa koko "puolue" on.

Arvokartalla (liite) ollaan siellä missä ennenkin eli väkevästi alhaalla ja keskustaoikealla.
 

Liitteet

  • arvokartta.jpg
    arvokartta.jpg
    27,6 KB · kertaa luettu: 107
Viimeksi muokattu:
4

444

RKP tai Vihreät. Siinä vaihtoehdot. Tämä toki oli tiedossa jo ennen vaalikoneita. Olen vasemmammalla kuin RKP ja oikeammalla kuin Vihreät. Ps ja muut kaltaisensa hörhöt kuten Vkk, Ske, jeesukset ja lapualaiset jäävät hyvin kauas arvoiltaan.
RKP olisi kyllä oiva valinta täällä rantaruotsalaisten rajaseuduilla.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Puolueet

Liberaalipuolue 92 %
RKP 89 %
Kokoomus 88 %
Piraattipuolue 79 %

Arvoikartalla olen enemmän oikeistoliberaali kuin oikeistokonservatiivi. Lähimmät puolueet Lib ja Kok. Minusta aivan osuva tulos.

Mikä oli unelmahallituskumppani PS:n prosentti ihan mielenkiinnosta? Itselleni näyttäytyisi tosiaan aidosti vaihtoehtoisena puolueena kun isoista puolueista kaikki muut mahtuvat 70 ja 80% väliin (millään ei kuitenkaan yli 80% kannatusta), mutta PS:n lukema on 27%.

Viherliberaali poliittisen keskustan edustaja olen Helsingin Sanomien mukaan. Tämä voi olla lähellä totuutta, ainakin näin suomalaisella poliittisella kentällä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mikä oli unelmahallituskumppani PS:n prosentti ihan mielenkiinnosta? Itselleni näyttäytyisi tosiaan aidosti vaihtoehtoisena puolueena kun isoista puolueista kaikki mahtuvat 70 ja 80% väliin (millään ei kuitenkaan yli 80% kannatusta), mutta PS:n lukema on 27%.
Minulla taisi PS olla 24% ja VKK 21%. Kokoomus kärkikuusikossa SDP:n jälkeen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mikä oli unelmahallituskumppani PS:n prosentti ihan mielenkiinnosta?

En muista. Kärki oli kertomani ja vähiten olivat kommunistit, valta kuuluu kansalle, vapausliitto jossain järjestyksessä.

Tässä samassa tilassa työskentelevä henkilö vastasi jokaiseen HS:n vaalikoneen 2023 kysymykseen "Täysin samaa mieltä". RKP 98 %, Piraatit 93 %, SDP 83 % ja Liberaalit 81 %, Vihreät 77 % sekä Kokoomus 80 %. Paras ehdokas Jonni Lehtiranta Vihreät 91 %.

Kysymysasettelu on siis mielenkiintoinen. Olemalla vain samaa mieltä on viherliberaali. En muista varmasti, mutta olisinko joskus lukenut tutkimuksesta, jossa olisi todettu ihmisten vastaavan helpommin "samaa mieltä" kuin "eri mieltä."
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
HS:n vaalikoneen Anna palautetta-kenttään kirjoitin: "Liian johdattelevia kysymyksiä".
Ilta-Sanomien vaalikoneen kysymykset poikkesivat yllättävän paljon Hesarin kysymyksistä.
 
Suosikkijoukkue
Ei merkittävän kaupungin pallokerho
Aika heikosti tuntuu itselle löytyvän ehdokkaita Hämeen vaalipiiristä. Vaalikoneiden perusteella kaikki aika plääh. Oikeistoliberaalivihreys ei taida olla tämän vaalipiirin juttu jos vertaa esim. Helsinkiin missä on tullut äänestettyä viime vaalit.

Noh, eiköhän se ehdokas tai ainakin puolue vielä selviä.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Eipä tuosta IS:n vaalikoneesta isompaa yllätystä tullut.

Kokoomus ja Liberaalit kärjessä. SDP, Vasemmistoliitto sekä pienemmät hörhöpuolueet alimmaisina.
 
Suosikkijoukkue
1992-1993 JyP HT, no smoking team
HS ja IS koneet naputtelin itsekin ja molemmissa tuli kolmen kärkeen SDP, Piraatit ja ja ehkä itselleni yllättäen RKP. Ehdokkaat kyllä vaihteli sitten koneitten välillä.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
HS vaalikoneen mukaan liberaalit on lähinnä ja arvo-akselilla olen äärivihreä-äärikansainvälinen-ääriarvoliberaali-äärikaupunkilainen. Makkaraperunat maalaiskylän torilla keskiyöllä jonkun kännisen persu-juntin kanssa on siis huono idea.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hesarin otsikko väittelyn liveseurannasta: "Orpo: Kokoomus ei mene hallitukseen, joka lykkäisi hiilineutraaliustavoitetta – ”Eikö perussuomalaisille kelpaa vientitulot?”

Mielenkiintoisen jyrkkä muotoilu, jos siis on tarkka lainaus (nykymediasta ei ikinä tiedä). Jotenkin tämä kampanja ei tunnu noudattavan ennakko-oletuksia - itse ajattelin, että Kokoomus petaisi PS:ää hallituskumppaniksi, mutta tämä ei enää näytä yhtä selvältä. Ehkä sitten Marinin pyrkimys nostaa SDP-PS -kamppailu kampanjan keskiöön on muuttanut asetelmia?
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Luin tuota ylläolevaa artikkelia, sieltä löytyy mm tällainen:
"Meillä on satoja miljoonia euroja, joita me käytämme paitsi ilmastolle haitalliseen toimintaan, myös luonnolle haitalliseen toimintaan", Ohisalo sanoo.
Mitä tuo tarkoittaa?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kokoomus ei siis lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa. Mitähän tämä tarkoittaa?



Marinin hallitus on ainakin peruutellut ilmastotoimissa:


Yllä olevan lisäksi asiantuntijoiden vastustama sähkölaskujen korvaaminen eniten ministeritasolla on myös kielteinen, peruuttava ilmastotoimi.

Mihin Orpo pyrkii? Toki minä tiedän vastauksen. Kyse on hallituksen suuresta linjasta. Ilmastotoimia ei peruuteta, vaikka vähän joudutaan jarruttamaan. Tämän voisi ilmaista hyvin selkeästi. Muussa tapauksessa - kuten ehkä nyt - ääniä katoaa.

Oma arvio on, että PS hyötyy Orpon linjauksista. Kokoomus käy nyt "taistelua" SDP:n ja Vihreiden linjoilla eikä se tuo vaalivoittoa. Kolmas sija täysin mahdollinen näillä puheilla. Oma linja erityisesti talouteen, verotukseen ja velkaa ei nyt pääse esiin. Tämän voi laskea Kokoomuksen syyksi puolueenakin, mutta Orpolla on silti ykkösvastuu.
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Luin tuota ylläolevaa artikkelia, sieltä löytyy mm tällainen:

Mitä tuo tarkoittaa?
Maataloustukia tuo voisi esimerkiksi tarkoittaa. Varmaan myös tukia energiantuotantoon liittyen.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Luin tuota ylläolevaa artikkelia, sieltä löytyy mm tällainen:

Mitä tuo tarkoittaa?
Ympäristölle haitallisia tukia mm täällä listattu.

Sitten taas jos miettii toimia jotka eivät ole haitallisia luonnolle, mutta ilmastolle ovat, niin Itämeren suojelu on yksi. Eli sellainen oikein rehevä ja turpeana kukkiva Itämeri olisi mitä mainioin hiilinielu, mutta jostain syystä tätä ei ollenkaan edistetä vaan päinvastoin koitetaan estää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös