Eduskuntavaalit 2015

  • 229 123
  • 1 981

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Ei pärjännyt vasuripuolueet nuorten vaaleissa eikä ihme. Nuoret eivät osaa olla kateellisia ja katkeria, asioita joihin vasuripuolueiden kannatus aikuisissa nojaa.
Vasemmistopuolueista etenkin SDP on pulassa vuosien kuluessa eteenpäin. Demareiden perinteinen kannattajakunta on jo iäkästä duunariväestöä, jotka työskentelevät aloilla, joiden työpaikat vähenevät koko ajan. Lisäksi työväki on löytänyt itselleen uuden puolueen Perussuomalaisista. Persut vetoavat nuoriin suhteellisen hyvin, koska heidän teemansa ovat sellaisia, joista myös nuoret ovat kiinostuneet.

SDP:n kannattaisi unohtaa turhan vastakkainasettelun luominen ja aloittaa uusiutuminen kohti yleispuoluetta, joka olisi aidosti kiinnostunut yrittäjien ja työntekijöiden asemasta, nyt Demareita ei kiinnosta kumpikaan osapuoli, puolue ajaa vain ay-liikkeen asemaa, mikä ei automaattisesti tarkoita työntekijän etua, tämä pitäisi SDP:n oppia.
 
Ollaanko nyt likimainkaan vastaavassa tilanteessa? Ei. Vertauksesi on väsynyt.
Mitä tarkoitat vastaavalla tilanteella? Hyökkäyshetkiäkö?
Jos oltaisiin vastaavassa tilanteessa kuin helmikuussa 1808 tai marraskuussa 1939, niin puheet asehankinnoista olisivat hippasen myöhässä. Vai luuletko, että kun tänään puhutaan, niin kalusto on käyttövalmiina Suomessa huomisaamuna kello 6? Että ministerit menevät suureen markettiin ostamaan hävittäjiä ja it-ohjuksia.

En muista sinun kaksi vuotta sitten tuoneen julki tietämystäsi siitä, että Venäjä aloittaisi kohtapuoliin sotilaallisen operaation Ukrainassa. Oletan, ettet tiennyt sitä etukäteen. Kuten et nytkään tiedä etukäteen, mitä suunnitelmia Venäjällä mahdollisesti on Suomen varalle.

Jos olet noin tietävä kuin esität, niin kerro, mikä oli se ratkaiseva hetki ennen helmikuuta 1808, jolloin olisi pitänyt tietää Venäjän hyökkäävän? Tai mikä oli ratkaiseva hetki ennen marraskuuta 1939, jolloin olisi pitänyt tietää Neuvostoliiton hyökkäävän? Ja kun tuot valistuneen näkemyksesi julki, niin pyydän huomioimaan, että siinä on helposti riski jälkiviisastelusta.

Mielestäni Suomen pitää vahvistaa puolustustaan siksi, että Venäjä on todistetusti palauttanut keinovalikoimaansa sotilaallisen voiman turvin toteutetun laajentumisen itsenäisten naapurimaidensa alueille. Ukrainassa on tällä hetkellä isompiakin kysymyksiä kuin koulutusmahdollisuudet ja työttömien asema.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
En muista sinun kaksi vuotta sitten tuoneen julki tietämystäsi siitä, että Venäjä aloittaisi kohtapuoliin sotilaallisen operaation Ukrainassa. Oletan, ettet tiennyt sitä etukäteen. Kuten et nytkään tiedä etukäteen, mitä suunnitelmia Venäjällä mahdollisesti on Suomen varalle.
Kannatin NATO-jäsenyyttä jo ennen Ukrainan-kriisiä ja kannatan sitä jokseenkin edelleen. Pidän kuitenkin höpötyksiäsi Venäjän hyökkäyksestä kaukaa haettuina. Jos Venäjä nyt jostain kumman syystä hyökkäisi, ei sillä olisi juuri mitään väliä, olisiko Suomen hallitus ehtinyt nostaa budjettia jollain yhdellä prosenttiyksiköllä.
 
Pidän kuitenkin höpötyksiäsi Venäjän hyökkäyksestä kaukaa haettuina. Jos Venäjä nyt jostain kumman syystä hyökkäisi, ei sillä olisi juuri mitään väliä, olisiko Suomen hallitus ehtinyt nostaa budjettia jollain yhdellä prosenttiyksiköllä.
En ole väittänyt Venäjän hyökkäävän. Siihen pitää kuitenkin varautua etukäteen.

Työttömien aseman parantamiseen ei vaadita julkista rahaa.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Ollaanko nyt likimainkaan vastaavassa tilanteessa? Ei. Vertauksesi on väsynyt.

Olet kyllä tosiaan pihalla kuin lumiukko. Puolustusvoimien yksi tärkeimmistä tehtävistä on olla tarpeeksi suurena peloitteena, ettei kukaan halua ihan heittämällä hyökätä. Osasitko ennustaa Venäjän toiminnan Ukrainassa esim. pari vuotta sitten? Et? Tai mitään muutakaan sotia et varmasti ole osannut ennustaa, kuten ei kukaan muukaan. Sen lisäksi Puolustusvoimilla on paljon muitakin tärkeitä joko mahdollisia tai olemassa olevia tehtäviä.Kaikki ihmiset jotka eivät elä jäätävässä pilvilinnassa, ovat näistä samaa mieltä kuin esim. minä ja Toejoen veikko.

Myös Venäjä vahvistaa armeijaa, Venäjä on epävakaa ja hyökkäyksen mahdollisuus Suomeen Venäjän epävakauden takia on huomattavasti suurempi kuin monella muulla maalla ja kaikki maat kuitenkin vahvistavat armeijaansa, jopa Sveitsi johon hyökkäys on yksi epätodennäköisemmistä asioista.

Turvallisuus joka osa-alueelta, eli PV, Poliisi sekä Rajavartiolaitos + Tulli on maiden yksi tärkeimmistä valtiollisista toimista, jos ei jopa tärkein. Näin on ollut aina ja aina tulee olemaan. Tätä mieltä on myös Vasemmistoliitto sekä Vihreät, joidenka puoluejohtajat ovat myös sitoutuneet tekemään hankintoja PV:n lentokalustoon ja muuhunkin ja ovat oman hyvän maanpuolustuksen kannalla vaikka eivät niin vahvasti kun suurin osa isoista puolueista ja myös pienistä (unohdetaan nämä kommaripuolueet joista tuskin kukaan tulee valituksi). Joten sinä ja vastaavat olette huomattavassa vähemmistössä (tosin turhan äänekkäässä sellaisessa) niin kansan, päättäjien kuin myös asioista eniten tietävien ihmisten osalta.
 

Morgoth

Jäsen
Mielenkiintoista keskustelua pressiklubissa tai Pekka Ervasti totesi, että lähetyksen ulkopuolella näkyi herrojen Sipilä, Stubb ja Soini keskustelevan jatkuvasti kolmistaan ja Rinne ulkona tuosta piiristä. Olisikohan tässä jo sovittu asioita hieman etukäteen? Pian se nähdään.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Mielenkiintoista keskustelua pressiklubissa tai Pekka Ervasti totesi, että lähetyksen ulkopuolella näkyi herrojen Sipilä, Stubb ja Soini keskustelevan jatkuvasti kolmistaan ja Rinne ulkona tuosta piiristä. Olisikohan tässä jo sovittu asioita hieman etukäteen? Pian se nähdään.

Vähän samanlaista huomiota olen myös tehnyt. Mielestäni Rinne on hyvin ärsyttävän oloinen persoona, ääni on aina puhuessa jotenkin itkun sävyttämä ja riitaisan oloinen. Muistuttaa nurkkaan ajettua puudelia.
 

Morgoth

Jäsen
Vähän samanlaista huomiota olen myös tehnyt. Mielestäni Rinne on hyvin ärsyttävän oloinen persoona, ääni on aina puhuessa jotenkin itkun sävyttämä ja riitaisan oloinen. Muistuttaa nurkkaan ajettua puudelia.

Parasta oli mielestäni eilisessä vaalitentissä, kun toimittajia taisi epäillä Rinnettä riitaisaksi niin tämä kovaan ääneen totesi ettei ole. Kertoi ehkä kaiken oleellisen...
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Näinhän sitä aina väitetään juu. Sitten kun asiaa oikeasti tutkitaan, niin jopa ainoastaan talouden näkökulmasta asiaa tarkastelevat OECD ja IMF toteavat, että tuloerot hidastavat merkittävästi kasvua (OECD), ja ettei tulonsiirroilla ole todettu olevan kasvua hidastavaa vaikutusta edes korkean verotuksen maissa (IMF).

Heh, vieläkin jaksat. Suomessa viimeisen 30v aikana talouskasvulla ja tuloerojen kasvulla on hyvin vahva positiivinen korrelaatio. Miten OECD:n tilastot tukevat tätä ilmiötä? Ei mitenkään.

Suomessa tuloerot olivat pienimmillään 90-luvun laman myrskyssä ja samalla leikattiin tulonsiirtoja ja sosiaalimenoja erittäin rankalla kädellä mutta suhteellinen köyhyys pieneni radikaalisti. Tämän pitäisi jo herättää pahimmatkin puusilmät todellisuuteen.

Tuloerot ja suhteellinen köyhyys ovat todella vaarallisia tilastoja. Se että Nalle vaimoineen ja Toivasen perhe muuttaa pois Suomesta vähentää suhteellista köyhyyttä kertoo kaiken. Ja silloin kun kaikki elävät kommuuneissa suhteellista köyhyyttä ei enään ole.

Aivan turha tilasto joka ei kerro mitään todellisuudesta.

Niin, väitit että verotus tappaa kilpailukyvyn. Esitin todisteen, jonka mukaan koko yhteiskunnan tasolla näin ei tapahdu.

Eli onko väitteesi että veroja voisi nostaa esim. 10% yksikköä ilman että se vaikuttaa kilpailukykyyn?

Sosiaalietuuksien kehitys suhteessa kuluttajahintatasoon. Tammikuun 2009 tilanne suhteessa hintatasoon vuodesta 1994. Lähde: Jutta-malli, Kansaneläkelaitos, koostaja Moisio.

Ja viimeiset vuodet Suomessa alimpien tulodesiilien reaalitulot kasvaneet selvästi enemmän kuin muiden tulodesiilien.

Lähinnä Jäntti oli eri mieltä Nordea-jannun ja Korkmanin kanssa. Samoja rintamalinjoja täällä käsittääkseni on noudateltu kuin noilla asiantuntijoilla tuntui olleen, ei kai se nyt sinänsä turhaa ole.

Jäntin sekavista puheista suorastaan huokui vahva vasemmistolaisuus, sama kävi ilmi HSTV:n väittelyssä Vartiaisen kanssa. Tulee melkein mieleen tietty maailmanpolitiikan professori Helsingistä.

Tietysti nämä vaihtoehdot tulee yhdistää: eliminoida syömävelka, mutta ottaa investointivelkaa. Syömävelka pahasta, halpa investointivelka hyvästä.

Kyllä. Yksi Sipilän parhaista ajatuksista (valitettavan vähälle huomiolle jäänyt) on valtiontalouden käsittely enemmän yritysmäisesti. Nyt puhutaan 90% tuloista ja menoista ja 10% taseesta (ja tästä 99% koskee velkaa).

Meillä on taseessa tällä hetkellä 10 jaardia korjausvelkaa, eli korjauksia jotka on pakko tehdä joskus. Jos otetaan 10 jaardia lisää velkaa ja kuitataan sillä korjausvelka, taseen loppusumma ei muutu. Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä tässä suhdanteessa mutta jos poliittikkoja yhtään arvaa niin se tehdään vasta sitten kun talous nousee jolloin se turhaan kuumentaa taloutta (ja nostaa rakenteellista työttömyyttä osaltaan).

Ja se todellinen ongelma on nimenomaan syömävelka.

Mutta tosiaan, valtiontalouden alijäämä ei siis ole syynä tähän taantumaan vaan kysynnän ja investointien heikkous, mikä heijastuu sosiaalimenoihin ja verokertymään. Ei syy, seuraus. Minusta koko eurooppalainen talouskeskustelu on ollut uskomatonta sontaa eurokriisistä lähtien eli siitä lähtien kun myytiin ajatus pankkituesta Kreikka-tukena ja siis propagandistisesti valehdeltiin eurooppalaiselle yleisölle, mikä valehtelu on toiminut kuin junan vessa. Notta ei viitsisi edes ajatella koko keskustelua.

Kysynnän ja investointien heikkous on sekin seuraus, tosin aikaisemmin ketjussa, ei syy. Ketjun alkupäässä talouden ongelmista on kilpailukyvyn puute ja on taas monen asian summa. Jos on kilpailukykyä, tulee investointeja ja sitä kautta kysyntää.

Ei edelleenkään muodostu, koska kepulla antipatioita kokoomusta ja persuja kohtaan. Kepu ottaa niin kovan vaalivoiton, että saa sanella hallitusehdot. Muut joko hyväksyvät ne tai sitten eivät.

Nyt tarkkana! Kepun vanhalla siivellä on antipatioita Kokoomusta kohtaan (Persut sen sijaan suht lähellä arvojen puolesta), Kepun uudella siivellä taas on paljon läheisemmät näkemykset Kokoomuksesta. Hallitusneuvotteluiden kuuluisa kulminaatiopiste on se määrääkö Kepun suhtautumisen Kokoomukseen Pekkarinen, Anttila, Kääriäinen ja Väykkä vai Sipilä, Rehn ja Vanhanen (okei, hänkin on osittain vanhaa siipeä mutta Kepun oikeistosiivessä)

Demareiden kyllä kannattaisi jäädä suosiolla oppositioon, pitkä yhtäjaksoinen hallitusvastuu näkyy kannatuksessa selvästi. Nyt on aika vetäytyä oppositioon keräämään voimia. Oppositiossa lähes poikkeuksetta kannatus kasvaa (paitsi surkeiden persuperseiden kohdalla).

Demarit eivät uudistu Rinteen johdolla, se on fakta. Rinne edustaa menneisyyttä ja heikkenevää ay-liikkeen valtaa. Urppis oli hyvä yritys modernimpaan mutta ay-siipi taklasi hänet ulos.

Puolustukseen heitetyt rahat menevät täysin hukkaan. Ne syydetään ulkomaille (lue USA) asehankinnoissa.

Puolustuksen rahoista USAan menee suurin osa ilmavoimien osalta, muuten rahat menevät Suomeen ja Eurooppaan pääsääntöisesti. Ja uskottava puolustus on pakko olla tällaisessa maailmantilanteessa.

Jos miinasopimus tulisi nyt pöydälle, sitä ei allekirjoittaisi juuri kukaan, Suomessa ainoastaan pahimmat haloslaiset punavihreät.

Kepu on todennut, että mieluisin hallituskumppani olisi demarit. Kokoomus varsinkin oli vähän toivottu kumppani.

Kepu ei ole todennut mitään, Kepun kannattajakunta kyllä. Sipilä ratkaisee, hänen mandaattinsa on tällä hetkellä äärimmäisen vahva.

Ei SDP:n "kannata" jäädä oppositioon - se jää sinne, jos muut niin päättävät ja vaalitulos on reilusti heille miinusmerkkinen suhteessa erityisesti Kokoomukseen. Molemmilla on peruskannatuksen päällä nyt niin vähän, ettei hallitustaival sellaisenaan asiaan suuria määriä enää tee - ja oppositiosta käsin ei tulevalla vaalikaudella vaikuteta per mihinkään. Siitä on sixpackista saatu kokemus pitävä huolen.

Niin, mikä on SDP:n peruskannatus nykyään? Sitä on mahdoton sanoa. Puolueen kannattajaprofiili on vanhentunut vauhdilla ja peruskannatus tippunut samaa rataa. Nuorisogallupit ovat jo pitkään osoittaneet Demarien tulevaisuutta, ilman totaalista uudistusta se vaipuu tulevaisuudessakin.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Parasta oli mielestäni eilisessä vaalitentissä, kun toimittajia taisi epäillä Rinnettä riitaisaksi niin tämä kovaan ääneen totesi ettei ole. Kertoi ehkä kaiken oleellisen...

Eilinen oli Rinteelle ja demareille paha pudotus. Ensin Hagglund kyykytti ja Antti änkytti. Sitten tuo 'en ole riitaisa!' vielä päälle. Tuli mieleen Keklun 'Enkä ole, ole ite!' kiljaisu dumaritarkkailijalle.

Nyt meni hermot, ja sen kyllä huomaa...
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Eilinen oli Rinteelle ja demareille paha pudotus. Ensin Hagglund kyykytti ja Antti änkytti. Sitten tuo 'en ole riitaisa!' vielä päälle. Tuli mieleen Keklun 'Enkä ole, ole ite!' kiljaisu dumaritarkkailijalle.

Nyt meni hermot, ja sen kyllä huomaa...

Rinne ei missään nimessä ollut oikea mies puolueen johtoon, mutta kerta on valittu saa vetää ainakin yhdet vaalit. Toisaalta en ymmärrä miksi Rinne olisi pahempi rasite SDP:lle kuin täysin surkea Stubb kokoomukselle tai vastuuta pakoileva hihhuli Soini persuille.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Rinne ei missään nimessä ollut oikea mies puolueen johtoon, mutta kerta on valittu saa vetää ainakin yhdet vaalit. Toisaalta en ymmärrä miksi Rinne olisi pahempi rasite SDP:lle kuin täysin surkea Stubb kokoomukselle tai vastuuta pakoileva hihhuli Soini persuille.

Jos et ymmärrä niin sitten kannattaa paneutua aiheeseen hieman tarkemmin. Aloita vaikka Stubbin ja Soinin äänimääristä, politiikan kokemuksesta ja esiintymistaidoista. Kaikissa näissä Rinnettä viedään kuin sitä kuuluisaa punatukkaista ottolasta.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Jos et ymmärrä niin sitten kannattaa paneutua aiheeseen hieman tarkemmin. Aloita vaikka Stubbin ja Soinin äänimääristä, politiikan kokemuksesta ja esiintymistaidoista. Kaikissa näissä Rinnettä viedään kuin sitä kuuluisaa punatukkaista ottolasta.

Äänimäärät eivät kerro poliitikon hyvyydestä. Ne kertovat enemmän äänestäjistä ja eivät tässä kovin hyvää. Soini on uskonnollisesti yhtä paha joillei pahempikin hihhuli kuin Räsänen, muttei persut tunnu huomioivan tätä lainkaan. Stubb taas ei ymmärrä taloudesta tuon taivaallistakaan.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Äänimäärät eivät kerro poliitikon hyvyydestä. Ne kertovat enemmän äänestäjistä ja eivät tässä kovin hyvää. Soini on uskonnollisesti yhtä paha joillei pahempikin hihhuli kuin Räsänen, muttei persut tunnu huomioivan tätä lainkaan. Stubb taas ei ymmärrä taloudesta tuon taivaallistakaan.

Okei, tässä kohtaa täytyy todeta että rautalanka on loppu. Jos et ymmärrä niin et ymmärrä. Olet liikenteessä selvästi omalla agendallasi jonka kautta arvioit kuka on hyvä ja kuka on huono, unohdat täysin miten äänestäjäkunta näkee asiat.

Vinkki: Persujen kannattajakuntaa yleisesti ei juuri häiritse Soinin uskonnollisuus, monen kohdalla se on pelkkää plussaa.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Okei, tässä kohtaa täytyy todeta että rautalanka on loppu. Jos et ymmärrä niin et ymmärrä. Olet liikenteessä selvästi omalla agendallasi jonka kautta arvioit kuka on hyvä ja kuka on huono, unohdat täysin miten äänestäjäkunta näkee asiat.

Vinkki: Persujen kannattajakuntaa yleisesti ei juuri häiritse Soinin uskonnollisuus, monen kohdalla se on pelkkää plussaa.

Siksi he ovatkin tyhmiä.
 
Siksi he ovatkin tyhmiä.
Olennaisempaa lienee kai se, miten Soinin vahva katolilaisuus vaikuttaa hänen poliittisiin päätöksiinsä.
Esimerkiksi demareilla Antti Rinteen äijäfeminismi näkyy siten, että Rinne käy illasta toiseen puhumassa valikoivasti paskaa naisten epätasa-arvoisesta asemasta. Ikäänkuin se olisi ongelma, jos nainen vapaaehtoisesti jää kotiin hoitamaan lapsia. Rinne on ottanut esille, että naisilla on pienempi eläkekertymä. Kertaakaan Rinne ei ole ottanut esille, että naiset ovat pidempään eläkkeellä. Kertaakaan Rinne ei ole ottanut esille, että naiset saavat enemmän tulonsiirtoja kuin miehet. Kertaakaan Rinne ei ole ottanut esille, että miehet maksavat enemmän tulonsiirtoihin käytettäviä rahoja kuin naiset.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jos joku vielä kuvitteli professori Jänttiä "puolueettomaksi talousasiantuntijaksi" niin tässä ämpärillinen totuutta

Veronika Honkasalo Twitterissä: "Eilen @mjantti hurmasi analyysillaan YLEn vaalikeskustelussa, aamulla hän oli jakamassa esitteitä Pasilassa . http://t.co/pHz7QbLVza"

No, ajattelitkos sitä Nordean tyyppiä "puolueettomaksi"? Ero näiden välillä on tietysti se, että Jäntti ihan oikeasti edustaa kansantaloustieteellistä konsensusta, kun taas tämä Nordean edustaja on nyt mitä on.
 
No, ajattelitkos sitä Nordean tyyppiä "puolueettomaksi"? Ero näiden välillä on tietysti se, että Jäntti ihan oikeasti edustaa kansantaloustieteellistä konsensusta, kun taas tämä Nordean edustaja on nyt mitä on.
Ja kannattaa kommunismia, koska hänen leipänsä tulee julkisista menoista. Ei siis vähäisimmässäkään määrin puolueeton tai riippumaton. Argumentointi oli tyypillistä rajattomien resurssien argumentointia.

Valtio voisi ottaa ensi vuodelle vaikkapa 100 miljardia velkaa ja antaa mulle miljoonan. Kyllä talous kasvaisi, jos saisin laittaa miljoonan kulutukseen.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja kannattaa kommunismia, koska hänen leipänsä tulee julkisista menoista. Ei siis vähäisimmässäkään määrin puolueeton tai riippumaton. Argumentointi oli tyypillistä rajattomien resurssien argumentointia.

Valtio voisi ottaa ensi vuodelle vaikkapa 100 miljardia velkaa ja antaa mulle miljoonan. Kyllä talous kasvaisi, jos saisin laittaa miljoonan kulutukseen.

Kuule, en jaksa keskustella näistä asioista. Olkoon empiria tuomarimme. Tai, ok, itse asiassa se on ollut jo, koska USA ja Eurooppa valitsivat huomattavasti erilaiset taloudelliset ratkaisut - ja hyvä me, kun emme valinneet USA:n kommunistista tietä:

www.nytimes.com/2015/04/17/opinion/paul-krugman-that-old-time-economics.html

Eli siis mikään tästä ei ole varsinaisesti kiistanalaista - täytyy vain odottaa, missä vaiheessa järki voittaa. Brysselin ja Frankfurtin tuntien täytyy tosin odottaa tosi kauan.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
No, ajattelitkos sitä Nordean tyyppiä "puolueettomaksi"? Ero näiden välillä on tietysti se, että Jäntti ihan oikeasti edustaa kansantaloustieteellistä konsensusta, kun taas tämä Nordean edustaja on nyt mitä on.

Höpöhöpö.

Jäntti edustaa Aalto-yliopiston professorien konsensusta, ei taloustieteellistä konsensusta. Jos konsensuksen edustajaa haetaan niin se on Sixten Korkman.

Korkman vastaa Haaparannalle: Pitääkö leikata vai elvyttää? - Talous - Helsingin Sanomat

Ja se suurin ero on että Jäntti liputtaa avoimesti tietyn puolueen kampanjan puolesta joka vie välittömästi suuren osan hänen tieteilijän uskottavuudestaan. Nordean tyyppi ei tietääkseni ole minkään puolueen toiminnassa mukana.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Höpöhöpö.

Jäntti edustaa Aalto-yliopiston professorien konsensusta, ei taloustieteellistä konsensusta. Jos konsensuksen edustajaa haetaan niin se on Sixten Korkman.

Kyllä hän tosiaan edustaa etenkin anglosaksista makrotaloudellista kansantaloustieteellistä konsensusta. Tämä on ihan oikeasti fakta, ei mielipidekysymys. Korkman taas on oudosti vanhoilla päivillään ruvennut osin miettimään uusiksi asioita. Tällä vauhdilla pääsee jossain vaiheessa ihan järkeville linjoille.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kuule, en jaksa keskustella näistä asioista. Olkoon empiria tuomarimme. Tai, ok, itse asiassa se on ollut jo, koska USA ja Eurooppa valitsivat huomattavasti erilaiset taloudelliset ratkaisut - ja hyvä me, kun emme valinneet USA:n kommunistista tietä:

www.nytimes.com/2015/04/17/opinion/paul-krugman-that-old-time-economics.html

Eli siis mikään tästä ei ole varsinaisesti kiistanalaista - täytyy vain odottaa, missä vaiheessa järki voittaa. Brysselin ja Frankfurtin tuntien täytyy tosin odottaa tosi kauan.

Puuh, taas tätä skeidaa. EU:n ja USAn välillä on se dramaattinen ero että USAn talous on paljon joustavampi kuin EU:n ja USAssa ei ole ns. moral hazardia samassa mittakaavassa kuin EU:ssa. Jos EU:n ongelmia oltaisiin lähdetty ratkomaan puhtaasti ekspansiivisella politiikalla niin kaikki rakenneuudistukset olisivat jääneet tekemättä ja pohjimmaiset ongelmat taloudessa oltaisiin siivottu maton alle. Krugman on nobelinsa jälkeen muodostunut yhden totuuden papukaijaksi joka ei pysty enään muuttamaan näkemyksiään.

EU:n ongelmat ovat paljon syvemmällä kuin USA:n, 2009 alkanut romahdus paljasti karusti EKP:n ja pankkijärjestelmän ongelmat ja ne käsiraudat joihin systeemi oli sidottu. Jenkeissä systeemi on paljon tehokkaampi/brutaalimpi yritysten suhteen, heikot annetaan kaatua ja ne oikeasti tärkeät ns. systeemilaitokset otetaan valtion omistukseen jonka jälkeen ne myydään pois. Euroopassa taas pumpattiin rahaa pankeille ja pelastettiin osakkeenomistajat sen sijaan että oltaisiin annettu pankkien hallitusti kaatua. Monella tapaa verrannollinen Suomen 90-luvun kriisiin.

EU:n ongelma on Euro-järjestelmä, Briteissä vedettiin varsin onnistuneesti tehokas austerity-ohjelma läpi, talous kasvaa ja työttömyys vähenee. Saksassa rakennemuutokset tehtiin jo 2000-luvun alussa joten austerity sopi sille hyvin, muut suuret EU-maat (ja Suomi) elelivät onnellisesti pää pensaassa ja luottivat siihen että kyseessä on suhdanneongelma.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Puuh, taas tätä skeidaa.

Joo, ihan hyvä, eiköhän tämä riitä tästä aiheesta - empiiriset tosiseikat ovat lopulta melko hyvin tiedossa, osa tunnustaa ne, osa ei. Historia on kuitenkin osoittanut melko positiivisesti, että lopulta rationaalisuus on tavannut voittaa. Veikkaisin että 5-10 vuoden kuluttua tästä kriisistä on jo konsensus ja sujuvasti unohdetaan, että ollaan ikinä mitään muuta mieltä oltukaan... Mutta jutellaan sillä välin jostain muusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös