Se on yleismaailmallinen fakta. Voiton tuottaminen on ainoa keino yritykselle rahoittaa muita, ns. alterior motiveja. Jos yritys ei ole pitkällä tähtäimellä voitollinen, se kuolee pois. Se mistä puhut on voittojen käyttäminen eri tarkoituksiin.
Konservatiivinen maailmankuva aiheuttaa tuollasen Friedmanilaisen vinoutuman näkemykseen.
Yrityksen tulee olla KANNATTAVA, joka on eri asia kuin VOITOLLINEN. Se ei vaan mahdu ideologisen fiksaation päähänsä saaneiden monetaristien aivoihin.
Yritystoiminnan kannettavuus taas ei edellytä voittoa, vaan sitä, että ei tehdä tappioita. Alternative Motives jo sanan kertoo sen, ettei ymmärrä asian sisältöjä. Eivät esimerkiksi vaikka sen vesiosuuskunnan alternative motiivi ole se veden tuominen osakkaille, se on primal motive. Alternative motiivi on olla kannattavat (see the difference? jos et, olet ideologiasi vanki ajattelultasi).
Monetaristit näkee maailman puhtaana kilpailukenttänä, jossa ollaan kuin peto ja saalis savannilla huomaamatta yhtään että siä savannilla on myös symbiooseja ja yhteistoiminta rakenteita
Toki, yhtä sokeita tuntuvat Keynisläiet olevan, sillä Keynsiläisyyshän ei toiminut 70 –luvun kriisissä selittämään tapahtuneita muutoksia (stakflaatio), ja oli pääsyy Friedmanin Monetaristisen mallin leviämiseen (se pysty sen selittään). Sittemmin tässä on eriydytty neokeynsiläisyyteen ja itävaltalaisnäkemykseen, mutta mikään vallalla oleva talousteoria ei sitten kyennyt selittämään 2008 tilannetta, joten näyttää vahvasti siltä, että kumpikaan pääteoria ei ole yleispätevä.
Mutta se että USA:ssa on hyvin kilpailullinen ajatusmalli ei tarkoita, että se olisi vallitseva koko länsimaisessa talousajattelussa (puhumattakaan 4 miljardin kehittyvistä aista, saati 2 miljardin ihmisen kehitysmaista). muutenhan esim meitin pohjoismaista mallia ei olisi olemassa, se nimittäin ei Monetaristisen talousopin mukaan voi toimita.. hyvin on kuitenkin toiminut, kun talousteorian vastasesti se julkinen sektori onkin synnyttänyt taloudellista toimintaa, eikä ole olut vian kustannuserä.
Mutta jos osaa nähdä asian vain yhdeltä kantilta oikealta, syntyy kokoomuslainen ja jos vasemmalta, syntyy demari, jos omistaa maata, syntyy kepuli ja jos ei vaan muuten ymmärrä, syntyy persu.
Jos taas ymmärtää laajoja kokonaisuuksia sekä osaa katsella asioita monelta kantilta ja ymmärtää ihmiselämän tärkeimmän reunaehdon (maapallo) voi tulla Vihreisiin..