Julkisyhteisöjen alijäämä oli yhteensä 5, ei 8 tai 13 miljardia euroa ja tietolähde on Suomen Tilastokeskus.
8 ja 13 miljardia ovat peräkkäisten vuosien velanoton määrä. Siis se määrä euroja, joka otettiin valtiolle lainaa kuluja peittämään. Velasta aiheutuu korkomenoja, mutta tarkotus lienee myös maksaa se jollain aikavälillä takasin? Velanottoa joudutaan jatkaan jos vajeita ei paikata , ja se vaikuttaa kestävyysvajeeseen negatiivisesti.
(Kestävyysvaje tarkoittaa sitä, paljonko rahaa tarvittaisiin lisää, jotta menot pystytään varmasti kattamaan pitkällä aikavälillä ilman, että otetaan lisää lainaa.)
5 miljardia on taas julkisyhteisöjen
alijäämä, joka pitää kääntää saman verran positiiviseksi.
Kestävyyslaskelmien mukaan vuonna 2015 tarvittaisiin 4 prosentin
ylijäämä, jotta Suomen julkisen talouden kestävyys olisi turvattu. Ylijäämää tarvitaan, jotta väestön vanhenemisesta aiheutuvista menoista selvitään. Ennusteiden mukaan (kasvuennusteiden mukaisesti) Suomen julkinen talous on kuitenkin vuosikymmenen puolivälissä prosentin alijäämäinen, jos mitään ei tehdä (huolimatta siitä talouskasvusta).
Tämä siis siksi, että huoltosuhde heikkenee 2020 jälkeen. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan yli 65-vuotiaiden määrä Suomessa on tänä vuonna vajaa miljoona. Vuonna 2020 1,3 miljoonaa ja 1,5 miljoonaa vuonna 2030. (Huipussaan yli 65-vuotiaiden määrä on vuonna 2060, jolloin luku on yli 1,8 miljoonaa). Kun kokonaisväestö ei kasva, voi siitä laskeskella töissä olevien taakan lisääntymistä.
Siksi meuhkataan myös työurista, koska niiden pidentäminen ratkasis ongelmaa aika helposti. Suomessa työura (työllisenä) on keskimäärin 32 vuotta. Jos työuraa saadaan pidennettyä 1,5 vuodella, työllisten määrä kasvaisi runsaalla 4,5 %:lla. Työllisyysaste nousisi 3,3 %-yksikköä ja kestävyysvaje pienenisi 2-3 %-yksikköä.
Mutta Suomelle tyypilliseen tapaan tätä halutaan tehdä kepillä välittämättä työsisäjaksamisesta.
kuvaava on työllisyysaste 55-64-vuotiailla eri Pohjoismaissa
Ruotsi 69,6 %
Norja 67.4%
Tanska 60,7%
Suomi 54,5%
Tartteeko ihmetellä Ruotsin parempaa taloudellista tilannetta? Huomattavasti enemmän ihmisiä töissä kuin meillä.