Niin vastasin nm. Tuamakselle jonka väite oli että yrittäjä maksaa vähemmän veroja kuin palkansaaja jos tekee verosuunnittelun kunnolla. Päivärahoilla ja kilsakorvauksilla tuskin saa kovin paljoa aikaan.
Onko verottajan kanta oikeasti tuo? Kuinka paljon sitä palkkaa pitää maksaa?
Palkkaa pitää maksaa työpanosta vastaava normaalisumma. Useimmiten tämä tulee vastaan vain ääritapauksissa, esim. yrittäjällä on mukamas kaikki perheenjäsenensä kokopäivähommissa, vaikka oikeasti tekee yksissään töitä. Tällöin kyseessä on veronkierto, jossa yritysveron 26% kierretään jakamalla voitto pieniin verotuksessa vähennyskelpoisiin palkkaeriin, joiden kokonaisveroaste laskee reilusti alle 26%:n.
Toinen tyyppiesimerkki on omistaja-toimitusjohtaja, joka ei nosta palkkaa ja ottaa osinkoina ulos kaiken. Tällöin verottaja voi vaatia että palkkaa maksetaan jonkinlainen summa (ja siitä verot).
Toisinpäin verottaja ei kauheasti ole kiinnostunut puuttumaan, koska ylisuuret verot kelpaa kummasti. Enkä ole koskaan kuullut tapauksesta, jossa voitollisen yrityksen ylisuuri palkanmaksu omistajayrittäjälle olisi verotuksessa purettu ja muutettu palkan ja osingon yhtälöksi tuottaen korkeamman veroasteen. Jos näitä tapauksia oikeasti on, niin sitten on mahdollista saada yritystoimintamuodossa korkeampi veroaste kuin palkansaajana.
En oikein ymmärrä miksi asia ei aukea, yrittäjä maksaa itselleen palkkaa jolloinka saa saman veroasteen kuin palkansaaja, taikka palkan ja osingon yhdistelmää, jolloinka saa riittävällä nettovarallisuudella paremman veroasteen.