PS. Tarinankertoja, yritä käyttää jotain muuta metodia kirjoituksissasi kuin aliarvioida kanssakirjoittajien ymmärrystä eri asioista..
jos ymmärtää käsitteitä, niin olisihan se kivempi nähdä sen ymmärtämisen sisältö myös teksitissä? ihmettelet verojenkorotusten ja leikkausten tarvetta sillä, että nouseehan se BKT 3%?
Joko on käsitteet sekaisin, tai valtiontalouden luvut tsekkaamatta.
Varsinkin varoitukset alv:n nostosta ovat erikoisia tilanteessa, jossa alv TAI työvero ovat defacto ne verot joilla rahaa voidaan kerätä. muu on näpertelyä. Kulutus ei ole suomen talouden tärkein osio, sen edelleen vientiteollisuus. Tämän muuttaminen toki voi olla pikänajan tavoite, mutta alv nosto ei leikkaa vientiä.
Väittäisin alv korotuksen olevan huomattavasti järkevämpi, kuin työveron korotuksen (tai voimakkaan leikkaamisen). Se että yrityksen kustannusrakenteeseen tulee lisää veroa nostaa tuotteen hintaa, kyllä, mutta niin se tekee kaikilla tasapuoleisesti. Eli kilpailutilanne ei muutu. Jos ihmiset kuitenkin luottavat omaan talouteensa, he kuluttavat ja ostavat niitä avlillisia tuotteitta ja palveluita korkeamman alvin aikana enemmän, kuin alhasen alvin aikaan ilman tuota luottamusta.
1% alv korotusta tuo heti miljardin. Millä muiden verojen korotuksella sen saa kerättyä? Ansiotuloveroista sillä 1% saa vähemmän ja jos mennään muihin veroihin, korotusten on oltava jo kymmeniä prosentteja.
Enemmän se ostovoimaan vaikuttaa, jos tuloveroja nostetaan, sen takia, että sillä on psykologinen vaikutus, (tilipussi pienene euroina). Tulovero vaikuttaa suoraan ihmisen palkkapussin euromäärään. Siihen, jonka perustella ihminen tekee kulutuspäätöksiään. Ja jos ihmisten luottamus omaan talouteen horjuu, eli tulot näyttäs vähenevän, niin se on omiaan vähentämään kulutusta ja sitä kautta alv tuottoja ja työllisyyttä. ALV:n korottaminen ei taas näy suoraan ihmisen tilillä, joten tätä harhavaikutusta ei synny.
En usko, että siinä on kovinkaan paljon merkitystä kuluttajan (tai yrittäjän) näkökulmasta onko ALV 23% tai vaikka 24%. Kuluttajahan maksaa viime kädessä arvonlisäveron tuotteissa ja palveluissa, ja jos vaikka esimerkkinä käyttää mikä tahansa tuote tai palvelu joka maksaa 20e + Alv, niin se on ihan se ja sama onko loppuhinta 24,60 tai 24,80 (Alv 23% tai 24%).
Taloustilanteessa ei ole mun mielestä mitään ylidramatisointia, sillä huoltosuhteen jyrkkä heikkeneminen vuosikymmenen lopulla pitäisi myös ratkasta.
Oleellista olis lisätä työssäkäyntiä Ruotsin malliin, ja siihen taas olisi kannustinloukkujen purku erittäin tärkeätä, ja sen taas ratkaisisi perustulo.