Olen sitä mieltä että alhainen, jopa 60%:iin kumartava äänestysprosentti ei ole sen merkki että vaalijärjestelmä olisi jotenkin epäkiinnostava tai vaikea, vaan yksinkertaisesti sen indikaattori että asiat ovat hyvin. Kun asiat ovat suhtkoht hyvin, ei ole mitään motivaatiota lähteä vaatimaan muutosta. Meillä menee keskimääräisesti paremmin kuin koskaan ja olemme varsin onnellinen kansa. Mitä siitä melskaamaan ja mahdollisesti sörkkimään niin että alkaisi tulla vaikeuksia?
Kyselytutkimuksista huolimatta olisin "perstuntumalta" samaa mieltä. Silti kysymys on perinteisesti poliittisesti "ladattu", meillä on poliittisia ryhmiä, jotka katsovat oikeudekseen edustaa propagandassaan koko äänestämättä jättänyttä populaatiota, ainakin tiedotusvälineissä, akatemiassa ja kulttuurielämässä.
Silti siellä äänestämättä jättävien joukossa on esimerkiksi nimimerkki varjon kaltaisia tapauksia, joille tuskin löytyy puoluetta. Kenen vika asia on?
Onko ongelma näissä kyselytutkimuksissa? Homma-foorumin maahanmuuttoasenteita koskevaa kyselytutkimusta on kritisoitu laidasta laitaan, ja kaikki tieteenharjoittajien tuntemat mahdolliset kyselytutkimuksia vaivaavat ongelmat jo tilastotieteen oletuksista ja metodeista alkaen on tuotu esille. Kuitenkin todellisuudessa se on ollut toteutustavaltaan ihan samanlainen kuin kaikki muutkin, esimerkiksi SAK:n ja palkansaajien tutkimuskeskuksen toimeenpanemat. "Datan kiduttamisen" maali on tiedotusvälineissä, eli siinä, mille asiat näyttävät, ei siinä, että miten asiat ovat.
Onko vika puolueissa? Puolueet joutuvat ottamaan huomioon myös muitakin asioita kuin nörttien mielenmaisemassa liikkuvia "binäärisiä kauneusarvoja". Humanistit sentään ovat tajunneet, että binäärinen muuttuja tai muu vapaa parametri on loppujen lopuksi kovin vaikea asetella mihinkään sellaiseen asiaan, jota ei voidaan tehokkaasti ja jäännöksettä redusoida ja sitoa elementaariseen tasoon. Politiikka on käsienheiluttelua, se ei ole vain osto- ja myyntiliike. Puolueet (siis isommat) kuitenkin tekevät sen ainoan kyselytutkimuksen, jolla oikeastikin on jotakin mieltä. Siis sen, jota ei tehdä pelkkää julkisuutta ja propagandaa varten, vaan jossa ainakin yritetään autenttisesti paljastaa jotakin arvoista ja arvojen kehittymisestä.
Onko vika ihmisissä? Ihmiset asettuvat keskimäärin normaalijakaumaan älynsä mukaan, ja vastaanottavat ja prosessoivat informaatiota laajasti ottaen karkeistetun mallin mukaisella, ennustettavalla tavalla. Tyhmyys ja viisaus tasoittuvat, keskimäärin kaikki "saavat" tai "ovat saamatta".
Onko vika informaatiossa (vrt. Soini)? No johan pomppasi, mielestäni vika on informaation prosessoijissa ja levittäjissä, mutta nyt tuli IRL kiire yhteen tapaamiseen, joten juttu jää tässä kesken...