Vaasan vaalipiiri
Katasrofaalinen tulos Etelä-Pohjanmaalle, meni sekä paikkoja että kokemusta. Rannikko ja Keski-Pohjanmaa tyhjensivät potin, ja EP.llä alkoi itku.
Keskusta
Täällä ollaan järkyttyneitä. Yksi paikka meni, kolme istuvaa edustajaa tippui.
Juha Mieto meni läpi ilmeisesti nuorison ja yleensä nukkuvien äänillä, ei perussuomalaisten, kuten joku varmasti oli taktoikoinut. Oli turvaamassa keskustalle viime vaaleissa voitettua seitsemättä paikkaa, mutta vaalitaistelun edetessä sai aikaan hurmoksen. Kuten jo mainitsin aiemmin, niin jonkilainen protesti eräitä keskustan pitkän linjan edustajia kohtaan.
Mika Lintilä piti paikkansa, vaikka tällä kertaa keskipohjalaiset eivät keskittäneet yhtä voimakkaasti ääniä kuin viimeksi. Niinpä Kokkolan kaupunginvaltuuston 24-vuotias puheenjohtaja Tuomo Puumala yllätti eteläpohjalaiset housut kintuissa, ja kiilasi Lintilän taakse melkein yhtä kovalla äänimäärällä.
Paula Sihto meni läpi megakalliin ja supernäkyvän kampanjan jälkeen uutena. Susanna Haapoja uusi paikkansa Kauhavan ja naisten äänillä. Hän on muuten keskustan Vaasan edustajista ainoa maatalaousihminen!
Esko Ahonen säilytti paikkansa, vaikka tiukille otti. Ahosen äänet tulivat varmastikin taas lähes yksinomaan Järviseudulta, jossa on pakko keskittää, ja se on nyt opittu. Järviseutulaiset olivatkin eteläpohjalaisista ainoita, jotka osasivat keskittää. Muuten keskustalla kusi.
Suupohjan molemmat edustaja Lasse Hautala ja Aulis Ranta-Muotio tippuivat, molemmat maatalousblokkia. Ranta-Muotiosta tukiryhmä halusi rohkeasti ministeriä, mikä toki olisi sinänsä tervettä, olihan Ranta-Muotio istunut eduskunnassa vuodesta 1995. Hautala ehti tällä kertaa olla vain kauden edustajana.
Kolmas tippuja oli Jukka Vihriälä, viime vaalien kakkosääniharava keskustan osalta Vaasan vaalipiirissä. Vuodesta 1983 (!) asti eduskunnassa istunut Vihriälä menetti piirin pääjehun paikan aiemmin Ahoselle, ja sen jäljiltä tilanne tulehtui. Äänimäärä noin puolittui. Vihriälän ja Ranta-Muotion edelle kiilasi Ähtäristä nuori Mikko Savola, joka seuraavalla kerralla varmastikin lyödään läpi.
SDP
Uskokaa tai älkää, mutta Seinäjoella kepulaisetkin harmittelevat Harry Wallinin tippumista. Häntä pidettiin eteläpohjalaisten edustajien hengenluojana. Äänimääräkään ei ole kauhean huono, mutta 6000 ei riittänyt, ja Seinäjoki ja E-P menetti taas yhden paikan.
Läpi menneet demarit Miapetra Kumpulainen-Natri ja Jutta Urpilainen ovat rannikon ja Keksi-Pohjanmaan porukkaa. Wallinin ääniä söi ainakin jonkin verran Seinäjoella nuorehko Katja Heikkilä. Demareilla äänet muuten keskittyivät aika lailla, sillä vain viisi ylsi nelinumeroiseen lukuun, mutta he kaikki yli 2300 ääneen ja kolme yli 6000.
Kokoomus
Kokoomus nappasi kolmannen paikan. Paula Risikko kahmi 9264 ääntä ja nousee ministeriksi EP:ltä. Petri Salosta tuli kuuluisa, mutta äänimäärä tippui kolmanneksella. Läpi kuitenkin selvästi. Haihattelut ministerinsalkusta mies voi kyllä unohtaa.
Kolmas paikka mennee Petri Pihlajamäelle Kristiinankauunkiiin, eli rannikolle. Ääniä 3090. Se ei kuitenkaan ole aivan varmaa, sillä Janne Sankelo saisi 3080. EP:llä toivottaneen salaa, että tarkistuslaskennassa Sankelo ohittaisi Pihlajamäen, sillä Sankelo on puoliksi ep:läinen, vaikka Vaasaan onkin emigroitunut.
Hurjan kampanjan tehnyt Panu Lahdensuo jäi vähän yli 2000 ääneen, upseeri ja herrasmies Hannu Luukkonen 1684 ja Helinä Marjamaa vähän yli mailiin.
Vasemmistoliitto
Vasemmistoliitto jäi toisissa vaaleissa peräkkäin lähelle, mutta niin kauas. Tällä kertaa ykköskärkenä oli Harri Moisio, joka sai 3634 ääntä. Muuten puolueen ehdokkaat jäivät tonnikerhosta.
Vihreilllä ei ollut taaskaan uskottavaa ehdokasta. Ykkönen kahmi 586 ääntä...
Kristillisdemokraatit säilyttivät paikkansa, kun Bjarne Kallis nappasi totutut 7811 ääntä. Taas paikka Keski-Pohjanmaalle. Miljardikampanja tuotti Gerhard Snellmanille 2857 ääntä.
RKP
Erkkopee, eikun RKP voitti Vaasan vaalipiirissä takaisin itselleen neljännen edustajan. Ulla-Maj Widerooos oli ääniharava ja ylsi yli 9000 ääneen. Mats Nylund, Håkan Nordman ja Anna-Maija Henriksson muodostavat puolueen edukuntaryhmän ytimen.
Keskinäinen kisa oli tosi tiukkaa, sillä Wivan Nygård-Fagerudd ja Lars Gästgivars ylsivät yli 4400 ääneen, kun Henriksson siis meni läpi 4611 äänellä. Vielä Pehr Löville ja Michael Lutherille herui yli 3000 ääntä.
Perussuomalaiset pitivät toki paikkansa, kun Alajärven vallesmanni Raimo Vistbacka nappasi taas 8054 ääntä. Mies on ainainen keskustan riesa, sillä ilman Raimoa Järviseutu saisi keskittää ihan rauhassa ja eteläisemmät osat omansa.
Vistbacka jää ensi vaaleissa pois, ja nyt Vesa-Matti Saarakkalasta pyritään kasvattamaan manttelinperijää. Voi kuitenkin olla, että Vistabackaan luottavat eivät ihan usko Saarakkalaan. On neljänkin vuoden päästä nuori mies, ja liian herraskainen, kun lukee valtio-oppia. Saarakkalalle ääniä tällä kertaa 1511. Ehkä vähän pettymys, kun Maajussi-sika-Harri Ojala sai yli 1000 tekemättä mitään ääniensä eteen.
Pienpuolueista SKP ei ymmärrettävistä syistä isoa pottia kerännyt, kärkiehdokas sentään ylitti yhdellä satasen. KTP:n, IKL:n (ei se...) ja työväenpuolueen ainoat ehdokkaat jäivät murusille. Sen sijaan senioripuolueen ainoa ehdokas Esko A. Repo keräsi ihan kunnioitettavat 845 ääntä.
Itsenäisyyspuolue, jota perussuomalaiset voivat syyttää populismista, keräsi yli tuhat ääntä, joista 866 puolueen ykkösnimelle Antti Pesoselle.