Mainos

Eduskuntavaalit 18.3.2007

  • 198 326
  • 2 261

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Aika hyvin piti se Ylen ensimmäinen ennuste joka tuli hyvissä ajoin ennen lopullisen tuloksen valmistumista.

muutos ennusteesta lopulliseen

Vihr 14 --> 15
KD 8 --> 7

muut olivat oikein
 

nastamuumio

Jäsen
Suosikkijoukkue
TIIKERIT (kovin junnuseura ikinä!)
Perussuomalaisten merkittävä eteenpäin meno on ilahduttavin ilmiö tässä koko vaalihässäkässä. Valtamediakin uutisoi näyttävästi Perussuomalaisten suuren vaalivoiton. Jokaisessa vaalipiiriissä on menty huikein askelein kohti määränpäätä, jonka palkintona Perussuomalaiset ovat nyt ansainneet uskottavan puolueen aseman. Enää ei kenenkään tarvitse häpeillä Perussuomalaisuuttaan. Vastaavanlainen kannatuksen lisäys seuraavissa vaaleissa tarkoittaa sitä, että Vihreät ja Vasemmistoliitto saavat olla jo varpaillaan. Timo Soinin on siis erittäin helppo jatkaa näistä asetelmista. Varsinkin kun tulevan porvarihallituksen seurauksena EU-kriittinen kansanosa löytää Soinin sanoista taas enemmän tartuntapintaa.

Viime vaalikauden surkuhupaisa Tony Halme episodi ei ole nakertanut puolueen yleistä uskottavuutta. Pieni puolue on siis selvinnyt hyvin viime vaalien valovoimaisimman ääniharavansa töppäilyistä. Lisäpropsit siitä, ettei Halmetta ole puolueen sisältä yritetty edes naulata ristille, vaan tietyllä suoraselkäisellä tavalla todettu, että kyseessä oli sairas mies, jonka tragedialla on turha mässäillä. Faktaahan kuitenkin on, että Tony Halme teki eduskunnassa pyörähtämisellään kauheasti hallaa koko puolueelle. Näissä vaaleissa vaikutukset näkyivät dramaattisesti juuri Helsingin vaalipiirissä, joka oli ainoa äänestysalue koko Suomessa, jossa Perussuomalaiset eivät pystyneet lisäämään kannatustaan. Halmeen tuottama pettymys oli varmasti monen helsinkiläis-äänestäjän muistissa ja tämä taatusti maksoi Perussuomalaisille ainakin tuon yhden kansanedustajapaikan menetyksen. Helsingin vaalipiirissä ei tällä kertaa ollut muutenkaan ketään erityisen vetoavaa Perussuomalais-persoonaa ehdokkaana. Helsingin vaalipiirihän on erityisen vaikutusaltis muuttuville trendeille ja siellä keskimääräistä paremmin pärjäävät kauniit, korkeastikoulutetut, naiset. Myös valtava 7-päivää lehden tyylinen julkkishypetys toimii Helsingissä tehokkaasti, kuten Halmeen tapaus neljä vuotta sitten osoitti. Tälläistä ehdokasta ei tällä kertaa löytynyt. Frederik tietenkin oli jonkinlainen epätoivoinen yritys toistaa Halmeen temppu lähes samanlaisella kampanjalla, mutta eihän salamakaan kahta kertaa samaan paikkaan osu. On myös selvää, että tällainen uhoava populismi on kokoajan vähentymässä puolueen repertuaarista. Tilalle on astumassa tervejärkinen usko siihen, että puolueen kannattamalla poliittisella linjalla voidaan asiallisten keskustelujenkin kautta saavuttaa suuria voittoja ja saada aikaan aitoa muutosta.
 

Repolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Nastamuumiolta hyvää pohdiskelua. Perussuomalaiset ei kuitenkaan nouse varteenotettaksi puolueeksi ennen kun keskusta ja kokoomus yhdistyvät. Itsellä on onneksi jo sen verran ikää (29-vuotta) ettei Katainen ja Stubb pysty enää millään minua mihinkään sotaan lykkäämään haluamattani, kun tänään eivät olleet suurin puolue.

Oikeisto kuitenkin voitti ja toivottavasti pakolaispoliitikka muuttuu. Raiskauksia ja muitakin vakavia rikoksia maahanmuuttajat tekevät jatkuvasti lisää ja tähän on puututtava. Oulusta on kuulunut niin ikäviä uutisia, että määräys lähteä palvelemaan pohjoiseen olisi ihan ymmärrettävä ja sinne olisin valmis lähtemään, kun paikalliset joutuvat pelkäämään ja virkavalta ei tilannetta saa hallintaan.

Mielenkiinnolla oikein odotan mitä tässä tapahtuu.
 

Vee_-

Jäsen
Löytyisiköhän jostain tilastoa eri kuntien äänestysprosentista? Tiedän, että YLE:n tulospalvelusta löytyvät jopa äänestysalueet, mutta onko niitä missään laitettu oikein järjestykseen? Toki vielä hienompaa olisi löytää tilasto kaikkien äänestyspaikkojen äänestysprosentista (järjestyksessä).
 

Viljuri

Jäsen
Ainakin kokoomuksen osalta osasi haistaa jo etukäteen, että TT:n galluppi oli jo viidennen kerran metsässä yli virherajojensa. Kuten YLE:n politiikan toimituksen päällikkö sanoi, on YLE:n käytävä nyt keskustelua TT:n kanssa tutkimuksissa noudatetuista metodologioista ja oletuksista, laadun parantamiseksi.

Itsehän taisin "ennustella" melko tarkasti tuloksen, mitä nyt SDP:n kiri jäi tulematta. On se outoa, jos porvareita "vastustetaan" vain hyvällä sään sattuessa kohdalle! :)

Muutamia lisätyytyväisyyttä aiheuttavia muutoksia sattui vaaleissa, kuten esimerkiksi Luhtasen tippuminen! Ei siis minkään kohun takia, vaan siksi, että hän oli "epäpätevä" postiinsa, eikä itseasiassa tämä "epäpätevyys" ollut edes hänen oma vikansa, vaan SDP:n "ylimielisen" puoluekoneiston, joka tarkoituksella sijoitteli ihmisiä väärille "posteille", jotta he eivät alkaisi ajattelemaan itse ja haastaisi puolueen ja varsinkin ay-johdon vastakkainasetteluun perustuvaa hegemoniaa.

Tässä mielessä Johannes Koskisen suuri äänimäärä myös lämmitti mieltä, niin eri puoluetta kuin kannattaakin. Myös Maria G. ei ole ilmeisesti pahempi vasemmistolaiseksi (siis kuka hänen mielipiteensä SDP:ssä kirjoittaakin, mitä muuten Lasse Lehtinen puuhaa nykyään...)

Kauko Juhantalon putoaminen on jo moraalinen voitto meille kaikille. Myös Säde Tahvanaisen putoaminen P-Karjalasta oli voitto maakunnalle, hänhän on espoolainen. Muutoinkin "oikeat" nimet näyttivät P-Karjalassa menevän läpi. Vihreille on kuitenkin nostettava hattua! Cronbergin kiri oli melko uskomaton. Muutamia ääniä enemmän ja Kepun kaveri olisi pudonnut!

Negatiivista on PS:n suuri menestys. En usko, että EU vastaisuus oli "voiton" takana (kaikki puolueethan ovat ottaneen aikalisän EU:sta, eikä siitä juuri puhuttu), vaan lähinnä ulkomaalaisiin kohdistettu irrationaalinen pelko sekä Soinin oikeistolaiseksi "valloittava" persoona. Onneksi kaikkein dogmaattisimmat ksenofobit jäivät sieltäkin ilmeisesti rannalle.

Siis ongelmista pitää puhua, mutta puhuminen "ulkomaalaisista" yhtenä ryhmänä on jo lähtökohtaisesti metsässä, samalla tavalla kuin vasemmiston "poliittisesti korrekti" kielenkäyttö, jossa maahanmuuttajat eivät voi tehdä mitään väärin. Suomen ulkomaalaispolitiikka on jo nyt EU:n tiukin, eli siinä ei liene kiristämisen varaa. Parantamista on kotouttamisessa ja rikoksiin syyllistyneiden karkottamisen mahdollistamisessa sekä pikakäännytysten kehittämisessä koko EU:n alueella (eli nämä nykyiset, ei-pakolaiset turvallisiksi luokitelluista maista, viidessä tai kuudessa maassa kääntyjät, pitäisi saada jo karkoitettua ensimmäisestä tai toisesta maasta)

Vasemmistoliitto on käymistilassa. Stalinistit menivät jatkoon yhdellä lisänimellä vahvistettuna, maltillinen aktivisti Arhinmäki meni jatkoon, mutta "ei-sosialistista vasemmistolaisuutta" tarjoavat kärsivät pahan tappion. Näinköhän SDP vielä hyötyisi valitsemastaan linjasta (vasemmistoliittolaisten houkutteleminen demareiden riveihin) vaalien välillä, vaikka nyt "kaksilla korteilla" pelaaminen johtikin paitsioon.

Suomen ja USA:n suhteet tulevat paranemaan, NATO:oon emme ole neokonservaativien valtakaudella menossa, mutta kaikista poliittisista suhdanteista riippumatta, on suurvaltojen kanssa pärjättävä. Emme ole "tuomareita", emmekä "lääkäreitä". Ajamme sielläkin omia etujamme, emme mitään epäuskottavaa yltiöidealismia (epäuskottavaa siinä mielessä, että NL/Venäjä ei ole koskaan em. henkilöiltä saanut "samaa" kohtelua)

Venäjän kanssa on haettava läheisempää yhteistyötä, ja yritettävä oikoa heidän pahimpia ylilyöntejään ("rekkajonot, mahdolliset puutullit, korruptio sekä erityisesti energia, ympäristönsuojelua ja Suomenlahden öljy- ja kaasuliikennettä unohtamatta").

Suomen on syytä EU politiikassa hakea nojaa Saksasta, ainakin niin kauan kuin Merkel on siellä vallassa, syntyisikö "Suomen, Ruotsin ja Saksan"-blokki vastustamaan toisaalta täysin "pro-USA/saastuttaja/anti-Venäjä" Itä-Eurooppaa ja toisaalta myös täysin metsässä olevaa Ranskan konfrontaatioihin ja valtio-ohjaukseen perustuvaa EU-politiikkaa? Aika näyttää, nyt on mahdollisuuksia Suomen aseman kohentamiseen.

Verotuksesta, TUPO:sta ja palveluista en osaa vielä kirjoittaa mitään. Ne ovat toki ne todelliset ja tärkeimmät alueet, joissa uuden hallituksen on näytettävä kykynsä. Miten Suomi tulee pärjäämään? Olen luottavainen ja iloinen. Marx, 1800-luvun ideologiat, amerikkalainen loanheitto ja vastakkainasettelelu hävisivät, nyt painaa "vastuu", kuten Saulikin sen jo ilmaisi!

Let's celebrate! Kiitos kaikille itsenäisesti ajatteleville ihmisille puoluekannasta riippumatta, tämä tulos antanee toivoa myös Suomen asenneilmaston tervehtymiseen! (PS:n menestyksestä huolimatta)
 

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
Ilahduttava vaalitulos kokonaisuudessaan. Näin on todettava, vaikken minkään puolueen jäsen tai edes kova kannattaja olekaan. Kokoomus veti sekä asiallisen että mukavan positiivishenkisen kampanjan ja osui aika nappiin. Seuraavaksi on toivottavasti - ja ennen muuta vaalituloksen mukaisesti - porvarihallituksen aika yrittää vallankahvassa. Jos se ei toimi, niin neljän vuoden päästä kansa voi taas äänestää toisin.

Myös Perussuomalaisten menestys ilahduttaa. Suomessakin on tilaus tällaiselle ns. köyhän miehen oikeistopuolueelle, ja tietynlaista rakkikoiraa tarvitaan poliittisella kentällä. Valtapuolueiden ohella myös kriitikoilla on paikkansa, niin se demokratia toimii. Toivottavasti jatkossa saavat omia teemojaan entistä enemmän läpi, koska hyviä ajatuksia PS:lläkin on populismileimastaan huolimatta.

SDP:n murskatappio oli ehkä kuitenkin kaikkein suurin ilonaihe vaalituloksessa. Ylimielisen pöhöttynyt lafka SAK-siipineen sai juuri sitä mitä tilasi; lähes automaattisesta hallitusvallasta nyt toivottavasti vihdoinkin paitsioon. Jo presidentinvaaleissa alkoi lähes etoa, miten ylimielisellä ja äänestäjiä aliarvioivalla hengellä puolue oli liikkeellä, enkä tainnut olla yksin ajatusteni kanssa. Mielenkiinnolla matkaan viimeistään tiistaina kirjastoon selaamaan demarilehtien kootut selitykset kansan väärästä äänestyskäyttäytymisestä...

Oman vaalipiirini Pohjois-Karjalan erikoisuus oli tosiaan jo tässäkin ketjussa muutamaan otteeseen mainittu Tarja Cronberg. Hänen putoamisensa (vaaliliittojen puuttuessa) eduskunnasta oli käytännössä jo ennakolta täysin selvä juttu, mutta totuus olikin sitten toinen: 7 802 ääntä ja Vihreille 11,7% kannatus Pohjois-Karjalassa! Läpipääsy jäi vain 184 äänen päähän. Tulos on aivan jäätävä, sillä perinteisesti tämä maakunta ei tosiaan ole ollut Vihreiden vahvaa kannatusaluetta, kaikkea muuta.

Vaikken itse Cronbergia tai puoluettaan äänestänyt, niin kyllä tämä hieman epäoikeudenmukaiselta tuntuu: toivottavasti vuoden 2011 vaaleihin saataisiin jo aikaan näitä vaalipiirien yhdistämisiä, jotta ns. suhteellinen äänikynnys laskisi edes vähän järkevämpään rajaan. Tosin ei siitä myöskään mihinkään pääse, että Cronbergilta oli lähes käsittämättömän typerä veto lähteä Pohjois-Karjalaan ehdolle; Helsingistä tai Uudeltamaalta olisi puolueen puheenjohtajana mennyt luultavasti aika salettiin läpi, mutta eipä sitten väkisin.

Mielenkiintoinen hallituskausi joka tapauksessa tulossa, jos Keskustan ja Kokoomuksen ympärille homma rakennettaisiin. Jotain uutta toivottavasti saataisiin porvarihallituksen myötä, mutta on nykyinen kiihtyvän globalisaation värittämä riskiyhteiskunta kyllä sen verran monimutkainen kokonaisuus, ettei se kaikkia miellyttävän politiikan tekeminen liene varmaan edes mahdollista. Eli paljon ehtinee tapahtua taas neljään vuoteen, ja silloin asetelma voi jälleen keikahtaa uusiksi. Mutta senpä näkee sitten.
 

nastamuumio

Jäsen
Suosikkijoukkue
TIIKERIT (kovin junnuseura ikinä!)
Viljuri kirjoitti:
Negatiivista on PS:n suuri menestys. En usko, että EU vastaisuus oli "voiton" takana (kaikki puolueethan ovat ottaneen aikalisän EU:sta, eikä siitä juuri puhuttu), vaan lähinnä ulkomaalaisiin kohdistettu irrationaalinen pelko sekä Soinin oikeistolaiseksi "valloittava" persoona. Onneksi kaikkein dogmaattisimmat ksenofobit jäivät sieltäkin ilmeisesti rannalle.


Let's celebrate! Kiitos kaikille itsenäisesti ajatteleville ihmisille puoluekannasta riippumatta, tämä tulos antanee toivoa myös Suomen asenneilmaston tervehtymiseen! (PS:n menestyksestä huolimatta)


Tietynlainen muukalaispelon kylväminen on näkemyksesi mukaan purrut napakasti näissä vaaleissa. Ei siis ihme, että Kansallinen Kokoomuskin on pärjännyt hienosti. Tämä seikka todella antanee toivoa Suomen asenneilmaston pikaiselle tervehtymiselle! Tervehdyttämistä voisi vauhdittaa kansanedustaja Petri Salon valinta sisäasiainministeriksi. http://www.youtube.com/watch?v=vzkGDrKD8js
 

Viljuri

Jäsen
nastamuumio kirjoitti:
Tietynlainen muukalaispelon kylväminen on näkemyksesi mukaan purrut napakasti näissä vaaleissa.

En ole "Tampereen yliopiston päivystävä dosentti", että menisin nimelläni takuuseen, että tämä olisi ollut se perussyy PS:n menestykselle. Vähän puskan takaahan perussuomalaisten menestys tuli, ja edellyttänee oman analyysinsä.

Taustalla lienee myös tyytymättömyys nykymenoon, jahka monet ovat päässeet näkemään, ettei tämä meidän kehuttu sosiaalinen turvaverkko tavoita kuin tietyn osan sitä tarvitsevista.

Timo Soini Millwallin kannattajana on tietysti ihan oma tapauksensa. Maisterisjätkä ja kaikkea. Ehkä perussuomalaisten kannattaa asennoitua "meihin moralisteihin vasemmalta ja oikealta" kuten Millwallin kannattajien, "nobody likes us, but we don't care" tjsp... :)

Salon kommentit ovat epäonnisia. Totta kai monenlaista suhtautumista maahanmuuttajiin mahtuu kaikkiin poliittisiin liikkeisiin. Ja asioista on keskusteltava niiden omilla nimillä. Mutta vaikka populismi on viettelevää, niin asiat eivät useinkaan ole niin yksinkertaisia.
 
Suurella ilolla otin vastaan Saarelan Tanjan äänimäärän selvän pienentymisen edellisestä kerrasta. Nyt täytyy vain toivoa, että yhtäkään ministerisalkkua ei Tanjalle tarjota. Äänimäärä oli kuitenkin suhteellisen vaatimaton vaalipiirin kokoon nähden, ei mielestäni oikeuta missään nimessä ministerin paikalle.
Toinen mainittava asia on karaoke-isäntä Jone Backmannin tippuminen pois eduskunnasta. Mies ei ole päivääkään kunnon töitä tehnyt ja nyt olisikin edessä työnhaku. Noh, karaokebaareissa on varmasti paikkoja vapaana...ai niin, onhan Jounilla kuitenkin paikkansa vielä kunnallispolitiikassa.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Uskoni Suomen kansaan palautui. Eipä mennyt todellakaan sdp/sak:n lapsellisia piirteitäkin saanut pelottelutaktiikka läpi. Juntta kaatui omaan nilkkaan, olen siitä hyvin onnellinen.

Demarileirissä on syvä itsetutkiskelun paikka. Kannattaisiko siirtyä tähän päivään politiikan teossa? Ei kökköpropaganda uponnut suomalaisiin talvisodankaan aikana, vaikka Neuvostoliitto sitä tosissaan yritti. Päinvastoin, tuollainen ärsyttää ja tiivistää rivejä.

Ainoa harmituksen aihe on, että omassa vaalipiirissäni Kokoomus jäi niukasti vaille toista edustajapaikkaa. Mutta kokonaisuuteen pitää olla enemmän kuin tyytyväinen.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Vaikka Katainen onkin puolueen puheenjohtaja, niin sekä Niinistö ja Salolainen ovat todella raskaan sarjan tekijöitä hänen rinnallaan. En näe, mitä lisäarvoa hän toisi Niinistöön verrattuna valtionvarainministerinä tai Salolaiseen verrattuna ulkoministerinä.

Myönnettävä on, että sekä Keskustalta, että Kokoomukselta löytyy ammattitaitoa hallitukseen. Jos pyytää saa, niin työministeriksi ei ehkä kauhean yhteistyökyvytöntä kannata valita. Aina mahdollista, että lakkoja myös SAK:n ulkopuolisilta liitoilta on odotettavissa. Ainakin hoitohenkilökunta otti Kataisen 200. €uron tasa-arvotupon tosissaan. Herää kysymys, mistä rahat?
 

Liverpooligan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Näin omasta näkökannastani vaalituloksia katsoessani esiin nousee viisi erittäin positiivista seikkaa.

1. Keskusta on edelleen suurin puolue. Vaikka miinusta tulikin, on tämä mielestäni hyvä torjuntavoitto päähallitusvastuussa.

2. Leena Luhtanen on ulkona. Vastenmielisin naisdemari moneen vuoteen ja on aivan oikein, että lähtö tuli. Henkilökohtaisesti tämä vain jostain syystä tuntuu äärettömän hyvältä.

3. Tuomo Hänninen meni läpi Kuusamosta. Vaikka spekulointia Tuomon läpimenemättömyydestä oli ilmassa paljon, niin hyvinhän tuo äänimäärä jatkoon riitti, taisi olla tosin selvästi matalampi kuin yleensä Kuusamosta läpimenneellä ehdokkaalla - onneksi riitti.

4. Kokoomus tuli demareiden ohi. Kokkareilla on heittää tuleen todella kova nippu miespuolisia ministeriehdokkaita (Katainen, Niinistö, Zyskowicz, Salolainen, Sasi, Häkämies, Vapaavuori...) mutta löytyykö naisista saman kompetenssin omaavia ehdokkaita? Lähinnä kyselen siksi, ettei jouduta samankaltaisiin noloihin tilanteisiin, kuin viime hallituksessa demareiden osalta kävi ja liikenne- ja viestintäministeriksi piti kiintiöiden ja typerän sukupuolipakkojakauman takia valita tämä Susanna Huovinen ja oikeusministeriksi tuli sitten tämä jo mainitsemani Luhtanen. Eipä silti, eipä tuota Vienonen-Karpela-Saarelan valintaakaan voi kovin puolustella muilla kuin näillä pirun kiintiöillä...

5. Demarit ovat (toivottavasti) neljä vuotta kanssa oppositiossa huutelemassa. Nyt olisi hallituksella oiva paikka luoda oikeasti yrittäjyyttä ja työntekemistä kannustava ilmapiiri, joka edelleen piiskaa tätä talouden kasvua suuremmaksi kun tämä demari-/SAK -jarru on pois päältä. Erityisesti iloitsen tästä demareiden orastavasta oppositioasemasta siksi, että onpahan se kerrassaan loistava näpäytys SAK:lle ja sen ylimieliselle johtoportaalle, joka kuvitteli pelottelun ohjaavan 2000-luvun suomalaista ihmistä. Pieni annos nöyryyttä sinnekin suuntaan tekee vain gutaa.

Näistä Perussuomalaisista on nyt mielenkiintoista seurata, kuinka kauan puolue jatkaa tällä yltiöpopulistisella linjalla. Nyt kun paikkoja on jo viisi ja sitä myöten painoarvo suhteellisesti kovassa nousussa, niin jokohan Perussuomalaisllakin alkaa tulla paineita alkaa oikeasti tekemään politiikkaa. Toivottavasti ei, sillä kyllä tällaisiakin sinänsä vakavasti otettavia populisteja aina tarvitaan.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Keskusta sitten tuli, näki ja voitti

On tämä maa sitten ilmeisesti vain kovasti maatalousmaa kun tuo heinähankojen ja traktorien oma puolue edelleen on se suurin puolue. Kokoomus kasvatti omaa äänisaalistaan ja varsinkin paikkaluvuissa nousu oli komea ja kun samaan aikaan Demarit konttasi lähes yhtä paljon kuin Kokoomus kasvatti paikkamääräänsä niin lienee selvää että tänne maahan saadaan Keskustan vetämä porvarihallitus. Ja Demarit menevät 12 vuoden hallitustaipaleen jälkeen oppositioon keräämään voimiaan.

Äänestysprosentti oli kaiken kaikkiaan säälittävän huono. No nukkuvien on turha valittaa, jos ei oma ääni kuulu päätöksissä.
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
PS:n menestys on kyllä pettymys, Keskustan EU-kriittisyyden poistuminen on varmasti parantanut menestystä ja lisännyt näitä kannattajia. Myös Soinin hyvä populistinen esiintyminen lienee vienyt tyh...köyhiltä kannattajilta jalat alta ja äänet uurnaan. Toki yksi paikka tuli sillä Lernerin 1000 äänellä Soinin vedettyä tämän mukanaan. Samoin Veltto Virtasen mukanaolo nosti PS:n kannatusta, joten ei tätä nyt kuitenkaan minään valtavana nousuna voida pitää ja että PS:stä tulisi edes yksi keskisuurista pitkälläkään aika välillä. Ainakin näin toivon. Muukalaisvihamielisyydellä ei pitkälle pötkitä, vaikka näennäisesti muita asioitakin PS ajaa.

Kokoomuksen nousu taas oli mukava juttu, jos sieltä nyt löytyisi eväitä parempaan Suomeen.
 

Delkor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kun katsoo läpi menneitä ehdokkaita vaalipiireittäin, niin voi huomata koko Pirkanmaan vaalipiirin olevan pelkkä yleinen vitsi. Vai mitä voi sanoa sieltä läpi menneisiin ehdokkaisiin: Veltto, Alatalon Mikko, Pere Salovaara sekä Marko Asell. Siinä on yhdestä vaalipiiristä niin pätevä nelikko, että oiken oksettaa. Hyvänä kakkosena tulee Vaasa ja Mietaa. Miehellä ei ole muuta annettavaa kansalle, kuin partansa, mutta silti yli 13000 ääntä, moro. Mitä noilla pohjalaisilla oikein liikkuu päässä. No ei siinä mitään, Miedosta tulee varmasti hyvä ja äänestäjiensä arvoinen opetusministeri. Olisi näitä enemmänkin, mutta eiköhän tässä ollut valitusta tarpeeksi.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
flintstone kirjoitti:
Äänestysprosentti oli kaiken kaikkiaan säälittävän huono. No nukkuvien on turha valittaa, jos ei oma ääni kuulu päätöksissä.

Täytyy toki muistaa, ettei äänestämisellä ole varsinaisesti mitään väliä sen suhteen "voiko valittaa" vai ei, verojen maksu (ja muitten velvollisuuksien suorittaminen normaalisti) oikeuttaa ottamaan kantaa päätöksiin.

Muutenhan asian voisi tulkita niin, että jos olet äänestänyt ehdokasta joka ei päässyt läpi, äänesi on yhtä tyhjän kanssa varsinaisen eduskunnan päätöksissä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jaaha, täällähän juhlat ei kun jatku. Historiallinen muisti on kiinnostava asia: lespo-kommunistisen pirun kanssa tehtiin sujuvaa hallitusyhteistyötä kahdeksan auvoista vuotta, muistatteko poijat, ensin Iiro Viinanen valtiovarainministerinä, sitten Sauli Niinistö? Ei tullut maahan paratiisia, mutta ei annettu kaikkea valtaa neuvostoillekaan. Näin epäilee nytkin käyvän. Tuo Niinistön ministerinpaikka on kyllä kiinnostava asia - SDP:llä oli aikamoisen kova hinta hallitusyhteistyölleen neljä vuotta sitten, joka toi sekä valtiovarainministeriön että ulkoministeriön, aika saavutus, jos Kokoomus sen toistaa. Vihreitä ei mielellään tähän hallitukseen päästäisi, RKP lienee itsestäänselvyys, joten jos se 111 paikkaa ahdistaa niin pistetään kristilliset vielä kaupan päälle.
 

Korppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kokoomus onnistui kampanjassaan. Erityisesti Niinistön vahva mukanaolo oli mielestäni ratkaisevaa. Katainenhan on kuitenkin broileri, joten 'kahden kärjen' taktiikka oli toimiva. Niinistön katkeruus ja 'broilerin' tilttaus vaalivoiton selvittyä oli suoraan sanoen surullista katsottavaa. Toivottavasti Jyrki-boy saa neljän seuraavan vuoden aikana sanottua muutakin kuin "Kokoomus on vaalien suurin voittaja".
SDP:n vaalitulos oli odotettu. Kampanjalla ei ollut pahemmin väliä. Puolue harjoitti hallituksessa politiikkaa, joka on ollut 'kokoomuslaisempaa', kuin mihin kokoomus olisi koskaan pystynyt. Pettyneet äänestäjät jäivät protestiksi kotiin.

Porvarihallitus tulossa. Oikeiston vahva nousu on aina johtanut ongelmiin. Tuskinpa tälläkään kertaa niiltä vältytään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
flintstone kirjoitti:
On tämä maa sitten ilmeisesti vain kovasti maatalousmaa kun tuo heinähankojen ja traktorien oma puolue edelleen on se suurin puolue. Kokoomus kasvatti omaa äänisaalistaan ja varsinkin paikkaluvuissa nousu oli komea ja kun samaan aikaan Demarit konttasi lähes yhtä paljon kuin Kokoomus kasvatti paikkamääräänsä niin lienee selvää että tänne maahan saadaan Keskustan vetämä porvarihallitus. Ja Demarit menevät 12 vuoden hallitustaipaleen jälkeen oppositioon keräämään voimiaan.

Äänestysprosentti oli kaiken kaikkiaan säälittävän huono. No nukkuvien on turha valittaa, jos ei oma ääni kuulu päätöksissä.

Keskustan jatkuva suosio on tosiaan suomalainen erityispiirre - johtunee siitä, että Kokoomus ja SDP ovat painopisteeltään (ja politiikaltaan) täysin leimautuneet ruuhka-Suomeen, eikä sen ulkopuolella enää ole Keskustalle mitään varteenotettavaa oppositiota, kun korpikommunismi kuoli ja SMP (lue PS) on vieläkin täysi varjo entiseen pienviljelijätaustaansa verrattuna. Taitaa Soini lähinnä saalistaa betonilähiöiden ex-vasemmistolaista äänestäjäkuntaa.

Tuo äänestysprosentti on todella surkea - ja miten se meni, yli 60-vuotiaiden osuus kaksinkertaistui paristakymmenestä yli neljäänkymmeneen? Jos noin on niin se taisi olla vaalien merkittävin poliittinen ja rakenteellinen muutos. Suurista ikäluokista vielä tulee kansakunnalle risti eduskunnassa, sanokaa mun sanonehen.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
varjo kirjoitti:
Täytyy toki muistaa, ettei äänestämisellä ole varsinaisesti mitään väliä sen suhteen "voiko valittaa" vai ei, verojen maksu (ja muitten velvollisuuksien suorittaminen normaalisti) oikeuttaa ottamaan kantaa päätöksiin.

Muutenhan asian voisi tulkita niin, että jos olet äänestänyt ehdokasta joka ei päässyt läpi, äänesi on yhtä tyhjän kanssa varsinaisen eduskunnan päätöksissä.

No tuo on minusta sitten aivan tyhjää louskutusta jos ei sen vertaa jaksanut osallistua että olisi vaivautunut äänestämään. Ja mielestäni se että menikö oma ehdokas läpi vai ei (minulla meni) on aivan toissijaista, ne isot linjat päätetään kuitenkin puolueissa.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
mjr kirjoitti:
Tuo äänestysprosentti on todella surkea - ja miten se meni, yli 60-vuotiaiden osuus kaksinkertaistui paristakymmenestä yli neljäänkymmeneen? Jos noin on niin se taisi olla vaalien merkittävin poliittinen ja rakenteellinen muutos. Suurista ikäluokista vielä tulee kansakunnalle risti eduskunnassa, sanokaa mun sanonehen.

Kyllä molempiin, yli 60 vuotiaiden määrä kasvoi edellis vaaleista 18 edustajasta 32 (muistaakseni), myös naisia nousi eduskuntaan viime kertaa enemmän ja nyt naisia on 84.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Erittäin mukava vaalitulos, mutta tietenkin kokoomus olisi vielä yhden paikan voinut saada.

Vaalituloksen syntymisen kannalta tärkeitä olivat tietenkin demareiden ja SAK:n naurettavan ja itkettävän välimaastosta löytyvät kampanjat vastaan kokoomuksen fiksu ja asiallinen. Nostaisin kuitenkin esille sellaisen pikku seikan, mitä ei niin hirveästi ole hehkutettu.

Demarit ovat olleet 12 vuotta putkeen hallituksessa, mutta silti esim. kaikkien suurten kannattama eläkeläisten veroasia on edelleen korjaamatta. Ehkä jopa jotkut demariäänestäjät omaavat sen verran aivoja ja ajattelukykyä, että kun luvataan ja ei pidetä lupauksia, niin ei viitsitä neljättä kertaa käydä äänestämässä puoluetta jonka tarkoituksena on pitää vallankahvasta kiinni, tekemisen kustannuksella. Tämä mielestäni jopa osin selittää alhaisen äänestysprosentin, koska demarithan ne jättävät ekana äänestämättä.

Olen hyvin iloinen myös tämän luhtasen ylimielisen esimerkkidemarin putoamisesta, mutta toisaalta ihmettelen kauheasti miten jotkut juhdat kuten Tuomioja jatkuvasti pääsevät jatkamaan pelleilyään eduskunnassa. Onko Tuomioja ikinä saanut mitään aikaan missään?
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
jussi_j kirjoitti:
Vaalituloksen syntymisen kannalta tärkeitä olivat tietenkin demareiden ja SAK:n naurettavan ja itkettävän välimaastosta löytyvät kampanjat vastaan kokoomuksen fiksu ja asiallinen.

Minusta myös Kokoomuksen Katainen&Niinistö vaalimainokset oli aivan yhtä hölmöjä kuin se SAK:n äänestysmainos. Oikein kunnon myötähäpeän aiheuttajia. Sen sijaan koko kampanjaa katsoen Kokoomus kyllä onnistui ja se näkyi myös tuloksessa. Nyt sitten katsotaan kuinka paljon niitä lupauksia pystytään pitämään kun paikka sieltä hallituksesta mitä ilmeisemmin tulee.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
flintstone kirjoitti:
Kyllä molempiin, yli 60 vuotiaiden määrä kasvoi edellis vaaleista 18 edustajasta 32 (muistaakseni), myös naisia nousi eduskuntaan viime kertaa enemmän ja nyt naisia on 84.

Tuo ikääntyminen tulee epäilemättä jatkumaan kun koko väestö ikääntyy. Olisi ollut mukava saada uusia kansallisia vähemmistöjä edustava henkilö eduskuntaan, heidänkin määränsä tulee jatkossa kasvamaan. Tietysti naisten osuuden kasvu on aina positiivista, kaukana ei olla enää tasajaosta. Poliittisesti tämä oli taas näitä näennäis-vaaleja, joissa merkityksellisimmät siirtymät tapahtuivat kolmen suuren keskinäisissä suhteissa - taisi niiden suhteellinen osuus pysyä suht. tarkalleen entisellään. Tässä tulee mielikuva muutoksesta, mutta käytännössä sitä ei tulla juuri huomaamaan. No, nyt on porvareilla neljä vuotta (ja kaikenkaikkiaan yli 60% äänistä ja eduskuntapaikoista) todistaa tämä käsitys vääräksi...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös