Kevään eduskuntavaalien jälkeen uuden eduskunnan ensimmäiset
valtiopäivät avattiin juhlallisesti eilen presidentti Niinistön johdolla.
Uudet hallitusneuvottelut potkaistiin puolestaan kunnolla käyntiin tänään demareiden Antti Rinteen johdolla, kun
Rinne nimitettiin hallitustunnustelijaksi. Rinne jätti eduskuntaryhmien vastattavaksi
kysymyspatteriston.
Vaalitulos oli sen verran tasainen, että hallitusneuvotteluista povataan vaikeat. Uskon kuitenkin, että jossain vaiheessa kevättä tai kesää nimenomaan Rinteen johtamat hallitustunnustelut päättyvät uuden Rinteen hallituksen nimittämiseen tehtävään.
Käydään tässä keskustelussa läpi neuvotteluiden etenemistä, hallitusneuvotteluiden kysymyspatteristoa, uuden hallituksen muodostumista, hallitusneuvotteluita, hallitusohjelmaa, hallituksen kokoonpanoa jne.
Minun makuun ihan parasta lopputulosta ei näillä vaalien jälkeisillä kansanedustajamandaateilla saada. Jos itse jotenkin voisin koplata vaalitulosta, niin 1.) hallitusneuvotteluihin mentäisiin kokoomuksen johdolla, 2.) persut eivät voisi kieltäytyä hallitusvastuusta, 3.) demarit olisivat toiseksi tai kolmanneksi suurin puolue.
Oma kultivoitunut perstuntumani ja veikkaukseni on, että seuraavan uuden hallituksen muodostavat demarit (40), kokoomus (38), vihreät (20) ja ruotsalaiset (10), joilla on suhteellisen kattava enemmistö 108 kansanedustajaa juuri tähän ajankohtaan ja päivän poliittisiin voimasuhteisiin nähden. Kätilöinä kyseiselle hallituskoaliitiolle (imho.) toimivat suurten kaupunkien Helsingin ja Tampereen pormestarit Jan Vapaavuori ja Lauri Lyly.
Hallituksen tärkein posti valtionvarainministerin posti päätynee Kokoomukselle.
PS:n en usko lähtevän/pääsevän nyt hallitukseen. Paljonkohan tarttee olla persujen eduskuntavaalitulos tulevaisuudessa, että he pääsevät uudelleen hallitukseen: 25 prosenttia, 30 prosenttia, vai vielä enemmän?
Mielestäni Vasemmistoliitolla ei pitäisi olla nytkään mitään asiaa hallitukseen, vaikka laskevat itsensä muka vaalivoittajiksi.
Sotesta veikkaisin, että tällä kertaa sote päässee sittenkin lopulta maaliin - jossain laajuudessaan, kätilöinä tuossakin Lyly ja Vapaavuori.
Oma veikkaus hallituksesta (17 ministeriä):
Valtioneuvoston kanslia (VNK), pääministeri Antti Rinne (SDP)
Valtiovarainministeriö (VM), valtiovarainministeri Petteri Orpo (KOK), toinen valtionvarainministeri, hallinto- ja kuntaministeri Tytti Tuppurainen (SDP)
Ulkoministeriö (UM), ulkoministeri Antti Lindtman (SDP), ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (KOK)
Sisäministeriö (SM), sisäministeri Thomas Blomqvist (RKP)
Oikeusministeriö (OM), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP)
Puolustusministeriö (PLM), puolustusministeri Antti Häkkänen (KOK)
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), opetusministeri Maria Ohisalo (VIHR), kulttuuriministeri Sanna Marin (SDP)
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM), maa- ja metsätalousministeri Timo Heinonen (KOK)
Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM), liikenne- ja viestintäministeri Anna-Kaisa Ikonen (KOK)
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (SDP), perhe- ja peruspalveluministeri Sanni Grahn-Laasonen (KOK)
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) (ent. Kauppa- ja teollisuusministeriö KTM), työministeri Ville Skinnari (SDP), energiaministeri Outi Alanko-Kahiluoto (VIHR)
Ympäristöministeriö (YM), ympäristöministeri Pekka Haavisto (VIHR)
Valinnoista kommentteja:
Petteri Orpo, valtionvarainministeri, Kokoomuksen tuleva posti, Orpo puheenjohtajana ja Sipilän hallituksen valtionvarainministerinä selvä valinta. Orpolla ja Kokoomuksella kokemusta valtion kirstunvartijan tehtävästä.
Tytti Tuppurainen, toinen valtionvarainministeri, hallinto- ja kuntaministeri, yksi ministeri Pohjois-Suomesta. Tuppurainen on suhteellisen kokenut poliitikko, on demareiden oikeistodemari-siipeä.
Antti Lindtman, ulkoministeri, Lindtman on taannoisesta listakohusta huolimatta hienoisessa nosteessa demareissa. On varmasti ulkoministerin postille kokematon, mutta entisen ulkoministerin opastuksessa ja ohjauksessa täyttänee demareiden ulkoministerille asettamat vaatimukset ja toiveet.
Anne-Mari Virolainen, ulkomaankauppaministeri, jatkaa ulkomaankauppaministerin tehtävässä.
Thomas Blomqvist, sisäministeri, pitkäaikainen RKP:n kansanedustaja.
Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri, oikeustieteen kandi ja varatuomari, kokemusta Kataisen ja Stubbin hallituksista oikeusministerin tehtävistä.
Antti Häkkänen, puolustusministeri, on Kokoomuksessa kovassa nosteessa. Olisi periaatteessa itse oikeutettu oikeusministeri, ellei se tehtävä olisi tässä hallituksessa RKP:n. Reservin luutnanttina on kuitenkin hyvä valinta puolustusministeriksi. Häkkänen ei ole paljoakaan selitellyt julkisuudessa Nato-kantojaan, että ovatko ne Kokoomuksen linjan vai Niinistön linjan mukainen, eikä Häkkäsestä ole tietoa onko hän taskuliinamiehiä vai ei. Joka tapauksessa puolustuspolitiikkaa jatkettaneen Niinistön linjalla - Jussi Niinistön linjalla.
Maria Ohisalo, opetusministeri, valtakunta kaipaa ja tarvitsee vihreää koulutuspolitiikkaa... Opetus- ja kulttuuriministeriön toinen ministeri, kulttuuriministeri:
Sanna Marin, kulttuuriministeri, tamperelainen Marin varmistamaan tamperelaisten kulttuurilaitosten valtiontuet.
Timo Heinonen, maa- ja metsätalousministeri, Heinonen täyttänee pitkäaikaisena Kokoomuksen kansanedustajana ja kantahämäläisenä Kokoomuksen vaatimukset maa- ja metsätalousministeristä.
Anna-Kaisa Ikonen, liikenne- ja viestintäministeri, entisenä Tampereen pormestarina Ikonen on varmasti aidosti kiinnostunut esimerkiksi Tampereen ja Helsingin välisen raideliikenteen kehittämisestä. Kovassa nosteessa Kokoomuksessa, ja suhteet kunnossa Rinteen hallituksen kätilöihin.
Krista Kiuru, sosiaali- ja terveysministeri, sitä saa mitä kylvää… Kiuru saa demareilta ministerin postin palkinnoksi viime eduskuntakauden toiminnastaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.
Sanni Grahn-Laasonen, perhe- ja peruspalveluministeri, Kokoomus asettaa Kiurulle Grahn-Laasosesta vahtikoiran - STM:n dynamic duo Kiuru-Grahn-Laasonen. Sote on demareille ja kokoomukselle tärkeä hanke, joka odotetaan dynamic duon johdolla valmistuvan nyt jo vihdoin.
Ville Skinnari, työministeri, demarit haluavat työministerin tehtävän itselleen, työministeri on ollut usein demari. Skinnari on hienoisessa nosteessa demareissa. Työ- ja elinkeinoministeriön toinen ministeri energiaministeri:
Outi Alanko-Kahiluoto, energiaministeri, Alanko-Kahiluodon ja vihreiden johdolla varmistetaan, ettei Fennovoiman venäläisvalmisteisen Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalahanke etene tälläkään vaalikaudella ja että teollisuudessa otetaan riittävästi huomioon myös ympäristönäkökulmat.
Pekka Haavisto, ympäristöministeri, Haavisto on mielestäni itseoikeutettu valinta ympäristöministeriksi.
Antti Rinne, pääministeri
SDP: 6 ministeriä, KOK: 6 ministeriä, VIHR: 3 ministeriä, RKP: 2 ministeriä. 8 miestä, 9 naista.
Sellaista, sana on vapaa...