Kaaliin ottaa täällä, kaaliin ottaa siellä. Voi että kun sinä Nikkari ja 92% palstan henkilöistä mieluiten toivoisitte, että Antti sössii ja neuvottelu
t siirretään seuraavalle ja porvarihallitusta pukkaa. "Mieti nyt. Mieti nyt". No vittu mietin, enkä edelleenkään toivo porvarihallitusta. Niin kuin erääseen toiseen ketjuun juuri kirjoitin, se ei vaadi yhteiskunnalista valveutta, älykkyyttä, kypsyyttä ollakseen välttämättä vasemmistolainen, nyt pää pois oikeiston kuplasta.
Tuskin hallitusta saa sen helpommin aikaan Halla-Aho tai Orpokaan.
Ei asetelma muutu yhtään sen helpommaksi, koska kepu ei halua mihinkään hallitukseen tämän murskatappionsa jälkeen. Sipilä on syyskuuhun asti puolueensa puheenjohtaja ja aivan oikea mies vastaamaan kysymyksiin hallitusneuvotteluista. Kokonaan toinen kysymys on, miksi kepussa päätettiin valita uusi puheenjohtaja vasta syksyllä kun puolueen säännöt olisivat mahdollistaneet sen kahden viikon varoitusajalla. Olisiko taustalta ihan tarkoituksella pelattu Sipilä rammaksi ankaksi ja ankkuroiduttu entistä vahvemmin oppositioon, hallitusneuvottelujen vetäjästä riippumatta?
Sekä kansanrintama että porvarihallitus ovat paskoja vaihtoehtoja kepun tulevan kannatuksen kannalta erityisesti, jos persut eivät ole mukana. Kansanrintama persuilla on vielä kaukaisempi haave kuin edellinen porvarihallitus persuilla.
Todennäköisin lopputulema on edelleen Rinteen vetämä sinipunavihreä hallituspohja, pikkupuolueilla höystettynä. Tällä porukalla on varmasti löydettävissä kompromissi, joka tosin keskustan totaalikyykkäämisen jälkeen syntyneen neuvotteluaseman vinoutuman takia saattaa olla demareille vaalilupausten syömisen kannalta jonkin verran katkerampaa kalkkia kuin muille.
Orpon ulostulo on tässä vaiheessa ihan normaalia neuvottelutaktiikkaa, ei siitä kannata tehdä sen isompaa numeroa.
Suomen tuleva EU-puheenjohtajuus on myös asia, joka lisännee Rinteen ja demareiden halua päästä hallitusneuvotteluissa nopeasti eteenpäin. Mitäs sitten tehdään jos hallitusta ei ole muodostettu ennen 1.7? Nimitetäänkö toimitusministeriö vanhan pohjalta vai ministeriöiden virkamiehistä? EU-puheenjohtajuus ei oikein toimi ilman edustusta ministerineuvostossa. Pitkä farssi Belgian malliin ei siis oikein ole vaihtoehto.
Niinkuin olen aiemminkin todennut, neuvottelut eivät varsinkaan politiikassa ole kovin rehtiä ja suoraviivaista peliä, vaan ennemminkin sieltä likaisimmasta päästä. Vielä aivan kalkkiviivoillakin voi vetää uusia kaneja hatusta ja sekoittaa pakkaa uudelleen.