No on varmasti heikoin, mutta tarkoitin tuolla sitä, että potentiaalisimpia nimiä esim. Benson, Bear, Jones, Marino, Wells, Räsänen, Samorukov, Safin ja Maximov ovat kuin aikaisempina vuosina varatut aidan muirit, evan campbellit ja jeremie blainit. Paljon on vielä tekemistä, mutta näyttäähän tuo jo nyt paremmalta mitä aikaisemmin.
Tosiaan vielä on matkaa siihen, että nämä kaverit NHL:ssä pelaavat. Ja helposti unohtuu se miten nämä aiemmat varaukset ovat pelanneet silloin varausten aikoihin tai niiden jälkeenkin. Toki Muir, Campbell ja Blain varmaankin varattiin lähinnä ison koon perusteella ja toiveena oli että olisivat pelaajinakin kehittyneet. Toisaalta noilla kierroksilla ei ihan helposti kokonaisvaltaisesti hyviä pelaajia löydy.
Mutta vaikkapa Muir. Pelasi varauksen jälkeisen kauden USHL:ssä 54 peliä tehoin 14+27=41. Räsänen pelasi varauksen jälkeisen kauden USHL:ssä 38 peliä 7+18=25. Toki pisteet eivät kerro kaikkea ja Muir ei hirveästi enempää peliä kohti ole pisteitä tehnyt mutta on kuitenkin ollut edellä. Seuraavalla kaudellaan Muir pelasi NCAA:ssa 36 peliä tehoin 6+9=15. Räsänen on pelaamassa toisella varauksen jälkeisellä kaudellaan NCAA:ssa ja kasassa 18 pelissä pisteet 3+7=10. Eli Räsänen on ollut puolestaan tehokkaampi muttei ihan hirveän paljoa. Pisteissäkin tietenkin joukkueiden ja sarjojen tasot vaikuttavat. Molemmat ovat kuitenkin tällä ensimmäisellä NCAA-kaudellaan olleet oman joukkueensa pistepörssissä siellä kymmenennen sijan paikkeilla.
Tulokaskausi uudessa sarjassa on tietenkin aina myös opettelua ja saattaa vaikuttaa tuloksiin. Muirilla tuon ensimmäisen NCAA-kauden jälkeen ei sitten oikein ole tapahtunutkaan kehitystä vaan jäi junnaamaan aikalailla samalle tasolle. Ja taisi olla jotain loukkaantumisiakin.
Ja vielä jos vertailuun ottaa vaikkapa nyt alemmissa ketjuissa pelaavan Jujhar Khairan, niin hänhän pelasi heti varauksen jälkeisellä kaudellaan NCAA:ssa 37 peliä pistein 6+19=25. Hän siis tuolla ensimmäisellä ja ainoalla NCAA-kaudellaan oli vuoden nuorempi kuin Räsänen tai Muir. Tai vaikkapa Caggiulan, joka ensimmäisellä NCAA-kaudellaan (18-vuotiaana kuten Khairakin) pelasi 39 peliä pistein 8+8=16, mutta sen jälkeen tasaisesti paransi pistesaalistaan jokaisella kaudella kunnes neljäntenä vuonna 39 pelissä pisteet 25+26=51 ja sen jälkeen sopimus Oilersin kanssa ja suoraan NHL:ään. Muirilla puolestaan neljännellä NCAA-kaudellaan tällä hetkellä 19 pelin jälkeen kasassa 2+7=9.
Eli tässä pointtina vain se, että eipä se Muirillakaan aikanaan näyttänyt sen huonommalta kuin Räsäsellä tällä hetkellä juuri tuossa vaiheessa. Mutta avain onkin siinä, että mitä Räsänen tai ylipäänsä nämä muut mainitut kaverit tekeävät tulevina vuosina. Toivottavasti suunta on ylöspäin. Khaira siirtyi heti WHL:ään tekemään tuhojaan ja siitä AHL:ään. Caggiula jatkoi NCAA:ssa ja paransi joka vuosi. Mutta suurempi osa on niitä kavereita jotka eivät koskaan nouse NHL-tasolle.
EDIT: Ja se piti vielä korostaa, että Caggiula ja Khaira ovat siis saman ikäisiä ja pelasivat ensimmäiset NCAA-kautensa samana vuonna. Ja molemmat pelaavat tällä hetkellä NHL:ssä, mutta aivan eri polkuja pitkin edenneinä.
Niin ja noista pakeista (Bear, Mantha, Jones) jos laittaa, niin hehän ovat tällä hetkellä jo sitten lähempnä NHL:ää ja pelaavat AHL:ssä. Lowetide vertasi tätä kolmikkoa jokin aika sitten kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen jolloin Taylor Chorney, Cody Wild ja Jeff Petry olivat putkessa ja näiden välillä oli kilpailu paikasta auringossa. Oli oikeastaan aika selvää silloinkin, että kaikki kolme eivät ainakaan Oilersissa tule uraa tekemään. Ja lopultahan kävi niin, että Petry teki uran Oilersissa ja muutenkin NHL-tasolla. Chorney teki ja tekee uraa vähän alemmalla tasolla (tai no jos ei alemmalla tasolla niin pidemmän kaavan mukaan noussut NHL:ään) NHL:ssä ja vaikka pelasi Oilersissakin, niin ei niin merkittävässä roolissa kuin Petry. Ja sitten Wild ei lopulta koskaan noussut NHL-tasolle asti.