Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 696
  • 979

Mahola

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Hc Andersen, Valencia CF
Ylivoimaisesti parasta on tuo Blairin kastike. Sitten tulee Yucateco, Iguana ja Cajohn´s. Kaikki hieman erilaisia sooseja. Tuota Blairin tuotetta voisi laittaa mihin tahansa. On niin saakelin hyvää.

Mites on näiden soosien tulisuuden laita? En niin hirveästi ole missään vaiheessa syttynyt överitulisiin setteihin, vaan tuommoinen habanero tabascon taso riittää varsin mainiosti. Kuitenkin chipotle-sooseja tekee mieli, mutta en ole normikaupoista löytänyt Amazon chipotle-soosia pätevämpää vaihtoehtoa. Haussa on joku voimakkaasti savunmakuinen kastike jossa on myös hieman potkua.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Mites on näiden soosien tulisuuden laita? En niin hirveästi ole missään vaiheessa syttynyt överitulisiin setteihin, vaan tuommoinen habanero tabascon taso riittää varsin mainiosti.

Nuo mainitsemani chipotlet eivät ole mitään liian kovaa kamaa eli habanero Tabascoon verrattuna ehkä hieman polttavamman tuntuisia. Hyvä maku kuitenkin antaa tämän anteeksi. Tuossa Tabascossa kun maku jää aika latteaksi. Suosittelen tuota Blairin chipotlea ja toiseksi vaihtoehdoksi El Yucatecon chipotlea. Ovat maultaan erilaisia mutta hyviä. El Yucatecossa on runsaampi savun maku mutta Blairissa chili pääsee enemmän oikeuksiinsa. Noihin jää kyllä koukkuun ja kohta tunkee sooseja jokaiseen pöperöön:)
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Kasvatus etenee. Vaikka ainakin useissa ohjeissa kerrotaan chilien olevien yksivuotisia, niin meikäläisen viime vuoden kasvit kasvavat hienosti edelleen. Varsinkin valon määrän lisääntyminen on näkynyt kasveissa hämmentävän hienona kasvuna.

Itämässä on 9 siementä Bhut Jolokiaa, maailman tulisimmaksi chiliksikin mainostettua kamaa. Ai että. Odotukset ovat kovia.

Kastikkeista voin suositella Pain is Good:in sooseja, itselläkin pullo kaapissa ja siitä on hyvä maustaa esim. kastikkeita ja esim. ketsupista saa loistavan tulista tuolla soosilla.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Meikäläisen makuhermoa kutkuttanut reippaasti Poppamiehestä tilattu valkosipulisetti, eli neljä erilaista tulista valkosipuli-kastiketta.

Näistä ylivoimainen ykkönen on Melindas original habanero peppersauce. Ai perkele kun on hyvää, ensimmäinen pullo meni vajaassa kahdessa viikossa, samantien piti tilata lisää. Ja niinkuin tuossa ylempänä mainittiin, tuota tulee tungettua jokaiseen ruokaan.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kasvatus etenee. Vaikka ainakin useissa ohjeissa kerrotaan chilien olevien yksivuotisia, niin meikäläisen viime vuoden kasvit kasvavat hienosti edelleen. Varsinkin valon määrän lisääntyminen on näkynyt kasveissa hämmentävän hienona kasvuna.
Miten hoidit, tai ylipäätään minkälaisella paikalla (lämpötila, kastelu, valo ym.) pidit chilejäsi talven yli?
Meillä 19 taimesta vain viisi näyttää selvinneen talvesta, Fatalii, Bonnet ja Malaguetta. Tosin en tiedä onko nuo chilejä vai paprikoita, mutta muut taimet eivät osoita elonmerkkejä.


Terveisin koo
 

Edit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Frölunda
Kasvatus etenee. Vaikka ainakin useissa ohjeissa kerrotaan chilien olevien yksivuotisia, niin meikäläisen viime vuoden kasvit kasvavat hienosti edelleen. Varsinkin valon määrän lisääntyminen on näkynyt kasveissa hämmentävän hienona kasvuna.

Itämässä on 9 siementä Bhut Jolokiaa, maailman tulisimmaksi chiliksikin mainostettua kamaa. Ai että. Odotukset ovat kovia.

Mä en ole vielä kertaakaan törmännyt yksivuotiseen chiliin todellisuudessa. Yksivuotisiksi niitä sanotaan, mutta hyvin porskuttavat pidempäänkin, kunhan muistaa leikellä pensaita. Jolokia taitaa tällä hetkellä ollla tulisuudessa sijalla kaksi, sillä Naga Morich ajoi tuon ohi viime vuonna. Mittauksien mukaan Morich ylsi yli 1,5milj Scovillen, kun taas aikaisempi ennätys oli Jolokialla 1,03milj Scovillea.
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Miten hoidit, tai ylipäätään minkälaisella paikalla (lämpötila, kastelu, valo ym.) pidit chilejäsi talven yli?
Meillä 19 taimesta vain viisi näyttää selvinneen talvesta, Fatalii, Bonnet ja Malaguetta. Tosin en tiedä onko nuo chilejä vai paprikoita, mutta muut taimet eivät osoita elonmerkkejä.

Ikkunalaudalla(välissä lasitettu parveke), valoa sen minkä maailma niille antaa, kastelua kerran viikossa hyvin kevyesti. -10 pakkasilla habanerot(2kpl) protestoivat, mutta muuten hyvin hengissä. Tosin pari huonokasvuista sitten jäi kuolleiksi. Eli ei minulla montaa ollut, mutta siirsin nämä uuteen multaan pari viikkoa sitten ja sen jälkeen ovat alkaneet kasva hillittömästi.

Ja tämä oli siis ensimmäinen kokeiluvuoteni ja aloitin vasta huhtikuussa idättämisen, joten paras kesäaika jäi saamatta. Mutta tänä vuonna olen siis ajoissa. :)

EDIT(hih): Ok, no tulista kuin perkele kuitenkin. Jännittävää nähdä, millaista siitä tulee.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Meikäläisen makuhermoa kutkuttanut reippaasti Poppamiehestä tilattu valkosipulisetti, eli neljä erilaista tulista valkosipuli-kastiketta.

Oletko varmasti tilannut nämä tuotteet Poppamiehestä...? En löytänyt niitä sieltä tai sitten ovat poistaneet valikoimasta.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Heh, taisi olla vähän sekavasti selitetty, mutta juu tässä siis se setti mistä kerroin.

No helkkari...kyllähän mä tuon näin mutta etsin nimellä Melindas:) Pitää laittaa tilaukseen.

Sen verran alkoi tekemään mieli polttavaa tunnetta tuolla sussa kun näitä luki, että piti tehdä juustoleipä johon päälle Iguanan chipotlea. Sain tuotteen eilen ja maistoin vain vähän. Nyt kun hieman reilummin nautiskelin niin osoittautui ihan saakelin hyväksi tuotteeksi.

Täst tää päivä lähtee...
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ikkunalaudalla(välissä lasitettu parveke), valoa sen minkä maailma niille antaa, kastelua kerran viikossa hyvin kevyesti.
Niinpä, ja meillä on palanut "hamppujengin" valo koko talven noille syksyllä tuuheille ja komeille puskille jotka nyt ovat pelkkiä tikkuja.
No, kokeilen tuota mullan vaihtoa vielä tänään. Tosin nuo viisikin riittää jatkoon sillä meille tuli syksyllä huikea sato ja kaapit on vieläkin pullollaan kuivattua chiliä.

Terveisin koo
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vaikka ainakin useissa ohjeissa kerrotaan chilien olevien yksivuotisia, niin meikäläisen viime vuoden kasvit kasvavat hienosti edelleen. Varsinkin valon määrän lisääntyminen on näkynyt kasveissa hämmentävän hienona kasvuna.

Chilit ovat monivuotisia. Tuo yksivuotisuusharha taitaa johtua siitä, että eräs laji on nimetty yksivuotiseksi eli Capsicum Annuum.

Tosin en tiedä onko nuo chilejä vai paprikoita, mutta muut taimet eivät osoita elonmerkkejä.

Paprika on jalostettu chili Unkarin tienoilta, jota tuotiin Suomeen josta on jäänyt tuo paprika nimitys. Chilien nimisekoilut lähtivät Kolumbuksesta, kun hän nimesi chilit pippureiksi. Mitä ne eivät olleet.

Linkistä voi lukea chilitietoutta. http://www.saunalahti.fi/thietavu/

Chilit ovat sitkeitä kasveja ja nyt kun valonmäärä lisääntyy, niin moni kuolleeksi luultu chili voi herätä uuteen eloon.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onhan tuliseen ruokaan jo ihan koukussa.. Yksi todella miellyttävä yllätys tuli Amarillossa käydessäni. Tilasin ranskalaisiin lisukkeeksi hot habanero saucen. Yleensähän näiden ketjuravintoloiden "tuliset" kastikkeet ovat mietoja, ja ihan perseestä. Mutta tämä tekee kyllä vahvan poikkeuksen. Dippi on todella tulista ja maukasta. Sipaisee hampparin väliin, ja dippaa ranskalaisia, kyllä maistuu! Suosittelen, jos joku joskus Amarillossa sattuu ruokailemaan, ja nauttii tulisista lisukkeista.

Tästäkään ei voi tietysti sanoa, onko ravintolakohtaista vai ei, mutta Kotkassa ainkin hyvää kamaa.
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Chilit ovat monivuotisia. Tuo yksivuotisuusharha taitaa johtua siitä, että eräs laji on nimetty yksivuotiseksi eli Capsicum Annuum.

Hyötykasviyhdistyksen(josta siemenet ostin) pussissa luki tämä yksivuotisuus. Ehkä eivät uskalla antaa takuita monivuotisuudesta tms.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyötykasviyhdistyksen(josta siemenet ostin) pussissa luki tämä yksivuotisuus. Ehkä eivät uskalla antaa takuita monivuotisuudesta tms.

Itse lueskelin joltain chilifoorumilta viime toukokuussa kylväessäni chilejä maahan, että Capsicum Annuum kasvaa nopeasti, mutta yleensä kuolee ensimmäisen vuoden jälkeen. Se on kuitenkin mahdollista saada kestämään monivuotisenakin.

Tuolloin siemenestä kylvämäni Rawit on nyt noin metrin mittainen. Yhteensä kuusi chiliä se on tehnyt. Tällä hetkellä kasvi tuntuu voivan hyvin latvoistaan, mutta matalimmat lehdet kuivuvat ja putoavat pois kiihtyvällä tahdilla. On kuitenkin mahdollista, että tuo selviää, koska matalimpien lehtien putoamiskohdista on paikoin nähtävissä pieniä alkuja.

Habaneroakin koetin kylvää tuolloin. En onnistunut. Vain pieni verso lähti työntymään mullan alta, mutta se kuoli melkein heti. Nyt kuukausi sitten kokeilin molempia uusiksi. Kolme kappaletta molempia lajikkeita itämään. Kaikki Rawitit ovat lähteneet versoamaan ja habaneroistakin yksi. On siis toivoa, että sekin onnistuisi jotenkin tänä vuonna.

edit: täällähän tästä sanotaan: http://www.saunalahti.fi/~thietavu/Chili/L_annuum.htm

-clip-
Useimmat) annuumit talvehtivat sisäoloissa suhteellisen huonosti ja ovat siksi käytännössä usein yksivuotisia. Ne ovat enimmäkseen myös hyvin arkoja, erityisesti talviaikaan, hyönteistuhoille ja juurilaholle. Jos annuum selviytyy ensimmäisestä talvestaan hengissä, siitä kasvaa komean puumainen ja tukeva pensas.
-clip-
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hyötykasviyhdistyksen(josta siemenet ostin) pussissa luki tämä yksivuotisuus. Ehkä eivät uskalla antaa takuita monivuotisuudesta tms.

Itsekin kasvattelen chilejä ja minulla on ollut monivuotisia annuumeja. Annuumit ovat kuitenkin chileistä vaikeimpia pitää elossa talven yli. Mahdotonta se ei ole. Tuolta saa ohjeita aloittelijoille kuin ammattilaisille. http://javu.kapsi.fi/inferno/

Tästä linkistä saa kaikenlaisia chilinsiemeniä. http://fatalii.shop.wosbee.com/PublishedService Kokeiltu on ja hyväksi olen todennut.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itselläni on ihan kunnon idätykset tällä hetkellä käynnissä. Viimevuotinen Rawit porskuttaa yhä elossa, ja on varsin komenan kokoinen. Ulkonäkö on tosin aika karmaiseva, mutta niinhän se useimmiten menee elollisilla, että vanhemmiten rupsahtaa. Tuossa on iso osa lehdistä kuivunut ja putoillut, ja varsinkin puun alaosassa ei isoja lehtiä enää ole. Uusia pieniä lehden alkuja on kuitenkin alkanut ilmestyä tälle osalle, joten mitenkään poissuljettua ei tuon tokeneminen vielä ole.

Tänä keväänä on istutettu sitten useampiakin lajeja. Rawiteja laitoin itämään kolme kappaletta, ja hyvin nämä uudetkin ovat lähteneet. Tämän lisäksi olen laittanut kaupasta löytämiäni hollantilaisia habaneroja itämään, ja nyt tällä kertaa tulosta on syntynyt. Verso alkaa olla jo varsin hyvällä mallilla. Lisäksi tilailin Fatalin nettikaupasta muutaman lajikkeen. Näissä on jokunen enemmän koristechiliksi tarkoitettu sekä tietysti helvetin esikartanoksi verrattava Naga Morich.

Tällä hetkellä versoasteella näistä erikoisuuskista on seuraavanlaisia: Short Yellow Tabasco, Bolivian Rainbow, Naga Morich, Inca Red Drop, Aji Habanero, Habanero Davie Peach sekä Hungarian Hot Cherry. Siemenasteella on sellaiset, kuin Black Coban, Malagueta ja Lemon Drop.

Saapi nähdä, mitä tulee. Ainakin tuosta Bolivian Rainbowsta pitäisi tulla uskomattoman upea koristepensas. Vai mitä olette mieltä näistä kuvista:

http://www.nicksspiders.com/nicksspiders/rainbowchillies.jpg
http://www.saunalahti.fi/~thietavu/Chili/Annuum/Bolivian-rainbow-plant2.jpg
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Sain kaverilta pullollisen Dave's Absolute insanity Saucea. Loistotavaraa kyllä, enpä ole ennemmin näihin valmiisiin chilikastikkeisiin sen paremmin tutustunutkaan. Ennemmin pelaillu chilien kanssa suoraan. Laitetaanpa resepti krapula-aamujen pelastajaan (laittaa kivasti veren kiertämään):

Chili-vuohenjuustomunakas:

3 munaa
1 dl maitoa
10 tippaa Dave's absolute insanity saucea
Mustapippuria
2 valkosipulin kynttä
Paprikajauhetta
1/3 pötkö vuohenjuustoa

Sekoita munat ja maito, lisää mausteet. Tyrkkää keskikokoinen paistinpannu miedolle lämmölle (mieto lämpötila on tärkeää, ettei munakas pala, tai ruskistu liikaa), pannulle loraus oliiviöljyä ja munakasainekset. Anna jähmettyä pari minuuttia ja heitä perään vuohenjuustoklimpit. Käännä munakas vasta, kun pinta on täysin jähmettynyt. Nauti kahvin, korjaussarjan ja sydänkohtauksen kera.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Ainakin tuosta Bolivian Rainbowsta pitäisi tulla uskomattoman upea koristepensas.
Bolivian Rainbowia piti kokeilla tänä keväänä, mutta en sitten viitsinyt lähteä tilaamaan yhtä siemenpussia, ja kun ei vielä oikein pikaisesti löytynyt kunnon kuvauksia miltä se maistuu. Sitten vielä paikallisesta puodista sattui osumaan pussi Pyramidia käteen, niin ajattelin kokeillaan nyt sitten tuota. Mutta varmasti komea puska tuosta Rainbowista tulee ja voisitkin raportoida miltä nuo hedelmät maistuvat(syötäviähän ne on vaikka onkin "koristechili").

Padron pääsi myös nyt uutena lajikkeena kokeiluun ja katellaan mitäs siitä nyt tulee.

Mitä tulee noihin kasvuihin, niin yllättäen itsellä ainakin normi paprika on kyllä selkeästi edellä :).
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
ITällä hetkellä versoasteella näistä erikoisuuskista on seuraavanlaisia: Short Yellow Tabasco, Bolivian Rainbow, Naga Morich, Inca Red Drop, Aji Habanero, Habanero Davie Peach sekä Hungarian Hot Cherry. Siemenasteella on sellaiset, kuin Black Coban, Malagueta ja Lemon Drop.

No höh. Mä tilasin kanssa Fataliista aika satsin siemeniä, mutta eniten odottamani Bolivian Rainbow ei ole lähtenyt lainkaan itämään:-( Inca Red Drop:it kävi 2v poikani nyppimässä idätysrasiasta poikki...

Lemon Drop lähti itämään komeasti (5 taimea). Samoin Pink Habanero. Habanero Long Chocolat:ista lähti itämään vain yksi viidestä. Sitten oli vielä joku lajike mitä en nyt millään muista... No, eiköhän noistakin saada tänä kesänä riittävästi satoa.

Ensi keväänä taidan tehdä taas "budget-version" ja ostaa vain kaupasta pari tuoretta Habaneroa. Viimeksi itivät komeasti kun niistä istutin, pari on hengissä vieläkin. Ikää useita vuosia ja komea "puurunko" niissä nyt.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Ensi keväänä taidan tehdä taas "budget-version" ja ostaa vain kaupasta pari tuoretta Habaneroa. Viimeksi itivät komeasti kun niistä istutin, pari on hengissä vieläkin.
Tälläisen kasvatuksen väheksyntä noissa "chili-sivustoilla" ihmetyttää kyllä suuresti. Perustelut ovat vielä sangen hataria. Miksi ei laittaisi juurikin sitä lajia kasvamaan tuoreen hedelmän siemenistä, jonka todennut juuri hyväksi omasta mielestään. Tai kait tuo "väheksyntä" johtuu siitä, että noilla sivustoilla on enemmän tai vähemmän kytköksiä tuohon simenkauppaan. Vielä kun itse kaapii nuo siemenet hedelmistä, niin eivät taatusti ole vanhoja.

Esim. Rawitteja kasvattanut juurikin noin, joka on oma suosikkini, kun on erittäin tulinen mutta ei kuitenkaan mitään "masokistitouhua" ja soveltuu monipuolisesti ruuanlaittoon.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Useimmiten juuri tuo Roayl on hyvää suoraan purkista välipalana. Todella mietoja ja hyvän makuisia pääsääntöisesti
Eipä noita purkkiversioita kauheasti tule käytettyä, mutta tuosta Roaylista löytyy myös tulisempi versio ja se on oikeastikin jopa vähän tulinen eikä vain "muka tulinen" kuten monesti nuo tuppaa olemaan(toki tuo tulisuus jokaisen omassa suussa).
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Bolivian Rainbowia piti kokeilla tänä keväänä, mutta en sitten viitsinyt lähteä tilaamaan yhtä siemenpussia, ja kun ei vielä oikein pikaisesti löytynyt kunnon kuvauksia miltä se maistuu. Sitten vielä paikallisesta puodista sattui osumaan pussi Pyramidia käteen, niin ajattelin kokeillaan nyt sitten tuota. Mutta varmasti komea puska tuosta Rainbowista tulee ja voisitkin raportoida miltä nuo hedelmät maistuvat(syötäviähän ne on vaikka onkin "koristechili").

Padron pääsi myös nyt uutena lajikkeena kokeiluun ja katellaan mitäs siitä nyt tulee.

Mitä tulee noihin kasvuihin, niin yllättäen itsellä ainakin normi paprika on kyllä selkeästi edellä :).
Bolivian Rainbow ei ole kovinkaan hyvän makuinen. Jauheessa menee muiden seassa, mutta sellaisenaan syötynä jopa aika pahan makuinen. Kannattaa kasvattaa vain ja ainoastaan koristekäyttöön.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös