Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 690
  • 979

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Chilin tulisuudella ei ole niinkään väliä, suunnittelen mahdollisen käytön sitten sen mukaan, mitä sieltä tulee - jos ylipäätään tulee. Paljon tärkeämpää on se, ettei ole niin hirveän nirso hoidon suhteen ja viihtyy ainakin kesän lasitetulla parvekkeella, jonne paistaa aurinko aina silloin kun suvaitsee näyttäytymään. Mitä lajiketta suosittelisitte, mistä niitä saa ja saako esimerkiksi taimia tai pistokkaita (?) mistään, vai pitääkö hankkia siemeniä? Millaista hoitoa chili vaatii?

Lajikkeista ainakin Lemon drop on kohtuu helppohoitoinen. C.Baccatum suvun chilit ovat usein helppohoitoisimpia, mutta usein myös ns. ikkunalauta chiliksi turhan isoja. Kun taas C.Annuum suvun chilit ovat periaatteessa yksivuotisia, mutta pienempiä. Bolivian Rainbowta taas suosittelen ihan koristekasviksi, vaatii tietysti Annuumina hieman enemmän hoitoa selvitäkseen talvesta, mutta on kyllä yksi näyttävimpiä chilejä kasvattaa.


Fatalii.netistä olen siemeneni hommannut ja taitaapa tuolla olla jotain infoa noiden lajikkeiden ominaisuuksista(helppo/vaikea). Chilin kasvatuksesta yleisesti suosittelisin lukemaan Infernon sivut, löytyy paljon hyödyllistä infoa aloitteleville chilisteille.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Pidemmän pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että meillä - kolmen kissan armoilla - edes teoreettiset mahdollisuudet selvitä on vain kaktuksella tai chilillä. Kaktukset ovat tylsiä ja chilit söpöjä, joten meinasin kokeilla, saisinko chilin pysymään hengissä, ja mahdollisesti tuottamaankin jotain.

Chilin tulisuudella ei ole niinkään väliä, suunnittelen mahdollisen käytön sitten sen mukaan, mitä sieltä tulee - jos ylipäätään tulee. Paljon tärkeämpää on se, ettei ole niin hirveän nirso hoidon suhteen ja viihtyy ainakin kesän lasitetulla parvekkeella, jonne paistaa aurinko aina silloin kun suvaitsee näyttäytymään. Mitä lajiketta suosittelisitte, mistä niitä saa ja saako esimerkiksi taimia tai pistokkaita (?) mistään, vai pitääkö hankkia siemeniä? Millaista hoitoa chili vaatii?
Nyt on onnettoman huono aika aloittaa chilin kasvatus, ellet ole valmis tarjoamaan kasville keinovaloa pitkin talvea. Siemenet pitäisi kylvää keväällä, jos haluaa kasvistaan satoa luonnonvalon voimalla. Mikään lajike ei ehdi enää nyt kylvettynä tuottamaan satoa.

Jos haluat kokeilla, voin laittaa sulle postissa jalapenon taimen tulemaan. Idätys onnistui siinä määrin hyvin, että muutama ylimääräinen taimi olisi valmis siirtymään hyvään kotiin. Taimet on idätetty kivivilla kuutiossa, eivätkä ole nähneet koskaan mullan häivääkään, joten en ovat kasvattaneet vesijuuret. Näin ollen eivät pärjää kuin vesiviljelyssä. Siitä ei kannata olla huolissaan, koska pasiivinen vesiviljely on ylivoimaisesti helpoin ja vaivattomin tapa kasvattaa chilejä. Laita yv, jos kiinnostus chilin kasvatusta kohtaan heräsi.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Kävin tässä päivänä eräänä Santa Fe:ssä syömässä Cajun mustunutta kanaa ja pyysiin sen tulisena. Sainkin annoksen viereen pinen kipon todella tulista tököttiä. Vaikka oli tulsita oli myös hyvän makuista. Olisko kellään hajua mitä soosia se on. Käsittääkseni se on habanero-kastiketta. Miten sellaista voisi tehdä itse? Olin vähän ajatellu ensin pilkkoa (poistan ehkä siemenet ensin) habaneroa, vähän sipulia ja mahdollisesti pikkasen paprikaa ja (tai) tomattia (tai pyrettä). Pieni freesaus öljyssä ja lisäksi ehkä vähän sokeria tai hunajaa pyöristämään makua ja poistamaan terävimmät piikit. Mössö saa ihan hetken muhia. Kuulostaako ihan hassulta vai tekisittekö asian toisin?
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
...kolmen kissan armoilla - edes teoreettiset mahdollisuudet selvitä on vain kaktuksella tai chilillä.

Meillä (sen naisen) kissat veteli chilien lehdet parempiin suihin ja järsi muutenkin, joten ... Kyllä ne chilitkin kateille kelpaa.

Lajikkeista ainakin Lemon drop on kohtuu helppohoitoinen..

Ja pirun hyvää esimerkiksi kanan kanssa.

...pyöristämään makua ja poistamaan terävimmät piikit. Mössö saa ihan hetken muhia. Kuulostaako ihan hassulta vai tekisittekö asian toisin?

Miksi sitä terävää kärkeä pitää ottaa pois?
Muuten, makuasioitahan noiden tekeminen on, mutta jos et itse jaksa tehdä, niin perus salsoja saa valmiinakin ( välttäviä) ja siitä sitten vähän jatkamaan sitä. Sen takia on helpompi käyttää jotain valmista pohjaa, kun nuo omatekoiset ei hirveen kauaa säily, niin on helpompaa ottaa se valmis pohja ja heittää jokunen Habanero sekaan.. ( ehkä olen vain laiskistunut..).

Toinen vaihtoehto on käydä Santtiksessa kysymässä, että mitä ne käyttää. Tuskin on kokin omatekoinen...
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Miksi sitä terävää kärkeä pitää ottaa pois?
Muuten, makuasioitahan noiden tekeminen on, mutta jos et itse jaksa tehdä, niin perus salsoja saa valmiinakin ( välttäviä) ja siitä sitten vähän jatkamaan sitä. Sen takia on helpompi käyttää jotain valmista pohjaa, kun nuo omatekoiset ei hirveen kauaa säily, niin on helpompaa ottaa se valmis pohja ja heittää jokunen Habanero sekaan.. ( ehkä olen vain laiskistunut..).

Toinen vaihtoehto on käydä Santtiksessa kysymässä, että mitä ne käyttää. Tuskin on kokin omatekoinen...

Itse tykkään chilijutuissa että vaikka on tulista ja polttavaa niin se kärki sais olla poissa. Miellummin täyteläinen poltto kun se piikki kieleen. Valmiit salsat jokta tuunataan habanerolla on joo yks juttu mutta unohdin mainita että oli ajatellut vetää bamixilla soosin sileäksi niinkuin se on Santtiksessa. Täytyypä kysäistä seuraavan kerran kun siellä tulee käytyä.


Olisko muita ehdotuksia mitä habaneoista voisi tehdä? Jotain säilykettä tai hilloa?
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Itse tykkään chilijutuissa että vaikka on tulista ja polttavaa niin se kärki sais olla poissa. Miellummin täyteläinen poltto kun se piikki kieleen. Valmiit salsat jokta tuunataan habanerolla on joo yks juttu mutta unohdin mainita että oli ajatellut vetää bamixilla soosin sileäksi niinkuin se on Santtiksessa. Täytyypä kysäistä seuraavan kerran kun siellä tulee käytyä.


Olisko muita ehdotuksia mitä habaneoista voisi tehdä? Jotain säilykettä tai hilloa?
Chilitahnan saa tehtyä kun vetää chilejä, tomaattipyreetä, ripaus suolaa, reilummin sokeria, tilkka öljyä ja mausteita maun mukaan (valkosipuli jne) bamixiin.

Paholaisen hillo on tosi hyvää: http://www.ruokala.net/resepti/paholaisen-hillo-1
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Taimet on idätetty kivivilla kuutiossa, eivätkä ole nähneet koskaan mullan häivääkään, joten en ovat kasvattaneet vesijuuret. Näin ollen eivät pärjää kuin vesiviljelyssä. Siitä ei kannata olla huolissaan, koska pasiivinen vesiviljely on ylivoimaisesti helpoin ja vaivattomin tapa kasvattaa chilejä.
Tämä varmaan kiinnostaa useampia, joten yyveelaatikkosi tukkeutumisen välttämiseksi, kehottaisin sinua vähän avaamaan tätä vesiviljelyasiaa ainakin lyhyen oppimäärän verran tai vaihtoehtoisesti joku voisi linkittää ns. rautalankamallin tänne. Mitä vesiviljely tarkoittaa? Mitä hyötyä vesiviljelystä on?
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Tämä varmaan kiinnostaa useampia, joten yyveelaatikkosi tukkeutumisen välttämiseksi, kehottaisin sinua vähän avaamaan tätä vesiviljelyasiaa ainakin lyhyen oppimäärän verran tai vaihtoehtoisesti joku voisi linkittää ns. rautalankamallin tänne. Mitä vesiviljely tarkoittaa? Mitä hyötyä vesiviljelystä on?
Lyhyesti sanottuna kasvi ottaa ravinteensa suoraan ravinneliuoksesta ilman mitään väliaineita (multaa), johon ravinteet ovat sitoutuneet. Lannoituksen säätely mm kasvin eri kasvuvaiheiden mukaan on tällöin huomattavasti paljon helpompaa. Pieni yliannostus ei haittaa käytännössä mitään. Vettä vaan sekaan ja liuos laimenee.

Vesiviljelyä voi harrastaa monilla eri menetelmillä. Karkeasti ne jaotellaan kahteen eri kategoriaan, aktiivisiin ja passiiviisiin. Aktiivisissa järjestelmissä ravinneliuosta kierrätetään systeemistä riippuen joko ilma- tai vesipumpulla säiliöstä kasvin juurelle. Passiivisessa vesiviljelyssä kasvi on esim. kevytsoralla täytetyssä ruukussa ja ravinneliuos annetaan kasville aivan kuin multakasvatuksessa. Ruukussa lisänä vesimittari, jonka mukaan vältytään ylikastelulta.

Passivinen järjestelmä on hemmetin yksinkertainen, mutta tehokas menetelmä. Selkeitä etuja multakasvatukseen mm:
- lannoite helppo annostella
- helppo välttyä ylikastelulta
- kuiva ja eloton kasvualustan pinta -> ei kukkakärpäsiä
- sora on ilmavaa -> juuret saavat niille elintärkeätä happea
- satoisuus parempi

Oikeastaan ainoana varjopuolena kasvin tukemisen hankaluus. Juuret eivät saa sorasta samanlaista tukea kuin mullasta. Käytännössä helpointa ripustaa naru kattoon ja antaa kasvin kiivetä sitä pitkin. Tämä toki rajoittaa kasvin liikuttelemista.

Aktiiviset järjestelmät ovat todellisia nokkelan tee-se-itse miehen paratiiseja. Valmiita järjestelmiä toki löytyy, mutta ovat aivan saatanan kalliita. Nokkela kaveri saa varsin edullisesti rakennettua mitä ihmeellisimpiä järjestelmiä, jotka kasvattavat aivan huimia satoja. Yksinkertaisin ja todella satoisa systeemi on nk ämpärihydro, johon tarvitaan vain kannellinen ämpäri, pieni uppopumppu, verkkoruukku, sekä kivillakuutiossa idätetty kasvi. Ämpärin kanteen tehdään reikä, johon asetellaan verkkoruukku siten, että ruukun yläpinta on kannen tasolla, pumppu ämpärin pohjalle kierrättämään ja hapettamaan ravinneliuosta ja kasvi ruukkun. Toimii kuin tauti ja kustannukset jäävät alle kympin. Suurimpana ongelmana edellä mainittu kasvin tuenta sekä ehkä huikan omaperäinen ulkonäkö.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Meillä (sen naisen) kissat veteli chilien lehdet parempiin suihin ja järsi muutenkin, joten ... Kyllä ne chilitkin kateille kelpaa.

No voi perskuta. En silti aio heittää vielä kirvestä kaivoon, vaan rohkeasti tulta päin ja kattia seinään.

Passiivisessa vesiviljelyssä kasvi on esim. kevytsoralla täytetyssä ruukussa ja ravinneliuos annetaan kasville aivan kuin multakasvatuksessa. Ruukussa lisänä vesimittari, jonka mukaan vältytään ylikastelulta.

Olin meinannut tulla kiittelemään taimitarjouksesta ja kieltäytymään, kun ajattelin, että tuntuisi hölmöltä ostaa vaikka monen kympin vesipumppu, jos jalis ei hengissä pysykään, mutta pumppu siis ei ole pakollinen? Ja vesimittareita oletettavasti saa vaikkapa Puutarhurin Verstaalta?

Raikalle kiitokset vinkeistä myös.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Paholaisen hillo

Kotikokki - Paholaisen Hillo
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/11436/Paholaisen hillo

Tuolla reseptillä tein tänään Paholaisen hilloa. Tuplasin vain kaikki määrät kahdella joka taisi olla virhe sillä niin makeata (ainakin omaan makuuni) lopputuloksesta tuli. Tosin kaverini jolla maistatin tätä tykkäsi erittäin paljon. Kuulemma maistui makealta chilikastikkeelta. Myöskään tulisuus ei ollut sitä mitä toivoin. Laitoin kolme jalapenoa (heinän puutarhalta tilattua), yhden lemon dropin ja yhden habaneron. Erittäin mietoa minun makuuni lopputuloksesta tuli. Seuraavaan satsiin laitan citymarketista löytyneitä habaneroja 4 kappaletta sekä pari jalapenoa. Mutta kaiken kaikkiaan ihan hyvä resepti tuo on ja kannattaa aluksi tehdä pieni satsi ja viilata resepti oman maun mukaiseksi.

- Tinke-80
 
Viimeksi muokattu:

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Laitoin kolme jalapenoa (heinän puutarhalta tilattua), yhden lemon dfropin ja yhden habaneron.

Kysymys tilaajille lähinnä, että millaista satoa siellä on nyt ja mitä lajikkeita saatavilla? Niitä tulisempia olen tilaillut sieltä, joten muka tuliset ei kiinnosta. Ja sitten jos joku tietää, että mistä noita tappajia, kuten Naga Morich voisi saada, ihan yksikiin riittäisi, tulisihan testattua....

Edit: Viimeksi täytin varastoja Hapsuilla, Lemon dropeilla ja Star fisheillä...
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Kysymys tilaajille lähinnä, että millaista satoa siellä on nyt ja mitä lajikkeita saatavilla? Niitä tulisempia olen tilaillut sieltä, joten muka tuliset ei kiinnosta. Ja sitten jos joku tietää, että mistä noita tappajia, kuten Naga Morich voisi saada, ihan yksikiin riittäisi, tulisihan testattua....

Edit: Viimeksi täytin varastoja Hapsuilla, Lemon dropeilla ja Star fisheillä...

Chilifoorumi - Tori-osasto
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6047.0

Eikun Heinälle soittoa ja kysyt suoraan häneltä.

-Tinke-80
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Edit: Viimeksi täytin varastoja Hapsuilla, Lemon dropeilla ja Star fisheillä...

Ollaan kasvatettu noita Lemon dropeja pari vuotta ja pitää sanoa, että hyvin lisääntyvät mutta eivät ole ainakaan meikäläisen makuun. Ihan helvetin karvaita ja kuitenkin väkeviä (tämä plussaa) mutta kitkeriä. Perus chilejä ja helppoja kasvattaa mutta maku on keskitasoa tai alle.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Ihan helvetin karvaita ja kuitenkin väkeviä (tämä plussaa) mutta kitkeriä....

Kokeile kanan kanssa, itse ainakin löysin hyvän yhdistelmän ja toimii aivan pirun hyvin. Sianlihan kanssa ei niinkään...
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Tuolla reseptillä tein tänään Paholaisen hilloa. Tuplasin vain kaikki määrät kahdella joka taisi olla virhe sillä niin makeata (ainakin omaan makuuni) lopputuloksesta tuli.
Enpä ole chileistä koittanut tehdä hilloa, mutta mielenkiinto heräsi kyllä heti. Voisi olla mielenkiintoinen lettujen kanssa tai miksei ihan tortillojenkin täytteenä. Hillosokeriahan kannattaa juurikin laittaa hilloon maun mukaan ja laittaa aluksi vaikka vähemmän ja lisätä sitten jos tuntuu ettei vielä ole riittävän makeaa.

Reseptin käyttötarkoitus(pasta) oli kyllä omasta mielestäni vähän outo, kun kerran kyseessä "hillo".
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Chilihän sopii varsinkin kuivattuna loistavasti myös makeisiin jälkiruokiin. Bodareille esim. ananasrahkan sekaan sekoitettuna loistava lisä.
 

Rocco

Jäsen
Chilihän sopii varsinkin kuivattuna loistavasti myös makeisiin jälkiruokiin. Bodareille esim. ananasrahkan sekaan sekoitettuna loistava lisä.
Itse olen tehnyt monesti jälkiruokana marinoitua ananasta grillattuna. Jotakin sokerilla vahvistettua lientä tai mehua, ja sekaan chiliä tuoreena, pariksi tunniksi vähintään ananaslohkot marinoitumaan liemeen, sitten grilliin. Ananaksista tulee mukavan makeita, pinta karamellisoituu ja mukava pieni polte tulee mukana.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Reseptin käyttötarkoitus(pasta) oli kyllä omasta mielestäni vähän outo, kun kerran kyseessä "hillo".

Tämä Paholaisen hillo maistuu todella paljon makealta chilikastikkeelta joka on taas erittäin monikäyttöistä tavaraa. Itse laitoin tätä hilloa ketsupin sijasta pastaan ja tuli hemmetin hyvää. Suosittelen! Mutta jokainen löytäköön oman käyttötarkoituksensa tälle paholaisen hillolle. Lämpimät leivät saavat kivan säväyksen kun laitan tätä leivän päälle.

- Tinke-80
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mama Africa´s eksoottiset chilikastikkeet on nyt ollut tutustumislistalla, kun niitä sattui löytymään City Marketista. Aloitin Red Chilli-kastikkeella, ja täytyy sanoa, että yksi parhaita mietoja kastikkeita jota olen syönyt. Sinappinen, makeahko ja lempeän tulinen. Sopii melkeinpä minkä ruoan kanssa tahansa. Ainut miinus siitä, että pullo on niin pieni, että tämä loppuu viikossa.

Kyseessä siis tämä tuote
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Järvenpään Citymarketin sipsihyllystä löytyi viime viikolla läjä Blair's sipsejä. Hinta on aika suolainen mutta maku aivan mahtava. Ko. kaupasta löytyy myös Pain:n chili- ja grillikastikkeita. Suosittelen.

- Tinke-80
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt tein elämäni chilikaupat. Kohde oli Turussa ja tarkemmin Länsikeskuksen Citymarket.

Valikoimista löytyi La Costena chipotlea, Amazonin eri kastikkeita, Mama Africa´s tuotteita ja täysi arsenaali Tabascoja.

Seuraavassa pikkuinen arvostelu ostamistani sooseista.

La Costena chipotle:
Todella maukas savuchili suoraan Meksikosta. Hinta noin pari juuroa ja maku aivan saatanan hyvä. Harmittaa kun ostin vain yhden pullon. Halpa.

Amazonin vihreä kastike:
Maukas jalapenokastike, joka sopii vaikkapa tomaatin kanssa. Hinta vajaa neljä euroa. Aivan saakelin hyvä perussoosi vaikkapa leivän päälle oleviin vihanneksiin. Riittoisa ja maukas!

Amazonin Habanero pippurikastike:
Maku hieman kuin perinteisen Tabascon mutta paljon täyteläisempi ja "chilikkäämpi". 167 millilitran pullo ainoastaan vajaa 4 rahaa. Riittoisa ja vitun hyvä pöytämauste. Tulisuudeltaan jotain number seven.

Mama Africa´s Zulu Sauces-jalapenokastike:
Paras Jalapenosoosi koskaan. Paksua tökööttiä ja sivumausteena valkosipulia, sitruunaa ja ties mitä yrttejä. Vei kertaheitolla kielen mennessään...ja vieläkin etsin sitä. 125 ml ja hinta noin nelisen rahaa.

Tabascon Chipotle:
Yllätyin positiivesti tästä tuotteesta. Savun maku on pirun reilu ja itse kasvin maku silti pureva. Juuston kanssa meinasi lähteä taju pelkästä onnesta. Paras Tabascotuote evö jos ei oteta huomioon sitä, että 80-luvulla ei ollut muuta tarjolla kuin tuotteen perinteiset murhatipat.
 

Blue J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Fragatan lasipurkki-Piri-piri chilejä pari raakana toki ja muutama Blairsin habanero chipsi päälle, niin tässähän alkaa olla jo ihan leppoisa olo. Juuri riittävä setti iltaa varten.

Mutta noita Naga Moricheja käsittelisin silti varovaisesti. Vaikka chilistä pidänkin, niin puolikkaan jälkeen saattaisin jo kuolla.

Mulle toki riittääkin se peruseuforia, minkä saa tavallisista chileistä. En oikein ymmärrä semmoista kiskomista, että vielä aamupaskallakin sattuu.
 
Viimeksi muokattu:

Beeman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaughan Rangers
Jos savuchilistä pitää niin WTC:n jenkkikaupasta saa Chipottle Tabascoa jenkkiläisittäin suhteellisen isoista pönikoistä ja hinta pyöri 7€ kieppeillä. Erinomaista grilliruokien lisäksi lasagnen kanssa.
 

Mahola

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Hc Andersen, Valencia CF
Löytyiskö jatkoajan chilipäiltä vinkkejä kuivattujen chilien käyttöön? Sain kaverilta muutaman kuivatun chilin ja lajikkeesta ei minulla tai hänellä ole tietoa. Sen verran tunnusmerkkejä, että nämä ovat punaisia ja kuivattuna parin sentin mittaisia. Tuoreita habaneroja olen syönyt ja perstuntumalta nämä ovat selvästi tulisempia. Mietin, jos näistä saisi jonkun tulisen soosin tehtyä kun tuntuu vähän tyhmältä vaan ripotella kuivattua chiliä makaroonilaatikon sekaan.
 

Jiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, Stadi HC, Jatkoaika HC, Slavia Praha
Löytyiskö jatkoajan chilipäiltä vinkkejä kuivattujen chilien käyttöön? ... Mietin, jos näistä saisi jonkun tulisen soosin tehtyä kun tuntuu vähän tyhmältä vaan ripotella kuivattua chiliä makaroonilaatikon sekaan.
Voithan sä murskata sen pieneksi muruksi ja sekoittaa esim. siihen munamaitoon joka tulee makaronilaatikkoon. Itseasiassa pasta/liha -ruokasekoitukset (Lasagnet ja sen johdannaiset, pastavuoat, makruloota jne...) ovat mitä parhaimpia tulisten mausteiden käyttökohteita.

Yks hyvä paikka noille kuivatuille chileille vois olla murskeena/rouheena jauhelihataikinassa. Siitä sitten pullat, pihvit tai mureke. Kastikkeisiin vois kuvitella laittavansa... Ja jos on maustemyllyä tai morttelia käytössä, niin äkkiähän tuollaisista vääntää jotain pöytämaustetta itselleen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös