Tämä varmaan kiinnostaa useampia, joten yyveelaatikkosi tukkeutumisen välttämiseksi, kehottaisin sinua vähän avaamaan tätä vesiviljelyasiaa ainakin lyhyen oppimäärän verran tai vaihtoehtoisesti joku voisi linkittää ns. rautalankamallin tänne. Mitä vesiviljely tarkoittaa? Mitä hyötyä vesiviljelystä on?
Lyhyesti sanottuna kasvi ottaa ravinteensa suoraan ravinneliuoksesta ilman mitään väliaineita (multaa), johon ravinteet ovat sitoutuneet. Lannoituksen säätely mm kasvin eri kasvuvaiheiden mukaan on tällöin huomattavasti paljon helpompaa. Pieni yliannostus ei haittaa käytännössä mitään. Vettä vaan sekaan ja liuos laimenee.
Vesiviljelyä voi harrastaa monilla eri menetelmillä. Karkeasti ne jaotellaan kahteen eri kategoriaan, aktiivisiin ja passiiviisiin. Aktiivisissa järjestelmissä ravinneliuosta kierrätetään systeemistä riippuen joko ilma- tai vesipumpulla säiliöstä kasvin juurelle. Passiivisessa vesiviljelyssä kasvi on esim. kevytsoralla täytetyssä ruukussa ja ravinneliuos annetaan kasville aivan kuin multakasvatuksessa. Ruukussa lisänä vesimittari, jonka mukaan vältytään ylikastelulta.
Passivinen järjestelmä on hemmetin yksinkertainen, mutta tehokas menetelmä. Selkeitä etuja multakasvatukseen mm:
- lannoite helppo annostella
- helppo välttyä ylikastelulta
- kuiva ja eloton kasvualustan pinta -> ei kukkakärpäsiä
- sora on ilmavaa -> juuret saavat niille elintärkeätä happea
- satoisuus parempi
Oikeastaan ainoana varjopuolena kasvin tukemisen hankaluus. Juuret eivät saa sorasta samanlaista tukea kuin mullasta. Käytännössä helpointa ripustaa naru kattoon ja antaa kasvin kiivetä sitä pitkin. Tämä toki rajoittaa kasvin liikuttelemista.
Aktiiviset järjestelmät ovat todellisia nokkelan tee-se-itse miehen paratiiseja. Valmiita järjestelmiä toki löytyy, mutta ovat aivan saatanan kalliita. Nokkela kaveri saa varsin edullisesti rakennettua mitä ihmeellisimpiä järjestelmiä, jotka kasvattavat aivan huimia satoja. Yksinkertaisin ja todella satoisa systeemi on nk ämpärihydro, johon tarvitaan vain kannellinen ämpäri, pieni uppopumppu, verkkoruukku, sekä kivillakuutiossa idätetty kasvi. Ämpärin kanteen tehdään reikä, johon asetellaan verkkoruukku siten, että ruukun yläpinta on kannen tasolla, pumppu ämpärin pohjalle kierrättämään ja hapettamaan ravinneliuosta ja kasvi ruukkun. Toimii kuin tauti ja kustannukset jäävät alle kympin. Suurimpana ongelmana edellä mainittu kasvin tuenta sekä ehkä huikan omaperäinen ulkonäkö.