Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 876
  • 979

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Voihan veljet...

Onneksi täällä ei tarvitse puhua, sillä tänään tuli lasti ja suussa sen tuntee.
Grillattavaksi ihan Chanpioneja, mutta sitten herkkutteluun Bubbaa, Lemon droppeja, Star fishejä ja ihan perinteistä Sudden death Habaneroja.
Kai, uskoisin, että tuolla lastilla pääsee pitkälle talvea, sillä vilua noiden kanssa ei juurikaan tarvitse tuntea.
Nyt sitten pitäisi päättää, että miten eri lajikkeet saisi parhaiten säilymään. Osa menee varmaan ihan pakastimeen, osan laitan öljyyn.. Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan. Siis, uskoisin, että osa jää säilöttäväksi, mutta määrästä ei ole varmuutta. Nam!
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Onneksi täällä ei tarvitse puhua, sillä tänään tuli lasti ja suussa sen tuntee.
Grillattavaksi ihan Chanpioneja, mutta sitten herkkutteluun Bubbaa, Lemon droppeja, Star fishejä ja ihan perinteistä Sudden death Habaneroja.
Kai, uskoisin, että tuolla lastilla pääsee pitkälle talvea, sillä vilua noiden kanssa ei juurikaan tarvitse tuntea.
Nyt sitten pitäisi päättää, että miten eri lajikkeet saisi parhaiten säilymään. Osa menee varmaan ihan pakastimeen, osan laitan öljyyn.. Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan. Siis, uskoisin, että osa jää säilöttäväksi, mutta määrästä ei ole varmuutta. Nam!
Championit ovat grillattuna aivan uskomattoman hyviä, tosin lähes tulettomia. Puoli kiloa tuli lauantaina grillattua. Täytteenä oli kylmäsavuporoa ja koskenlaskijaa. Kääräisin vielä nyytit pekoniin ja grillasin kunnes pekoni oli mukavan rapsakkaa. Taivaallisen makuista, mutta pientä lisäpoltetta jäin kaipaamaan. Seuraavaan satsiin pitänee laittaa täytteeseenkin jotain kärkeä.

Säilömisessä on kuivaus yksinkertaisin ja toimivin vaihtoehto. Kuivatessa maku tiivistyy ja habajauhetta ei ruokaan tarvitse todellakaan paljoa laittaa. Itse savustan kylmäsavussa ennen kuivausta. Tulee hyvää. Jos haluaa käyttää chilejä lisukkeena, on pakastaminen tai etikkaliemeen säilöminen toimivin vaihtoehto. Öljy on kaikkein huonoin ja botulismin takia myös riskialtis vaihtoehto, ellei omista autoklaavia.

Erilaisia kastikkeita ja salsoja voi myös valmistaa, mutta niiden säilymiseksi on käytettävä etikkaa, jonka mausta ollaan varsin montaa eri mieltä.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Säilömisessä on kuivaus yksinkertaisin ja toimivin vaihtoehto. Kuivatessa maku tiivistyy ja habajauhetta ei ruokaan tarvitse todellakaan paljoa laittaa. Itse savustan kylmäsavussa ennen kuivausta. Tulee hyvää. Jos haluaa käyttää chilejä lisukkeena, on pakastaminen tai etikkaliemeen säilöminen toimivin vaihtoehto. Öljy on kaikkein huonoin ja botulismin takia myös riskialtis vaihtoehto, ellei omista autoklaavia.

Erilaisia kastikkeita ja salsoja voi myös valmistaa, mutta niiden säilymiseksi on käytettävä etikkaa, jonka mausta ollaan varsin montaa eri mieltä.

Kuivausta olenkin miettinyt, mutta kun ei ole kuivainta, niin oletko kokeillut uunissa kuivattamista?
Pakasteeseen sellaisenaan menee suurinosa kylläkin, hivenen pilkottuna, mutta etikkaliemeen en ajatellut tuhlata yhtään, kun noita liemiruokia saa kaupastakin ja sitä saundia en kaipaa yhtään. Salsoja yms voi sitten kyllä noista pakastetuistakin valmistaa ja ei tarvitse noita säilöntäliemiä.
Kuivattuja tosin olen "herätellyt" henkiin öljyllä, eli murkannut ja antanut olla öljyssä vähänaikaa, niin on saanut helpommin kastikkeisiin. Itse säilömistä öljyyn en ole kylläkään edes kokeillut.
Noitaa Championeja ajateltiin kylläkin marinoida hieman, ennen grillaamista, en vain tiedä, että miten se sitten toimisi verrattuna jos sinne sisään laittaisi vähän silputtuna esimerkiksi Habaneroja juuston sekaan?
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Kuivausta olenkin miettinyt, mutta kun ei ole kuivainta, niin oletko kokeillut uunissa kuivattamista?
Pakasteeseen sellaisenaan menee suurinosa kylläkin, hivenen pilkottuna, mutta etikkaliemeen en ajatellut tuhlata yhtään, kun noita liemiruokia saa kaupastakin ja sitä saundia en kaipaa yhtään. Salsoja yms voi sitten kyllä noista pakastetuistakin valmistaa ja ei tarvitse noita säilöntäliemiä.
Kuivattuja tosin olen "herätellyt" henkiin öljyllä, eli murkannut ja antanut olla öljyssä vähänaikaa, niin on saanut helpommin kastikkeisiin. Itse säilömistä öljyyn en ole kylläkään edes kokeillut.
Noitaa Championeja ajateltiin kylläkin marinoida hieman, ennen grillaamista, en vain tiedä, että miten se sitten toimisi verrattuna jos sinne sisään laittaisi vähän silputtuna esimerkiksi Habaneroja juuston sekaan?
Kuivatut palot kannattaa ajaa jauheeksi kahvimyllyllä tai tehosekoittimella tai jauhaa käsin morttelissa. Mitään henkiinherättelyjä öljyllä tai millään muullakaan ei tarvitse tehdä. Jauhaessa ei kannata pitää lärviä kovin lähellä tapahtumaa. Habaneropöly naamalla on unohtumaton elämys. Itse unohdin laittaa kahvimyllystä kannen kiinni hapsuja jauhaessa. Seisoskelin aikani pöydän ääressä myllyn käydessä, kunnes alapäässä alkoi hiljalleen nousta lämpö, joka muuttui aivan käsittämättömäksi poltteeksi. Mylly puhalsi pölyt munille. En suosittele kokeilemaan.

Marinointi ennen grillausta on aivan turhaa hommaa. Täytteeseen maustetta ja thats it. Marinadissa menee vaan aivan turhaan löttänäksi. Siemeniä poitaessa kannattaa jättää sitä vaalea nöyhtää antamaan makua. Kapsaisiinirauhaset on siinä nöyhtässä ja liian perusteellinen puhdistus vie maut ja tulisuuden mukanaan.
 
Viimeksi muokattu:

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Chilin pakasaminen on hyvä juttu. Kohmettuu sopivasti eikä jäädy ihan kivikovaksi ja on sitten helppo leikata oikein hienoksi.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Onko kellään hajua mitä thairaviintoloiden chilikastikkeessa on. Ainakin pieniä chilejä, limeä ja kalakastiketta. Onko vielä jotain muuta?
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä, onko täällä jo mainittu, mutta itse törmäsin ensimmäistä kertaa tähän nettikauppaan: Poppamies
Paljon hyviä tuotteita, respetejä, ja asiakkaiden kommentteja tuotteista. Seuraavaksi varmaan teen tuolta tilauksen.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
En tiedä, onko täällä jo mainittu, mutta itse törmäsin ensimmäistä kertaa tähän nettikauppaan: Poppamies
Paljon hyviä tuotteita, respetejä, ja asiakkaiden kommentteja tuotteista. Seuraavaksi varmaan teen tuolta tilauksen.

Jottei jäisi yksipuoliseksi mainostamiseksi niin tässä on kaikki suomalaiset "chilinettikaupat"

http://www.poppamies.fi/index.php
http://www.extrahot.fi/PublishedService
http://www.chilikauppa.fi/PublishedService?&frontpage=true
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suosikikseni on noussut nyt päivittäiseen käyttöön El Yucateco Green Habanero Sauce
Tulisuus on sopivan suuri, makukin pääsee vielä hyvin esille. Habaneron "hedelmäinen" maku tulee hyvin esiin. Erittäin hyvää kaikissa kastike - ja pataruoissa! Suosittelen kokeilemaan.
 

Papa Lazarou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suosikikseni on noussut nyt päivittäiseen käyttöön El Yucateco Green Habanero Sauce
Tulisuus on sopivan suuri, makukin pääsee vielä hyvin esille. Habaneron "hedelmäinen" maku tulee hyvin esiin. Erittäin hyvää kaikissa kastike - ja pataruoissa! Suosittelen kokeilemaan.
Hyväähän se on. Hot Headzin Habanero Hit oli lievä pettymys. Ei maistu kovin kummoiselle. Täytynee vielä kokeilla punaista Yucatecoa. Blair's Original Death on kanssa pirun hyvä pöytämauste.

Onko muilla hyviä suosituksia pöytämausteiksi? Niitä kun tuntuu menevän melkein pullo parissa viikossa. After Death on (toistaiseksi) hieman liian tulista pöytämausteeksi. Vaikea annostella haarukan nokkaan.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tuli langettua jenkkihapatukseen ja tilasin poppamiehestä gallonan siipikastiketta http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=45&products_id=122 (josta aion kyllä antaa parille kaverille myös). Jos joku osaisi vain kertoa kuinka tulista kyseinen soosi on esimerkiksi siipiveikkojen asteikolla? Hot vai xhot vai mikä?
En ole maistanut, mutta ainakin Hookissa ja Siipiweikoissa peruskastike on xhot, mistä laimeammat tehdään rasvaa lisäämällä. Suicide on sitten ihan oma kastikkeensa. Eli veikkaan xhottia.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Tuttava toi mulle kaksi noin puolimetristä Hapsu-pensasta, jotka jo tuottavat. Pieniä sormenpään kokoisia Hapsuja on tullut aika paljon ja pieniä nuppuja aivan pirusti, mutta miten tuota kannattaisi hoitaa, että se voi hyvin? Vettä ilmeisesti kokoajan...
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Poppamiehestä joitain tuotteita tilanneena, voisi joitain hieman kommentoida.

Pepper King's Habanero Ketchup, "Heat6"

Karseaa litkua. Ketsupin pitää olla paksua, tämän on kuin vettä kaataisi pullosta, niin juoksevaa tavara on. Maku ihan ok, koostumus perseestä.

PAIN 100% Hot Sauce

Maukas, ja todella tulinen, paksuhko kastike. Sellaisenaan omaan makuuni liian tulista, mutta kastikkeen seassa yms, loistavaa kamaa.

Blair's Cheddar Chips
Parhaita Blairin sipseistä, joita olen syönyt. Tulisuus sopiva, ja sipsien makukin pääsee hyvin esille. Voi todella suositella.

Jolokia-paprikajauhe
Hyvä mauste! Tulisempaakin mitä odotin. Hyppysellinen kastikkeen tms. sekaan antaa jo ihan kivan tujauksen, ja paprikan makukin maistuu.

Slap ya Mama Hot
Korvaa hyvin suolan ja pippurin. On seassa myös valkosipuliakin. Hyvä yleismauste.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Miten kaupassa tunnistaa hyvän habaneron?

Laatu nimittäin vaihtelee kovasti, ihan yksilöiden välilläkin vaikka samaan aikaan ostaisi samasta kaupasta. Välillä tuntuu, että 3 habaneroa tuliseen ruokaan on liian vähän, kun taas välillä jo yhdelläkin saa melkoisen polton aikaiseksi.
 

Jusu7

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Chilikaupasta on nyt tullut tilailtua muutama erä erilaisia kastikkeita ja kokemuksia on kertynyt jo.

Blair's Original Death Sauce - Erinomainen pöytämauste. Sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Erityisen hyvää esim. ohutleikkeitten kuorrutuksena.

Hot-Headz! Chipotle Pepper Sauce - Myöskin aivan erinomainen mauste. Ei kovin tulinen mutta esim pizzamausteena huippu. Lievä savun maku.

Hot-Headz! Smoke It! Liquid Smoke - Nestemäinen savu eikä siis mikään varsinainen chilikastike. Toimii pannulla esim lohifileitten kanssa. Ennen paistoa kevyt marinointi ja hyvä tulee.

Mad Dog Inferno Reserve - Tämä kastike oli pettymys. Scovilleja 150000 ja kastike on todella tulista mutta maku ei ole minun mieleeni. Haju ja maku on kuin näissä HP:n makeissa kastikkeissa ja kastike näyttää mämmille. Kerran kokeiltu ruokaan ja hapanimeläkastikkeeseen väärä lisuke, ei toimi.

Avaamatta on vielä Widow - No Survivors -kastike 85000 Scovillea ja Cajohn Magma -kastike josta löytyi valmistaja sivuilta Scovillemäärät ja tasan miljoona oli arvo eli hurjaa kamaa.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Kävin Järvenpään Citymarketissa ja löysin sieltä Pain 100% kastiketta, joka on todella erinomainen tuote pikkuisen tulisemman ruuan ystäville. Jos habanero-tabasco on liian tulista sinulle, niin älä osta Pain 100%-kastiketta. Jää vain jääkaapin nurkkiin pyörimään. Rakenne on aika samanlainen kuin mitä Blair's Pure Death Sauce-kastikkeessa eli aika paksua on.

Pain 100%@Poppamies
http://www.poppamies.fi/product_info.php?products_id=124

Toinen loistava löytö oli Chipotle-tabasco jota löysin Järvenpään Saiturin pörssistä. Hemmetin maukas ja kohtuu mieto kastike jossa on pieni savun maku mukana. Pullo oli vielä 150 ml:n versio. Suosittelen!

- Tinke-80
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
No niin, tulipas kokeiltua, eli piruuttani ostin litteän pikku-Leijonan, ja siihen sitten Nagakiukkua sekaan. Nyt minulla on sitten tulista Leijonaa, tuossa äsken ihan kielen päälle hieman otin, ja viinan maku kadonnut täysin, mutta tulisuus on edelleen tallella. Eli illanistujaisiin ihan mielenkiintoinen uutuus :)

Veikkaanpa, että Nagakiukkua pitää tilata lisää, ja isompi satsi sekoitella, sen verran maukasta oli.

Samoin noita perunalastuja on tullut kokeiltua, Cheddar Habanero-lastut ovat todella maukkaita. Buffalo Wingsit ei niinkään, Chipotle-lastuista odotin enemmän, ei nekään pahoja olleet, mutta silti hieman pettymys oli maistaessa.

Nuo tulisimmat myrkyt päätin jättää konkareille, mulle riittää Hot Headzin Chipotle- ja Pasilla-kastike. Toki saa suositella, jos jotain hieman miedompia, mutta silti lämmittäviä kastikkeita löytyy ;)
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Jos monia häiritsee Tabascon etikkaisuus, niin minua puolestaan häiritsee Chipotlessa se jonkinlainen paahdon jälkeinen käristyksen maku. Ei toki - hyvää chipotlekin on esimerkiksi riisin päällä, tomaattipyreen kera.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt on sitten maistettu (tilattu) neljää eri chipotle- soosia:

El Yucateco chipotle
Blair´s heat chipotle
Iguana chipotle
Cajohn's Select Chipotle


Ylivoimaisesti parasta on tuo Blairin kastike. Sitten tulee Yucateco, Iguana ja Cajohn´s. Kaikki hieman erilaisia sooseja. Tuota Blairin tuotetta voisi laittaa mihin tahansa. On niin saakelin hyvää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös