Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 682
  • 979

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Alkaa hiljalleen ensimmäisiä chilejä olemaan "korjuukunnossa". Mistä tietää, että chili on "kypsä"?

Omat rawitit olivat pitkään vihreinä, mutta saivat sitten punaisen värinsä melko nopeasti. Itse poimin ne melkein heti, kun punaisuus oli levinnyt koko chiliin.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Löytyiskö jatkoajan chilipäiltä vinkkejä kuivattujen chilien käyttöön?.

Murskaat chilit morttelissa ja sekoitat sopivan tahnan öljyn kanssa. Sekaan voit heittää valkosipulia, rosepippuria ja paprikajauhetta (antaa savun makua). Saat oivasti hyvän ja potkukkaan yleismausteen lähes jokaiseen ruokaan.

Öljyä lisäämällä saat hyvän makuista ns "chiliöljyä" jota voit sekoittaa jokaiseen ruokaan. Riippuen tietenkin chilien voimakkuudesta.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos oli meidän chilit helmikuussa huonossa hapessa niin nyt kukoistavat. Mullan vaihto auttoi sillä Fatalii, joka näytti tuolloin kahdelta ruskealta hammastikulta ristissä, on nyt noin 120 korkea, metrin läpimitaltaan ja tuuheaakin tuuheampi. Hedelmiä laskin 80:een jolloin luovutin ja koska tuo kukkii vielä latvustostaan niin voi odottaa kohtuullista satoa. Tuosta otetut pistokkaatkin näyttävät jo pieniltä pensailta.
Parikymmentä muuta chiliä huitelee kattoa joten tulisuutta riittänee koko talveksi.

Terveisin koo
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nämä on kyllä liikaa, eihän näitä voi käyttää edes ruuanlaitossa, vai voiko? Jos voi, niin kertokaahan vinkkejä kiitos!

En ole naga morichia ikinä kokeillut, mutta olen lukenut, että niille sopiva käyttökohde olisi grillattavan ruoan, kuten pihvin tai vaikkapa makkaran maustaminen. Tuo tehtäisiin siten, että naga leikattaisiin kahtia, ja puolikkaalla siveltäisiin näitä grillattavia ruokia. Kuulemma tulee hyvää.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tulipa opittua, että hyppäys Blair's Pure Death Saucesta Sudden Death Sauceen on isompi kuin olisi voinut kuvitella. Ensimmäistä kertaa joutui jättämään chilileivät syömättä. Seurauksena parinkymmenen minuutin hikoilusessio, jonka aikana meni litran tölkki jugurttia. Tänään onkin sitten saanut juosta pari kertaa vessassa. Tänään toki uusi yritys, nyt kymmenesosa-annostuksella.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tulipa muistutettua itseään siitä, että kyllä se Naga Morich on kaikkea sitä, millä siitä pelotellaankin. Likimain kokonaisen söin eilen kaverin kasvareilla ja ei ole taas hetkeen jäätelö maistunutkaan niin hyvälle kuin eilen illalla. Lisäksi on hyvä muistaa esim. tämän lajikkeen kohdalla, että poltteen poistuminen naamasta ja suusta ei ole välttämättä mitenkään hyvä asia...

Hyvä, että Morouga Blend jäi sentään testaamatta. Omia suosikkilajikkeitani noin muutoin tuli myös maisteltua eli Champion, Rocoto ja varsinkin Aji Cristal.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
???

Kerro lisää?

Polte siirtyy tuonne mahan puolelle ja saattaa tuntua erityisen ikävältä, riippuen paljonko on syönyt nagaa ja paljonko neutraloinut asiaa jogurtilla tai jäätelöllä. Itselleni ei epähuomiossa sattunut kasvarireissulle mukaan mitään ja olo oli kotona sen mukainen ennen kuin pääsin jäätelön äärelle.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Tulipa muistutettua itseään siitä, että kyllä se Naga Morich on kaikkea sitä, millä siitä pelotellaankin...

Kerrohan tinke, että millaisiin ruokiin olet Nagaa laitellut/ mihin suosittelisit? ( Ymmärrän kyllä tulisuusasteen, mutta monet chilit toimii vaan niin erilailla )

Huomenna pitäisi tulla taas laatikko Heinältä ja otin sitten Nagaakin messiin, joten pääsen myös kiusaamaan itseäni.
 
Viimeksi muokattu:

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Kerrohan tinke, että millaisiin ruokiin olet Nagaa laitellut/ mihin suosittelisit? ( Ymmärrän kyllä tulisuusasteen, mutta monet chilit toimii vaan niin erilailla )

Ei tuota rehellisyyden nimissä voi suositella oikein mihinkään...

No ok, leikki leikkinä. Itse olen toistaiseksi kokeillut pastakastikkeessa ja pizzassa, molemmissa tuo toimii kyllä mainiosti. Nagan kohdalla tuo polte tulee sen verran hitaasti, että ruuan syöminen ei ole sellaista, kuin joku hakkaisi vasaralla naamaan. Määrän kanssa saa kuitenkin olla todella tarkkana; esim. sellaiseen normaaliin 400 grammasta jauhelihaa tehtävään pastakastikkeeseen voi kokeilla puolikasta, jos on oikeasti toleranssia. Isoon pizzapellilliseen voi ehkä yrittää kokonaistakin, varsinkin jos silpun sotkee tomaattipyreen joukkoon tai pistää juuston alle paistumaan.

Fatalii teki joskus savunagasta chipotle-öljyä ja siitä tuli aika hurjaa tavaraa. Lihapata sai aika lailla uusia käänteitä sen myötä, mutta tuollainen savuöljy elävöittää kyllä mitä hyvänsä liharuokia mainiolla tavalla. Eilisissä grillikinkereissä porsaankyljet siveltiin tuoreesta nagasta suolan kanssa tehdyllä öljyllä ja raikasta oli.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
...ruuan syöminen ei ole sellaista, kuin joku hakkaisi vasaralla naamaan.

Jepu, katselin Tuubista pari pätkää, kun Nagaa pisteltiin poskeen. Siinä, kun sai pureskeltua ukko vielä naureskeli, että ei tunnu oikein miltään ja pari minuuttia myöhemmin... Kuulo alkoi heikkenemään ja nielu oli todella kipeä. 6 minuutin jälkeen ukko sanoi vain, että olo vain pahenee kokoajan...


No, ensikerralla tähän ketjuun kun on asiaa, onkin jo takana ensimmäinen Naga testi. Vielä en ole päättänyt, että meneekö neitsyys raa'alla, vai ihan johonkin ruokaan sekoitettuna. Jännä nähdä, kun itseäkin pelottaa.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
No, ensikerralla tähän ketjuun kun on asiaa, onkin jo takana ensimmäinen Naga testi...

Ja niinhän se sitten meni, nimittäin neitsyys tässäkin asiassa.

Täytyy myöntää, että olin varovainen ja en haukannut isoa palasta ekalla kerralla, vaan tyydyin ottamaan siivun. Tyytyväinen tässä mielessä itseeni, että kerrankin osasin olla ahnehtimatta. Pannulla tulossa jo safkaa ja Nagoja lähtee sekoittamaan Jere#3:n pakkia ihan täydellä teholla.

Kyllä nyt kelpaa. Toivottavasti joku muukin rohkaistuu Nagoihin ja kokee hienon "maku" elämyksen.
 

Necco

Jäsen
Toivottavasti joku muukin rohkaistuu Nagoihin ja kokee hienon "maku" elämyksen.
Viime viikolla tuli moinen elämys koettua ensimmäistä kertaa, ja kyllä se koettelemus oli vähän niinkuin joku ylhäällä sanoikin, kuin vasaraa hakattaisiin naamaan. Päätin sitten pakastaa loput nagat, jos niille joskus keksisi käyttöä ruoanlaitossa.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Huomenna lauantaina on Lahdessa Suomen Chiliyhdistyksen päätapahtuma josta lisää tästä linkistä:
http://www.chiliyhdistys.fi/media/tiedotteet/Ultimate2009.htm

Onko muita JA:n chilipäitä tulossa tuohon tapahtumaan? Itse aion osallistua myös chilinsyönnin SM-kisoihin (tosin vain perussarjaan, nagat saa jäädä muille) ja tavoitteena olisi voittaa JA:n nimimerkki cl jonka haastoin kaksintaisteluun tässä varsin hullussa lajissa. Nyt otetaan toleransseista mittaa!

- Tinke-80
 
Viimeksi muokattu:

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
En kyllä osallistu mihinkään kisaan, koska tiedän ettei minusta olisi vastusta vanhemmille chilinaamoille. Hyvillä fiiliksin silti odottelen huomista, varmasti hieno tapahtuma tulossa.

Ei minustakaan mitään vastusta ole kellekään mutta kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran. Itsekin innolla odotan huomista!
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Ilokseni pistin merkille, että koko joukko Blair's-kastikkeita sekä muita tuotteita ja Fatalii:n Naga Morich-chilit ovat siirtyneet ainakin pk-seudulla kauppojen hyllylle netistä. Ostin kokeeksi ensinmainitun habanerosipsejä, joista näyttää muodostuvan selkeä suosikki, vaikka noista rasvaletuista ei muutoin niin välittäisikään.
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Samoin Fataliin Aji Cristal-chiliä on saapunut kauppoihin. Hinta on toki kovempi kuin esim. thai-chilillä, mutta suosittelen paikallisten valmistajien tukemista. Maku ainakin on loistava.
 

Bbird80

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ostin kokeeksi ensinmainitun habanerosipsejä, joista näyttää muodostuvan selkeä suosikki, vaikka noista rasvaletuista ei muutoin niin välittäisikään.

Jep, noita samoja on pussinpohjallinen työpöydän nurkalla. Tiukkaa tavaraa. Polttaa molempiin suuntiin, kuten kunnon chilin pitääkin...
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tätä ketjua luettuani oli pakko lähteä ostoksille. :D

La Costena chipotle:
Todella maukas savuchili suoraan Meksikosta. Hinta noin pari juuroa ja maku aivan saatanan hyvä. Harmittaa kun ostin vain yhden pullon. Halpa.
Mulle tää ei toiminut, mutta kaverini tästä kyllä piti. En tiedä oliko oma pulloni jotenkin pilalla, mutta sen tuoksusta tuli mieleen lähinnä navetta ja koostumuskin oli jotenkin jauhe+vesi -oloinen. Amazonin Chipotlea taas menee pullo per viikko tahtiin.

La Costena Chipotle kastikkeesta jäi samat fiilikset kuin Sniperillekin. Jotenkin tosiaan navettamainen, eli ei tainnut pullosi olla pilaantunut.
Ja minä myös juon(:D) mielummin tuota Amazon Chipotlea.

Mama Africa´s Zulu Sauces-jalapenokastike:
Paras Jalapenosoosi koskaan. Paksua tökööttiä ja sivumausteena valkosipulia, sitruunaa ja ties mitä yrttejä. Vei kertaheitolla kielen mennessään...ja vieläkin etsin sitä. 125 ml ja hinta noin nelisen rahaa.

Mama Africa's jalapenosoosi on kyllä todella herkullista. Menee lähes minkä tahansa syötävän mausteena.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Samoin Fataliin Aji Cristal-chiliä on saapunut kauppoihin. Hinta on toki kovempi kuin esim. thai-chilillä, mutta suosittelen paikallisten valmistajien tukemista. Maku ainakin on loistava.

Aji Cristal hakkaa maultaan itämaiden tusinaihmeet mennen tullen. Fataliin Naga Morichia saa myöskin kaupasta nykyisellään.
 

Laakamato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers (Jokerit)
Maistoin Blairs Deaht Rain Habanero sipsejä .Oli muuten karua näin kunnon poltteeseen tottumattomalle. Eka puraisu ei tuntunut missään mutta 1,12 sekuntia myöhemmin alkoi vesi valumaan silmistä. Kaveri tilailee noita Ameriikoista ja ajattelin seuraavaan tilausrinkiin lähteä mukaan.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Mieli tekisi maistaa habanerochipsejä tai muita kunnon chilichipsejä, mutta mitäs lajia te arvon kanssakirjoittajat suosittelisitte tällaiselle chilinpurijalle, joka ei ole tottunut suicide-tasoon?
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Mieli tekisi maistaa habanerochipsejä tai muita kunnon chilichipsejä, mutta mitäs lajia te arvon kanssakirjoittajat suosittelisitte tällaiselle chilinpurijalle, joka ei ole tottunut suicide-tasoon?

Eiköhän Blair's Parmesan Habanero ole aika hyvä valinta siinä tapauksessa, ellet halua tavallisista sipseistä tehdä haluamallasi jauheella "oman suun mukaisia". Näitä Blairin sipsejä saa nykyisellään suht monista kaupoista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös