Hyvää ja mielenkiintoista pohdintaa näin vähemmän Sabresia seuraavalle. Joukkue kiinnostaa kuitenkin sekä suomalaisittain ja siinäkin mielessä että tällaiset rebuild-projektit ovat aina olleet mielenkiintoista seurattavaa. Pakisto tosiaan U20-näyttöjen pönkittämänä näyttäisi aika hyvältä. Kun siellä Zadorovin ja Ristolaisen lisäksi on Pysykiä ja McNabbia, jotka myös ilmeisesti ovat A-luokan prospekteja (?). Ja eihän tuolta Ehrhoff ja Myers ole ainakaan ihan heti lähdössä mihinkään.
Pakisto on varmasti se kaikkein parhaiten kunnossa oleva osasto organisaatiolla tulevaisuutta ajatellen. Ristolainen ja Zadorov ovat kumpainenkin osottautuneet ainakin toistaiseksi todella koviksi varauksiksi - eritoten Zadorov, jonka putoaminen jälkikäteen katsottuna tuonne 16. pickille asti on aika hämmästyttävä juttu. Näillä molemmilla on mielestäni ainekset ihan ykkösparin pakeiksi, jos vain hommat jatkuvat yhtä nousujohteisina.
Pysyk on tuosta porukasta varmasti se kaikkein valmein tapaus. Pelaa semmoista "tepponummista" - vahvuudet ovat todella hyvässä luistelussa, sijoittumisessa sekä mailapuolustamisessa. Antaa myös avaussyötöt todella varmasti eikä panikoi juuri koskaan. Erittäin älykäs puolustaja. Tarvitsee kuitenkin voimaa lisää, minkä lisäksi on hyvistä kiekollisista taidoista huolimatta hyökkäyspäässä aika tehoton. Yllätyn suuresti, jos hänestä ei tule hyvän tason top-4-pakkia. Sellainen parannettu versio kesällä kaupatusta Andrej Sekerasta. McNabb on ollut jonkin aikaa jo siinä AHL:n ja NHL:n rajamailla, mutta on kuitenkin kehittynyt, joskin hitaammin kuin yhdessä vaiheessa toivoi olettaa. Isokokoinen pakki, joka luistelee kokoisekseen riittävän hyvin. On erittäin fyysinen ja tavaramerkki on lähes joka ottelussa nähty suoran hyökkäyksen pysäyttäminen kovalla pommilla. Omaa erittäin kovan laukauksen ja on myös potentiaalia hyökkäyspäässä (AHL:ssä lähes ppg-tahtia vedellyt). Suurimmat puutteet tällä hetkellä ovat kuitenkin sijoittumisessa. Toisinaan myös sen helpoimman ratkaisun tekeminen kiekollisena omassa päässä tuntuu liian vaikealta. Aineksia on ihan top-4-pakiksi, mutta erikoistilanteisiin (varsinkin ylivoimaan) käyttökelpoinen hyväntason top-6-pakki lienee se turvallisempi oletus kehityksestä.
Unohtaa ei myöskään sovi 2013 nuorten kisojen kultamitalijoukkueen, USA:n kapteenina toiminutta ja Seth Jonesin vierellä luutinutta sekä tähdistökentälliseen valittua Jake McCabea, joka pelaa tällä hetkellä hyvää kautta yliopistosarjassa. Tuon hyvän puolustajatilanteen vuoksi varmasti tämä kaveri muhinee rauhassa poissa isosta showsta. Häneltä en ole pelejä nähnyt, mutta käsittääkseni erittäin monipuolinen puolustaja, josta on syytä odottaa ainakin top-4-tason pakkia. AHL:ssä luutii myös viime kaudella yliopistosta napattu 23-vuotias Chad Ruhwedel. Hänestä uskoisin parhaimmillaan tulevan ok-tason top-6-puolustaja, joka on pelitavaltaan hieman Pysykin kaltainen. Londoniin kesken kauden OHL:ssä varattu Brady Austin on myös yksi maininnan arvoinen. Pelaa hyvää kautta ykkösparissa Zadorovin kanssa (sen mitä Zadorov siellä on kerennyt pelaamaan), mutta myös ilman. Aineksia top-6-stay-at-home-pakiksi.
Myersista yleensä puhutaan lähes veteraanina, mutta täytyy muistaa, että kaveri on vasta 23-vuotias - eli puolustajaksi (puhumattakaan kokoisekseen) vielä erittäin nuori. Tällä kaudella onkin nähty sitten suorastaan uskomaton tasonnosto ja pelaa tällä hetkellä erittäin hyvällä tasolla vahvuuksiensa kautta - pelaa kokonaisuudessaan paremmin kuin tulokaskaudellaan, vaikka pisteissä se ei näykkään. Jos pitää tuon tason ja jopa parantaa, niin tuo hänen sopimuksensa on jopa hyvin halpa. Ehrhfoffia tuskin kaupataan tuon hänen sopimuksestaan johtuvan recapture-penaltyn vuoksi - joskin mitäpä tarvetta sillä olisi, koska hänen sopimuksensa on caphitiltaan yksi liigan parhaista suhteutettuna pelitasoon. Tämän vuoksi uskon Ehrhoffin pystyvän pelaamaan caphittinsa tasolla (ei siis nykytasollaan) sopimuksensa loppuun asti.
Myös laituritilanteesta olisi mukava kuulla samanlaista pohdintaa. Nimiä tuijottelemalla voisi kuvitella, että osa joukkueen tulevaisuutta löytyy akselilta Girgensons-Armia, mutta mitä näiden jälkeen? Omark ei ole tainnut Buffalossakaan vakuuttaa ja Moulson on liipasimella jo kevään kynnyksellä. Lisäksi mainittu Armia on vielä täysin katsomaton kortti. Tuohon sentterikeskusteluun täytyy muuten nostaa mukaan Johan Larsson, vaikkakin on ehkä enemmän kakkossentteriainesta vahvan kahdensuunnan pelaamisensa takia. Ainakin Houstonissa pelatessaan vaikutti hyvinkin potentiaaliselta NHL-joukkueen keskushyökkääjältä. Larssonin pelejä en ole nähnyt yhtään tällä kaudella. Tehojen valossa näyttäisi olleen vaatimatonta ruotsalaisen peli, mutta tuskinpa se potentiaali on vielä mihinkään hävinnyt.
Laituriosasto on ehdottomasti se kaikkein heikoin ja ohuin Buffalon prospect-poolissa - joskin se on (maalivahtipoolin lisäksi) se vähiten tärkeä, mielestäni. Tämän vuoksi pidän ykkösprioriteettina tuon sentteristön (koska eliittisenttereitä ei käytännössä saa kuin varaamalla) rakentamista. Eliittilaitureitakin on mahdollista saada treidaamalla, mutta ei senttereitä eikä pakkeja.
Girgensonshan on muutes oikeastaan sentteri, jota on nyt ammttilaistasolla peluutettu laidassa. Nolan kuitenkin totesi, että he haluaisivat hänestä sellaisen puolustussuuntaan hyvin pelaavan voimahyökkääjän. En oikein osaa itse sanoa, mikä olisi paras ratkaisu. Jos tuo sentteristö vahvistuu tulevien draftien kautta, kuten toivon, niin Girgensonsista ehdottomasti kannattaa muovata tuollainen laituri. Hänellä olisi varmasti aineksia hyväksi top-6-laituriksi siinä roolissa, joka pystyy myös keskellä pelaamaan.
Kuitenkin tuo laituriosasto parani hieman viime kesänä. Toisella kierroksella varattiin selkeästi pidemmän projektin pelaajana Justin Bailey, joka on hieman Armian jenkkiversio, joskin ehkä hieman pienemmällä taitotasolla, kompensoituna suuremmalla fyysisyydellä. Hänen ensiesiintymistään Buffalo-nutussa saadaan odottaa varsin pitkään. Neljännellä kierroksella varattiin Nicholas Baptiste, joka on osoittautunut erittäin hyväksi varaukseksi. Hän on nyt suurinpiirtein puolessa välissä kautta jo samassa maali- ja pistemäärässä kuin oli viime kauden päätteeksi. Oli myös mukana keskusteluissa Kanadan U-20-joukkueeseen. Pelaa molempiin suuntiin hyvin. Ehkä suurimmat "steal"-potentiaalit omaa viidennellä kierroksella varattu Gustav Possler, jonka kausi erittäin harmillisesti päättyi juuri U-20-kisojen kynnyksellä. Kärsi myös loukkaantumisista alkukaudestakin. Iski kuitenkin SHL:ssä 18/19-vuotiaaksi erittäin kovat 8+7 tehot 22 otteluun, pelaten hyvää peliä myös omaan päähän. Tilastojen valossa peittosi viime kesänä korkealla varatut Wennbergin sekä de la Rosen ja myös 2011 vuonna varatun William Karlssonin. Kaavailtiin Ruotsin U-20-joukkueen ykköskenttään ennen loukkaantumistaan.
Tämän lisäksi sitten tällaisena sentteri/laituri-kombinaationa on myös viime kesänä toisen kierroksen alussa varattu J.T. Compher, jota on verrattu Chris Druryyn ja Joe Pavelskiin. Hänet valittiin USA:n U-20-joukkueeseen, mutta jäi pois loukkaantumisensa vuoksi.
Tällä kaudella ammttilaisuransa aloitti 2011 vuonna varattu Dan Catenacci hyvin sujuneen OHL-kauden jälkeen. Hänen otteensa ovat olleet kuitekin erittäin kova pettymys Rochesterissa. Hän ei ole pystynyt kääntämään hyökkäyspelaamistaan miesten tasolle vielä. Pelaa kuitenkin ihan hyvää, energistä puolustuspelaamista. Bottom-6-osaston energialaituriksi aineksia, tuskin muuhun, vaikka aikaa hänelläkin on peliänsä kehittää. Pelasi junnuissa sentterinä, mutta on pelannut Rochesterissa laidassa.
Johan Larsson ehdottomasti on mukana suunnitelmissa, mutta ehkä enemmän bottom-6-kaverina. Hän on pelannut aika paljon vasentalaitaa. Ollut pelaamissaan peleissä ylhäällä todella hyvä puolustuspäähän, mutta roolinsa vuoksi ei ole pystynyt paljoa hyökkäyspäässä tekemään. Pelasi ottelunsa kuitenkin pääosin Rolstonin alla, jolloin esim. Girgensonsinkin rooli (sekä otteet hyökkäyspäässä) olivat toisenlaiset kuin nyt Nolanin alla. Ollut AHL:ssä tehokas kuitenkin. Uskon kuitenkin, että juuri tämä (ainakin toivottava) satsaus huipputalenttiin sentteristön osalta pakottaa Larssonin siitymään laitaan jossain vaiheessa. Sieltä on myös tulossa aikamoinen villikortti jossain vaiheessa eli Connor Hurley. Potentiaalia miehessä ilmeisesti on vaikka mihin, mutta sen ulosmittaamisen aikataulu onkin toinen asia. USHL:stä, draftin yhtenä nuorimmista pelaajista viime kesänä varattuna pelaajana, Buffalo pitää hänen oikeutensa jopa syksyyn 2018 asti. Ja onhan siellä AHL:ssä hyvää kautta pelaava sentteri Phil Varone, mutta en vain millään jaksa uskoa, että miehestä olisi top-6-rooliin NHL:ssä, ja muuhun hän ei sovellu. Ja vielä yksi nimi eli sentteri Justin Kea. Pelaa viimeistä OHL-kauttaan rooliinsa nähden hyvillä tehoilla. Sellainen parempi versio Paul Gaustadista voisi olla realistinen odotus, eli varsin ideaali bottom-6-sentteri, joka ei täysin kädetönkään ole.
Prospectien kanssa on tottakai aina omat epävarmuutensa, mutta tuon syvyyden vuoksi olen aika luottavainen, että jos nuo muutamat eliittisentterit saadaan varattua, niin tuo runko on aivan hyvin contender-tasoa vähintään 5 vuoden sisään. Ne laiturit keretään sitten hommaamaan tai varaamaan myöhemminkin, jos noista kavereista kukaan ei nouse sille ykköskenttätasolle, mikä on toki hyvin todennäköistä.