Siirsin tämän keskustelun tänne, koska se ehkä paremmin kuitenkin soveltuu tänne.
Mitä se rebuild sitten on? Paitsi että joukkue räjäytetään atomeiksi, olen aina yhdistänyt rebuildiin myös sen, että liigassa menestyminen ei kuulu määrättyinä kausina organisaation kärkitavoitteisiin.
Bruins on ollut "tahalleen" huono viimeksi kaudella 1996-97. Sen jälkeen se on yrittänyt pleijareihin joka kausi, joskin epäonnistunut muutamana vuonna, jolloin tuloksena on ollut pari suhteellisen korkeaa varausta (#7 vuonna 2000, #5 vuonna 2006 ja #8 vuonna 2007). Flyersiin pätee aikalailla sama. Se on ollut pääsääntöisesti 2000-luvulla playoffsjoukkue, mutta epäonnistunut kaksi kertaa, joista varauksena mm. JVR.
Flyers ja Bruins, rebuildin kautta vai ei?
Omasta mielestäni vahva ei.
Mielestäni rebuildiin ei missään tapauksessa pidä vetää yhtäsuuruusmerkkejä "tankkaamisen" kanssa. Lähes aina nimittäin kyseessä on enemmän seuraus kuin syy, vaikka jostain syystä moni toisin kuvittelee. Tottakai tuolla rungon uudistamisella haetaan parannusta pelaajamateriaaliin, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö vaikka frenzyista voisi tai kannattaisi ottaa näitä huippupelaajia, jos se vain on mahdollista - ei niiden välttämättä tarvitse tulla draftin kautta. Tottakai niidenkin suhteen täytyy käyttää järkeä.
Tässä kohtaa siis on täysin selvää, että Bruins esim. kiinnitti miltei parhaassa peli-iässä olevat Charan ja Savardin, kun se mahdollista oli. Jos Buffalo voisi kiinnittää vastaavat pelaajat ensi kesänä, tekisi se sen aivan varmasti - ei pientäkään epäilystä.
Usein asia ei vain näin ole, ja tämä on asianlaita myös Buffalolla. Ei Buffalon nyt kannata signata mitään "clarksoneita" vapailta markkinoilta, kun eivät ne Buffalosta tee sitä contenderia. Tällöin on tottakai järkevämpää sitten tyytyä täysin tusinajanareihin, kun varattavana on vieläpä ensi vuonna kaksi "franchise altering" -pelaajaa, joillaisia ei olla nähty sitten Tavaresin ja Stamkosin. Lienee aika harvassa ne Tampa-fanit, jotka olisivat mielummin signanneet tuolloin sekundaa pitkillä sopimuksilla ja varanneet vuosia eteenpäin sijoilta 8-12 draftissa kuin sen, että kunnon sukelluksen jälkeen tullaan Stamkosin kanssa draftista.
Muutenkin nuo puheet tarkoituksellisesta häviämisestä ovat hieman hupsuja, koska onhan Buffalo tehnyt todella paljon pieniä liikkeitä parantaakseen tämän kautistakin joukkuetta esim. käyttämällä aktiivisesti waiveria sekä vaihtamalla valmentajan.
Flyers on sikäli kyllä aika sui generis, koska selvää toimintamallia on itse asiassa aika vaikea löytää. Tämä johtunee pitkälti Homerin hyvin reaktiivisesta toimintatavasta, josta voidaan olla montaa mieltä.
Ei missään nimessä. Itsekin karsastan sellasta ihan tarkotuksellista rebuildia, tai lähinnä jos se tehdään useana vuonna peräkkäin. Coloradon kannattajana tietysti vähän huono sanoa kun on osunu kärkipickit hyvin. Jos miettii noita katastrofikausia niin 08-09 oli vaan yksinkertasesti huono joukkue ja epäsopiva valmentaja, 2010-11 kaudesta tulee mieleen se, että tavallaan hyvän alkukauden (54 pistettä 46 pelin jälkeen) ja sillä hetkellä huonolta näyttäneen Johnson ja McClement vs Shattenkirk ja Stewart kaupan jälkeen laivan annettiin upota. Viime kausi taas oli vaan huono yleisesti, mutta joukkue ei missään nimessä yrittäny "tankata". Ehkä "kritiikki" Buffaloa kohtaan juontaa juurensa siitä, että siellä on tällä kaudella laitettu millon ketäkin pelaamaan ja myyty kaikki myytävissä oleva.
Voisitko hieman tarkentaa tuota "laitettu millon ketäkin pelaamaan" -kohtaa? Nimittäin kyllähän Buffalo on jatkuvasti peluuttanut parasta miehistöään ja pyrkinyt käyttämään waiveria hyväkseen sekä treidasi jopa Omarkin kokeluiksi. Ei heidän toisaalta ole mitään järkeä uhrata tulevaisuutta sen enempää, koska sen hyöty on vain negatiivinen pidemmälti.
Myöskin kysyisin, että olisiko Buffalon pitänyt vain päästää nuo
UFA-pelaajat vain kävelemään kauden päätteeksi, koska (ehkä Ottia lukuunottamatta, joka hänkin saattaa aivan hyvin palata kesällä) kukaan heistä ei olisi todennäköisesti jatkanut?
Jos näin oltaisiin tehty, olisi jäänyt saamatta seuraavat "palaset" (lasken tähän myös Pominvillen mukaan):
Pelaajat: Zadorov, Larsson, Hackett, Stewart, Neuvirth, Carrier, Bailey, Fasching, Florentino, Mitchell.
Varausvuorot: 2014/2015 1st NYI, 2015 1st STL, 2014 1st STL (ehdollinen), 2015 2nd NYI, 2014 2nd WPG, 2014 2nd MIN (saattaa mennä STL) sekä 2016 2nd MIN.
Eli aika helvetin iso määrä arvokkaita palasia oltaisiin menetetty ja oltaisiin sitten saatu hieman parempi joukkue, joka olisi kuitenkin todennäköisesti jäänyt poffien ulkopuolelle. Tuo Islandersin ykköskierroksen pick voi vieläpä osoittautua vaikkapa McDavidiksi.
On myöskin syytä nyt painottaa sitä tosiasiaa, että Buffalon rebuildissa ei ole vielä
yhtäkään prospectia tämän "tankkaamisen" seurauksena, jollaiseksi en viime kautta laske.
Rebuild toisaalta ei onnistu jos varaukset ei onnistu eli ei ole mikään oikotie onneen vaikka kuinka ylhäältä pääsisi varaamaan. Red Wings taas on huono esimerkki menestystä jatkuvasti tavoittelevista organisaatioista, koska he ovat onnistuneet varaamaan jämäsijoilla niin hyviä pelaajia. Vaihtakaa vaikka Avalanche noille varausvuoroille ja sieltä ei olisi löydetty yhtään pelaajaa. Pavel Datsyuk, Zeta, Franzen on pelaajia jotka ihan hyvin ovat top 5 arvosia.
Tuo Wingsien myöhäiskierrosten erinomainen varaaminen se jaksaa elää isona myyttinä. Ilmeisesti tähän pätee se jo Kolmannesta valtakunnasta tuttu fraasi, että kun jotain asiaa tarpeeksi toistaa, muuttuu se todeksi. Tämä siis kun puhutaan 2000-luvusta eteenpäin. Enkä minä nyt pidä 3. kierroksen varausta minään "jämäsijana", jollainen siis Franzen on. Onhan Buffalokin "jämäsijoilta (jos tällaiseksi nyt siis lasketaan kaikki muu kuin ensimmäinen kierros)" draftannut Derek Royn, Jason Pominvillen, Andrej Sekeran, Marcus Folignon ja Hejdan. Sitten ihan "oikeilta" jämäsijoilta esim. Gaustadin ja Widemanin.
Kuuntelin tuossa Kevi Devinen radiohaastattelua, jossa ohjelmaa vetävä (hockeyprospects-sivun edustaja) janari totesi, että about vuodesta 97 tähän päivään asti laskettuna Buffalo on liigan 5. paras draftaaja, kun asiaa lasketaan siltä osin, kuinka moni pick pelaa vähintään 200 ottelua. Sijoitus on aika hyvä, huomioiden, että Buffalo ei ole tuona aikana korkealta varannut. Ainoa synkempi jakso draftaamisessa oli tuo 2005-2007, josta ei paljoa käteen jäänyt. Tuon jälkeen taso on koko aika noussut, ja varsinkin viime draftia voi sanoa (sen osalta mitä tässä vaiheessa ylipäänsä voi sanoa) todella onnistuneeksi.
Muutenkin, kun organisaatiossa on Tim Murrayn kaltainen scouting-expertti (hänenhän ansiostaan Anaheimilla on tuo Getzlaf-Perry-kaksikko sekä Ottawalla Karlsson (jonka varatakseen Ottawa jopa treidasi ylöspäin). Ottawalla on muutenkin aikas vakuuttava draft-record siltä ajalta, kun Murray siellä oli) sekä A-GM:nä myös pitkän scouttaus-uran tehnyt Kevin Devine, en olisi ensimmäisenä huolissani Buffalon draftaamisesta. Pelaajien kehittämisessä onkin sitten enemmän kysymysmerkkejä, mutta ainakin toistaiseksi sillä saralla ollaan oltu maltillisia (ellei Regierin Grigorenko-sekoiluja lasketa).