Bitcoineista arvokkaan tekee se, että sen saamista on algoritmisesti rajoitettu määrällisesti ja sen luomiseen on tarve käyttää oikeasti maksavaa resurssia eli energiaa. Tuo yhdistelmä tekee Bitcoinista sellaisen, että ihmiset keskenään voivat luoda sopimalla sen päälle järjestelmän, jossa sille muodostuu vaihtoarvoa. Luottamus ja järjestelmän kehittyminen ottaa aikaa eikä sitä saa valmiina järjestelmän luonnin hetkellä vaikka kaikki tekninen osa olisikin valmiina. Luottamusta on esimerkiksi se, että on jo historiaa, että Bitcoinia voi vaihtaa muihin resursseihin ja valuuttoihin. Se ei katoa hetkessä, vaikka sen arvo voi heitellä spekulaation seurauksena.
Tämä on muuten totaalisen perseestä. Kolikoita on rajallinen määrä ja niitä on saanut alkuun helposti vähällä energialla, mutta loppua kohti eksponentiaalisesti kasvavalla "louhinta"panoksella. Miksi niitä pelimerkkejä ei ole voitu tuoda markkinoille sitä lopullista määrää suoraan kun tuo "louhinta" tarkoittaa täydellisen tolkutonta energian tuhlaamista, vieläpä aikana jona on tiedetty että energian kulutusta pitäisi suitsia (jo ennen itäisen paskamaan terrorihyökkäystä Ukrainaan). Se "konkreettinen" arvoperuste on siis tuhlattua energiaa.
"Kattokaa poltin pihalla tynnyrillisen öljyä!"
- Hyvä, tässä on sulle sertifikaatti että oot polttanut tynnyrillisen öljyä.
seuraavana vuonna sama, paitsi ettei saa enää kuin puolikkaan öljytynnyrin polttamisen sertifikaatin, vaikka poltti kokonaisen.
Miten tämän valuutan arvon todellinen määräytyminen eroaa esim. CS:n droppien kaupasta? Niissäkin taisi tulla vähän ongelmantynkää kun uniikkiskinien arvot alkoivat olla totaalisen idioottimaisia kun porukka kuvitteli että näiden arvohan ei voi kuin raketoida. Varmaan kivaa sillä kuka on muutaman tonni velkavivulla ostanut jonkun erikoisvärityksen virtuaalipyssyynsä.
Ja tämä bitcoin on näistä vielä se vähiten ilmiselvä pyramidikusetus (toki tässäkin on luonnollisesti aika himppasen etua jos olet siellä pyramidin huipulla tai siis early adapterina ollut mukana kehittämässä nerokasta tulevaisuuden valuuttaa). Onkos "satoshi nakamotoa" vieläkään näkynyt ja montakos kolikkoa sillä on unohtunut taskunpohjalle?
Näköjään sopivasti tuoreeltaan syyskuussa arvioitu bitcoinin ympäristövaikutukset, 200 miljoonaa hiiliekvivalenttitonnia käyttökelpoista energiaa poltettu harakoille tämän kunniaksi. Hiilipörssissä CO2-tonnin kompensaatiohinta 40 euroa, niin päästöjä olisi saanut tuolla määrällä kompensoitua 8 miljardilla.
Hyötyjiä tietokonekomponenttivalmistajat, rikolliset, pyramidin huipulla olijat ja ehkä se yksittäinen toisinajattelijakin (samoin kuin tor-verkoista) sekä ne ketkä sattuivat betsaamaan voittavaa heppaa ennen raketointia. Häviäjiä ilmasto, ympäristö (jostain niiden näytönohjainten komponentit louhitaan ja muullakin kuin pelkällä energialla) ja ne ketkä ovat lähteneet hypejunaan siinä vaiheessa kun voittajien paikat on jo jaettu.