Avautuuko SM-Liiga? Uusi sarjajärjestelmä?

  • 282 393
  • 2 261

scholl

Jäsen
Cmprs kirjoitti:
Sekin on totta, että mikäli tällaiseen systeemiin joskus päädyttäisiin, voisi kiekkoinnostus muutamilla alempaan sarjaan putoavien seurojen paikkakunnilla laskea pahemman kerran.

Niin voi tietysti käydä, mutta niinhän eri lajit eri kaupungeissa aina menevät hieman sykleissä. Mikä määrittelee sen, että se pitäisi olla esimerkiksi juuri Jyväskylä tai Lappeenranta eikä Vaasa esimerkiksi, missä joukkueen pitäisi voida hyvin. Sen pitäisi lähteä fanien ja paikallisen elinkeinoelämän sitoutumisesta joukkueeseen, että pärjätään huonompinakin aikoina ja tullaan katsomaan oman joukkueen pelejä. Toki jos vastassa ei ole Jokerit tai Kärpät, vaan Sport tai Kalpa niin eivät ne lipputulot ehkä niin suuret ole, mutta halvemmilla lipuilla voittavan joukkueen otteita tulee varmasti täysitupa seuraamaan. Ja onhan esim. pelaajabudjettikin alhaisempi alhaalla. Joku onnistuu nousussa paremmin ja joku voi jäädä alas pidemmäksikin aikaa.

Vähän aikaa sitten Olli Jokinen viiletti Södertäljen riveissä ja nyt joukkue pelaa sarjaporrasta alempana. Leksandilla on samanlainen tilanne. Samoin sopupeliepäilty Juve on alasarjassa. Atletico de Madrid oli kanssa verrattain pitkäänkin poissa parrasvaloista. Samoin Espanjan liigan kärjessä keikkuva Sevilla oli monta kautta alhaalla. Se, että muutamat suurseurat yleensä hallitsevat sarjoja ei poista sitä tosiseikkaa, että riittävän suuri määrä pienempiä seuroja tarvitaan, jotta laji voi urheilullisesti hyvin. Silloin lajilla on paremmin valtakunnallisesti kattava peitto ja monella paikkakunnalla voidaan unelmoida paremmasta menestyksestä. Samalla tulee uutta väriä aina välillä kuten vaikkapa IFK Mariehamn futiksessa. Liigan ja seurojen tehtävä on tehdä bisneksestään sellaista, että kiekkojoukkuekin voi olla Suomessa kannattava. Eli putoamista ei pidä torjua sillä argumentilla, että putoaminen olisi taloudellisesti tuhoisaa.

Loppuun vielä toteaisin sen, että tuollaisessa suppeassa ykkösliigassa pitäisi pohtia sitä, että viimeinen putoaisi suoraan. Se vaihtuvuus on liian pientä, jos kaikki paikat jaetaan karsintojen kautta. Alemman sarjan joukkueella on nimittäin kuitenkin juuri sillä hetkellä altavastaajan asema.
 

Welton

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
scholl kirjoitti:
Niinpä ehdotan liigaa, missä on 20 joukkuetta ammattilaisperiaatteella niin paljon kuin se on mahdollista. Ykkösliigassa 10, joista joku 5 suurseuraa ja 2. liigassa 10, joille alemmat vaatimukset. Ykkösliigan häntäpäällä ja kakkosliigan kärjellä ei juuri olisi eroa, vaan ne olisivat sellaisia hissijoukkueita.
Sarjaa perustettaessa olisi varmasti helppo määrittää suurseurat, hissiseurat ynnä muut. Tällainenko asetelma on todella paras mahdollinen palloilusarjalle? Mielestäni kyseinen lähtökohta on huono oli laji mikä hyvänsä ja tätä ei ole syytä pitää tavoitteena.

scholl kirjoitti:
Meillä on kuitenkin vain 5 miljoonaa ihmistä täällä, joten 14 joukkueen liiga on aivan hurjan suuri ja sinne yritetään vain saada lisää joukkueita. Jos samalla tavalla asiaa mietittäisiin niin Saksan futiksen ykkösbundesligassa pitäisi olla 18 joukkueen sijaan 224 joukkuetta. Se antaa vähän käsitystä, että kuinka pieniä talousalueita osa liigapaikkakunnista oikeasti ovat.
Melko älytön vertailu. Miksei sitten pääliigaan vaikkapa kahta joukkuetta DDR:n kiekkoilun tapaan?

scholl kirjoitti:
Mutta jos olisi vain 10 joukkuetta ykkösliigassa niin varmasti pelaajapalkkiotkin saataisiin paremmin kuriin ja kakkosliigan seurat antaisivat entistä paremmat ja kovatasoisemmat kasvualustat nuoremmille pelaajille.
Pelaajapalkkiot kuriin? SM-Liigan kilpailukyky muutamiin muihin eurooppalaisiin kiekkosarjoihin nähden tuskin paranisi palkkatasoa alentamalla. Pelaajapalkkioiden aleneminen tuskin edesauttaisi allaolevan väitteesi toteutumista.

scholl kirjoitti:
Uudessa systeemissä voittaisi fanit ja katsojat, koska kuusinkertainen 10 joukkueen sarja olisi varmasti aika tasainen ja tarjoaisi hyviä otteluita.
Sarja olisi siis vai varmasti tasainen, kun joukkuemäärä olisi pienempi? Mikähän ihme tämän takaisi varsinkin, kun sarjaan määriteltäisiin esimerkiksi ajattelemasi viisi suurseuraa ja hissiseurat? Olisi toki mielenkiintoista nähdä sarjataulukko (SM-Liiga), josta olisi siivottu tämän hetken sarjatilanteessa sijoilla 11-14 olevien joukkueiden pelaamat ottelut pois. Tästä saisi hieman viitettä siitä, kuinka tasainen sarja olisi?

scholl kirjoitti:
Jos täällä olisi enemmän ihmisiä ja useampi pääkaupunkiseudun kaltainen talousalue niin silloin suljettu täysin kaupallinen sarja ilman vaatimuksia junnutuotannosta voisi olla ihan fiksu ratkaisu, mutta nyt kun tilanne on mikä se on niin pitäisi mennä eteenpäin niin, että on samalla tavalla kuin Ruotsissa kaksi sarjaporrasta. Täällä tosin on vähemmän ihmisiä sekä vähemmän rahaa, joten 10+10 joukkuetta suurempaa järjestelmää ei voida ylläpitää.
Kokonaisasukasmäärä Ruotsissa on toki suurempi. Ruotsissa hyvää on varsinkin pääsarjan osalta se, että suurimmista keskuksista (lasken näihin Tukholman, Göteborgin ja Malmön) ei ole sarjassa kuin yksi seura kustakin. Täten maan eri alueet ovat vahvasti edustettuina, mikä tuo laajaa kiinnostusta. En tiedä lainkaan sanoa varmaksi, mutta jos edellä mainitut alueet omaisivat esimerkiksi kuusi pääsarjaseuraa, sarjan valtakunnallinen kiinnostavuus voisi olla pienempi ja saattaisi esiintyä halukkuutta kasvattaa pääsarjan kokoa. Kuten todettua kuitenkin, varmaksi en osaa sanoa.

Mielestäni 10 joukkueen pääsarja olisi turhan suppea. Miten tätä mallia toivovat järjestäisivät pudotuspelit? Kahdeksan joukkueen pudotuspelejä on ainakin joku ehdottanut. Se kuulostaa liialliselta määrältä, mutta neljä tai kuusi sentään menettelisi. Vai pelattaisiinko pelkkä sarja?

Johonkin sarjaan osallistuvien joukkueiden määrän raja toki on vedettävä ja itse vetäisin/olisin vetänyt sen 12 kohdalle.

Sinällään sarjajärjestelmän rukkaus ei kuitenkaan poistaisi SM-Liigan ja myös Mestiksen kannalta suurta ongelmaa eli pelaajien muuttovirtaa pois Suomesta. Muissa Euroopan kiekkosarjoissa pelaa 50-60 sellaista suomalaispelaajaa, jotka kykenisivät pelaamaan hyvin tai erinomaisesti SM-Liiga -tasolla. Suomalaisseurojen taloudellinen kilpailukyky esimerkiksi Ruotsiin nähden on jatkuvasti heikompi ja tämä kurssi tulisi kyetä muuttamaan. (Karlstadin asukasluku on noin 82000 ja FBK:n liikevaihto on tälle kaudelle käsittääkseni noin 14 miljoonaa euroa. Noin 20 000 asukkaan Moran kiekkoseura Mora IK kykenee muodostamaan noin kuuden ja puolen miljoonan euron budjetin eli suuremman kuin yksikään suomalaisseura. Valtava ero suomalaisseuroihin nähden.)
 

Viljuri

Jäsen
scholl kirjoitti:
(snips) Jos täällä olisi enemmän ihmisiä ja useampi pääkaupunkiseudun kaltainen talousalue niin silloin suljettu täysin kaupallinen sarja ilman vaatimuksia junnutuotannosta voisi olla ihan fiksu ratkaisu, mutta nyt kun tilanne on mikä se on niin pitäisi mennä eteenpäin niin, että on samalla tavalla kuin Ruotsissa kaksi sarjaporrasta. Täällä tosin on vähemmän ihmisiä sekä vähemmän rahaa, joten 10+10 joukkuetta suurempaa järjestelmää ei voida ylläpitää.

Schollilta harvinaisen perusteltua tekstiä normaaliin provokatiiviseen tuotantoonsa verrattuna.

Mielenkiintoista olisi myös pohtia, että miksi Suomessa liikkuu jääkiekossa niin paljon vähemmän rahaa kuin Ruotsissa. Väkiluvun ja perusvarallisuuden erojahan tasoittaisi se seikka, että jääkiekko on Suomessa suositumpaa ja sen asema muiden kilpailevien lajien suhteen on ollut täysin ylivertainen.

Ainakin minusta melko kuvaavaa on katsoa Elitserienin hallien mainoksia, joita näyttää olevan melko paljon enemmän, ja esimerkiksi sellaistenkin Suomessa toimivien/suomalaisessa omistuksessa olevien firmojen toimesta, jotka eivät mainosta/tue jääkiekkoa Suomessa. Mistä moinen operatiivinen valinta?

Toisaalta on totta, että Suomessa seurataan yleisesti urheilua vähemmän kuin melkein missään muualla, vaikka ainakin aikaisemmin gradutasoisissa ns. "tutkimuksissa" ja mediassa asiasta olikin väärinkäsityksiä. Silti "kontakti/hinta"-pohjaiset markkina-analyysit tukisivat jääkiekkoon panostamista. Jopa esimerkiksi tutkittuna Joensuun kaltaisessa provinsiaalisessa aluekeskuksessa, jossa muiden "lajien" seurat pelaavat mestaruussarjoissa, siinä missä jääkiekkojoukkue "kuohitussa" divisioonassa. Suomeksi sanottua jääkiekon kysynnälle olisi pohjaa huomattavasti enemmän monella paikkakunnalla kuin mihin tilaan sen seurojen amatöörijohdot, liigahallitus, sekä erinäiset urpot ja kummelit ovat saattaneet.

Yleisellä tasolla "jääkiekkokontakteista" muodostuva markkinointisegmentti on varmasti kilpailukykyinen kaikkiin muihin Suomessa harjoitettaviin lajeihin ja kulttuuriin verrattuna.

Palaten yritysten ja yhteisöjen panostuksiin... itse kukin saattaisi miettiä merkittävän markkinointisopimuksen solmimista sellaisten tahojen kanssa, jotka ovat korkeintaan "keskinkertaisuuksia" (seuratasolla) tahi näitä kuuluisia norsuja posliinikaupassa (liiga- ja liittotasolla), joilla on sisäänpäinlämpiävien saavuttetujen asemien säilyttämisen ohella myös muita, ei-jääkiekkoilullisia, intressejä?

Pitäisikö organisaatioiden ja SM-liigan/liiton julkisuuskuvaan ja asetettuihin tavoitteisiin puuttua olennaisella tavalla? Siis aivan muissa kuin tappeluihin liittyvissä yhteyksissä...
 

fågel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport Vaasa
Cmprs kirjoitti:
Sekin on totta, että mikäli tällaiseen systeemiin joskus päädyttäisiin, voisi kiekkoinnostus muutamilla alempaan sarjaan putoavien seurojen paikkakunnilla laskea pahemman kerran. Siksipä se huomattava näkyvyys ja tunnettavuus kakkossarjan joukkueille niin tärkeää olisikin. Tuloja pitäisi pystyä saamaan kunnolla. Riittäisikö sekään sitten kantamaan näitä putoavia joukkueita muutaman vuoden hankalan jakson ylitse kohta uutta nousua ylempään sarjaan - on aika mahdoton mennä sanomaan.

Kuinka monella paikkakunnalla innostus jääkiekkoa kohtaan heräisi uudelleen kun olisi mahdollisuus pelata kaikkien aikojen kovimmassa kakkos-sarjassa? Niin, ainakin useammalla kun kiinnostus voisi hetkeksi sammua.
 
Itse olen ollut 10+10-järjestelmän kannalla siitä lähtien kun siitä ensimmäisen kerran kuulin.

Yksi tärkeä pointti, joka nousee esiin tasaisin aikavälein, on se, että miksi nykyisille SM-liigan joukkueille pitää antaa ikuinen paikka auringossa. Miksi Mestis-joukkueiden pitää jäädä "arvottomaan" 2. sarjaan, vaikka haluja olisi ammattimaiseen sarjaan. Miksi sarjanvaihdos olisi kuolinisku seuralle? Jos etukäteen tietää faktat ja jos ei osaa varautua silloin siihen, että ensi kausi saattaa kulua 2. sarjassa, niin se on oma vikansa.

Mutta ettei taas jauhettaisi aina sitä samaa, niin heitetään pari ajatusta ilmoille ilman sen kummempia mietintöjä:

A. Puhutaan rahapotista, joka on varattu nousevalle joukkueelle. Miksi ei voitaisi kehittää jotain tukipakettia, joka liikkuu "hissijoukkueiden" välillä? Eli periaatteessa nouseva ostaa paikkansa putoavalta. Se miten suuri rahan pitäisi olla ja mistä se voisi koostua, jätän vapaaseen ideointiin. Mutta periaatteessa ne jotka säilyttävät/saavuttavat paikkansa auringossa tukevat joukkueita jotka putoavat.

B. Miksi ne joukkueet pitäisi heti valita? Jos päätös siirtymisestä tehdään, annetaan seuroille aikaa valmistautua. Esim nyt päätös, kaudesta 09-10 lähtien järjestelmänä 10+10. Seuraavien kahden vuoden tuloksien perusteella määritetään joukkueiden paikat sarjoissa. Jokainen joukkue varmasti yrittäisi säilyttää asemansa, mutta viisas myös valmistautuisi hakemaan vauhtia. Ja tarkennuksena: 6 Mestis-joukkuetta olisi aluksi B-sarjassa.
 

scholl

Jäsen
Kolmas syöttäjä kirjoitti:
B. Miksi ne joukkueet pitäisi heti valita? Jos päätös siirtymisestä tehdään, annetaan seuroille aikaa valmistautua. Esim nyt päätös, kaudesta 09-10 lähtien järjestelmänä 10+10. Seuraavien kahden vuoden tuloksien perusteella määritetään joukkueiden paikat sarjoissa. Jokainen joukkue varmasti yrittäisi säilyttää asemansa, mutta viisas myös valmistautuisi hakemaan vauhtia. Ja tarkennuksena: 6 Mestis-joukkuetta olisi aluksi B-sarjassa.

Ajattelin yöllä hieman samaa. Aloitettaisiin ensin pienentämään Mestistä. Se voisi mennä näin:

Nykytilanne:
Liiga: 14 Mestis: 12
07-08
Liiga: 14 Mestis: 10
08-09:
Liiga: 12 Mestis 10
09-10
A-liiga: 10 B-Liiga 10

Eli siis itse pienentäisin tulevaa liigaa hallitusti siten, että aloittaisin heti joukkueiden pudottamisen Suomi-sarjaan ja sitten pikkuhiljaa alkaisin pienentämään nykyistä liigaakin jatkamalla samalla Mestiksen pienentämistä.

A kohtaa en ehkä lähtisi täyttämään, koska sellainen tuki sitten heikentää nousevan joukkueen mahdollisuuksia A-liigassa ja samalla parantaa putoavan joukkueen mahdollisuuksia B-liigassa vrt. muut seurat siellä.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Uudessa Veikkaajassa on juttua 'karsinnoista' ja niitä ympäröivistä asioista. Jutussa on ansiokkaasti kerrottua potentiaalisten seurojen talousalueiden koko, juniorijoukkueet ja näiden sarjatasot, nykyhalli ja nykyiset liikevaihdot. Tuota listaa, kun katsoo niin ei siellä ole kuin yksi seura, jolla voi olla nykykilpailutilanteessa chänssit SM-liigaan. Ja se jutussa sanotaankin: "Käytännössä kriteerit ovat kuitenkin niin kovat, että vain Vaasan Sportilla on pieni mahdollisuus suurten joukkoon."

Eli siis, jos tässä nykymallissa esim. Jukurit päästetään ylös niin taas liiga ampuu itseään pahasti jalkaan.

Korostan, että olen avoimen sarjan kannalla ja toivon sarjajärjestelmään rankkoja uudistuksia. Ja jollain tapaa uskonkin niiden tuloon aikavälillä 3-4 vuotta.
 

JSU

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Welton kirjoitti:
Olisi toki mielenkiintoista nähdä sarjataulukko (SM-Liiga), josta olisi siivottu tämän hetken sarjatilanteessa sijoilla 11-14 olevien joukkueiden pelaamat ottelut pois. Tästä saisi hieman viitettä siitä, kuinka tasainen sarja olisi?

1.HPK 28 53
2.Jokerit 30 53
3.HIFK 29 50
4.Tappara 30 48
5.Blues 29 45
6.Kärpät 27 41
7.Ilves 30 41
8.TPS 28 38
9.Pelicans 29 33
10.Lukko 28 28

Welton kirjoitti:
Mielestäni 10 joukkueen pääsarja olisi turhan suppea. Miten tätä mallia toivovat järjestäisivät pudotuspelit? Kahdeksan joukkueen pudotuspelejä on ainakin joku ehdottanut. Se kuulostaa liialliselta määrältä, mutta neljä tai kuusi sentään menettelisi. Vai pelattaisiinko pelkkä sarja?

Pudotuspelit olisi järkevintä järjestää siten, että kaksi parasta pääsee suoraan välieriin. Kolmas pelaa kuudetta vastaan ja neljäs viidettä vastaan puolivälierissä. Voittajat yllätys, yllätys pääsee jatkoon. Välierät ja finaalit sitten puolivälierien tapaan neljästä voitosta poikki systeemillä. Pronssi ottelussa yksi ottelu (jos sellainen järjestettäisiin)

Welton kirjoitti:
Sinällään sarjajärjestelmän rukkaus ei kuitenkaan poistaisi SM-Liigan ja myös Mestiksen kannalta suurta ongelmaa eli pelaajien muuttovirtaa pois Suomesta.
Melkein uskaltaisin väittää, että se vähenis oleellisesti. Uskon, että kovempi ja mielenkiintoisempi sarja kiinnostaisi myös pelaajia enemmän.
 

Koheltaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, HIFK, FC Woking
Yle näyttää Mestistä 08/09 lähtien.

Tämä näyttää jääneen monilta huomiotta tällä palstalla. Tällä on varmasti suuri edistys askel oikeaan suuntaan. Mitähän "vihiä" Ylellä on näistä jutuista, vai ymmärsikö jääkiekkoliitto vihdoin ottaa ns."härkää sarvista" ja saaneet näkyvyyttä myös Mestikseen.

j.k Kuinka ollakkaan, tämä on juuri niiden kahden vuoden perään, jolloin liiga on "auki". Ettei tässä vaan haeta muutamaa potenttiaalista liigaseuraa ylös ja sitten, "ikuisesti" kiinni!?
 

Snaipperi #16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Flames, Leijonat&Team Canada
Tuo järjestelmä vaikka ihan mukavalta kuullostaakin, niin tappaa seuroista pitkäjänteisyyden ja maltillisen rahan käytön. Siitä seuraa vain kilpavarustelua kuin ennakkoon heikommat A.n seurat kamppailevat selviytymisestään. Prkl noi palkkas Hannuksen no pistetään me all-in Kurkaan. Suuret sponsorit eivät pitäisi että he eivät saa tarpeeksi näkyvyyttä jos joukkue tippuu B-liigaan. Lisäksi esim Jypin kaltaiset seurat joilla ei mene nyt niin hyvin niin eivät välttämättä tokene sarjasta tiputuksesta.

Jotain pitäisi tehdä mutta joka ratkaisussa on heikkoutensa.

Edit: Ja en nää Mestiksessä kuin korkeintaan kolme joukkuetta jotka voitaisiin nostaa SM-liigaan, liigajoukkueethan ovat kohtuusuurissa kaupungeissa. Esim Sport ja Jukurit pystyvät kilpailemaan liigapaikasta. Eiköhän nämä Järvenpäät ja muut ole liian pieniä SM-liigaan.
 

scholl

Jäsen
Welton kirjoitti:
Pelaajapalkkiot kuriin? SM-Liigan kilpailukyky muutamiin muihin eurooppalaisiin kiekkosarjoihin nähden tuskin paranisi palkkatasoa alentamalla. Pelaajapalkkioiden aleneminen tuskin edesauttaisi allaolevan väitteesi toteutumista.

Todelliset profiilipelaajathan tienaisivat hyvin jatkossakin, mutta kun ei olisi mielettömästi ylikysyntää peruspelaajista niin agentit eivät pääsisi vedättämään hintatasoa. Ja kyllä se kilpailuttaminen seurojen välillä jokaisen hyvänkin pelaajan kohdalla vähenisi. Jokainen ei halua kuitenkaan muuttaa ulkomaille.

Juuri tuo, että Ruotsissa ei ole suurista kaupungeista moni seura, on johtanut siihen, että sponsoreina ei ole vain globaalit yritykset, mitkä katsovat, että kenen paidassa saadaan paras hyöty irti, vaan alueen työllistäjät sitoutuvat siihen alueeseen ja koko kaupunki seisoo oman joukkueen takana. Silloin on luonnollista, että kaikki ihmiset käyvät otteluissa ja alueen firmat tukevat jengiä. Kun esimerkiksi Väsby hockey nousi Elitserieniin niin olisiko otteluissa voinut olla tilanne, ettei Lars Gullstedt olisi ollut sponsorina. Tottakai joku sponsori voi olla luokkaa huuhaakin kuten tämä Odol Investmentin pitkään vatvottu case kertoo. Hauskaa tilanteessa on se, että sattuman kautta olen oppinut tuntemaan yhden näistä Odolin miehistä. Ei tullut samoissa palavereissa tosin esille se, että olisi huijari.

edit. Liigan alla on pakko olla jokin sarja. SM-liigan ylisuuri paisuttaminen on johtanut siihen, että divarilla ei ole mitään mahdollisuuksia. Senpä takia liigan laajentaminen ja jakaminen kahteen sarjatasoon lienee ainoa mahdollisuus, millä ylemmän sarjatason allakin voisi olla elämää
 

scholl

Jäsen
Snaipperi #16 kirjoitti:
Edit: Ja en nää Mestiksessä kuin korkeintaan kolme joukkuetta jotka voitaisiin nostaa SM-liigaan, liigajoukkueethan ovat kohtuusuurissa kaupungeissa. Esim Sport ja Jukurit pystyvät kilpailemaan liigapaikasta. Eiköhän nämä Järvenpäät ja muut ole liian pieniä SM-liigaan.

Jos ajatellaan sitä, että joku paikallinen yrittäjä lyö kohtuudella rahaa kiinni ja kehittää alueen joukkuetta ja hallia niin miksei muualtakin. En itsekään usko, että pk-seudun läheltä uusia liigajoukkueita tulisi, mutta mikä tekee Lappeenrannasta terveemmän liigapaikkakunnan kuin Joensuusta tai Kouvolasta. Tosiaan jos Ruotsissa Mora pärjää ja Suomessa Rauma niin onhan se muuallakin mahdollista esimerkiksi 10-15vuoden aikajänteellä. Tilanne elää.
 

Rocco

Jäsen
Snaipperi #16 kirjoitti:
Tuo järjestelmä vaikka ihan mukavalta kuullostaakin, niin tappaa seuroista pitkäjänteisyyden ja maltillisen rahan käytön. Siitä seuraa vain kilpavarustelua kuin ennakkoon heikommat A.n seurat kamppailevat selviytymisestään. Prkl noi palkkas Hannuksen no pistetään me all-in Kurkaan. Suuret sponsorit eivät pitäisi että he eivät saa tarpeeksi näkyvyyttä jos joukkue tippuu B-liigaan. Lisäksi esim Jypin kaltaiset seurat joilla ei mene nyt niin hyvin niin eivät välttämättä tokene sarjasta tiputuksesta.
Jollei tokene, onko kyse siitä että seurajohto ei osaa asiaansa, vai jostakin muusta? Onhan kaikilla muillakin aloilla riskejä toiminnassa. Mitä tekee bensa-asemat jos bensan hinta nousee yhtäkkiä? Jos tulee huono sato maanviljelyssä sään takia? Lumeton talvi laskettelukeskuksessa? Kaikkeen pitää varautua, ja näin pitäisi olla myös liigaseuroissa. Kehitystä on myös se että varaudutaan uhkiin. Nythän tosin uhkia ei oikeastaan ole, mutta kuitenkin.

Jos nyt pudotettaisiin suoraan, ehkä ei selviäisi kunnialla monikaan seura koska ero Liigan ja Mestiksen välissä on todella suuri. Mutta jos tehtäisiin tuollainen 10+10 liiga, missä pelataan edes 1/3 kaudesta pudotuspelisarjaa kauden jälkeen, ero olisi kaikilla osa-alueilla pieni, eikä putoaminen alemmas olisi mikään iso pudotus. Olisihan siellä alemmassakin sarjassa automaattisesti 4 vanhaa liigajoukkuetta + Mestiksen kärki.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Snaipperi #16 kirjoitti:
Suuret sponsorit eivät pitäisi että he eivät saa tarpeeksi näkyvyyttä jos joukkue tippuu B-liigaan. Lisäksi esim Jypin kaltaiset seurat joilla ei mene nyt niin hyvin niin eivät välttämättä tokene sarjasta tiputuksesta.
Tässähän olisi liigalla suuri vastuu. Pitäisi pystyä neuvottelemaan medioiden kanssa tilanne sellaiseksi, että sekä A- että B-liiga näkyisi televisiossa riittävästi. Tällä hetkellä Mestis näkyy Urheilukanavalla kerran viikossa mutta lähetykset alkoivat vasta marraskuun lopulla(?). Canal+ voisi ottaa koko paskan oikeudet mutta Nelonen tai Urheilukanava voisi näyttää B-liigaa vaikkapa juuri kerran viikossa.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekisi se, että B-liiga näkyisi tällöin ilmaiseksi valtakunnalliselta kanavalta. Sponsorit varmasti olisivat kiinnostuneita tällöin molemmista liigoista.
 

koukou

Jäsen
Suosikkijoukkue
KK
Murmeli kirjoitti:
Tässähän olisi liigalla suuri vastuu. Pitäisi pystyä neuvottelemaan medioiden kanssa tilanne sellaiseksi, että sekä A- että B-liiga näkyisi televisiossa riittävästi. Tällä hetkellä Mestis näkyy Urheilukanavalla kerran viikossa mutta lähetykset alkoivat vasta marraskuun lopulla(?). Canal+ voisi ottaa koko paskan oikeudet mutta Nelonen tai Urheilukanava voisi näyttää B-liigaa vaikkapa juuri kerran viikossa.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekisi se, että B-liiga näkyisi tällöin ilmaiseksi valtakunnalliselta kanavalta. Sponsorit varmasti olisivat kiinnostuneita tällöin molemmista liigoista.
Tuohan tulee juuri muuttumaan, eikö Yle hommannut mestiksen oikeudet ja alkaa näyttämään kanavillaan. Oliko 08-09 kaudesta eteenpäin?
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
koukou kirjoitti:
Tuohan tulee juuri muuttumaan, eikö Yle hommannut mestiksen oikeudet ja alkaa näyttämään kanavillaan. Oliko 08-09 kaudesta eteenpäin?
Kappas, olen onnistunut ohittamaan tämän uutisen täysin. Mielenkiintoista, että Urheilukanava profiloituu koko ajan enemmän marginaalilajien + potkiksen kanavaksi.
 

SPORTTIKOTKA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
#76 kirjoitti:
Lisämaustetta soppaan, liiga on jo avannut karsintasarjan tilastosivut nettiin:
http://www.sm-liiga.fi/tilasto.asp?...SM-liigan+karsinta+Kausi+2006-2007&kausi=2006

15 joukkuetta olisi hölmöläisten hommaa ja minusta kahden sarjatason eroja pitäisi saada kurottua kiinni eikä laajentaa loputtomiin liigaa.

Ja avattuna on nimenomaan karsintasarjan tyyppinen luomus, joka kuvastaisi, että sarjassa on useampikin joukkue. Eihän sarjataulukkoa tarvita jos karsinnassa on vain kaksi joukkuetta - liigan häntäjoukkue ja Mestiksen voittaja.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Murmeli kirjoitti:
Kappas, olen onnistunut ohittamaan tämän uutisen täysin. Mielenkiintoista, että Urheilukanava profiloituu koko ajan enemmän marginaalilajien + potkiksen kanavaksi.
Rahalla lienee osuutta asiaan. Suosittujen lajien tv-oikeudet tahtovat maksaa kohtuuttoman paljon. Kuitenkin parempi, että YLE näyttää Mestistä, koska näkyvyys todennäköisesti parempi.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Minäkin olen missannut tuon YLE:n Mestis-uutisen. Tuo tarkoittaa kyllä, että Mestis-seurat saavat hirmuisen näkyvyyspiikin, vaikka YLE näyttääkin mitä todennäköisemmin vain yhden ottelun viikossa.

Sponsorisopimusten tekeminen helpottuu Mestis-jengeille jatkossa siis selvästi
 

Elrith

Jäsen
Suosikkijoukkue
On vain Jokerit
#76 kirjoitti:
Lisämaustetta soppaan, liiga on jo avannut karsintasarjan tilastosivut nettiin:
http://www.sm-liiga.fi/tilasto.asp?...SM-liigan+karsinta+Kausi+2006-2007&kausi=2006

15 joukkuetta olisi hölmöläisten hommaa ja minusta kahden sarjatason eroja pitäisi saada kurottua kiinni eikä laajentaa loputtomiin liigaa.

Ovelaa. Nyt kun joku vielä selittäisi mikä syy sillä karsintaan joutuvalla liigajoukkueella on edes tulla paikalle.

Ainoa asia joka on varma mahdollisesta liigan laajennuksesta on se, että nousija menee samaan lohkoon Kärppien kanssa. Sitten taas taivastellaan kun Kärpät voittaa runkosarjan.
 

SPORTTIKOTKA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Jos Yle on kiinnostunut Mestistä näyttämään niin voisi äkkiseltään kuvitella, että sarjajärjestelmällä on tämän asian kanssa tekemistä. Voisin kuvitella, että jos Yle näyttää otteluita 08-09 kaudelta lähtien niin sarjamalleihin on saatu muutokset aikaiseksi. Sopivasti sopii tähän sopimus siitä, että liiga on nyt kaksi vuotta ainakin auki. Luulisin, että Yle olisi kiinnostunut näyttämään sellaista sarjaa jossa on oikeasti panoksia. Oltaisiinko tänä vuonna sitten jo päästy näihin monasti puhuttuihin A ja B-liigoihin, jolloin Mestiksessä(B-liigassa) pelataan tasokkaita ja merkityksellisiä otteluita. Tällöin varmasti B-liigassa pelaavat joukkueetkin saisivat huomattavasti enemmän sponsoreita tavoitteen ja näkyvyyden ollessa todellista.
 

oskum

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mikkelin Jukurit
Mestistä Yleltä

Lainaus sport.yle.fi

"YLE ja UTV televisioivat jatkossa jalkapallon, koripallon lentopallon, pesäpallon ja salibandyn pääsarjojen otteluja. Jääkiekon Mestis tulee YLEn ohjelmistoon kaudella 2008-2009.

UTV seuraa otteluja alusta asti (20 lähetystä) ja YLE tulee mukaan ratkaisuvaiheessa (5 lähetystä)."

TS. Yle näyttä pari välierää ja finaalia
 

JuhaZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, huuhkajat ja mitä näitä nyt on...
oskum kirjoitti:
UTV seuraa otteluja alusta asti (20 lähetystä) ja YLE tulee mukaan ratkaisuvaiheessa (5 lähetystä)."

TS. Yle näyttä pari välierää ja finaalia
Näinhän se taisi olla eli runkosarja matseja on turha YLEltä odotella. Joka tapauksessa tämä sopimus on ihan hyvä ja mielenkiintoinen asia Mestiksenkin kannalta.

Miten muuten tämän vuoden "liigakarsintojen" televisio-oikeudet ja mahdollinen näkyvyys televisiossa? Urheilukanava? Canal? Ei mikään? En tiedä onko tästä ollut aikaisemmin puhetta jo tässä tai muussa keskusteluissa.
 

Micco!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haluttu muutos
JuhaZ kirjoitti:
Näinhän se taisi olla eli runkosarja matseja on turha YLEltä odotella. Joka tapauksessa tämä sopimus on ihan hyvä ja mielenkiintoinen asia Mestiksenkin kannalta.

Miten muuten tämän vuoden "liigakarsintojen" televisio-oikeudet ja mahdollinen näkyvyys televisiossa? Urheilukanava? Canal? Ei mikään? En tiedä onko tästä ollut aikaisemmin puhetta jo tässä tai muussa keskusteluissa.

Tasonmittaukset aka liigakarsinnan järjestää SM-liiga. Hyvin luonnollinen asia. Karsinnat ovat toki SM-liigan alainen asia. Ei Kiekkoliitto voi järjestää karsintoja toiseen sarjaan.

Tätä myöten liigakarsintojen tv-oikeudetkin kuuluvat SM-liigalle. Liiga on tv-oikeudet myynyt Canal +:lle, joten oikeudet ovat Canalin. Se onkin eri asia mitä Canal oikeuksillaan tekee. Näyttääkö pelejä vai myykö oikeudet eteenpäin UTV:lle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös