Pieni rajoite on tosin, että meidän pitäisi osata rakentaa raketti joka menee lähes valonnopeutta.
Toinen merkityksellinen rajoite on se, että meidän täytyisi rakentaa raketti mikä kestää nopeuden, mikä lähentelee valonnopeutta. Kyseisessä nopeudessa jo atomiin törmääminen on kohtalokasta, puhumattakaan sitten suuremmista kohteista. Joten, jos matkustaminen tulevaisuuteen tai johonkin muuhun todellisuuteen olisi mahdollista, on koetettava ratkaista tämä rajoitus, sen ohella, että on kehitettävä moottori, jonka avulla saavutetaan tarvittava nopeus. Tällä hetkellä sellaisesta moottorista voidaan vain haaveilla, mutta kentien antimateriasta (jos sitä onnistutaan joskus valmistamaan suuria määriä) voidaan löytää polttoaine tällaiseen moottoriin ja näin saavuttaa huomattavasti nykyistä suurempia nopeuksia. Ja todellakin huomattavasti kun tällä hetkellä, nykyään rakettien nopeus olleen noin 21 mach per tunti.
Taitaa olla ajanhukkaa, koska syyn ja seurauksen suhde menisi rikki. Lyhyesti matkustaisit ajassa taaksepäin. Olet nyt esim 30 vuotta ja matkustaisit aikaa 31 vuotta taaksepäin ja tappaisit isäsi ja äitisi. Eihän sinua olisi ikinä syntynytkään?
On olemassa spekulaatioita, joiden mukaan menneisyyteen voi matkustaa - kyseessä on todellakin spkulaatio. Erästä kutsutaan "ristiriidattomaksi historiaksi" eli sen mukaan et voi matkustaa menneisyyteen, jollei ole olemassa todistetta, että olet jo ollut siellä. Jos tässä tapauksessa aika-avaruutta voidaan käyristää siten, että voit matkustaa menneisyyteen, on aika-avaruuden kaikkien tapahtumien noudatettava ristiriidattomasti fysiikanlakeja. Eli et voi menneisyydessä tehdä mitään sellaista tekoa mikä muuttaisi asemasi nykyisyydessä, esim. tappaa isosisäsi. Kyseisen mallin mukaan et myöskään voi muuttaa sitä historiaa, joka on jo tiedossa, eli menneisyydessä ei voi toimia aivan oman päänsä mukaan. Tämä on todellakin suppea esitys "ristiriidattoman historian-mallista".
Toista ratkaisumallia kutsutaan "vaihtoehtoiseksi historiaksi". Tässä mallissa aikamatkailija osuu menneisyyteen, joka on erilainen kuin meidän tuntemamme historia. Silloin hän voi toimia vapaasti, koska tämä historia ei ole se historia, mikä johtaa meidän nykyisyyteemme. Tämä malli muistuttaa Richard Feynmanin "polkuintegraalia", tämän olettamuksen mukaan maailmankaukkeudella on yhden historian sijasta monta rinnakkaista historiaa, joista jokainen on toteutunut omalla todennäköisyydellään. Polkuintegraalien ja vaihtoehtoisten historioiden välillä on kuitenkin yksi merkittävä ero, Feynmalin menetelmässä kaikki polut ovat samassa aika-avaruudessa.
vlad.