Kucherov on todella lähellä sekä laitureiden syöttöpiste-ennätystä, että venäläisten piste-ennätystä, hänenkin tapauksessa puhutaan siis luultavasti historiallisesta kaudesta.
Tuo prosenttiosuus pisteistä on kyllä huimaa, mutta viestii itselle lähinnä joukkueen huonoudesta.
Ilman muuta Kucherovin kausi jää historiankirjoihin, sitä ei ollut tarkoitus kiistää. Ja toki tuo yhden pelaajan yli 50 % osallistuminen maaleihin yleensä vaatii todella huonoa suoritusta muulta joukkueelta - Gretzky taitaa olla ainoa, joka muutenkin hyvässä jengissä pystyi noin käsittämättömään dominointiin.
Nostin tämän tilaston lähinnä Hart-keskustelua ajatellen, kun vastasin kommenttiin, joka sen mainitsi. Itse asiassa kuvittelin, että tämä lanka oli Hart-lanka, joten vähän off-topiciksi meni. Käsi pystyyn virheen merkiksi.
Itsekin kuvittelisin McDavidin paukuttavan samaa tahtia pisteitä jengin ollessa parempi ja prosenttiosuuden joukkueen maaleista olevan näin pienempi. Toki tällöin Oilers olisi pudotuspelijoukkue, jos leveyttä tuloksentekoon riittäisi myös alemmissa kentissä ja täten parantaisi McDavidin asemaa Hart -taistossa. Silti Kucherov olisi ennakkosuosikki Hart trophyyn. Eli ei muuttaisi isoa kuvaa tämän kauden osalta.
Jos kuitenkin saa spekuloida hieman joukkueen efektiä absoluuttiseen pistetahtiin, niin väittäisin, että paremmassa joukkueessa McDavidilla olisi muutama piste enemmän ja Kucherovilla muutama vähemmän. Miksi? Kakkossyöttöjen takia.
En edusta sitä koulukuntaa, jonka mukaan kakkossyöttäjä ei pitäisi ollenkaan laskea - esimerkiksi hyvillä kiekonhallintapelaajilla ja puolustajilla ne kertovat osansa voittavasta pelaamisesta - mutta samalla väitän, että niiden kertymiseen vaikuttavat erittäin paljon pelaajan henkilökohtaisen suorituksen ulkopuolella olevat tekijät, kuten joukkuekaverit ja tuuri.
Tilastokatsaukset tukevat tätä näkemystä: kakkossyöttöjen ennustearvo tulevassa pisteidennakuttelussa on aika pieni.
McDavidilla on tällä kaudella 38 maalia ja 53 ykkössyöttöä. Kucherov on puolestaan tehnyt 37 maalia ja 51 ykkössyöttöä. Connor on siis tässä vaiheessa vielä Nikitan edellä. Ero pistepörssissä selittyy täysin kakkossyötöillä: Mcdavidilla niitä on 17, Kucherovilla huikeat 32, 6 enemmän kuin kenelläkään muulla. Perinteinen viisaus siitä, että pistepörssi voitetaan kakkossyötöillä, näyttää ainakin tänä vuonna pitävän paikkansa.
[
Tilastot icydatasta. Sivuhuomiona lähivuosien kakkosyöttöennätys näyttää olevan Niclas Bäckströmin 37 maalinaatonaattoa kaudelta 2013-2014 - tähän Kuch tukin pääsee, vaikka tahti onkin ollut kova.]
Ei ole vaikea kuvitella, mistä ero johtuu. Oilersilla on käytännössä kolme pelaaja, joiden voi odottaa tekevän mitään hyödyllistä hyökkäyssuuntaan, kun Lightningilta käyttökelpoisia pelaajia löytyy oikeastaan jokaisesta ketjusta ja pakkiparista. Toisaalta myös sattuma selittänee osan erosta: viime kaudella Kucherovin ja McDavidin kakkossyöttösaldo oli identtinen - 28 kihauksenavustuksenmahdollistajaa.
Väitän siis, että paremmassa joukkueessa ja paremmalla tuurilla Connorilla olisi konservatiivisesti arvioituna ainakin 5 kakkosyöttöä lisää, kun taas Kucherovin saldosta voisi ottaa huoletta saman verran pois.
(Art Rossin voittajastahan ei ole enää mitään epäselvyyttä, tämä oli yleisempää pohdiskelua pisteidenteosta. Toivottavasti ei liikaa mennyt ohi aiheen.)
E: Lisätty linkki blogaukseen kakkossyöttöistä.