Mielenkiintoista on myös tosiaan tuo Lähi-Idän nk. Ukkovarpaan eli Qatarin ongelmat Saudi-Arabian kanssa ajoittain vähään samaan tapaan kuin mitä kyseinen Emiirivaltio on vihoitellut Dilmunian eli siis nykyisen Bahrainin kanssa.
Qatarin osalta heidän uskonnollinen ajatuksensa on mielenkiintoisen oloinen. Tai ainakin on ollut.
Paikallisen arabianmurteisen sananlaskun mukaan on suotavaa huolehtia ensin kameleistaan ja sitten vasta Allahista.
Toisaalta huonoimmillaan Qatarin uskonnollisuus on ollut hyvinkin suvaitsematonta, fanaattista ja hyvin tiukkakeskistä nimenomaan maan sunnien ja shiiojen kesken joskin he ovat pysyneet verraten rauhallisina moniin muihin arabimaihin tai jopa Saudi-Arabiaan verrattuna.
Paikallisten naisten osalta elämä itsessään on ollut vaatimatonta vaikkakin osallistua on saanut muuhunkin kuin tiukkaan Islamin muottiin, mutta toisaalta ei liikaa ja huonoimmillaan ei heidänkään asema ole ollut järin häävi.
Paljon on riippunut kulloisesta Emiiristä tai Emiirin lähimmästä Sijaishallitsijasta maan meno joskin at-Thanin ja toisinaan bin Thanien suku on ollut tämä Emiirisuku melkoisen kauan ellei ehkäpä jopa koko Qatarin itsenäisyyden ajan. Emiirisuvuista juuri at-Thanit, al-Thanit ja bin Thanit ovat kilpailleet vallasta maassa jo vuodesta 1825 lähtien enimmäkseen moniin muihin arabimaiden vastaaviin valtataisteluihin verrattuna yllättävänkin rauhanomaisesti.
Emiirien valtaa valvoo maassa tietenkin 130-henkinen Kansan Vanhimpien Neuvosto joista tietysti juurikin Kansan Vanhimpien Neuvoston Puhemies on ylin valvoja muutoin poikkeuksellisissa tilanteissa joissa mahdollinen Emiirien valta läikkyy yli kansakuntaa uhkaavasti.
Tosin joskus juurikin Kansan Vanhimpien Neuvoston Puhemies Qatarissa on joutunut syytteisiin vallan väärinkäytöstä kuten esimerkiksi olisikohan ollut vuonna 1989 juurikin suhteessa Emiiriin koska neuvonantajana Emiirille toimiessaan Puhemies tuolloin oli neuvonut Emiiriä olemaan pitämättä julkista tai edes nk. Puoli-Vapaata vaalia Neuvoston jäsenten valinnoista muuta kuin perinteisen lainsäädännön pohjalta toimittaessa.
Varsinaisia Qatarin omaa paikallista arabiankielen murretta puhuu keskimäärin 100 000-313 000 ihmistä maasta puhuttaessa ja loput ovat ulkomaalaisia siirtotyöläisiä, vakituisia maassa työtehtäviensä ajan asuvia ulkomaantyöläisiä ja maahan oikeasti muuttaneita ulkomaalaisia.
Qatarilla on tosiaan ollut vaurautta vaikka muille jakaa niin äkkiä kun vain maagiset öljy ja maakaasu löytyivät maasta ensimmäisen kerran. Sitä ennen lähinnä kamelien, taatelien, pakastekatkarapujen, merihelmien ja maahelmien viennistä maa oli sitä ennen tunnettu. Qatar on yleisesti ottaen joko toiseksi rikkain tai rikkain maa maailmassa ainakin erillisten keskitulojen suhteen jo vuodesta 1982 eteenpäin yleensä yhdessä Arabiemiraattien kanssa. Lääketiedekin maassa on kehittynyt.
Qatarilla oli 70 vuotta sitten erikoisesti koko maassa vain yksi ainoa sairaala ja yksi ainoa vakituinen laillistettu lääkäri, mutta vuoden 1947 jälkeen koko maan tilanne on tietenkin huikeasti muuttunut. Lääkäreitä on ollut jo kauan maassa suhteellisesti arvioiden kuin meren hiekkaa tai näin oli ainakin 1980-luvulle asti ennen kuin jonkun verran niihinkin pääsyjä on rajoitettu.
Maan rikkauksista puhuttaessa Qatarin osalta öljyrikkaudet ja kaasurikkaudet ovat mahdollistaneet muun muassa ilmaisten tonttimaiden jakelun ja korottomat rakennuslainat näin esimerkiksi.