Bulvaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
No eikös se ole niin, että suomalaiskansalliseen tyyliin dissataan kaikkea maan ja taivaan välillä silloin kun ei peli kulje parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi välillä tuntuu siltä, että tämä jatkoajan keskustelu menee väärään suuntaan. Kaivellaan kaikkea mahdollista negatiivista, eikä halutakaan iloita edes pienistä asioista joita vastaan tulee. Onko se nyt sitten niin, että "tosi asiantuntijan" (joka en todellakaan itse ole vaan lähinnä omaksi huvikseen asioita seuraava amatööri) saa statuksensa siitä, että ei ole mihinkään tyytyväinen. Kritiikkiä toki saa ja pitääkin esittää. Lisäksi kaikilla saa olla joka asiasta oma mielipiteensä. Toivoisin vain hiukan enemmän positiivista ilmettä näihin juttuihin.

Eikös tätä lajia jokainen kuitenkin seuraa sen vuoksi, että saa (tai ainakin toivoisi saavansa) siitä positiivisia fiiliksiä? Jos asia ei ole näin, niin kannattaisi vaihtaa lajia.
 
"Oikein tuomio ei mennyt, mutta kiitokset tuomarille oikeudenmukaisuudesta."
Erään palstallekirjoittajan käsitys tuomaritoiminnasta.

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Viestin lähetti mjr
Laitanpa tähänkin ketjuun kun näköjään alkoi kunnon turneet täällä:

Mertarannassa häiritsee ne pikatuomiot live-tilanteesta, jotka esim. hidastukset oikeasti katsomalla voisi todeta täysin vääriksi. Tämä ei ole mikään satunnainen ilmiö vaan toistuu ottelusta toiseen. Juuri tämän takia Mertaranta tarvitsisi vierelleen asiantuntevan kommentaattorin joka voisi diplomaattisesti oikaista pahimmat väärintulkinnat. Tunnelman luomisessa mies on paras nykyselostajista ja ainakin suomalaiseen selostusperinteeseen se kuuluu: ymmärrän että monet lajifriikit eivät suurin piirtein tarvitsisi edes täysin analyyttista ja ei-emotionaalista kommentointia, mutta tietyissä kuolemanpeleissä Mertarannan eläytyminen ja selvä tuloksen jännittäminen on minusta todella hieno ja tilanteeseen sopiva osoitus selostajan taidoista. Kun vaan olisi sitä lajituntemusta enemmän tai edes sen asian tuntemusta ettei sitä ole tarpeeksi...
Miksi ne pitäisi todeta vääriksi? Johan sinä sen näit oikein. Sitä paitsi, mielestäni Mertaranta ei edes analysoi vaan kertoo oman mielipiteensä tilanteesta - siinä on iso ero.

Analysoinnilla minä tarkoitan esimerkiksi sitä, kun spekuloidaan pelitavalla ja sitä vastaan pelaamisella, ylivoimakuvioiden muuttamisella, peluuttamisella jne. Kommentit tyyliin "helposti viehelletty jäähy" tai "epäselvä tilanne" ei ole analysointia.

Mertaranta ei ole idolini, eikä hänestä sellaista tulekaan. Mutta paras selostaja hän on, mitä suomalaisella televisiolla on tällä hetkellä tarjota. Terveisiä vain Wiener Stadhalleniin J. Saariselle (vaimikäsenytoli) ja legendaariselle kuuskasille.
 
It's not what you know, it's who you know.

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Puolikaspakki
Miksi ne pitäisi todeta vääriksi? Johan sinä sen näit oikein. Sitä paitsi, mielestäni Mertaranta ei edes analysoi vaan kertoo oman mielipiteensä tilanteesta - siinä on iso ero.
No, on se silti ärsyttävää - ja jos selostaa peliä niin ei ole mielipide vaan virhe sanoa esim. että maalivahti reagoi väärin tai oli väärin sijoittunut, kun kysymyksessä oli satunnainen kiekon kimpoaminen pelaajasta, jota ei kukaan maalivahti voi ennakoida. Jne. Mertaranta ei ole siellä esittämässä mielipiteitään maailman menosta vaan selostamassa ja kommentoimassa jääkiekko-ottelun tapahtumia. Ja tällöin ne pitäisi ensin havainnoida oikein. Toki on täysin ok tunnelmoida ja pitää Suomen puolta, mutta uskottavuus kärsii, jos selostaja ei huomaa tai huomaa väärin hyvin keskeisiä pelitapahtumia, jotka hän viimeistään lukuisista hidastuksista voisi itsekin huomata virhetulkinnoiksi ja korjata. Tämä on tiettyä laiskuutta tai ammattitaidon puutetta, mikä ei kiistä sitä, etteikö muilta ominaisuuksiltaan Mertaranta olisi päätään pitempi muita suomalaisia selostajia.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Itsekin arvostan Mertarannan värikkyyttä ja tunnelmointia, siitä ei kahta sanaa. Mutta lajituntemukseltaan hän on pelottavan kehno ollakseen valtakunnan ykköskiekkoääni. Eivätkä vuodet lajin parissa ole tuoneet tähän mitään muutosta. Asiaan voi olla parikin syytä: 1) jääkiekko ei kerta kaikkiaan ole Mertarannan laji, hän on vain duunissa ja tekee parhaansa myös lajituntemuksen osalta. Mulle kävisi aivan samoin esimerkiksi koripallon kanssa - en koskaan opi lajia analyyttisella tasolla, koska peruspalo siihen puuttuu. Asuessani jenkeissä (yht. lähes 3v) tein parhaani, jotta pääsisin pintaa syvemmälle koriksessa. Ei toiminut, aina oli muuta ja tärkeämpää. 2) Mertarantaa ei edes kiinnosta kohentaa lajituntemustaan.

Jos kyseessä on vaihtoehto 2, ansaitsee Mertaranta pitkän miinuksen. Sen voi sanoa näinkin päin; hän on niin tasokas selostaja, että on suuri vääryys ettei hän tee lajituntemukselleen mitään. Pidän hyvänä sitä jenkeiltä ja briteiltä omittua käytäntöä, että selostajaa tukee asiantuntija - tällöinhän ongelma lievenee ja esimerkiksi Kyllönen & Keke on jo klassikkokamaa. Mistä saadaan Mertarannalle kiekon Keke? Tammisella on supliikkiakin siihen duuniin, pakko myöntää.

Urheiluselostajan homma on siltikin perusluonteeltaan dynaaminen, en kaipaa mihinkään lajiin kauhean pysyviä ääniä, joten Mertarannan 10 vuotta saattaa hyvinkin olla hänen kohdallaan maksimiaika tässä lajissa. Aika aikaansa kutakin, uusia ääniä kehiin. Ja eivät ne heti napsahda kohdilleen, pientä ymmärrystä ensimmäisiä selostushommiaan tekeville - missä muualla he voisivat treenata kuin livenä lajin parissa?
 
Scholl: Jokereiden floppaaminen ei samalla tavalla tunnu heillä, koska duunarit ovat tottuneet vastoinkäymisiin.

janóz

Jäsen
Minä kuuluun siihen katselijakuntaan, jonka mielestä jääkiekon MM-kisat ilman Mertarantaa on sama kuin vetäisi ykkösoluella känniä Vappuna - isot juhlat, mutta ah- niin latteaa menoa..

Minua ei haittaa yhtään Mertarannan "asiantuntemattomuus", puolueellisuus tai iäin ikuiset fraasit. Kuten täälläkin on jo moneen otteeseen tullut ilmi niin Antsan taika piilee tunnelman pitämisessä. Tottakai tunnelmaa muutenkin riittää, mutta kun Mertaranta selostaa siinä on sitä jotain mihin kukaan Suomessa ei ole vielä pystynyt. Ei, vaikka kuinka kaikki nykyiset MTV3:n ja urheilukaniavien marakatit ovat yrittäneet oppia sinivalkoisen hehkutuksen jaloa taitoa.

Mikä onkaan huvittavampaa kuin Ruotsi nousee VAARALLISESTI (oman sinisen yli).. tai Suomi hakee VIMMATUSTI tasoitusta (3 teletappia pyörii maalintakana).. NNNOIN Leijonat antaa paukkua takaisin (Ruutu ajaa kyynerpäällä vastustajaa kasvoihin).. Ei kai noita kukaan tosissaan voi ottaa?

Ja Mertaranta osaa tämän Tuomiopäivää maalailevan selostustyylin täydellisesti: puoli minuuttia väpättävällä äänellä selostettu vastustajan painostus on helppo lopettaa ".. ja näin siinä sitten käy.." jota voi mukavasti jatkaa "... kaikki lähti siitä karmeasta kiekonmenetyksestä joka.."

Kyllä on vaan niin huvittava ja mukaansa tempaava äijä!
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Alkaa aika ajaa ohi Mertarannasta. On tietynlainen ongelma, kun sama tv-yhtiö saa televisioida kisat vuodesta toiseen niin mikään ei oikein uudistu. Olisi mukavaa, jos sieltä löytyisi jonkinlaista itsekritiikkiä ja vaihdettaisiin selostaja edes kymmenen vuoden välein. Ylen staililla Mertaranta selostaa lätkää vielä parikymmentä vuotta ja täytyy sanoa, että se ajatus hirvittää. Pelaajat, valmentajat, katsojat vaihtuvat, ainoastaan selostaja pysyy samana.

Ihmettelen muuten sitä, että Mertarannan sanavarastosta puuttuu niinkin oleellinen termi kuin jäähy. Kuulostaa aika typerältä kuunnella jatkuvasti rangaistus-sanan viljelyä. Jäähy mikä jäähy.

EDIT: Vertaisin Mertarantaa johonkin Sotkan tuotteeseen (kutsutaan tässä vaikka Los Pacos tuoliksi): halpa, yksinkertainen, laadusta en menisi takuuseen
 
Tiedote: scholl is back!

Meikä83

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Calgary
Kyllä Mertaranta on huippu, erityisest luomaan kisafiilistä, joka korostuu tietenkin Suomen peleissä. Vaikka täällä arvostellaankin Mertziä niin mielestäni hän on paras selostaja, joka selostaa tai on selostanut suomen pelejä viimisen about kymmenen vuoden aikana, tietyst kaikkia sama selostaja ei voi miellyttää. Lisäksi hän näkee kuitenkin pelin ihan hyvin, esimerkiksi eilisessä kanada-pelissä otti esille Bäckströmin huonon sijoittumisen kanadan kolmannessa maalissa ja siellä paljon muitakin vastaavia tilanteita!!
 
"Ooppera? Hyi saatana!" -Seppo Räty
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres, HIFK, Joe Finley
Mertaranta on ehdottomasti paras selostaja, mutta kyllähän myöskin Anteron kohdalla alkaa pientä kulumista olla esissä, tosin ne hehkutukset...ne hehkutukset..

Eilisessä Venäjä- Tsekki kohtaamisessa olisi kyllä kaivattu Antsaa, tämä Saarinen ei vaan osaa "...kyllä tuntuu senjasen pelintekeminen olevan nyt ihmeen vaikeaa, tuollaista aivan kummallista neppailua, ei voi mitään". Tämä sama lause tulee aina, kun hyökkäävä joukkue ei saa kiekkoa alueelle kunnolla, toisen joukkueen pelatessa hyvää puolustuspeliä.

Oho...tulipas avauduttua nyt samalla Saarisestakin.
 
Lukki

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti scholl
EDIT: Vertaisin Mertarantaa johonkin Sotkan tuotteeseen (kutsutaan tässä vaikka Los Pacos tuoliksi): halpa, yksinkertainen, laadusta en menisi takuuseen
Tuore ja yllättävä näkökulma: mihin huonekaluliikkeisiin vertaisit muita suomalaisia selostajia?
 

Nosebleed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, San Jose Sharks
Antero on loistoselostaja. Ja tottakai suomilasit pitää päässä olla. Ainoita asioita jokka ärsyttä on:

"Ruosin ylivoima on pelottavan vaarallista tai "Pavel Bure tulee vaarallisesti Suomen puolustuksen läpi" tms.

Ja sitte se toinen "Hentunen purkaa keskialueelle,niinkuin pitääkin, Pärssinen menee sinne päätyyn, niinkuin pitääkin " jne...

Mertarannan kohokohtia:
MM 99 - Suomi vs. Venäjä, Suomi tasotti kun oli enää 2 sekunttia aikaa.

MM 99 - Suomi vs. Ruotsi, Tuomainen ratkaisee Suomelle loppuottelu paikan.
 
Viimeksi muokattu:

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti mjr
Tuore ja yllättävä näkökulma: mihin huonekaluliikkeisiin vertaisit muita suomalaisia selostajia?
Vaikken scholl olekaan:

Anu voisi olla Ikea, halpa peruskaluste.
Juti voisi olla Kruunukaluste: rokokoo-mallinen mahalipasto.

Ainiin, Mertaranta on ihan ookoo selostaja.
 

thUNDer

Jäsen
Suosikkijoukkue
™ Pohjoisen porhot stana & Sisu, veri UND kunnia ™
Viestin lähetti Meikä83
Lisäksi hän näkee kuitenkin pelin ihan hyvin, esimerkiksi eilisessä kanada-pelissä otti esille Bäckströmin huonon sijoittumisen kanadan kolmannessa maalissa ja siellä paljon muitakin vastaavia tilanteita!!
Olihan tämä provo, olihan?

Lukaiseppas otteluketju kyseisen matsin kohdalta. Lueppas mitä muut kirjoittajat (allekirjoittautunut samaa mieltä kuin muutkin) ovat mieltä esimerkiksi mainitsemastasi Mertarannan MOKASTA!

Lol. Luuletko että maalivahti lähtee maaliltaan eteenpäin, kun maalin takana kaveri leipoo ja pystyisi vanhanaikaisen nakkaamaan milloin vain?!? Eipä niin, kyllä se maalivahti on silloin maalin sisällä, pitää alakulma(t) kiinni juuri vanhanaikaisen pelossa.

Huoh, "Mertaranta näkee hyvin" tämä puolihan kaverilla juuri pahiten kusee. Muuten kelpo selostaja.

- Thunder
 

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti janóz
Minä kuuluun siihen katselijakuntaan, jonka mielestä jääkiekon MM-kisat ilman Mertarantaa on sama kuin vetäisi ykkösoluella känniä Vappuna - isot juhlat, mutta ah- niin latteaa menoa.
Samaa mieltä. Se olisi yksinkertaisesti helvetin tylsää, jos selostamassa olisi joku asiallisen kuivakka "lajitietäjä". Toki JA:n kiimaiset sääntörunkkarit olisivat mehuissaan, mutta suurimmalta osalta olisi kisafiilis lähellä nollaa.

Antero hallitsee suvereenisti draaman luomisen. Siinä ei puolueellisuudet tai sääntömokat paljon paina kupissa.
 
Ps. Jos voisin laittaisin äänestyksen kiilttääkö poikakaverisi pallit muttei seiso !

-Sv. veinikretski

Telaketju

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mitä!? Eikö kukaan muu ole huomannut Mertsin ylivoimaisesti ärsyttävintä maneeria? No sitten vika täytyy olla kuulijassa, sillä adjektiivipari "vahva hyvä" jatkuvasti hoettuna saa minut hulluuden partaalle.

"Vahva hyvä esitys Jokiselta"
"Vahvaa hyvää kulmapeliä"
"Vahva hyvä puolustus"

jne. jne. jne. jne.

Toki toivoisin, että noiden esimerkkien sisältö pitäisi Suomen osalta paikkansa, mutta, jos vaikka jotain muuta keksisi väliin tai vaikka pelkästään toisen noista adjektiiveista. On se mertsi vahva hyvä selostaja, mutta...
 
"The Flat Earth Society has members all around the globe" – A tweet by the Flat Earth Society
"Say that again, but slowly" - Friendly Atheist responding

Zorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Mertaranta on selostaja, joka sopii vain ja ainoastaan maajoukkuepeleihin selostajaksi. Sini-valkolasit ovat juurtuneet Antsan päähän ja minulle se sopii loistavasti. Antero saa hoitaa hehkutuksen, ainakin itse katson pelit kotistudiossa, joka on täynnä asiantuntijoita(tietysti) ja mikään asia ei jää epäselväksi.

Antaa Antsan huutaa ja värittää pelejä puolueellisella ja tunnepohjaisella selostuksella. Varman mm-kisatunnelman kotona takaa Anteron selostus.
 
"Se päivä milloin Kuopiossa nostetaan kannu ilmaan lähestyy koko ajan." Pekka Virta 28.3.2011

scholl

Jäsen
Viestin lähetti mjr
Tuore ja yllättävä näkökulma: mihin huonekaluliikkeisiin vertaisit muita suomalaisia selostajia?
Itse asiassa kansanomaisen Sotka-mainoksen nähtyäni ja siinäkin esiintyvä hehkutus toi Mertarannan mieleen. Muista selostajista ei ole tullut sillä tavalla ajateltua, mutta yritetään:
IKEA: Oskari Saari, Tuomas Virkkunen. Nuorekas, kova yritys, voi olla kertakäyttökamaa
Ketjuihin kuulumaton erikoistumaton perinteinen huonekaluliike pikkukaupungin keskustassa: Bubi. Vakava, vanhoillinen, ei erityisen kilpailukykyinen
Funktio, Aero: Günther Jauch (RTL:n Champions League, Formula 1, haluatko miljonääriksi, Stern TV, SKL studioisäntä): Laadukas, varakas, asiallinen, kaikki pitää
Asko ja Isku: Hoopi, Tapio Suominen, Kari Hiltunen. Perinteistä tavismeininkiä.
 
Tiedote: scholl is back!
Viestin lähetti Telaketju
"Vahva hyvä esitys Jokiselta"
"Vahvaa hyvää kulmapeliä"
"Vahva hyvä puolustus"
No joo, tämä on kyllä varsin ärsyttävää kanssa, kun näitä adjektiiveja luetellaan peräkkäin.
Laukauksissa, eli ohjauksissa, mertsi heittää vielä tulinen-sanan sinne, jolloin syntyy vahva hyvä tulinen laukaus/ohjaus.
 

scholl

Jäsen
Viestin lähetti Lakaisija
No joo, tämä on kyllä varsin ärsyttävää kanssa, kun näitä adjektiiveja luetellaan peräkkäin.
Laukauksissa, eli ohjauksissa, mertsi heittää vielä tulinen-sanan sinne, jolloin syntyy vahva hyvä tulinen laukaus/ohjaus.
Voisikohan Mertaranta lisätä noihin lauseihiin vielä Kurrin huikeaa/huimaa tokaisut.
 
Tiedote: scholl is back!

Itäpuu

Jäsen
Itelle kelpaa mertaranta aivan yllättävänkin hyvin vielä. Vähän niinkuin akka, että ei se vaihtamalla parane, joku siinä aina vituttaa...
Muistelkaa vaan nimiä jotka on suomessa lätkää selostaneet viime vuosikymmeninä, ei edes luetella karapaloja ja muita:
-Kukkonen
-JP Jalo
-Mikäs aukkonen
-Linkku lindegren
-jussi "aina tyylikäs" saarinen
-hoopee hänninen, tupsu suominen, bubi ja muut ylen hätävarat, ei juma että on karseeta porukkaa, nimenomaan lätkäpeliin. Mielestäni Mikko Innanen canalilla on mertarannan tasoa, ärsyttää tuskin koskaan.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Mertaranta on tyypillien YLE:n yleisselostaja. Vaikka pesäpallossa hänellä on pelaajataustaan perustuvaa lajituntemusta, ei hän niissäkään selostuksissa harrasta mitään sihvosmaista analysoitia, vaan keskittyy tilanteisiin ja hehkutukseen.

Vanhimmat meistä muistavat Pekka Tiilkaisen ja Paavo Noposen. Ne selostuksethan olivat silkkaa tajunnanvirtaa. Välillä Tiilikainen oli niin kännissä, että hyvä kun ajan ja paikan tajusi. Mutta silti! He olivat legendoja. Mikään ei sitä muuksi muuta. Kuten Salppurin kisoissa joskus:

"No Vode, kukas se sinne hevosenkenkään on tulossa? Annappas tänne se kiikari! Mitä ihmettä, kiikarihan on tyhjä!"

Itse tunnustaudun vanhan liiton mieheksi ja kuuntelen sata kertaa mielummin välillä virheitä tekevää tunnelmanluojaa kuin läpeensä analyyttistä lajifriikkiä.

Edit: typo
 
Viimeksi muokattu:
Hevosjalostus on työtä sangen suuriarvoista.

scholl

Jäsen
Viestin lähetti lihaani
Mertaranta on tyypillien YLE:n yleisselostaja. Vaikka pesäpallossa hänellä on pelaajataustaan perustuvaa lajituntemusta, ei hän niissäkään selostuksissa harrasta mitään sihvosmaista analysoitia, vaan keskittyy tilanteisiin ja hehkutukseen.

Vanhimmat meistä muistavat Pekka Tiilkaisen ja Paavo Noposen. Ne selostuksethan olivat silkkaa tajunnanvirtaa.
Tiilikaisesta en osaa sanoa, mutta Noponen on varmaan kaikkien aikojen ärsyttävimpiä selostajia. Ei edes tiennyt suurinpiirtein mikä laji käynnissä, puhumattakaan siitä, että tilanne olisi selvillä, vaan tekstiä tuli valtavasti kalevalasta ja muusta vastaavasta. Jukolan viestiin keskellä yötä hän olisi sopinut. Sitä olisi moni voinut jossain kolmen promillen humalassa kuunnella, mutta arvokisoja selostamaan tuollainen paavo m. petäjä klooni ei sovi kertakaikkiaan lainkaan.
 
Tiedote: scholl is back!

Haipakka

Jäsen
Mertarannan osalta "juna on mennyt" jo vuosia sitten.

Viiksiäijän "brändääminen" näiden kisojen yhteydessä alkaa muistuttaa jo henkilöpalvontaa. Lähes joka matsissa YLE:n ohjaajan kun on pakko useita kertoja näyttää sen selostavaa rumaa naamaa. Mitä lisäarvoa siitä tulee?

- Uusille selostajakyvyille mahdollisuus - Antsku täysinpalvelleena pois!
 
Aikamoista haipakkaa heti aamutuimaan!

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Haipakka
Mertarannan osalta "juna on mennyt" jo vuosia sitten.

Viiksiäijän "brändääminen" näiden kisojen yhteydessä alkaa muistuttaa jo henkilöpalvontaa. Lähes joka matsissa YLE:n ohjaajan kun on pakko useita kertoja näyttää sen selostavaa rumaa naamaa. Mitä lisäarvoa siitä tulee?

- Uusille selostajakyvyille mahdollisuus - Antsku täysinpalvelleena pois!
Mikähän TV-yhtiö maailmassa uskaltaisi laittaa kyseisen kielialueen ylivoimaisesti suosituimman selostajan pois ja ottaa muutamien lajifriikken painostuksesta jonkun kirjoittamattoman lehden tilalle?

Vähän sama juttu, että Coca Cola vedettäisiin joidenkin cociksen vihaajien vaatimuksesta markkinoilta ja tilalle lanseerattaisiin aivan eri värinen ja -makuinen juoma.
 
Hevosjalostus on työtä sangen suuriarvoista.

Itäpuu

Jäsen
onhan siellä uusi kyky Jussi Saarinen...hah! Ylellä täytyy olla paska palkka, kun paikallisradioissa on pilvin pimein (kuulemma, itse kuunnellut vaan Megan Ari Steniusta) hyviä lätkäselostajia, mutta ylellä ei.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy