IL kirjoitti:- Minulla on suojaliivit, mutta keraamiset suojalevyt niihin pitää hankkia itse. Omalla poliisilaitoksellani työnantaja ei niitä kustanna, kertoo Mika Nygård (konstaapeli Helsingistä).
- Muutenkin poliisi joutuu hankkimaan itse kaikenlaisia tarvikkeita omasta pussistaan. Olen ostanut esim. Leatherman-työkalun, viiltosuojatut hanskat ja ison taskulampun omilla rahoillani. Työnantaja ei halunnut kustantaa edes pattereita taskulamppuuni, Nygård tuskailee poliisin arkea. (IL s. 16.)
Jos pikku-Pirkolla tai pikku-Pekalla viiraa päästä ja tällaista on neuvolassa/terveydenhuollossa/lastensuojelussa huomattu,ei tätä tietoa voi edes kertoa opettajalle ilman vanhempien lupaa.
... Käsittämättömän pitkälle on tietosuoja/yksilönvapaus viety yhteisesti tärkeiden asioiden kustannuksella.
Ja vastaavasti opettajan tiedot tulisi jakaa vanhemmille?
Minulle EOM:ää olisi se, että viranomaiset voisivat keskenään edes jakaa tietoa. Ihan alkuun vaikka se, että saman sairaanhoitopiirin eri sairaalat saisivat/jakaisivat samat tiedot.
Oppilaalla on diagnosoitu (=lääkäri antanut diagnoosin) dysfasia ennen kouluaikaa, äiti kieltää tämän diagnoosin jakamisen opettajille. Järkevää? Ei, mutta lain mukaista.
Mikään laki ei estä vanhempaa tekemästä huonoja päätöksiä. Näillä mennään.
Sen sijaan, näin alkuun voisi tosiaan yrittää sitä, että potilastietoja voisi jakaa eri viranomaisten kesken tai tosiaan edes sen saman sairaanhoitopiirin sisällä. Esimerkiksi sairaanhoitopiirin psykiatriset sairaalat eivät jakaa tietojaan muihin sairaanhoitopiirin sairaaloihin jne. Unohtamatta sitä, että puolustusvoimat ei voi jakaa tietojaan eteenpäin, poliisiviranomaiset eivät saa tietoja mistään jnejne.
...Tottakai opettajillekin pitäisi tulla heille relevanttia tietoa, mutta tämä vaatisi tiettyjä lakimuutoksia mm salassapidon suhteen, ettei opettajat pääsisi höpöttämään näistä yksityisasioissa parin viinilasin jälkeen.
Eli sinusta on ok, että kouluissa pyörii erilaisilla mielenterveysdiagnooseilla olevia oppilaita, joista opettajat eivät mitään?
Mikä estää lääkäreitä tai sairaanhoitajia höpöttämästä? Ihan samanlainen salapitovelvollisuus opettajilla on.
Pidänkö ok asiana? En.
Uskonko opettajilla olevan kompentenssia arvioimaan mikä ongelma/diagnoosi on todellakin sellainen mikä kuuluisi tulla heidän tietoon? En usko tähänkään.
Jos viettää lapsen/nuoren kanssa silmäkkäin n. 1000 tuntia vuodessa, tulisi olla ihan kaikki tieto.
Silloin kun laki on typerä, pitää laki muuttaa. Nuo tietosuojalait pitäisi muuttaa. Eivätkö yksityisyyttään ja lastensa yksityisyyttä hysteerisesti suojelevat vanhemmat ymmärrä, että on yksinomaan lapsen edun mukaista että häntä koskevaa tietoa saa välittää viranomaiselta (koulu, terveydenhoito, lastensuojelu jne.) toiselle. Ei niitä tietoja huvikseen levitellä eikä lueskella muuten vaan, siihen on aina syynsä. Asioiden pimittämisestä ei hyödy kukaan, kaikista vähiten se lapsi.
Se on tietysti hankalasti tulkittavissa oleva asia, että mitä kaikkea pitää sisällään "oppilaan opetuksen asianmukaisen järjestämisen edellyttämät välttämättömät tiedot."
Se on tietysti hankalasti tulkittavissa oleva asia, että mitä kaikkea pitää sisällään "oppilaan opetuksen asianmukaisen järjestämisen edellyttämät välttämättömät tiedot."
No varmaankin nimi, osoite ja syntymäaika, hätätapauksessa voidaan kertoa allergioista tai esim. diabeteksestä...
Vaikuttaako Jani-Petterin äidin itsemurhayritys opetukseen, vai riittävätkö muut tukitoimet? Entäs Sannan isän firman konkurssi? Jne jne.
Se on totta, että on varmasti ongelmallista vetää raja siihen, mikä on oleellista tietoa, mutta esim. jo tietyt diagnoosit auttasivat aidosti opettajaa työssään ja samalla myös oppilasta/opiskelijaa.
Ja lastensuojeluilmoitusta ei tehdä mitenkään "halutessaan" vaan koululla on lakiin perustuva velvollisuus sellainen tehdä, mikäli epäilyksiä herää. Naapurit voivat ilmoituksia tehdä halutessaan, mutta koulun on pakko tehdä.
Joka vuosihan oppilaiden mukana tulee lomake mitä pitää täyttää missä kysytään näitä asioita ja perheen tilanteesta jne, mutta kukin perhe tietty täyttää sen oman harkintansa mukaan.
Mutta loppujen lopuksi jos opettajat näkevät lapsessa jotain "huolestuttavia piirteitä", niin hehän voivat olla ensin vanhempiin yhteydessä ja tarvittaessa voivat tehdä lastensuojeluilmoituksen halutessaan.
Jos viettää lapsen/nuoren kanssa silmäkkäin n. 1000 tuntia vuodessa, tulisi olla ihan kaikki tieto. Moni nuori ei vietä edes vanhempiensa kanssa näin paljoa aikaa yhdessä. Eikös tässä ole nyt kyseessä yhteiset talkoot eikä kissa-hiirileikki jossa väitellään mitä tietoja kenellekin kuuluu. Virkavelvollisuudellaan opettajat tekevät työtään ja varmasti haluavat oppilaan parasta. Nyt valoja päälle! Tämä on selkeästi ensimmäinen askel parempaan eikä maksa mitään. Miksi joku vastustaisi tätä? Tottakai kaikki perheen asiat vaikuttavat lapsen/nuoren kasvattamiseen kouluissa.
Järeämpi liivi ei olisi pelastanut poliisia, hirvikiväärinluoti olisi tullut läpi myös siitä. Näin sanoi KRP:n rikoskomisario Mika Ihaksinen tämän aamun Satakunnan Kansassa.