Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 585 985
  • 16 093

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Kerrotko, missäpäin tuollainen pykälä on mainittu? Jonkin verran olen joutunut näiden juttujen kanssa painimaan joitakin vuosia sitten, eikä ainakaan silloin oltu tuollaisia asioita kirjattu ylös.
Kuten itse postasin aiemmin niin ainoa maininta jonka löysin itse TSL:stä oli Työsopimuslain 9 luku 2§ jossa puhutaan irtisanomisen uhasta.

Odottaisin vastaväittäjä selvää pykälää ennen besserwisseröintiä siitä mitä laki sanoo.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Mitä nyt olen tätä keskustelua seurannut, niin siitä muutama mieleeni noussut avainpointti:

-Hyvin todennäköisesti luottamusmies on toiminut väärin masinoidessaan mielenilmauksen/lakon mahdollisesti väärin perustein, eli väittämällä tulleensa pahoinpidellyksi, vaikka töniminen ei välttämättä pahoinpitelyn tunnusmerkistöä täytäkään.

-Mikäli työnantaja on töninyt, eli loukannut fyysistä koskemattomuutta, ei sekään ihan moitteetonta toimintaa ole riippuen tietysti käytetyn voiman määrästä. Hienovaraisesti "ulosohjaaminen" tai voimakas tönäisy "oven karmien kautta ulos", niin näkisin noissa aika suuren eron. Ensimmäinen on hyväksyttävä tapa toimia ja jälkimmäinen lienee pahoinpitely. Voi tietysti olla jotain näiden väliltä tai sitten ei fyysistä kontaktia ollenkaan, eli luottamusmiehen paskapuhetta.

-Tärkeimpänä pointtina lopuksi se, että vaikka työnantajalla olisikin oikeus tämäntyyppisessä palautekeskustelussa estää luottamusmiestä tulemasta paikalle heikolla kielitaidolla varustetun ulkomaalaistaustaisen työntekijän tueksi, niin eikös tuollainen toiminta suoraan osoita työnantajan joustamattomuutta? Käsittääkseni yleisellä tasolla työnantajapuoli vaatii työntekijäpuolelta vastaavaa ja paljon suurempaakin joustavuutta kaiken aikaa, jota taas tämän tyyppinen toiminta ei nähdäkseni edistä. Toki tässä nimenomaisessa tapauksessa taustalla lienee osapuolien välillä jotain isompaakin kitkaa, josta ei ole tietoa.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Sinä et ole kyllä tässäkään oikeassa. Väität minun ottaneen esiin termin "ruikuttaja"/"ruikuttaminen".
Juu, ja en taas väittänyt sitäkään. Vastasin vain kun sinä väitit minun paasanneen ruikuttajista, että minä lainasin termin sinulta vastatessani kysymykseesi. Itse en ole termiä aiemmin tässä ketjussa käyttänyt.
Minä ihan yleisellä tasolla sanoin että ihme ruikutusta tässä täytyy näiltä huippuosaajilta kuunnella, vaikka heillä on sinun mukaasi portit auki joka paikkaan, vetämään isolla rahalla lonkkaa ja hevonvitun humppaa.
Oops, you did it again! Minä en käsittääkseni missään kohtaa viitannut mitenkään niin, että työnantajat arvostavat entisiä yrittäjiä työntekijöinä siksi, että voisivat maksaa heille huippuduunista huippuliksaa jalat pöydällä lonkan vetämisestä. Väännetään nyt vielä rautalangasta: Työnantajat arvostavat entisiä yrittäjiä siksi, että heistä saa ammattitaitoisen ja ahkeran työntekijän, joka ymmärtää työnantajan vastuut, velvoitteet ja mistä se oma palkka muodostuu sekä mitä sen maksaminen työnantajalta vaatii. Oletko kenties eri mieltä tästä?

Olisi muutenkin suotavaa ihan vaan keskustelunkin kannalta, ettet keksisi omasta päästäsi muiden kirjoittajien rivien väliin itsellesi sopivaa täytettä, muiden kirjoituksille omia kivoja vaihtoehtoisia merkityksiäsi etkä kirjoittajien taustalle motiiveja, joita siellä ei ole eikä kirjoituksistaan millään tavoin ilmene. Vaikka onhan se varmaan toki helpompaa vetää vastapalloon, kun saa itse syöttää sen vastapallon.

Termin otti käyttöön kirjoittaja, joka muuten näytti joutuneen jäähylle ja ihan ansaitusti. Moisen termin käyttö on toki loukkaavaa ja lapsellista ja siitä ansaitseekin joutua hetkeksi viilentämään tunteitaan.
Minä en varsinaisesti tiedä, mitä 'ruikuttaja' tässä yhteydessä tarkoittaa, mutta annan esimerkin elävästä elämästä sellaisesta työntekijästä, joka voisi tuohon kuvaukseen sopia ja miksi kukaan sellaisen tulee koskaan palkanneeksi:

Firmassa on käytäntö, että työntekijät saavat TESsin ulkopuolisia etuuksia vastineeksi siitä, että tehokkuuden ja dynamiikan takia luopuvat tietyistä TESsin edellyttämistä asioista. Käytäntö on ollut Firmassa jo useita vuosia ja työntekijät ovat olleet siihen enemmän kuin tyytyväisiä.

Firmaan palkataan uusi työntekijä - sanotaan nyt häntä vaikka nimellä Tes Reader -, joka on eri yhteyksistä entuudestaan jo puolituttu, kovan ammattitaitoiseksi ja ahkeraksi työmailta tiedetty ja muutenkin hyväksi henkilöksi sanottu. Ei kuultu poikkipuolista sanaa hänestä eikä siis mitään hyvää syytä olla palkkaamatta häntä.

Kuitenkin suht lyhyen ajan myötä alkoi Tes Readeriltä kuulua narinaa niistä TESsin edellyttämistä asioista, joista työntekijät olivat luopuneet vastineeksi ylimääräisistä hyvistä. Narina muuttui työnantajan selän takana vahvaksi agitoimiseksi ja vähitellen muutkin työntekijät alkoivat kysellä, että "eikö tämä ja tämä tosiaan olekin lakisääteinen" ja "TESsin mukaan meidänhän pitäisi saada sitä ja tätä ja jaara jaara...". Ne TESsin ulkopuoliset etuudet kyllä kelpasivat edelleen niin Tes Readerille kuin muillekin työntekijöille aivan mainiosti.

Kun homma paisui tiettyyn pisteeseen, työntekijät kutsuttiin koolle ja kysyttiin, että mennäänkö jatkossa siis sen TESsin mukaan, jolloin myös ne saavutetut etuudetkin menevät TESsin mukaan vai mennäänkö tällä vanhalla käytännöllä. Vanha käytäntö voitti sata-nolla ja aiheeseen ei sen jälkeen olla enää koskaan palattu. Tes Reader vaihtoi työpaikkaa sen jälkeen oma-aloitteisesti.

Voisin kuvitella, että tuo Tes Reader voisi mahtua määritelmään 'ruikuttaja' jotenkin, ainakin off-the-record yhteyksissä.
 
Viimeksi muokattu:

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Juu, ja en taas väittänyt sitäkään. Vastasin vain kun sinä väitit minun paasanneen ruikuttajista, että minä lainasin termin sinulta vastatessani kysymykseesi. Itse en ole termiä aiemmin tässä ketjussa käyttänyt.
Ei, kuten jo aiemmin kerroin, minulla oli kahdenkeskinen keskustelu toisen kirjoittajan kanssa, jossa hän käytti sanaa "ruikuttaja". Vastasin hänelle hänen omalla tyylillään, itse en ottanut sanaa "ruikuttaja" käyttöön. Sitten sinä tulit kolmantena keskusteluun (kutsumatta) mukaan ja käytit sinäkin sanaa "ruikuttaja" jossain yhteydessä. Sinä, en minä.
Työnantajat arvostavat entisiä yrittäjiä siksi, että heistä saa ammattitaitoisen ja ahkeran työntekijän, joka ymmärtää työnantajan vastuut, velvoitteet ja mistä se oma palkka muodostuu sekä mitä sen maksaminen työnantajalta vaatii. Oletko kenties eri mieltä tästä?
En ole eri mieltä enkä samaa mieltä. Oikeastaan en ole asiasta mitään mieltä. Voi toki olla että ex-yrittäjä on hyvä työntekijä, ei se lähtökohtaisesti häntä huonoksi tee. Tosin se ei lähtökohtaisesti tee hänestä hyvääkään työntekijää. Itseäni ainakin kiinnostaisi, että miksi hän on entinen yrittäjä? Jos kyseessä on joku valtiolle, verottajalle, työntekijöille ja vähän kaikelle katkeroitunut epäonnistunut yrittäjä, olisin vähintäänkin varuillani hänen palkkaamisessaan. Toisaalta jos sattuisin tuntemaan kaverin ja tietäisin että yritys meni pyllylleen vaikkapa puuttellisten liikemiestaitojen tai muun takia, ja että hän on kyllä vertaansa vailla oleva työmies, en epäröisi hetkeäkään. Eli kuten sanottua, en näe mitenkään sen kummemmin positiivisena kuin negatiivisena asiana jos työntekijän taustalta löytyy yrittäjyyttä. Henkilö itse, osaamisineen ja asenteineen ratkaisee.

Noin muuten tuohon tarinaasi, on mielestäni vain hyvä että on paperille kirjoitetut pelisäännöt, joita tulee noudattaa. Olen kyllä itsekin nuorena opiskellessani työskennellyt ravintolassa, joka halusi jättää kaikki lisät maksamatta ja maksoi sitten hieman runsaampaa tuntipalkkaa, joka oli siinä lafkassa ihan yleinen tapa. Kyllähän se minulle sopi. Siinä sitten jossain vaiheessa tulin laskeneeksi, että paljonko olisin tienannut tessin mukaan verrattuna silloiseen liksaan ja miinuksellehan siinä jäätiin. Niin tuli nuori poika huijatuksi "työllistävän sankarin" toimesta, kun en vain tajunnut. Ja näitä "työllistäviä sankareitahan" riittää, jotka tekevät mitä vain jotta saavat maksaa pienempää palkkaa työntekijöilleen. Lienee sanomattakin selvää että omalla kohdallani työpaikka vaihtui saman tien. Mahdanko olla siis mainitsemasi "tes-reader" eli "ruikuttaja"? :)

Nythän maassa on jo pitkään ollut kova hinku päästä "joustamaan", joka siis suomeksi sanottuna on juuri tuota palkkojen tarkistamista alaspäin. Omasta mielestäni tessin palkat on niin alhaisia, ettei niillä järin hienoa elämää tässä maassa elä. Eli niissä ei ole "jouston" varaa yhtään. Ja "joustaminen" sinällään on ihan sallittua, ei sitä kukaan estä. Tes vain kertoo sen minimin, jonka alle ei saa mennä, ylöspäin saa "joustaa" vaikka kuinka paljon niin halutessaan.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Ai että kun lukee tätä vänkäämistä tes diipadaa niin kyllä tunnen itseni suorastaan etuoikeutetuksi kun mun palkkaani ei koskaan ole katsottu mistään taulukoista vaan sovittu pöydän ääressä ja molemmat tyytyväisiä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Noin muuten tuohon tarinaasi, on mielestäni vain hyvä että on paperille kirjoitetut pelisäännöt, joita tulee noudattaa. Olen kyllä itsekin nuorena opiskellessani työskennellyt ravintolassa, joka halusi jättää kaikki lisät maksamatta ja maksoi sitten hieman runsaampaa tuntipalkkaa, joka oli siinä lafkassa ihan yleinen tapa. Kyllähän se minulle sopi. Siinä sitten jossain vaiheessa tulin laskeneeksi, että paljonko olisin tienannut tessin mukaan verrattuna silloiseen liksaan ja miinuksellehan siinä jäätiin. Niin tuli nuori poika huijatuksi "työllistävän sankarin" toimesta, kun en vain tajunnut. Ja näitä "työllistäviä sankareitahan" riittää, jotka tekevät mitä vain jotta saavat maksaa pienempää palkkaa työntekijöilleen. Lienee sanomattakin selvää että omalla kohdallani työpaikka vaihtui saman tien. Mahdanko olla siis mainitsemasi "tes-reader" eli "ruikuttaja"? :)

Nythän maassa on jo pitkään ollut kova hinku päästä "joustamaan", joka siis suomeksi sanottuna on juuri tuota palkkojen tarkistamista alaspäin. Omasta mielestäni tessin palkat on niin alhaisia, ettei niillä järin hienoa elämää tässä maassa elä. Eli niissä ei ole "jouston" varaa yhtään. Ja "joustaminen" sinällään on ihan sallittua, ei sitä kukaan estä. Tes vain kertoo sen minimin, jonka alle ei saa mennä, ylöspäin saa "joustaa" vaikka kuinka paljon niin halutessaan.

Tämä ravintola- ala on yksi, jossa joustamista tarvittaisiin juuri tuohon suuntaan, että ilta- ja viikonlopputyö ei olisi niin törkeän kallista, ja työntekijöitä voitaisiin käyttää silloin, kun asiakkaatkin ovat liikenteessä. Tietenkin toteutus niin, ettei palkkasumma uudistuksen takia juuri muuttuisi, mutta totta kai paljon ilta- ja viikonloppuvuoroja tekevillä tällöin ansiotaso laskisi, mutta vastaavasti arkivuorot olisivat sitten tekijälleen tuottavampia. Tosin, vaativista työajoista olisi minusta edelleen suotavaa maksaa vähän lisää, mutta joku 100% sunnuntailisä on kyllä melkoisen suuri työllistämisen este ravintola- alalla.

En itsekään pidä siitä, että joustavuus mielletään liian usein palkkojen joustamisessa alle kohtuuden. Onko se alaraja sitten TESSin mukainen vai jonkun uuden systeemin kautta määritelty, on sivuseikka. Kyllä palkallaan pitää toimeen tulla, jos kyse on täysipäiväisestä työstä. Julkinen sektorikin kärsii kestävyysvajeesta, ja tähän ei kauheasti auta, jos yritykset pitää orjatyövoimaa palkoilla, jotka pakottavat ihmiset vielä tukien varaan palkan jatkeeksi. Toki tätä on jo nyt paljon, asumistukea saavien osuus vuokralaisista on aivan kohtuuton tälläkin hetkellä.
 

BileTooth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tosin, vaativista työajoista olisi minusta edelleen suotavaa maksaa vähän lisää, mutta joku 100% sunnuntailisä on kyllä melkoisen suuri työllistämisen este ravintola- alalla.
Niin eikä se sunnuntai taida olla erityisen vaativaa työaikaakaan. Eroaa muista päivistä vain, koska raamattu. Jostain syystä nykyään ei vaan tapeta seitsemäntenä päivänä työskentelevää, kuten jumala halusi, vaan tämä palkitaan kaksi kertaa normaalia korkeammalla rahamäärällä.

Hienoa, että vanhoista perinteistä ja saavutetuista eduista pidetään kiinni. Kukapa toivoisi, että maailma jotenkin muuttuisi ajassa.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Niin eikä se sunnuntai taida olla erityisen vaativaa työaikaakaan. Eroaa muista päivistä vain, koska raamattu. Jostain syystä nykyään ei vaan tapeta seitsemäntenä päivänä työskentelevää, kuten jumala halusi, vaan tämä palkitaan kaksi kertaa normaalia korkeammalla rahamäärällä.

Hienoa, että vanhoista perinteistä ja saavutetuista eduista pidetään kiinni. Kukapa toivoisi, että maailma jotenkin muuttuisi ajassa.

Joo, ei varmaan työn kannalta sunnuntaipäivä olekaan, mutta siis perhe- elämän kannalta ja sitten ravintola- alan yövuorot tietysti oikeastaan kaiken mahdollisen kannalta. Raamatusta en piittaa tuon taivaallista, mutta perheiden yhteistä aikaa arvostan. Ei työ ole meidän olemassaolomme tarkoitus.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Teoreettinen kysymys:
Oletetaan, että on työtehtävä, jonka tuottavuus on alhainen. Esimerkin vuoksi vaikkapa 5 euroa/tunti.
Onko yhteiskunnan kannalta järkevää, että joku tekee tuon työn, ja saa siitä 5 euroa palkkaa/tunti, vai että tuo työ jää kokonaan tekemättä?

Minusta on paljon järkevämpää, että tuo 5 euroa työ voidaan tehdä tuolla palkalla kuin että työ jätetään tekemättä kokonaan.
Tänä päivänä nämä yleissitovat sopparit aiheuttavat sen, että tuollaisia matalan tuottavuuden töitä ei tee sitten kukaan (tai niistä maksetaan liikaa).
 

Juzsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Real Madrid, Espanja, Raul
Niin eikä se sunnuntai taida olla erityisen vaativaa työaikaakaan. Eroaa muista päivistä vain, koska raamattu. Jostain syystä nykyään ei vaan tapeta seitsemäntenä päivänä työskentelevää, kuten jumala halusi, vaan tämä palkitaan kaksi kertaa normaalia korkeammalla rahamäärällä.

Hienoa, että vanhoista perinteistä ja saavutetuista eduista pidetään kiinni. Kukapa toivoisi, että maailma jotenkin muuttuisi ajassa.
Tämä pitää paikkansa vain, jos ei ole perhettä eikä kavereita.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Teoreettinen kysymys:
Oletetaan, että on työtehtävä, jonka tuottavuus on alhainen. Esimerkin vuoksi vaikkapa 5 euroa/tunti.
Onko yhteiskunnan kannalta järkevää, että joku tekee tuon työn, ja saa siitä 5 euroa palkkaa/tunti, vai että tuo työ jää kokonaan tekemättä?

Ensinnäkään, missään tapauksessa tuottavuuden ei pidä olla ainoa mittari palkkaa määriteltäessä, koska ei edes sovellu kaikille aloille ja toisekseen luotettava mittaaminen on usein paitsi vaikeaa, myös resurssien tuhlaamista. Jos työpaikalla on joku työ, jonka suorittaminen on oleellista, siitä kannattaa sitten maksaa asiallinen korvaus, tai jättää se tosiaan tekemättä. Esimerkiksi yritys voi myös laskea arvoa siisteille työtiloille, eikä vain ynnäillä, montako euroa joku siivooja "tuottaa".
 

Juzsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Real Madrid, Espanja, Raul
Teoreettinen kysymys:
Oletetaan, että on työtehtävä, jonka tuottavuus on alhainen. Esimerkin vuoksi vaikkapa 5 euroa/tunti.
Onko yhteiskunnan kannalta järkevää, että joku tekee tuon työn, ja saa siitä 5 euroa palkkaa/tunti, vai että tuo työ jää kokonaan tekemättä?

Minusta on paljon järkevämpää, että tuo 5 euroa työ voidaan tehdä tuolla palkalla kuin että työ jätetään tekemättä kokonaan.
Tänä päivänä nämä yleissitovat sopparit aiheuttavat sen, että tuollaisia matalan tuottavuuden töitä ei tee sitten kukaan (tai niistä maksetaan liikaa).
En laske työtä tuottavaksi ellei siittä voida maksaa palkkaa jolla työtä tekevä tulee toimeen. Parempi jättää vain tekemättä.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Noin muuten tuohon tarinaasi, on mielestäni vain hyvä että on paperille kirjoitetut pelisäännöt, joita tulee noudattaa. Olen kyllä itsekin nuorena opiskellessani työskennellyt ravintolassa, joka halusi jättää kaikki lisät maksamatta ja maksoi sitten hieman runsaampaa tuntipalkkaa, joka oli siinä lafkassa ihan yleinen tapa. Kyllähän se minulle sopi. Siinä sitten jossain vaiheessa tulin laskeneeksi, että paljonko olisin tienannut tessin mukaan verrattuna silloiseen liksaan ja miinuksellehan siinä jäätiin. Niin tuli nuori poika huijatuksi "työllistävän sankarin" toimesta, kun en vain tajunnut. Ja näitä "työllistäviä sankareitahan" riittää, jotka tekevät mitä vain jotta saavat maksaa pienempää palkkaa työntekijöilleen. Lienee sanomattakin selvää että omalla kohdallani työpaikka vaihtui saman tien. Mahdanko olla siis mainitsemasi "tes-reader" eli "ruikuttaja"? :)
.

Nämähän ovat niitä omia valintoja. Oma palkkani on kiinteä kk-pakka ynnä osinkotuloja, mutta firmassa työskentelee myös useita tuntipalkkalaisia.
Tällä hetkellä yhdellekään heistä ei makseta mitään lisiä eikä kukaan ole purnannut vaikka töitä on ollut joskus viikonloppuisin/iltaisin/öisin. Tuntipalkat ovat n. 20-40% TESin minimiä korkeampia.

Työsopimusta tehdessä on tarjottu mahdollisuutta TES-palkkaan, mutta vain yksi on sitä tähän mennessä vaatimalla vaatinut. Hän sopinee määritelmään "TES Reader". Hänen palkka oli siis TES:n mukainen, jotain noin 11 euroa tunnilta. Muille maksettiin n.13-15e/h. Työvuoroja sopiessa TES Readerille työtunteja löytyikin vain n. 20h viikossa arkisin päiväsaikaan. Toinen tyyppi teki samalla viikolla 60 tuntia.


Miksi firmat haluavat poiketa TES:stä? Tässä tapauksessa suurimpia syitä olivat a) palkkojen ennustettavuus ja b) työntekijöiden palkitseminen. Firman on helpompi arvoida tilauksen kannattavuutta jos työtä tarvitaan n tuntia ja palkat ovat tiedossa. Samoin palkanlaskentakulut ovat pienemmät. Toisaalta työntekijäkin hyötyy tästä nopeampien ja suurempien palkankorotusten muodossa. Taulukkopalkka tosiasiallisesti jarruttaa monen työntekijän henkilökohtaista palkkakehitystä. Firmat pidättäytyvät antamasta palkankorotuksia hyvillekin työntekijöille, koska palkankorotukset annetaan joka tapauksessa TES:n määräämien työvuosien mukaan ja toisekseen ne korotukset on pakko antaa myös niille keskinkertaisillekin tyypeille. Tämä on pois motivoituneiden ja hyvien työntekijöiden palkkapussista!


Ehkä jostain löytyy myös sellainen firma, joka haluaa polkea palkkoja alle TES:in. Tämäkin ongelma poistuisi minimipalkkalainsäädännöllä ja yleissitovuuden poistamisella.
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tämä ravintola- ala on yksi, jossa joustamista tarvittaisiin juuri tuohon suuntaan, että ilta- ja viikonlopputyö ei olisi niin törkeän kallista, ja työntekijöitä voitaisiin käyttää silloin, kun asiakkaatkin ovat liikenteessä.
No silloinhan asiakkaat juuri olivat liikkeellä, kun sunnuntailisien piti alkaa juoksemaan. Eli la-su välisenä yönä. Muutenkin silloin pidettiin vielä tärkeänä ihan imagonkin kannalta, että ravintola oli auki enemmän, kuin vain viikonloppuisin klo 01-03, jolloin se suurin myynti tehtiin. Hiljaisempina aikoina luonnollisesti oli vähemmän porukkaa töissä ja kiireisimpinä enemmän. Ja silloin kiireisinä aikoina luonnollisesti kyypparit möivät hullun lailla, blokkarit hoiteli tiskejä ja täydensivät baareja juoksujalkaa ja portsarit osallistuivat myös lasien keräämiseen ynnä muihin avustaviin hommiin. Ei siinä paljon Vessa/tupakkitaukoa kummempaa pidetty. En tiedä miten homma hoituu nykyään, koska en ole alalla ollut enää piiiiitkään aikaan, mutta silloin vielä tarkasteltiin myyntiä viikko- ja kuukausitasolla. Ja ainakin kyseisessä raflassa myytiin hyvin. Taitaa muuten olla edelleen pystyssä.

En tiedä onko sitten järkevää katsoa tunti tunnilta ravintolan myyntejä ja pistää ovet kiinni heti kun tulee hiljaisempi tunti, ehkäpä näin onkin. Mutta jotenkin näin alan ulkopuolelta katsovalle tulee vähän hölmö olo moisesta. Ainakin silloin 90-luvulla vielä ravintolassa kyllä riitti töitä tehtäväksi, vaikkei asiakkaita olisi valtavasti juuri sillä hetkellä ollutkaan. Porukka siivoili paikkoja, teki esivalmisteluja ja vaikka tarvittavia remonttihommia, jos joku nurkka sattui repsottamaan. Ehkä nykyään ei enää tehdä niin. Voisin ajatella asian ennemmin niin, että niihin hiljaisiin hetkiin pitäisi keksiä jotain houkutusta jolla ihmiset sinne saataisiin. Ainakin se olisi jotenkin enemmän eteenpäin katsovaa, kuin pelkkä rutina niiden ihmisten palkoista, jotka tekevät kaiken työn firmassa. Uskon siihen, että asemaansa ja palkkatasoonsa tyytyväinen ja motivoitunut tekijä tuottaa enemmän kuin nälkäpalkalla niukasti elämään joutuva, alistettu orja.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Nämähän ovat niitä omia valintoja. Oma palkkani on kiinteä kk-pakka ynnä osinkotuloja, mutta firmassa työskentelee myös useita tuntipalkkalaisia.
Tällä hetkellä yhdellekään heistä ei makseta mitään lisiä eikä kukaan ole purnannut vaikka töitä on ollut joskus viikonloppuisin/iltaisin/öisin. Tuntipalkat ovat n. 20-40% TESin minimiä korkeampia.

Työsopimusta tehdessä on tarjottu mahdollisuutta TES-palkkaan, mutta vain yksi on sitä tähän mennessä vaatimalla vaatinut. Hän sopinee määritelmään "TES Reader". Hänen palkka oli siis TES:n mukainen, jotain noin 11 euroa tunnilta. Muille maksettiin n.13-15e/h. Työvuoroja sopiessa TES Readerille työtunteja löytyikin vain n. 20h viikossa arkisin päiväsaikaan. Toinen tyyppi teki samalla viikolla 60 tuntia.

Niin, että oli tarjottu mahdollisuutta valita, mutta piti vaatimalla vaatia? Ja kun käytti "tarjotun" mahdollisuuden, se kostettiin jättämällä puolikkaille tunneille. Kyllä on eri reilun tuntuinen "yrittäjäsankari" taas kyseessä ;)
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Miksi firmat haluavat poiketa TES:stä? Tässä tapauksessa suurimpia syitä olivat a) palkkojen ennustettavuus ja b) työntekijöiden palkitseminen. Firman on helpompi arvoida tilauksen kannattavuutta jos työtä tarvitaan n tuntia ja palkat ovat tiedossa. Samoin palkanlaskentakulut ovat pienemmät. Toisaalta työntekijäkin hyötyy tästä nopeampien ja suurempien palkankorotusten muodossa. Taulukkopalkka tosiasiallisesti jarruttaa monen työntekijän henkilökohtaista palkkakehitystä. Firmat pidättäytyvät antamasta palkankorotuksia hyvillekin työntekijöille, koska palkankorotukset annetaan joka tapauksessa TES:n määräämien työvuosien mukaan ja toisekseen ne korotukset on pakko antaa myös niille keskinkertaisillekin tyypeille. Tämä on pois motivoituneiden ja hyvien työntekijöiden palkkapussista!
Olen eri mieltä. Vaikka toki pohjapalkka on määritelty, voi yhtiö silti palkita hyviä ja motivoituneita työntekijöitä. Ja näin toimitaankin, ainakin oma työnantajani toimii niin. Olen itse ollut jokaisessa ammatissani hyvä tekijä ja aina ns. luottomies. Kun tulee tiukka paikka, esimies tietää että jos hän antaa homman minulle, se hoituu. Tämä näkyy myös tilipussissa ja niin sen pitääkin näkyä, muuten en varmasti pitkään olisi firman palveluksessa. Käytössä on tietyt palkkaluokat, jotka ovat korkeammat mitä osaavampi tekijä on kyseessä. Lisäksi on henkilökohtaisen osaamisen lisät, joilla annetaan vielä lisää kovimmille tekijöille. Tuotantopalkkiokin on käytössä ja tietysti jos poweria ja jaksamista riittää, niin saa tehdä ylitöitä joista maksetaan hyvin. Ei niihin hommiin ihan ensimmäiseksi kysytä sitä laiskinta yksilöä, usko pois. Oma puhelimeni silti soi usein, ja sille on hyvä syy. Näin ollen vuositienestit heittävät saman firman eri miehillä paljonkin ja siinä sen näkee kuka tekee.

Firma tuottaa valtavasti voittoa vuodesta toiseen ja yksi suuri syy asialle on motivoituneet ja rautaisen ammattitaidon omaavat työntekijät. Itsekin olen sellainen. Silti jotkut ulkopuoliset jostain syystä haluavat torpata tulotasoani, jota ihmettelen valtavasti. Olen kova tekijä ja teen jatkossakin, mutta jos vaikkapa ylityökorvaukset syödään pois tai jotain muuta paskamaista, niin eipä ole minullakaan syytä enää tehdä yhtä lujasti.
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tällä hetkellä yhdellekään heistä ei makseta mitään lisiä eikä kukaan ole purnannut vaikka töitä on ollut joskus viikonloppuisin/iltaisin/öisin. Tuntipalkat ovat n. 20-40% TESin minimiä korkeampia.
Tähän jäi vastaamatta.. On ihan eri asia tehdä joskus viikonloppuisin/iltaisin/öisin. Se on ihan eri asia kuin tehdä jatkuvasti. Tiedät sen varmasti itsekin.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
En laske työtä tuottavaksi ellei siittä voida maksaa palkkaa jolla työtä tekevä tulee toimeen. Parempi jättää vain tekemättä.

Tämmöinen ajatusmaailma lähtee siitä, että me täällä Suomessa olemme niin etuoikeutettuja, että voimme jättää osan töistä tekemättä. Olisi paljon parempi, että olisi myös matalapalkkatöitä ilman yleissitovuutta, ja sosiaaliturva vain maksaisi erotuksen, jos palkkatulo olisi alhaisempi kuin vaikkapa jokin määritelty perustoimeentulo.

Luulenpa, että joskus tulee aika, jolloin meillä ei ole enää varaa pitää nykymallia pystyssä. Silloin ihmiset joutuvat tekemään myös matalapalkkatöitä. Maailma on raadollinen, eikä kaikki työ vain ole suomalaisen nykypalkkatason arvoista. Olemme vaan tottuneet liian hyvään tulotasoon. Edessä on synkkiä aikoja, uskokaa tai älkää.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Tämmöinen ajatusmaailma lähtee siitä, että me täällä Suomessa olemme niin etuoikeutettuja, että voimme jättää osan töistä tekemättä. Olisi paljon parempi, että olisi myös matalapalkkatöitä ilman yleissitovuutta, ja sosiaaliturva vain maksaisi erotuksen, jos palkkatulo olisi alhaisempi kuin vaikkapa jokin määritelty perustoimeentulo.

Niin, ja sitten kauhistellaan, kuinka pöhöttynyt julkinen sektori vaan paisuu ja porsastelee. Varmasti paisuu, jos sen elätettäväksi laitetaan enemmän ja enemmän työssä kävijöitä. Tosin, eiköhän robotiikka pakota systeemin uusiksi, ,mutta se jo eri ketjun asiaa.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Niin, ja sitten kauhistellaan, kuinka pöhöttynyt julkinen sektori vaan paisuu ja porsastelee. Varmasti paisuu, jos sen elätettäväksi laitetaan enemmän ja enemmän työssä kävijöitä. Tosin, eiköhän robotiikka pakota systeemin uusiksi, ,mutta se jo eri ketjun asiaa.
Itse näen että julkinen sektori säästäisi. Nykyinen työttömyyskorvaus esim pitäisi olla sidoksissa siihen, että ottaa vastaan myös matalapalkkatöitä. Kieltäytyminen johtaisi karenssiin, jossa saisi vain jonkun todella pienen rahan valtiolta. Matalapalkkatöiden sallimisen vaatisi siis koko järjestelmän muokkauksen.
 

Juzsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Real Madrid, Espanja, Raul
Tämmöinen ajatusmaailma lähtee siitä, että me täällä Suomessa olemme niin etuoikeutettuja, että voimme jättää osan töistä tekemättä. Olisi paljon parempi, että olisi myös matalapalkkatöitä ilman yleissitovuutta, ja sosiaaliturva vain maksaisi erotuksen, jos palkkatulo olisi alhaisempi kuin vaikkapa jokin määritelty perustoimeentulo.
Onhan tämä joku vitsi? Mistä ihmeestä löydät työntekijöitä, jos he eivät rahallisesti hyödy siittä mitenkään? Empä kyllä ihmettele vaikka joku porvari oikeasti kuvittelisi, että työstä maksuksi riittää ilo saada niitä töitä tehdä.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Onhan tämä joku vitsi? Mistä ihmeestä löydät työntekijöitä, jos he eivät rahallisesti hyödy siittä mitenkään? Empä kyllä ihmettele vaikka joku porvari oikeasti kuvittelisi, että työstä maksuksi riittää ilo saada niitä töitä tehdä.
Niin, vasemmistossa lähdetään siitä että on parempi räkiä kotona tekemättä mitään kun rikkaat elättää kuitenkin. Systeemin pitäisi olla niin että systeemi maksaa tukia vain jos työntekijän tulot ovat alle tietyn rajan. Jos ei ota työtä vastaan, ei saa nykyisen työttömyyskorvauksen tasoista korvausta vaan paljon pienemmän. Siinä on intressi hyväksyä työ. Ja siihen tämä maailma tulee myös meillä menemään. Nykyinen systeemi on liian kallis ylläpidettävä kun maailma muuttuu ympäriillä kovaa vauhtia. Sitä vastaan voi kapinoida ja riehua mutta niin tulee käymään, uskokaa vaan. Ei ehkä meidän elinaikana, mutta joskus.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Niin, vasemmistossa lähdetään siitä että on parempi räkiä kotona tekemättä mitään kun rikkaat elättää kuitenkin. Systeemin pitäisi olla niin että systeemi maksaa tukia vain jos työntekijän tulot ovat alle tietyn rajan. Jos ei ota työtä vastaan, ei saa nykyisen työttömyyskorvauksen tasoista korvausta vaan paljon pienemmän. Siinä on intressi hyväksyä työ. Ja siihen tämä maailma tulee myös meillä menemään. Nykyinen systeemi on liian kallis ylläpidettävä kun maailma muuttuu ympäriillä kovaa vauhtia. Sitä vastaan voi kapinoida ja riehua mutta niin tulee käymään, uskokaa vaan. Ei ehkä meidän elinaikana, mutta joskus.

Voi olla, että muuttuu, mutta ei meidän kannata keulia tässä asiassa. Olen muuten siitä ihan samaa mieltä, että töiden tekeminen pitää olla aina kannattavampaa kuin kotona oleminen. Nykymallissa mättää eniten juuri se, että kotona olemalla voi saavuttaa sellaisen elintason, jonka pitäisi vaatia jo töiden tekemistä. Muutos nimenomaan siihen suuntaan, että työllä tulee toimeen, ja tuilla joutuu kituuttamaan.

Ketä kannustaa yhtään mitenkään sellainen, että työ vain pienentää tukien määrää kokonaisansion pysyessä samana ja palkan korotuskin säästää vain valtiolta. Tuohonhan tuo sinun mallisi johtaisi hyvin isolla joukolla. Toki tätä esiintyy jo nyt jonkun verran.
 

BileTooth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Joo, ei varmaan työn kannalta sunnuntaipäivä olekaan, mutta siis perhe- elämän kannalta ja sitten ravintola- alan yövuorot tietysti oikeastaan kaiken mahdollisen kannalta. Raamatusta en piittaa tuon taivaallista, mutta perheiden yhteistä aikaa arvostan. Ei työ ole meidän olemassaolomme tarkoitus.

Tämä pitää paikkansa vain, jos ei ole perhettä eikä kavereita.
Minulla on kyllä näitä molempia, mutta jotenkin onnistun niistä nauttimaan muulloinkin kuin sunnuntaisin. Millä perusteella kavereiden ja perheen kanssa pitää olla sunnuntaina? Jos syy ei ole raamattu, niin haluaisin kuulla, että kunhan niitä vapaapäiviä on vaikka se normaali pari viikossa, niin miksi sunnuntaitöistä pitäisi maksaa tuplapalkkaa?

Vastaukseksi ei käy, että niin on aina ollut tai että koska kaikilla muillakin on sunnuntaisin vapaata. Jos vaikkapa ravintola-alalle tai kaupan kassalle hakiessa selviää, että joutuisit tekemään töitä sunnuntaisin, mutta et perheen ja kavereiden takia halua sitä tehdä, etsi joku muu työpaikka. Vastaukseksi ei myöskään käy se, että sunnuntaisin lapset ovat koulusta vapaalla, koska niin ovat lauantaisinkin.

Mielestänne siis siitä pitää maksaa tuntuva korvaus, että ei pääse sunnuntaina viettämään aikaa perheen ja kavereiden kanssa? Miksi? Jos Pertti-työläisen vapaapäivät olisivatkin perjantai ja lauantai, eikö hän pääsisi viettämään aikaa perheiden ja kavereiden kanssa? Onko hän automaattisesti mielestänne oikeutettu erittäin tuntuvaan 100 % korvaukseen mennessään sunnuntaina töihin, vietettyään juuri kaksi vapaapäivää? Selitäppä @Juzsi nyt minulle, kun en ymmärrä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös